Συνταγές
Μαρούλι

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Κοκοράκια φρικασέ


Υλικά
(για 4-6 άτομα)

2 κοκοράκια (που κόβουμε το καθένα σε τέσσερα κομμάτια)
4-5 μεγάλα μαρούλια
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
Χυμό από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πώς το θέλουμε)
3-4 κουταλιές κορν-φλάουρ
Αλάτι
Λευκοπίπερο
Λίγο φρέσκο βούτυρο ή καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα)


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και πασαλείβουμε με μουστάρδα τα κομμάτια από τα κοκοράκια και τα σοτάρουμε «στεγνά», με λίγο βούτυρο, όσο να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε να στραγγίσουν.
- Πλένουμε καλά τα μαρούλια, τα «χοντροκόβουμε» και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό (περίπου 5 φλιτζάνια), μαζί με τα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο που θέλουμε.
- Τα αφήνουμε να βράσουνε τόσο όσο τα κοτσάνια των μαρουλιών να «κρατάνε» κάπως, τοποθετώντας ανάμεσά τους τα κομμάτια από τα κοκοράκια.
- Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση από τα χόρτα. Αν είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνουμε.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς να ανακατεύουμε και χωρίς να γυρίζουμε τα κοκοράκια.
- Oταν τα κοτσάνια των μαρουλιών λιώσουν, ρίχνουμε τον άνηθο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γέρνοντας την κατσαρόλα πολύ προσεκτικά αδειάζουμε σχεδόν όλο το ζουμί σε μία άλλη, όπου θα ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
- Αν, κατά την κρίση μας, έχουμε πολύ ζουμί, αφαιρούμε λίγο, κρατώντας πάντως μια ανάλογη ποσότητα για ένα «πλούσιο» αυγολέμονο.
- Λιώνουμε το κορν-φλάουρ με λίγο νερό, και πήζουμε το ζουμί των χόρτων ώστε να γίνει μια υδαρής κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε αλάτι και το χυμό απ' τα λεμόνια και σιγά-σιγά την «κρέμα» ανακατεύοντας συνέχεια.
- Στο σερβίρισμα τοποθετούμε στο πιάτο ή στην πιατέλα τις μερίδες και περιχύνουμε πάνω στα χόρτα και στα κοκοράκια το αυγολέμονο.
- Το φρικασέ εύλογα δεν χρειάζεται στο τραπέζι σαλάτα. Ωστόσο, για όσους τους ταιριάζει, θα μπορούσε να συνοδευτεί με τζατζίκι ή φέτα.
- Από κρασί, του πάει πολύ ένα ξυνόμαυρο ροζέ.