Συνταγές
Μεσολόγγι

Γαλατόπιτα Μεσολογγίου


Κάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι. Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε. Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα. Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.

Υλικά

1,5 λίτρο πρόβειο γάλα
1 χωριάτικο φύλλο για πίτες
4 αυγά
250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χόχλο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς με την κουτάλα.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
- Χωριστά χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας μας , απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Παραλλαγή: Όποιος δεν τρελαίνεται για αλμυρά και προτιμά τις γλυκές απολαύσεις, μπορεί αντί για αλάτι να προσθέσει μισό κιλό ζάχαρη αφού έχει κρυώσει πολύ καλά το μίγμα γάλα-σιμιγδάλι. Είναι πεντανόστιμη!!

Καλή επιτυχία!