Συνταγές
Μύδια

Μυδοπίλαφο Πρέβεζας (προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά

1 κιλό µύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 ώριµες ντοµάτες
2 κρεµµύδια (ψιλοκοµµένα),
2 κλωναράκια µαϊντανό (ψιλοκοµµένο)
1 κλωναράκι άνηθο (ψιλοκοµµένο),
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Πλένετε προσεκτικά ένα – ένα τα µύδια, καθαρίζοντας το κέλυφος µε βουρτσάκι, κάτω από τρεχούµενο νερό.
- Τα αχνίζετε σε µια κατσαρόλα για να ανοίξουν (πετάτε όσα µύδια δεν άνοιξαν).
- Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεµµύδια, µέχρι να µαραθούν.
- Προσθέτετε τα µύδια, τον µαϊντανό και τον άνηθο και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντοµάτες ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες και 2 – 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, για να µην κολλήσει.
- Μαγειρεύετε µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα µε καθαρή υγρή πετσέτα και το αφήνετε για ½ -1 ώρα, πριν το
σερβίρετε.
- Εάν θέλετε µπορείτε να κρατήσετε µόνο το ψαχνό από τα µύδια και να πετάξετε το κέλυφος.

Μυδοπίλαφο του πατέρα


Υλικά

400-500γρ μύδια καθαρισμένα ή 2,5κιλά μύδια φρέσκα
1 μεσαίο κρεμμύδι
Χυμός ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Πρώτο μας μέλημα είναι να καθαρήσουμε τα μύδια άμα είναι φρέσκα.
- Τα βάζουμε στο νεροχύτη μας και τα ξεπλένουμε αρκέτες φορές με αφθονο νερό για να καθαρίσουν από τα ξένα σώματα στο καβούκι τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μέσα τοποθετούμε λίγα λίγα τα μύδια και μεσα σε λίγα λεπτά βλέπουμε αυτά να ανοίγουν.
- ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΑ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Αφαιρούμε με προσοχή το κρέας από μέσα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Η διαδικασια επαναλαμβανεται μεχρι να καθαρίσουμε ολα μας τα μυδια απο το καβουκι τους.
- Το νερο αν και καποιοι προτειμουν να κρατανε λιγο διοτι δινει περισσοτερο αρωμα στην συνταγη μετα, εγω προσωπικα το πετω.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στη συνέχεια σε μια άλλη κατσαρόλα κοβουμε το κρεμμυδι μας και το τσιγαριζουμε σε ελαιόλαδο.
- Έπειτα πριν ακομα ροδισει το κρεμμθδι μας, βάζουμε το ρύζι μας, εγω προτειμω τυπου Basmati,σε αναλογια 1 κούπα ρύζι με 3 κούπες νερό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Όταν το ρύζι αρχίζει και πήζει, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτα έως να αλλάξει ελαφρά το χρόμα του πιλαφιού μας, αλατοπιπερόνουμε ανάλογα τα γούστα μας και ρίχνοπυμε τα μύδια καθαρισμενα μεσα.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πιει το νερό του το πιλαφι.
- Σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.

Σαγανάκι με μύδια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μύδια γιαχνί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα τί και τα πού της Καθαράς Δευτέρας



Από άλλα θαλασσινά: Κυδώνια, στρείδια, σωλήνες - φρέσκα από το Μεγάλο πεύκο, την Χαλκίδα ή τον Στρυμώνα. Θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά (της οδού Αθηνάς στην Αθήνα, της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ)

Από όσπρια: Φασουλοταβάς ή φασόλια «πιγιάζ» και ρεβύθια - σαλάτα, δηλαδή βρασμένα με λαδολέμονο, μαϊδανό και κρεμμύδια.

Και φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα συνοδευτικά της ημέρας δηλαδή : Φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπάνια, τουρσιά και πίκλες (διάφορα), λαγάνες.
Και βέβαια : ούζο, ρακί, ρετσίνα ή λευκό κρασί.

Φιλέτα σκουμπριού καπνιστά τα καλύτερα είναι τα Flokos - καπνιστά σε φυτικό λάδι (οβάλ κονσέρβες σε καφέ χρώμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Περιεχόμενο καθαρού βάρους: 125 γρ.) Είναι κυριολεκτικά «λουκούμι»! Τα βγάζετε στραγγιστά απ' το κουτί, τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνιθο.

Μύδια ψητά - Ενας μεζές για τους connaisseurs - καθ' ημάς: μερακλήδες


Υλικά

(για 4 περίπου δωδεκάδες)

1-1,5 κιλό (ανάλογα το μέγεθος) μύδια κλειστά με το κέλυφος. Μπορείτε να βρείτε, αν πάτε νωρίς το πρωί (ή τηλεφωνήσετε να σας τα κρατήσουν) στην κεντρική αγορά.
200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (για όσους νηστεύουν: βιτάμ)
3-4 σκελίδες σκόρδου, πρεσαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας ξύδι (προτιμότερο με estragon)
Πιπέρι: 6-7 στροφές με το μύλο
Λίγα φύλλα μαϊδανού ψιλοκομμένα
Γαλέτα τριμένη
1 κιλό περίπου χονδρό, ή ημίχονδρο αλάτι για το σερβίρισμα.


Ετοιμασία

- Πλένουμε καλά τα μύδια στη βρύση και τα καθαρίζουμε τραβώντας, από το πλάι, την «τρίχα» τους δυνατά προς τα κάτω.
- Τα βάζουμε σ' ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο νερό σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ανοίξουν.
- Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Αν το τηγάνι δεν «παίρνει» όλη την ποσότητα που θέλουμε να ετοιμάσουμε, τα κάνουμε σε δύο ή τρεις παρτίδες.
- Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τέσσερις μεταλλικές πιατέλες ή πιάτα στις οποίες απλώνουμε ομοιόμορφα, σαν βάση, το χονδρό αλάτι.
- Ανοίγουμε τα μύδια, πετάμε το ένα κέλυφος και κρατάμε τη βάση: με την «ψίχα» του μυδιού.
- Μ' ένα μαχαιράκι κόβουμε από κάτω τον σύνδεσμό του με το κέλυφος, ώστε να το ελευθερώσουμε.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μύδια, το ένα πλάι στο άλλο, στις πιατέλες που έχουμε ετοιμάσει, προσέχοντας να «φωλιάσουν» λίγο σε οριζόντια θέση μες στο αλάτι, για να μην γείρουν στο ψήσιμο και χυθεί η σως που θα προσθέσουμε.

- Ετοιμάζουμε την σως ως εξής: σε πολύ σιγανή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
- Προσοχή ! Απλώς να λιώσει - όχι να τσιγαρισθεί.
- Ρίχνουμε μέσα το ξύδι, το πιπέρι και το πρεσαρισμένο σκόρδο ανακατεύοντας καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά.

- Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε προσεκτικά με την σως ένα-ένα τα μύδια, τόσο που να φθάνει λίγο πιο πάνω από την μέση τους.
- Στη συνέχεια μ' ένα άλλο καθαρό κουταλάκι του γλυκού πασπαλίζουμε πάνω σε κάθε μύδι λίγη τριμμένη γαλέτα.
- Τέλος, πάνω από κάθε μύδι σκορπίζουμε με το χέρι 2-3 φύλλα μαϊδανού.

Εδώ τελείωσε ο ...κόπος μας. Μένει πια η απόλαυση της γεύσης τους.

- Λοιπόν, αν πρόκειται να τα σερβίρουμε για να τα φάμε εκείνη τη στιγμή -ζεστά- ανάβουμε το grill του φούρνου, βάζουμε την σχάρα του σχεδόν «εξ' επαφής», σε απόσταση δηλαδή περίπου 5-7 εκατοστά από το grill, και πάνω στη σχάρα τοποθετούμε προσεκτικά (να μη γείρουν) τις πιατέλες με τα μύδια: μία-μία, ή δύο-δύο, ανάλογα την χωρητικότητα της σχάρας.
- Ψήνουμε έτσι για 1,5 περίπου λεπτό - όχι παραπάνω γιατί θα μαυρίσουν.
- Εχουμε ετοιμάσει από πρίν ανάλογα ξύλινα πιάτα, ή βάσεις που θα ακουμπήσουμε επάνω, βγάζοντάς την με γάντι, ή «πιάστρα», την κάθε καφτή πιατέλα.
- Στολίζουμε με λίγα ολόκληρα φύλλα μαϊδανού και λεμόνια.
- Στο τραπέζι έχουμε προβλέψει, αν θέλουμε, finger bowls με λίγο χλιαρό νερό και λεμόνι, για να ξεπλένουμε τα δάκτυλα διότι τα ψητά μύδια τρώγονται, κανονικά, με το χέρι: «ρουφηχτά». Ο εκλεκτός αυτός μεζές συνδυάζεται πολύ με ταραμοσαλάτα.
- Σε περιπτώσεις που δεν πρόκειται να τα φάμε την ίδια μέρα, κάνουμε (όπως αναφέρεται και στην αρχή) όλη την προετοιμασία εκτός του ψησίματος.
- Μετά (για να μην κολλήσουν όταν τα σκεπάσουμε) βάζουμε για λίγο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη 5-10 λεπτά την κάθε έτοιμη πιατέλα - όσο να παγώσει το βούτυρο, και τότε την βγάζουμε, καλύπτουμε με μία μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και την ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι την μέρα που θέλουμε να τα φάμε, βγάζοντας τα έξω 1-2 ώρες πριν από το ψήσιμο.

Καναπεδάκια «φαντασία της θάλασσας»


Υλικά

24 ψωμάκια στρογγυλά
500 gr θαλασσινά κομμάτια (μύδια, κυδώνια κλπ)
καρύδια, γαλέτα, λεμόνι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι, πιπέρι, γάλα


Εκτέλεση

- Κοπανάμε στο γουδί τα καρύδια & προσθέτουμε το γάλα & λίγο αλάτι.
- Βουτάμε μέσα τα ψωμάκια, τα περνάμε από τη γαλέτα & τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Βάζουμε τα θαλασσινά σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε λάδι, χυμό λεμονιού, μαϊντανό τριμμένο, αλάτι & πιπέρι.
- Τα ανακατεύουμε καλά & αλείφουμε το μίγμα στα ψωμάκια.

Μακαρονάδα του Ψαρά


Υλικά

15-20 μύδια
1/2 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα καυτερή
2 κονσέρβες ντοματάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα "μαλλιά"
- Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν
- Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη
- Πλένετε τις γαρίδες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει
- Ρίχνετε τις γαρίδες
- Βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν
- Στραγγίζετε και τους αφαιρείτε το κέλυφος της ουράς και το κεφάλι
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
- Ρίχνετε την ντομάτα, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά
- Εάν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε
- Μόλις πάρει βράση προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους
- Λίγο πριν τα βγάλετε από τη φωτιά ρίχνετε το μαϊντανό
- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
- Ρίχνετε τη σάλτσα με τα μύδια και τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε

Μυδοπίλαφο


Υλικά

400 γρ. καθαρισμένα μύδια *
300 γρ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
λάδι
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

- Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον άνιθο και 3 ποτήρια νερό.
- Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει.
- Όταν το ρύζι έχει σχεδόν βράσει, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μύδια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμα.

* Σημείωση: Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα μύδια:
Βάζουμε τα μύδια σε μια λεκάνη με νερό και τα πλένουμε καλά. Έπειτα τα ρίχνουμε σε καυτό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τα ανοίγουμε με ένα μαχαίρι, πετάμε το όστρακο και κρατάμε το εσωτερικό.
Στην αγορά υπάρχουν και κατεψυγμένα καθαρισμένα μύδια.

Σπαγγέτι με μύδια και καλαμάρια


Υλικά
1/2 κιλο καλαμάρια
1 κιλό μύδια με το όστρακο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
400 γρ. σπαγγέτι λιγκουίνι ή bavette με άρωμα πέστο ή πιπεριάς
1/4 κούπας λάδι
1 κόκκινη πιπεριά ζουλιέν
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένες καυτερές πιπερίτσες
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ατομα: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Τρίψτε και καθαρίστε καλά τα μύδια.
- Βάλτε σε κατσαρόλα το κρασί με το χυμό λεμονιού να βράσει, ρίξτε τα μύδια, σκεπάστε και σιγοβράστε τα 5', ν' ανοίξουν.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σ' ένα μπολ και φυλάξτε το ζουμί.
- Σοτάρετε το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν.
- Προσθέστε τις πιπερίτσες, το ξύσμα λεμονιού, τα καλαμάρια και το ζουμί από τα μύδια.
- Σιγοβράστε τα καλαμαράκια σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν.
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι, στραγγίστε τα κι αδειάστε τα σε ζεστή πιατέλα.
- Καθαρίστε τα μύδια και κρατήστε μερικά με το όστρακο για τη διακόσμηση της πιατέλας.
- Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μύδια μέσα στη σάλτσα με τα καλαμάρια κι αδειάστε τα επάνω στα μακαρόνια.
- Σερβίρετέ τα αμέσως, πασπαλίζοντάς τα με το μαϊντανό και 2-3 κουταλιές λάδι.

Σάλτσες με βούτυρο

Βούτυρο με καπνιστό σολομό
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σολομό καπνιστό με 200 gr βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε & φρέσκο σολομό, που θα έχετε βράσει προηγουμένως κι αφήσει να κρυώσει.

Βούτυρο με τόνο
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr τόνο (κονσέρβα) με 125 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αντζούγια
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 75 gr φιλέτα αντσούγιας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι. Προσθέτετε 200 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με σαρδέλες
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σαρδέλες του κουτιού (με λάδι), λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με ρέγκα
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr φιλέτα ρέγκας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με αυγά ψαριού
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr αυγά ψαριού (θα τα έχετε βράσει & θα τ’ αφήσετε να κρυώσουν), μαζί με 100 gr βούτυρο & λίγη μουστάρδα. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με γαρίδες

Καθαρίζετε γαρίδες, τις βράζετε, τις ζυγίζετε & τις κοπανάτε στο γουδί μαζί με βούτυρο ίδιου βάρους. Δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με αστακό
Βράζετε τα αυγά, τα μαλακά μέρη & τα πόδια του αστακού σε νερό αλατισμένο, μαζί με λίγο θυμάρι, δάφνη, μερικά σπυριά πιπέρι & φυλλαράκια μαϊντανού. Το βράσιμο θα είναι μερικών λεπτών. Τα σουρώνετε & πετάτε τα αρωματικά χόρτα. Τα ζυγίζετε, προσθέτετε το ίδιο βάρος βουτύρου, τα κοπανάτε στο γουδί & τα δουλεύετε, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με χαβιάρι
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr χαβιάρι καλής ποιότητας με 200 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με φουά γκρα
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr φουά γκρα φρέσκο, με 50 gr βούτυρο & τα δουλεύετε.

Βούτυρο με σκόρδο
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 100 gr σκόρδο (που θα βράσετε επί 5 λεπτά & θα σκουπίσετε) μαζί με 100 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με κρεμμυδάκι φρέσκο
Κοπανάτε στο γουδί κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το πράσινο του μέρος, αφού το βράσετε, το στραγγίσετε και το σκουπίσετε. Προσθέτετε το ίδιο βάρος βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτρο με μανιτάρια
Καθαρίζετε 150 gr μανιτάρια, τα κόβετε σε φετούλες, τα ψήνετε με βούτυρο & τα αλατοπιπερώνετε. Τα κοπανάτε στο γουδί με 150 gr βούτυρο φρέσκο & τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με πιπεριά
Ψήνετε με βούτυρο 150 gr πιπεριά γλυκιά (κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη). Μόλις κρυώσει, την κοπανάτε στο γουδί με 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με ντομάτα
Δουλεύετε καλά 200 gr βούτυρο & προσθέτετε 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας πηχτή & κρύα .

Βούτυρο α λά ραβιγκότ
Βράζετε επί 3 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό ίσες ποσότητες (150 gr συνολικά) μαιντανού & φρέσκου κρεμμυδιού κομμένου σε φέτες. Τα κοπανάτε στο γουδί, προσθέτετε 150 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με ραπανάκι
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr ραπανάκι τριμμένο, με 200 gr βούτυρο Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αυγά
Κοπανάτε στο γουδί 125 gr βούτυρο, με 6 κροκάδια αυγών, λίγο αλάτι & πιπέρι καγιέν. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο καγιέν
Δουλεύετε 100 gr φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο με 1 gr πιπέρι καγιέν.

Βούτυρο με κάρυ
Δουλεύετε 225 gr βούτυρο φρέσκο & το ανακατεύετε με 3 gr κάρυ σε σκόνη.

Βούτυρο με μουστάρδα
Δουλεύετε 200 gr βούτυρο με 2 κουταλιές μουστάρδα, ώσπου να γίνουν αλοιφή.