Συνταγές
Μανιτάρια

Τηγανιά Θράκης (Προέλευση Θράκη)


Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας σε κομματάκια (4εκ. x 4 εκ - όσο μικρότερα τα κομματάκια τόσο γρηγορότερα θα βράσουν) 1/2 ποτήρι νερό 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού λίγο αλάτι 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι 1 κουταλάκι ρίγανη 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα (προαιρετικά)   Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρέας και το νερό σε μια ρηχή κατσαρόλα και ανάβουμε την εστία μας σε δυνατή θερμοκρασία.
- Αρχίζουμε το βρασμό.
- Αφαιρούμε τον αφρό και σκεπάζουμε.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ακόμη, ώσπου το κρέας να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, το λεμόνι και τη ρίγανη. 
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
- Αν κάνουμε την παραλλαγή με τα μανιτάρια, βάζουμε 1 ποτήρι νερό γιατί  τα μανιτάρια θα βγάλουν υγρό βράζοντας.
- Τα μανιτάρια τα προσθέτουμε από την αρχή, ώστε να βράσουν μαζί με το κρέας και να πάρουν τη νοστιμιά του.
- Ταιριάζει πολύ ωραία με ρύζι ή μακαρόνια, τα οποία περιχύνουμε με σάλτσα από την τηγανιά.   

Τραχανάς με σαφράν και βασιλομανίταρα Γρεβενών (Προέλευση Γρεβενά)


Υλικά (για 4 άτομα)
500γρ. τραχανάς Γρεβενών με σαφράν (ή τραχανάς σκέτος και προσθέτετε σαφράν) 30γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα Γρεβενών 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου λίγο ελαιόλαδο λίγο φρέσκο βούτυρο λίγο κονιάκ Αλάτι

Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό που ίσα-ίσα να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για μισή ώρα περίπου.
- Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
- Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά και τα σβήνουμε με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι.
- Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό κοτόπουλου με λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε τον τραχανά.
- Προς το τέλος και προτού πήξει το μείγμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σερβίρουμε.

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Γαρίδες με μανιτάρια


Υλικά

1 πακέτο νωπά μανιτάρια πλατειά (pleurotus)
1 ½ κιλό μεγάλες γαρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/3 ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Mexican ''every day'' seasoning (από ανάλογα μαγαζιά delikatessen)


Ετοιμασία

- Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα κόβουμε με ψαλίδι στα τέσσερα και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ αλειμένο με λάδι.
- Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ λεπτές ροδέλες, ρίχνουμε και τον άνηθο, μια κουταλιά από το καρύκευμα (seasoning), ραντίζουμε με το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Ξαναστρώνουμε.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το έντερο και τα ''κόκκαλα'' της κοιλιάς και τις αφήνουμε μόνο με τα κεφάλια τους.
- Τις βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε στο grill.
- Μόλις πάρουν χρώμα γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, προσέχοντας όμως να μην μας στεγνώσουν και τις βγάζουμε.
- Ανακατεύουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου εξατμισθούν τα υγρά τους και μείνουνε μόνο με το λάδι.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο 2-3 κουταλιές μανιτάρια με 3-4 γαρίδες.

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Ταλιατέλες με κόκκινη σάλτσα πέστο


Υλικά

350 γρ. ταλιατέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
450 γρ. ντοματούλες κονσέρβα
200 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
400 γρ. πιπεριές κόκκινες σε βαζάκι
4 κουτ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
Τριμμένο τυρί - παρμεζάνα, πεκορίνο, ρεγκάτο
Αλατοπίπερο


Εκτέλεση

- Βράζετε τις ταλιατέλες σε άφθονο νερό για 8-10 λεπτά, να μείνουν al dente.
- Σουρώνετε, βουτυρώνετε και διατηρείτε ζεστές.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.
- Προσθέτετε τις ντοματούλες και σιγοβράζετε και 10 λεπτά.
- Προσθέτετε να μανιτάρια και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες.
- Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα.
- Σουρώνετε τις ταλιατέλες, βάζετε σε πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα.
- Ανακατεύετε, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε με επιπλέον τυρί και σκορδόψωμο.

Σάλτσα με κιμά


Υλικά

1/4 κούπας λάδι
4 λωρίδες μπέικον σε κομματάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια μουστάρδα
300 γρ. κιμά
1/4 κούπας κρασί λευκό
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζωμό κρέατος
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε πρώτα το μπέικον και τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, τον κιμά, τον πελτέ και το κρασί και συνεχίζουμε το σωτάρισμα.
- Σε ένα βαζάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα και κουνώντας το βαζάκι όπως το σέικερ, ανακατεύουμε τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μίγμα στον κιμά, το αφήνουμε για πολύ λίγο ακόμα στη φωτιά και σερβίρουμε με τα ζυμαρικά ή το ρύζι που έχουμε φτιάξει.


Κινέζικο πιάτο με λαχανικά


Υλικά
για 6 άτομα

300 γραμ. φασολάκια
300 γραμ. μελιτζάνες
3/4 φλιτζανιού ΒΙΤΑΜ
1 γλυκιά πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 πιπεριές τσάρλεστον ή πράσινες
200 γραμ. μανιτάρια
300 γραμ. μπάμιες
4 με 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζετε οε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό 20 λεπτά να βράσουν τα φασολάκια.
- Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενα κομμάτια, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 30 λεπτά.
- Κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σε λωρίδες, εκτός από τις μπάμιες.
- Ζεσταίνετε το ΒΙΤΑΜ σε τηγάνι και προσθέτετε όλα τα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώνετε, τα αφήνετε 30 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σερβίρετε.

Σοφρίτο με μανιτάρια (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

½ κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο ή ποντίκι
Ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κόκκινο κρασί ή ξύδι μπαλσάμικο ή το απλό ξύδι
½ κιλό μανιτάρια
Αλάτι ,μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβετε σε μικρά κομμάτια το κρεας.
- Βάλτε να κάψει το λάδι και σοτάρετε το κρέας και το σκόρδο
- Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε τα μανιτάρια που’χετε κόψει σε φέτες, αλατοπιπερώστε και σκεπάστε την κατσαρόλα να σιγοβράσει (όχι μη βάλετε νερό αφού τα ίδια τα μανιτάρια θα βγάλουν).
- Προς το τέλος ρίξτε το μαϊντανό και το κρασί ή το ξύδι .
- Κουνήστε λίγο την κατσαρόλα να ανακατευθεί και αφήστε για λίγα ακόμα λεπτά να σιγοβράσει αλλά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.
- Σερβίρετε είτε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ακόμα καλύτερα με ρύζι ….εγώ μάλιστα προτιμώ το ρύζι μπάσματι (τι είναι αυτό; Έχετε φάει ινδικό λευκό ρυζάκι….ε αυτό είναι.)
- Σε όποιον δε αρέσουν τα μανιτάρια και δε βάλει να μη ξεχάσει να βάλει λίγο νερό για να σιγοβράσει το κρέας.

Κινέζικο κοτόπουλο με λαχανικά Φροίξου (προέλευση Κίνα)


Υλικά

1 στήθος κοτόπουλο
3 με 4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
1 μεγάλο κρεμμύδι
300 γραμμάρια μανιτάρια
200 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας σας


Ετοιμασία

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
- Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
- Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά, μόλις βγάλουν τα υγρά τους τα βγάζουμε από το τηγάνι.
- Βάζουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά το κοτόπουλο και τα αφήνουμε να ψηθούν, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν (με ξύλίνη κουτάλα).
- Μετά από 3 με 4 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αφού πάρει μια βράση σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στο ζεστό μάτι για 4 λεπτά περίπου και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Το κινέζικο κοτόπουλο με λαχανικά Φροίξου σερβίρεται σκέτο αλλά και με κινέζικα μακαρόνια (ριζομακάρονα)

Τη συνταγή συνιστά: ο Φροίξος Τσαπόπουλος (δικής του εμπνεύσεως)

Ταλιατέλες με ζαμπόν μπέικον


Υλικά

1 κουτί (500 γρ.) φωλιές με ντομάτα ή σπανάκι ή άσπρες
1 κουτί (425 γρ.) μανιτάρια
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια
10 φέτες ζαμπόν
4 λωρίδες μπέικον (προαιρετικά)
4 κούπες τυριά διάφορα (γραβιέρα, βίτσερις, παρμεζάνα)
100 γρ. βούτυρο
2 κούπες κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
μερικά φυλλαράκια μαϊντανό

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βράστε τις ταλιατέλες και βουτυρώστε τες.
- Κόψτε τα μανιτάρια σε φετάκια και σωτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο.
- Στραγγίστε τα ντοματάκια και κόψτε τα σε κομματάκια.
- Κόψτε επίσης το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια.
- Σε ένα πυρέξ σκεύος, με το οποίο θα σερβίρετε, στρώστε τις μισές ταλιατέλες, ρίξτε τη μισή ποσότητα από όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίξτε κατόπιν τις υπόλοιπες ταλιατέλες και τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με τα τυριά.
- Χτυπήστε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και περιχύστε το φαγητό.
- Ψήστε σε φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 40' έως 45'.
- Στην αρχή καλύψτε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο.
- Αφαιρέστε το στα τελευταία 10 λεπτά, για να πάρει το ρόδινο χρώμα που επιθυμείτε.

Ταλιατέλες με μανιτάρια και φέτα


Υλικά

500 γρ. ταλιατέλες
500 γρ. μανιτάρια
200 γρ. τυρί φέτα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό και σκόρδο (αν θέλετε)
Λίγο ηλιέλαιο για σοτάρισμα των μανιταριών

Εκτέλεση

- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις ταλιατέλες για 8' περίπου.
- Τις στραγγίζετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε.
- Σ'ένα τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια με το ηλιέλαιο.
- Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
- Στραγγίζετε το λάδι και βάζετε αν θέλετε μαϊντανό και σκόρδο.
-Ρίχνετε για 1/2 λεπτό τις ταλιατέλες και τη φέτα, κομμένη σε κύβους.
- Σερβίρετε αμέσως.

Κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια χοντροκομμένα
2 πράσινες, 2 κόκκινες, 2 κίτρινες, 2 πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
8 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 κιλό κόκκινες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ξίδι
ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρές μερίδες με το κόκαλο και τα αλατοπιπερώνετε.
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι, ανάβετε τη φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λάδι σοτάρετε το κοτόπουλο για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην μαυρίσει και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τέλος, το ξίδι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να πήξει η σάλτσα.
- Μόλις γίνει η σάλτσα, βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα ταψί, ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα και λίγο νερό (αν χρειαστεί), σκεπάζετε τα φαγητό και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
- Τρώγεται ζεστό και σερβίρεται με πουρέ.

Μπιφτέκια με καρύδια και μανιτάρια


Υλικά

(για 5 άτομα περίπου)

2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα )
275 γρ. Μανιτάρια
5 κουτ. σ. Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
150 γρ. Καρύδια
20 φρυγανιές τριμμένες
*1/2 -1 φλυτζ. γάλα σόγιας ( ή νερό)
275 γρ. Τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
Λίγο φασκόμηλο ( ή ρίγανη)
Λίγο βασιλικό
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια καί τά μανιτάρια καί τα σωτάρουμε με τις 5 κουτ. λάδι σε σιγανή φωτιά.
- Προσθέτουμε τά υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το μείγμα, ώστε να πλάθεται κανονικά.
- Πλάθουμε σε μπιφτέκια ή τοποθετούμε τό όλο μείγμα ενιαίο, σε λαδωμένο ταψί. (Σ' αυτή την περίπτωση το χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. )
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γιά 45 λεπτά.

* Ρυθμίζουμε ανάλογα τήν ποσότητα του γάλακτος σόγιας.

Σάλτσες με βούτυρο

Βούτυρο με καπνιστό σολομό
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σολομό καπνιστό με 200 gr βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε & φρέσκο σολομό, που θα έχετε βράσει προηγουμένως κι αφήσει να κρυώσει.

Βούτυρο με τόνο
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr τόνο (κονσέρβα) με 125 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αντζούγια
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 75 gr φιλέτα αντσούγιας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι. Προσθέτετε 200 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με σαρδέλες
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σαρδέλες του κουτιού (με λάδι), λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με ρέγκα
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr φιλέτα ρέγκας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με αυγά ψαριού
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr αυγά ψαριού (θα τα έχετε βράσει & θα τ’ αφήσετε να κρυώσουν), μαζί με 100 gr βούτυρο & λίγη μουστάρδα. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με γαρίδες

Καθαρίζετε γαρίδες, τις βράζετε, τις ζυγίζετε & τις κοπανάτε στο γουδί μαζί με βούτυρο ίδιου βάρους. Δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με αστακό
Βράζετε τα αυγά, τα μαλακά μέρη & τα πόδια του αστακού σε νερό αλατισμένο, μαζί με λίγο θυμάρι, δάφνη, μερικά σπυριά πιπέρι & φυλλαράκια μαϊντανού. Το βράσιμο θα είναι μερικών λεπτών. Τα σουρώνετε & πετάτε τα αρωματικά χόρτα. Τα ζυγίζετε, προσθέτετε το ίδιο βάρος βουτύρου, τα κοπανάτε στο γουδί & τα δουλεύετε, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με χαβιάρι
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr χαβιάρι καλής ποιότητας με 200 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με φουά γκρα
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr φουά γκρα φρέσκο, με 50 gr βούτυρο & τα δουλεύετε.

Βούτυρο με σκόρδο
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 100 gr σκόρδο (που θα βράσετε επί 5 λεπτά & θα σκουπίσετε) μαζί με 100 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με κρεμμυδάκι φρέσκο
Κοπανάτε στο γουδί κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το πράσινο του μέρος, αφού το βράσετε, το στραγγίσετε και το σκουπίσετε. Προσθέτετε το ίδιο βάρος βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτρο με μανιτάρια
Καθαρίζετε 150 gr μανιτάρια, τα κόβετε σε φετούλες, τα ψήνετε με βούτυρο & τα αλατοπιπερώνετε. Τα κοπανάτε στο γουδί με 150 gr βούτυρο φρέσκο & τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με πιπεριά
Ψήνετε με βούτυρο 150 gr πιπεριά γλυκιά (κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη). Μόλις κρυώσει, την κοπανάτε στο γουδί με 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με ντομάτα
Δουλεύετε καλά 200 gr βούτυρο & προσθέτετε 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας πηχτή & κρύα .

Βούτυρο α λά ραβιγκότ
Βράζετε επί 3 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό ίσες ποσότητες (150 gr συνολικά) μαιντανού & φρέσκου κρεμμυδιού κομμένου σε φέτες. Τα κοπανάτε στο γουδί, προσθέτετε 150 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με ραπανάκι
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr ραπανάκι τριμμένο, με 200 gr βούτυρο Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αυγά
Κοπανάτε στο γουδί 125 gr βούτυρο, με 6 κροκάδια αυγών, λίγο αλάτι & πιπέρι καγιέν. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο καγιέν
Δουλεύετε 100 gr φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο με 1 gr πιπέρι καγιέν.

Βούτυρο με κάρυ
Δουλεύετε 225 gr βούτυρο φρέσκο & το ανακατεύετε με 3 gr κάρυ σε σκόνη.

Βούτυρο με μουστάρδα
Δουλεύετε 200 gr βούτυρο με 2 κουταλιές μουστάρδα, ώσπου να γίνουν αλοιφή.