Συνταγές
Μπάμιες

Κοτόπουλο με Μπάμιες


Υλικά

1/4 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κονσέρβες ντοματάκι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κιλό μπάμιες
1 φλιτζάνι ξύδι
λίγη κανέλλα
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε τις μπάμιες σε ένα μπολ μαζί με το ξύδι για 3 ώρες
- Πλένετε την κότα και την τρίβετε με μία Λεμονόκουπα
- Βάζετε το λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
- Προσθέτετε την κότα και τσιγαρίζετε όσο μπορείτε
- Βγάλτε την κότα από την κατσαρόλα
- Ξεπλένετε τις μπάμιες από το ξύδι
- Στο λάδι τσιγαρίζετε τις μπάμιες
- Όταν τσιγαριστούν τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις φυλάτε σε ένα πιάτο
- Ξαναβάζετε την κότα στην κατσαρόλα
- Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Χαμηλώνετε τη. φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει
- Μόλις γίνει η κότα στα μισά την βάζουμε στο πλάι και βάζουμε τις μπάμιες στο άλλο μισό τις κατσαρόλας
- Αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους
- Εάν οι μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε ως εξής
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το κοτσάνι κάθε μπάμιας λοξά και όχι οριζοντίως για να μη φανούν οι τρύπες από τις οποίες θα χυθεί το υγρό κάθε μπάμιας.
- Μία - μία μπάμια που καθαρίζουμε τη ρίχνουμε μέσα σε μία πιατέλα.
- Όταν τις καθαρίσουμε όλες τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι και τις αφήνουμε έτσι επί 15 λεπτά της ώρας περίπου.

Κινέζικο πιάτο με λαχανικά


Υλικά
για 6 άτομα

300 γραμ. φασολάκια
300 γραμ. μελιτζάνες
3/4 φλιτζανιού ΒΙΤΑΜ
1 γλυκιά πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 πιπεριές τσάρλεστον ή πράσινες
200 γραμ. μανιτάρια
300 γραμ. μπάμιες
4 με 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζετε οε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό 20 λεπτά να βράσουν τα φασολάκια.
- Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενα κομμάτια, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 30 λεπτά.
- Κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σε λωρίδες, εκτός από τις μπάμιες.
- Ζεσταίνετε το ΒΙΤΑΜ σε τηγάνι και προσθέτετε όλα τα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώνετε, τα αφήνετε 30 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σερβίρετε.

Μπριάμ (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1 κιλό πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
100 γραμμάρια μπάμιες
100 γραμμάρια μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4-5 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
4-5 πράσα κομμένα ροδέλες
100 γραμμάρια αρακά
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
ρίγανη
αλάτι και ρίγανη


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη ρίγανη και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σε ένα ταψί, βάζετε όλο αυτό το μείγμα και προσθέτετε 2 περίπου ποτήρια του νερού νερό.
- Από πάνω, ρίχνετε την ρίγανη.
- Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Μετά το ξεσκεπάζετε και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
- Μόλις πάρει χρώμα, το φαγητό είναι έτοιμο και το βγάζετε από τον φούρνο.