Συνταγές
Μπακαλιάρος

Μπακαλιάρος πλακί


ΥΛΙΚΑ:

1 φύλλο υγράλατο μπακαλιάρο
4-5 μεγάλες ντομάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλλες
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
μπόλικο μαϊντανό 3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι ( με προσοχή λόγω του μπακαλιάρου)
πιπέρι μπόλικο, λίγη ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη
και βέβαια ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Απο την προηγούμενη μέρα ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Εχουμε λιοπόν τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες, καθώς και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια, σκόρδα, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον μαϊντανό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στρώνουμε τις πατάτες σ'ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε, απο πάνω ρίχνουμε το μίγμα των κρεμμυδιών και το απλώνουμε να πάει παντού, σκεπάζουμε με τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Πάνω απο τα κομμάτια του ψαριού στρώνουμε τις ντομάτες, φροντίζοντας να σκεπάσουμε αρκετά το ψάρι και πασπαλίζουμε με τρμμένη φρυγανιά και λίγη ρίγανη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνουμε στους 200' για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας κατά διαστήματα να βρέχουμε το ψάρι με τον ζωμό.
- Πρός το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε και το λεμόνι.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 18 Ιουνίου 2010 στις 11:59 π.μ. από Areti Vardaka.

Μπραντάδα με μπακαλιάρο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μπακαλιάρος πλακί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Καλτσόνε μπακαλιάρου του Κώστα Πασσιδη


Υλικά

1/2 κιλό μπακαλιάρο παστό
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζανάκι άσπρο κρασί Ζίτσας
250 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη Δωδώνης
150 γραμ. τυρί κίτρινο Ολλανδίας τριμμένο
μερικές σταγόνες ταμπάσκο σος
300 γραμ. ζυμάρι ψωμιού
αλάτι και πιπέρι

Για 6-8 Άτομα


Εκτέλεση


- Βάζετε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη σε μπολ με κρύο νερό να ξαλμυρίσει. Για 3-4 ώρες ρίχνοντας 1 κουταλιά σούπας αλάτι..
- Ξεψαχνίζετε τον μπακαλιάρο και σοτάρετε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε.
- Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε 5 - 6 λεπτά στη φωτιά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
- Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με τα δάχτυλα σε φύλλο.
- Βάζετε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης, αφήνετε λίγο περιθώριο γύρω - γύρω και κλείνετε από πάνω με το άλλο μισό.
- Πιέζετε με τα δάχτυλα να κλείσει καλά το Καλτσόνε.
- Αλείφετε το Καλτσόνε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
- Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.

Μπακαλιάρος Μπιάνκο (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
6-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άσπρο πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνετε τις πατάτες, από πάνω βάζετε τον μπακαλιάρο, το σκόρδο, το λάδι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και ένα ποτήρι του νερού νερό.
- Βάζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να βράσει και να χυλώσει.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη.
- Αλάτι δε θα βάλετε προτού το δοκιμάσετε.
- Αν θέλετε να μην είναι πολύ λεμονάτο, βάζετε λιγότερο χυμό λεμονιού.