Ούζο
Τσαµαντιώτικες τηγανιτες (προέλευση Τσαµαντάς Θεσπρωτιάς)
18 settembre 2010 17:16 Συνταγή της κατηγορίας : Πίτες
Υλικά:
4 κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα
2 αυγά
1 πιάτο χοντροτριµµένο τυρί φέτα(250 γραµµάρια περίπου)
1 ποτηράκι(2cl) ούζο η τσίπουρο
πολύ λίγο αλάτι
Νερό
καλαµποκέλαιο για το τηγάνισµα
Εκτέλεση:
- Αναµιγνύουµε τα υλικά τόσο ώστε να γίνει ενας κάπως αραιός και οµοιόµορφος χυλός
- Βάζουµε αρκετό λάδι(κατα προτίµηση καλαµποκέλαιο) στην φωτιά να κάψει και µε µια µικρή κουτάλα ρίχνουµε κουταλιά κουταλιά τον χυλό στο τηγάνι.
- Μόλις οι τηγανίτες παίρνουν και ξανθαίνουν είναι έτοιµες και τις βγάζουµε.
- Τις τοποθετούµε σε πιατέλα και αν θέλουµε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν απο το λάδι.
- Οι τηγανίτες τρώγονται σκέτες. Αλλά εάν είναι χωρίς τυρί µερικοί τις προτιµούν και µε ζάχαρη η µέλι.
Ακούµια (προέλευση Ιωάννινα)
18 settembre 2010 17:10 Συνταγή της κατηγορίας : Όσπρια, ξηρ. καρποί & δημητριακά | Ορεκτικά & μεζέδες
Υλικα
1 κιλο αλευρι
10γρ. µαγια ξερη
200γρ. ρυζι νυχακι
20γρ. µπεικιν παουντερ
10ml ουζο
50ml ελαιολαδο
Ελαιολαδο για το τηγανισµα
Για το γαρνίρισμα
Κανελα
Μελι.
Εκτέλεση
- Βραζετε το ρυζι µεχρι να λασπωσει.
- Μετα προσθετετε τα υπολοιπα υλικα και ανακατευετε καλα µε µια κουταλα.
- Σκεπαζετε το µειγµα για 2 ωρες περιπου µε µια βρεγµενη πετσετα, για να φουσκωσει.
- Πλαθετε το µειγµα σε µπαλακια και το τηγανιζω σε καυτο λαδι.
- Τα στραγγιζετε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας.
- Πριν τα σερβιρετε, τα περιχυνετε µε µελι και κανελα.
Λίγα µυστικά ακόµα
Αν ζεστανετε πολυ λιγο το ουζο και διαλυσετε εκει την µαγια, πολτοποιησετε στο µιξερ το ρυζι, τοτε τα ακουµια γινονται πιο αφρατα.
Κεφτεδάκια μεθυσμένα με ούζο (Προέλευση Χίος)
18 novembre 2009 18:41 Συνταγή της κατηγορίας : Ορεκτικά & μεζέδες | Με κόκκινο κρέας
Υλικά
250γρ. xοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύα αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι
Αλεύρι
Τυρί φέτα
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά.
- Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.