Συνταγές
Ντάκος

Ντάκος κρητικός ή Κουκουβάγια


Διάβαζα κάπου για την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και τα πιάτα που ετοιμάζονται στην νήσο της Κρήτης. Δεν αντιστάθηκα και σας μεταφέρω μερικά απο τα πράγματα που έμαθα αναζητώντας αλλά και την συνταγή για τους τολμηρούς.

Πώς πήρε την ονομασία ο Ντάκος ή Κουκουβάγια δεν μπόρεσα να μάθω. Νομίζω ότι κάπου το άκουσα ότι το σχήμα των παξιμαδιών θυμίζουν τα μάτια της κουκουβάγιας.
Από όλα τα μέρη που γύρισα στην Ελλάδα, η Κρήτη είναι η αγαπημένη μου. Οι Κρητικοί είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, λεβέντες, και πολύ φιλόξενοι. Όπου και να πας σε χωριό ή σε πόλη, σε καφενείο ή εστιατόριο, ακόμη και στα καράβια τους μέσα, θα σε κεράσουν τσικουδιά. Η τσικουδιά ή αλλιώς ρακί ή τσίπουρο όπως λέγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ζιβανία στην Κύπρο είναι το παραδοσιακό ποτό των Κρητικών.

Όλα αυτά τα ποτά γίνονται από τα υπολείμματα των σταφυλιών όταν φτιάχνουν τα κρασιά, τα οποία βράζουν σε ειδικά καζάνια αποστακτήρες. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι μεταξύ 35 – 65% και έχει δυνατή, έντονη γεύση. Το κέρασμα γίνεται για το καλωσόρισμα και η αποδοχή είναι επιβεβαίωση μιας καινούργιας φιλίας. Μερικά σφηνάκια είναι αρκετά να σε κάνουν να παραπατάς γι’ αυτό προσοχή πριν το καταλάβεις έχεις μεθύσει.

Το φαγητό τους είναι καταπληκτικό. Πικάντικο και αρωματικό. Δεν υπάρχει βότανο που να μην το βρεις στην Κρήτη. Πηγαίνοντας για τα Σφακιά κάναμε μια στάση στο φαράγγι και εκεί μαζέψαμε φασκόμηλο που μοσχοβολούσε. Όπου και να ταξιδεύαμε βλέπαμε κατσίκια παντού σε όλους τους λόφους. Ίσως αυτό είναι που το Κρητικό κρέας είναι τόσο νόστιμο. Τι να πω για τα τυριά τους, πολλά από αυτά είναι μοναδικά γιατί γίνονται μόνο στην Κρήτη, όπως η στάκα, η μαλάκα και η ξυνομυζήθρα. Άλλα τυριά είναι το ανθότυρο, η μυζήθρα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και πολλά άλλα. Γιαυτό ίσως κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει ένα μαγαζί με Κρητικά προϊόντα.
Υπάρχει ένα κοντά στο σπίτι μου όπου σήμερα πήρα τα κριθαροκούλουρα και τη μυζήθρα. Τα περισσότερα από τα βότανα που έχω στο σπίτι τα έφερα από την Κρήτη το καλοκαίρι που μας πέρασε και ότι μου τελειώνει το παίρνω από εκεί.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι και ο Ντάκος. Κριθαροκούλουρα, μικρά ή μεγάλα, βρεγμένα κάτω από τη βρύση ίσα να βραχούν και λάδι, ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα από πάνω για να βραχεί το κουλούρι με τους χυμούς της ντομάτας και φέτα και μυζήθρα από πάνω. Αλάτι στην ντομάτα και ρίγανη και ξανά λάδι από πάνω. Μια φανταστική σαλάτα που και από μόνη της είναι χορταστική και ένα ελαφρύ γεύμα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Υλικά για τέσσερα άτομα:

4 μικρά κριθαροκούλουρα
2 κουταλιές λάδι, στο καθένα
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια ή τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
50-100 γρ. ξυνομυζήθρα
50 γρ.  τριμμένη φέτα
50-100 gr. μυζήθρα
1 κουταλάκι ρίγανη
Λίγη κάπαρη και ελιές

Σημείωση: Η ξυνομυζήθρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται μόνο στα Χανιά και μοιάζει κάτι μεταξύ φέτας και μυζήθρας.. Είναι από μόνο του ένας εξαίρετος μεζές. Στα Χανιά χρησιμοποιείται αντί για φέτα και στη χωριάτικη σαλάτα.

Εκτέλεση

- Μουσκεύουμε το παξιμάδι ελαφρώς με νερό και ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και από πάνω τοποθετούμε την τριμμένη κρητική μυζήθρα.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προαιρετικά ενισχύουμε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.