Συνταγές
Μουστάρδα

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Κοτόπουλο γεμιστό με φέτα και πιπεριές


Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κομμάτι σκληρή φέτα (όσο χρειαστεί δηλαδή για να γεμίσει το κοτόπουλο μας)
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι  (μαύρο)
Πάπρικα (προαιρετικά)
1 λεμόνι (χυμό)



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Προετοιμασία:

- Σε ένα μπολ στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε μέσα τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και αλείφουμε με το μείγμα το κοτόπουλο. - Κόβουμε τις πιπεριές σε μακρόστενες λωρίδες, λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τις πιπεριές.
- Προσθέτουμε μαυροπίπερο, λίγη πάπρικα και γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου.
- Ράβουμε το κάτω μέρος του κοτόπουλου με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1½ ώρα. Γυρίζουμε το κοτόπουλο 1 – 2 φορές μέχρι να ροδίσει.
- Αν θέλουμε, κατά το τελευταίο μισάωρο, προσθέτουμε στο ταψί μερικές πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Συμβουλή: αφού δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή ως έχει, πειραματιστείτε με τη γέμιση και τα μυρωδικά. Μετατρέψτε τη συνταγή σε πικάντικη με πιπέρι καγιέν και καυτερές πιπεριές. Αλείψτε το κοτόπουλο με σκόνη μουστάρδας. Μετατρέψτε τη γέμιση σε «σκορδάτη». Οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι πολλές από εδώ και μετά ...

Μαγιονέζα


Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
χυμός λεμονιού
αλάτι


Εκτέλεση

- Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.
- Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
- Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.
- Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.
- Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.

Μπεκρή μεζέ


Υλικα

Χοιρινο σε κομματια (οσα ατομα ειστε 2 - 3 κομματακια)
Λουκανικο χωριατικο (εμενα μου αρεσει το κοζανιτικο με πράσο )
Ντοματοχυμος η ντοματες τριμμενες και κομμενες σε κομματακια
Πιπεριες πρασινες (μπολικες παρτε) παλι κομμενες
Κρεμμυδι
Κοκκινο κρασι
Ελαιολαδο
1 κουταλι μουσταρδας (προαιρετικα)
Μυρωδικα : Σκορδο, κανελλα (ενα ξυλακι), μπαχαρι (2 - 3), πιπερι (προαιρετικα)


Εκτέλεση

(Προαιρετικα: Βαζουμε ολα τα μυρωδικα, λαδι, κρασι,μουσταρδα και τα κρεατα σε ενα μπωλ και τα αφηνουμε να μαριναριστουν μια νυχτα .)

- Σε ενα τηγανι βαζουμε λαδι, σωταρουμε κρεμμυδι, σκορδο, πιπεριες μεχρι να μαραθουν.
- Βαζουμε τα κρεατα να ψηθουν καλα - καλα (θελει λιγη ωρα με μετρια φωτια).
- Σβηνουμε με μπολικο κρασι (να φυγει η μυρωδιά του κρέατος) και βαζουμε τις ντοματες και το τοματοζουμο να δεσει και γινεται μια τελεια λιχουδια!
- Συνοδευεται με : Πατατες τηγανητες και στροφυλια κοκκινη