Συνταγές
Ξύδι

Σαλάτα µε πατάτες και αυγά (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό πατάτες
5-6 αυγά
2 ντοµάτες
1 κρεµµύδι
2 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό
1 αγγουράκι,
µια χούφτα ελιές
ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία

- Πλένουµε τις πατάτες και τις βράζουµε (όπως είναι µε το φλοιό τους).
- Βράζουµε και τα αυγά κι αφού κρυώσουν τα καθαρίζουµε, καθαρίζουµε και τις πατάτες και τα κόβουµε όλα φέτες µέσα σε µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες κοµµένες, το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, το µαϊντανό, το αγγούρι επίσης κοµµένο και τις ελιές.
- Ρίχνουµε αλάτι, πιπέρι και το λαδόξυδο χτυπηµένο και ανακατεύουµε.

Χταπόδι µπουρδέτο (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 χταπόδι µεσαίου µεγέθους
1 κιλό πατάτες κοµµένες
1 φλιτζάνι του καφέ µε ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό πιπέρι
2 κουτουλιές της σούπας πελτέ ντοµάτας
1 φλιτζάνι του τσαγιού µε ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Αρχικά βράζουµε ολόκληρο το χταπόδι να βράσει µε 2 ποτήρια νερό και λίγο ξύδι.
- Περιµένουµε να ζεµατιστεί.
- Στη συνέχεια κόβουµε το χταπόδι σε µικρά κοµµάτια και το ξανατοποθετούµε στη κατσαρόλα µαζί µε το κόκκινο και το γλυκό πιπέρι, τον πελτέ και το λάδι.
- Αφού περιµένουµε 2 ώρες, προσθέτουµε τις πατάτες και το αφήνουµε να βάσει 30 λεπτά ακόµα ώστε να σωθούν τα υγρά.

Σκορδαλιά με καρύδι


ΥΛΙΚΑ:

1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο και καλά στυμμένο
2 φλυτζάνια καρύδια
6-8 σκελίδες σκόρδο ή όσο εσύ θέλεις περισσότερο ή λιγότερο
1/2 φλυτ. περίπου λάδι
3-4 κ.σ ξύδι
αλάτι--πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Στο μπολ του μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα καρύδια, τα σκόρδα, λίγο λάδι και τα αλέθουμε καλά, αν είναι δυνατόν μέχρι να γίνουν αλοιφή.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το ξύδι, αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το κτύπημα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε λάδι ή ξύδι.
- Αν είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο νεράκι.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Τεροπτάρια (προέλευση Σκύρος)


Υλικά:
250 γραμμ γλυκό τραχανά.
1 φλιτζ καφέ ρύζι
1 μπόλ τριμμένη μυζήθρα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

500 γραμμ αλεύρι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.καφέ αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι, τη μυζήθρα

Εκτέλεση για τη ζύμη:
- Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
-Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη .
- Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας.
- Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

Σολωμός παστός "Ιτιώτικος" (προέλευση Κεντρική ελλάδα)


ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά φρέσκος Σολωμός
600 γραμμάρια αλάτι(περίπου)
1 1/2 κιλό ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Σπορέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Παίρνουμε τον Σολωμό σε φέτες όχι πολύ χοντρές (3-4 πόντους).
- Διαλύουμε το αλάτι σε νερό μέχρι να φτάσει η άλμη στους 10-12 βαθμούς και αφού τον πλύνουμε καλά τον σκεπάζουμε με την άρμη .
- Τον αφήνουμε δύο μέρες σε ένα βαθύ μπώλ.
- Στην συνέχεια τον ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι.
- Μετά το βάζουμε ξανά στο μπώλ και το σκεπάζουμε ξύδι .
- Το αφήνουμε για άλλες δύο μέρες .
- Μετά τον πλένουμε πολύ καλά ξανά , και στη συνέχεια βγάζουμε το δέρμα του ψαριού το οποίο βγαίνει εύκολα γιατί έχει ψηθεί απο το αλάτι και το ξύδι.
- Μετά το κόβουμε σε κομμάτια περίπου σε μέγεθος μπουκιάς.
- Το βάζουμε στο μπωλ ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά) και το σκεπάζουμε με σπορέλαιο και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο.
- Σερβίρεται σαν ορεκτικό με η χωρίς λεμόνι και καλό τσίπουρο .

Χταπόδι με μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλο χταποδι
1/5 κιλο μελιντζανες
2 ξερα κρεμμυδια
4 ντοματες η ενα κον κασε
μισο ματσακι μαιντανο
5 σκελιδες σκορδο
και αλατι πιπερι 2 κουταλιες
ξυδι και λαδι για τηγανι

Εκτελεση

- Σε μια κατσαρολα βαζουμε 3 κουταλιες της σουπας ξυδι 1/5 ποτηρι νερο και το χταποδι και το βραζουμε μεχρι να μαλακωσει .
- Καθαριζουμε της μελιντζανες απο εξω και της κοβουμε σε φετες.
- Τις αλατιζουμε και τις τηγανιζουμε σε ελαιολαδο.
- Στρωνουμε σε μια κατσαρολα της μισες μελιντζανες και μετα ριχνουμε απο πανω τα μισα υλικα ντοματα, σκορδο, κρεμμυδι, μαιντανο. Κανουμε το ιδιο εναλλαξ με τα ιδια υλικα.
- Τελος βαζουμε το χταποδι κομμενο και το ζουμι που εχει μεινει απο το βρασιμο, αλατι πιπερι και το βραζουμε σε σιγανη φωτια να μεινει με το λαδι που βγαζουν οι μελιντζανες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Ελαιολαδο δεν βαζουμε στο φαγητο γιατι εχουν οι μελιντζανες τραβήξει το δικό τους...

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 17 Μαρτίου 2009 στις 12:59 μ.μ. από Gwgw Makri Papadaki A.

Κινέζικες φτερούγες από κοτόπουλο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Υλικά για 6 – 8 μερίδες

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου  (χωρίς τις μύτες)
1 σκελίδα σκόρδο
1 / 2 κουταλάκι κινέζικα  μπαχαρικά
3 κουταλιές της σούπας σόγια sauce
1 / 2 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (από μήλο ή κρασί)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη



Προετοιμασία

- Βάλτε τις φτερούγες σε ένα πυρέξ και μαρινάρετε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω συστατικά για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Βάλτε τις στο φούρνο και καλύψτε με  αλουμινόχαρτο και ψήστε για  1 / 2 ώρα.
- Γυρίστε τις και ψήστε για άλλη 1 / 2 ώρα.
- Ελέγξτε αν οι χυμοί έχουν εξατμιστεί και αν η ζάχαρη άρχισε να καραμελώνει και να σκουραίνει.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό (αυτό θα αραιώσει την καραμελωμένη ζάχαρη και θα έχετε μία όμορφη καφέ σάλτσα)
- Βάλτε το πάλι  στο φούρνο ακάλυπτο και ψήστε για άλλα 5 – 10 λεπτά.
- Ελέγξτε και γυρίστε το κοτόπουλο μέχρι οι χυμοί να εξατμιστούν.
- Αφήστε το κοτόπουλο με τους χυμούς να ξεκουραστεί για  5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε αυτό το πιάτο σε γάστρα.

Τζατζίκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκορδαλιά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κρεμμυδόπιτα του Νεστορίου (Προέλευση Θράκη)


Υλικά

για τη ζύμη
1 ποτήρι (ή κούπα του καφέ) χλιαρό νερό 2 κουταλιές ξύδι 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (δίνει ωραίο χρώμα στη ζύμη) 1/2 κουταλιά αλάτι Ελαιόλαδο Αλεύρι μαλακό όσο πάρει (κοσκινισμένο)

για τη γέμιση
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια (αν θέλουμε προσθέτουμε και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια)  500 φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κομμένα Αλάτι, πιπέρι Λίγη ρίγανη  1 μικρό φυλλό δάφνης Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
- Αφού ζημωθεί η ζύμη με όλα τα υλικά, θα χωριστεί σε 2 μπάλες οι οποίες θα απλωθούν και θα διπλωθούν σαν τετράγωνα μαντήλια, ενώ θα λαδωθούν από όλες τις πλευρές. 
- Θα παραμείνουν διπλωμένες  για μισή ώρα σε ζεστό μέρος για να 'ξεκουραστούν' και μετά θα ανοιχτούν σε 2 φύλλα.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με μισό ποτήρι νερό για να μαλακώσουν.
- Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τη δάφνη και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο φύλλο που έχουμε τοποθετήσει σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, και το σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και 'ραντίζουμε' με τα χέρια μας με λίγο χλιαρό νερό για να αφρατέψει η ζύμη.
- Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς να ροδίσει και κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο (170-180 βαθμούς ανάλογα με την κουζίνα) και ψήνουμε για 30' περίπου.
- Σερβίρεται ζεστή.

Κεφτεδάκια μεθυσμένα με ούζο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
250γρ. xοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύα αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι
Αλεύρι
Τυρί φέτα

Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά.
- Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.

Αυγό τουρσί από την Άνω Ορεινή Σερρών (Προέλευση Σέρρες)


Υλικά
10 αυγά ξύδι μέλι κόκκους πιπεριού δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση
- Βράζουμε τα αυγά μέχρι να σωθεί το νερό τους.
- Ξαναβάζουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν πάλι μέχρι να σωθεί το νερό τους.
- Συνεχίζουμε άλλες δυό τρείς φορές το ίδιο.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τόσο ξύδι όσο το γυάλινο δοχείο με καπάκι που θα βάλουμε τα αυγά, με δύο τρεις κουταλιές μέλι και όλα τα άλλα υλικά.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και τα βάζουμε στο γυάλινο βάζο, τα καλύπτουμε με το ξύδι, κλείνουμε το καπάκι κι αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 10–15 μέρες.

Χταπόδι ψητό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι βραστό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μπραντάδα με μπακαλιάρο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύρος μαρινάτος




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαριδοσαλάτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Στιφάδο με σουπιές ή καλαμαράκια


ΥΛΙΚΑ
(Γιά 7-8 άτομα)

2 1/2 - 3 κιλά κρεμμυδάκια
1.800 - 2 κιλά σουπιές ή καλαμαράκια
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
2 - 3 φύλλα δάφνη
3 - 4 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
μπαχάρι σε κόκκους
3 - 4 σκελίδες σκόρδο
1 φλούδα πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ (διαλυμένο σε νερό)
λάδι αρκετό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από την προηγούμενη ημέρα και τα βάζουμε στο νερό αλλάζοντας το δυο - τρεις φορές.
- Την άλλη μέρα βράζουμε τα κρεμμύδια λίγο και πετάμε το νερό (δηλαδή τα ξενερίζουμε).
- Σέ μιά κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές από κάτω, ρίχνοντας λίγη ποσότητα από όλα τα υλικά και κατόπιν τα κρεμμυδάκια, πάλι ρίχνοντας από όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό.
- Όταν έχουμε αρκετές σουπιές και κρεμμυδάκια βάζουμε εναλλάξ στρώση σουπιές- κρεμμυδάκια.
- Βράζουμε 2 - 2 1/2 ώρες περίπου.

Χωριάτικη Σαλάτα


Υλικά

2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
1 μέτριο κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι
λάδι και ξύδι


Εκτέλεση

- Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
- Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι
- Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προοθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά -Τοποθετείτε την φέτα από πάνω
- Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη

Μαγιονέζα


Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
χυμός λεμονιού
αλάτι


Εκτέλεση

- Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.
- Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
- Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.
- Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.
- Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.

Φακές φοιτητή


Υλικά

500 γρ. φακές
ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια
5 σκελίσες σκόρδο
3 φυλλά δάφνης ( αποξηραμένη )
αλάτι - πιπέρι
λίγο ζάχαρη
500 γρ χυμό ντομάτας
ξύδι κόκκινο απλό ή βαλσαμικό


Εκτέλεση

- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αφού καθαρίσουμε τις φακές από ξένα σώματα, πετρούλεσ ή άλλα δημητριακά που πιθανών περιέχονται στη συσκευασία τους, τις ξεπλένουμε και τις ρίχνουμε μέσα.
- Βράζουμε τισ φακές για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση.
- Αδειάζουμε το νερό από τη κατσαρόλα, ξεπλένυμε τις φακές μας και με νέο καθαρό νερό οοκληρώνουμε να τις τις βράζουμε για αλλά 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφου βράσουν καλά, τις στραγγίζουμε.

lenticas_1.jpg">


- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μισό ποτήρι λάδι και το κρεμμύδι μας ψιλοκομμένο για να το τσιγαρίσουμε.
- Οταν ροδίσει, ρίχνουμε τις φακές μας και συμπληρώνουμε με λάδι αν χρειαστεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο μας σε ροδέλες κομμένο, την δάφνη, την μτομάτα, αλλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη και αφήνουμε για 30 λεπτά να ωράσει.
- Αμα χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό για να μην κολλήσει.

lenticas_2.jpg"> lenticas_3.jpg">

- Σερβίρεταιζεστό, με παξιμάδια ή ψωμι και λίγο ξύδι στο πιάτο. Ενώ συνοδεύεται τέλεια και με βραστά πατζάρια σε λαδόξυδο.

Μαντί, παραλλαγή


Υλικά

Για τη ζύμη:
1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
8 φύλλα κρούστας για πίτες

Για τη γέμιση:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο (χοιρινό & μοσχάρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι μπαχάρι
1/8 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια πελτέ (προεραιτικά)
3 κούπες ζωμός κρέατος ή κότας
1/2 κούπα πλιγούρι ή τραχανά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά .
- Προσθέστε τα μυρωδικά , τον πελτέ , αν χρησιμοποιήσετε και 1 κούπα από το ζωμό .
- Σκεπάστε και σιγοβράστε , ώσπου ο κιμάς να μισομαλακώσει .
- Ρίξτε κι ανακατέψτε το πλιγούρι , το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα 10΄ ακόμη .
- Κατεβάστε από τη φωτιά κι αφήστε τη γέμιση , να κρυώσει ελαφρά .
- Κόψτε τα φύλλα σε μακρόστενες λωρίδες με φάρδος 5 εκ.
- Λαδώστε ελαφρά μια λωρίδα και τοποθετήστε επάνω μια ακόμη , λαδώνοντας την επίσης .
- Βάλτε 2-3 κουταλιές γέμιση κατά μήκος του φύλλου στο κέντρο, ανασηκώστε ελαφρά τις μακριές πλευρές δεξιά και αριστερά κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τυλίξτε σε σπιράλ .
- Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και τοποθετήστε στο κέντρο το σπιράλ .
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία , ώσπου να τελειώσουν τα υλικά , τυλίγοντας τις διπλωμένες λωρίδες φύλλου με τη γέμιση , γύρω από το κεντρικό σπιράλ και καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού .
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίστε τη με λίγο νερό .
- Ψήστε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 30΄ ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα .
- Περιχύστε το μαντί με τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίστε το ψήσιμο για 30΄ ή ώσπου να αποροφηθούν τα υγρά .
- Σερβίρετέ το ζεστό συνοδεύοντάς το με γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο & άνηθο .



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μελιτζάνες φλασκές ψητές


Υλικά

3 - 4 μελιτζάνες φλάσκες
αλάτι,
1 - 2 σκελίδες σκόρδο
μαιντανό
3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
ξυδι και λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση

- Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις ψήνουμε ολόκληρες στα κάρβουνα ή στο φούρνο ή στο γκρίλ, τόσο ώστε τσιμπώντας με το πηρούνι να είναι πολύ μαλακές.
- Αφαιρούμε όλη τη φλούδα και το εσωτερικό το τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Τις χαράζουμε με μαχαίρι κυρίως οριζόντια κια λίγο κάθετα.
- Ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σκόρδο και απλώνουμε στην επιφάνεια, τα υλικά με το χέρι, για να την καλύψουν.
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε ξύδι παντού και στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 

Γλυκόξινη σάλτσα


Υλικά

1 κουταλιά κορν φλάουρ ( καλαμποκάλευρο )
2 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές άσπρο ξύδι
½ κούπα ζουμί κομπόστας ανανά
1/3 κούπας κέτσαπ
1/4 κούπας σάλτσα σόγια
1/4 κούπας γλυκόζη
2 κουταλιές ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλάκια τζίτζερ τριμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο σε λεπτά φετάκια
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
4-5 ρόδες ανανά από την κονσέρβα σε κομματάκια

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ταχίνι, ρίξτε μέσα το σκόρδο, το τζίτζερ, τα κρεμμύδια, το καρότο, την πιπεριά και τον ανανά κι ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για 5’-6’ .
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε σ’ένα μπωλ τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αδειάστε τα στην κατσαρόλα με τα ήδη υπάρχοντα . Σιγοβράστε τη σάλτσα , ώσπου να δέσει και να γυαλίσει.
- Συνοδέψτε το με ρύζι basmati ή απολαύστε την χλιαρή με ψωμί