Συνταγές
Μαγιά

Ψωµάκια για πρωινό


Υλικά

500γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
20γρ βούτυρο
25γρ ζάχαρη
12γρ φρέσκια µαγιά
1 κρόκος αυγού
275ml γάλα

Επικάλυψη

1 αυγό ανακατωµένο µε 2 κσ. νερό
½ κσ χοντρό αλάτι
1 κσ σουσάµι

Εκτέλεση

- Σε µίξερ µε γάντζο προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη µαγιά, τον κρόκο και το γάλα και ανακατεύουµε µε αργή ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Όταν µαζευτεί η ζύµη στο γάντζο την βγάζουµε και τη ζυµώνουµε µε τα χέρια µας.
- Η ζύµη είναι µαλακιά και απαλή. Την αφήνουµε στο µπολ σκεπασµένη µε πετσέτα για 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει.
- Ξαναζυµώνουµε να φύγει ο αέρας και φτιάχνουµε τα ψωµάκια.
- Στο ταψί µας τα αφήνουµε να διπλασιαστούν σκεπασµένα περίπου 20 λεπτά και τα αλείφουµε µε το αυγό.
- Από πάνω πασπαλίζουµε το χοντρό αλάτι και το σουσάµι.
- Ψήνουµε για 15 λεπτά σε προθερµασµένο φούρνο στους 190 C.

Τηγανίτες


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελλάκι ξηρή µαγιά
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό

Εκτέλεση

- Σε µία µικρή λεκάνη βάζουµε το αλεύρι, τη µαγιά και το αλάτι.
- Τα ανακατεύουµε και προσθέτουµε νερό µέχρι η ζύµη να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι.
- Σκεπάζουµε τη λεκάνη µε µία πετσέτα και αφήνουµε τη ζύµη να φουσκώσει σε ζεστό µέρος για µισή ώρα.
- Όταν φουσκώσει η ζύµη την κόβουµε µικρά κοµµάτια, τα κάνουµε δακτυλίδια και τα τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Σερβίρουµε τις τηγανίτες µε µέλι και κανέλα .

6 µυστικά για τέλειες τηγανίτες:
-------------------------------------------
1. Χρησιµοποιήστε αντικολλητκό τηγάνι, αρκετά ρηχό για να γυρίζετε εύκολα τις τηγανίτες µε µια µεταλλική σπάτουλα.
2. Προθερµάνετε το τηγάνι πριν ρίξετε σ’ αυτό τη ζύµη.
3. Αντί να αλείψετε το τηγάνι µε λάδι, µπορείτε να το ψεκάσετε (όσο είναι κρύο και ποτέ όσο είναι ζεστό) µε σπρέι λαδιού.
4. Μην βιαστείτε και µην έχετε την φωτιά στο δυνατό. Ψήστε τις τηγανίτες στο χρόνο τους και σε µέτρια φωτιά.
5. Γυρίστε τις τηγανίτες, µόνο όταν έχουν ήδη κάνει φουσκάλες από τη µια πλευρά.
6. Αφού ετοιµάσετε τις τηγανίτες φυλάξτε τες ζεστές, καλυµµένες µε αλουµινόχαρτο.
7. Φυλάξτε τες, αφού κρυώσουν στην κατάψυξη.

Ακούµια (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικα

1 κιλο αλευρι
10γρ. µαγια ξερη
200γρ. ρυζι νυχακι
20γρ. µπεικιν παουντερ
10ml ουζο
50ml ελαιολαδο
Ελαιολαδο για το τηγανισµα

Για το γαρνίρισμα

Κανελα
Μελι.

Εκτέλεση

- Βραζετε το ρυζι µεχρι να λασπωσει.
- Μετα προσθετετε τα υπολοιπα υλικα και ανακατευετε καλα µε µια κουταλα.
- Σκεπαζετε το µειγµα για 2 ωρες περιπου µε µια βρεγµενη πετσετα, για να φουσκωσει.
- Πλαθετε το µειγµα σε µπαλακια και το τηγανιζω σε καυτο λαδι.
- Τα στραγγιζετε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας.
- Πριν τα σερβιρετε, τα περιχυνετε µε µελι και κανελα.

Λίγα µυστικά ακόµα

Αν ζεστανετε πολυ λιγο το ουζο και διαλυσετε εκει την µαγια, πολτοποιησετε στο µιξερ το ρυζι, τοτε τα ακουµια γινονται πιο αφρατα.

Πίτες για σουβλάκια


Υλικά

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά µαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα χλιαρό νερό (40o C)

Ατοµα: 6 πίτες
Χρόνος προετοιµασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίµατος: 5' - 7'


Εκτέλεση

- Στο µπολ του µίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη µαγιά και τη ζάχαρη.
- Ρίξτε το λάδι και το νερό και ζυµώστε σε ζύµη απαλή που να µην κολλάει στα δάχτυλα.
- Αφήστε τη να φουσκώσει και πλάστε 6 στρογγυλές πίτες µε διάµετρο 20 εκ. και πάχος 0,5 εκ.
- Αλείψτε τες µε καλαµποκάλευρο κι αφήστε τες να φουσκώσουν ελαφρά.
- Μ' ένα πηρούνι, πατήστε τες κάνοντας κάθετες πηρουνιές σε σειρές ή πατήστε τες σχηµατίζοντας παράλληλες ραβδώσεις µε οδοντωτό τροχό, προσέχοντας να µην κόψετε τη ζύµη ως κάτω.
- Αλείψτε ένα αντικολλητικό τηγάνι µε λίγο λάδι και ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίστε τις πίτες 3' από την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώµα σε ορισµένα σηµεία, χωρίς να καλοψηθούν.
- Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι, βάλτε τες σε πλαστική σακούλα για να διατηρηθούν νωπές.
- ΄Οταν κρυώσουν, βάλτε τες στην κατάψυξη, για να τις χρησιµοποιήσετε όταν τις χρειαστείτε.

Savaren με ρούμι

Για το γλυκό:

2-3 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
6 κουταλιές μαργαρίνη σόγιας
Λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 2/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
4 κουταλιές ρούμι

Για το γκλάσο: 1/2 κούπα μαρμελάδα
2 κουταλιές νερό

Προαιρετικά για γαρνίρισμα:

Φρούτα
Κρέμα σαντιγύ

Ετοιμασία:

Γλυκό:

- Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα (χλιαρό), διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό αλεύρι και δουλεύουμε όλα τα υλικά καλά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και την μαργαρίνη (λιωμένη και χλιαρή), δουλεύουμε ακόμη λίγο το μίγμα και το ρίχνουμε σε μία φόρμα (με τρύπα στην μέση) που την έχουμε αλείψει με μαργαρίνη.
- Σκεπάζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου και μόλις ψηθεί ο γλυκό το βγάζουμε από την φόρμα πάνω σε μία σχάρα, το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και το ξαναβάζουμε στην φόρμα. Ή κάνουμε μικρότερα μπαλάκια.

Σιρόπι:

- Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
- Τραβάμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι, τρυπάμε το γλυκό μας σε μερικά σημεία και το περιβρέχουμε με το σιρόπι.

Για το γλάσο:

- Διαλύουμε την μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερίκοκο) στο χλιαρό νερό, την περνάμε από μια λεπτή σίτα.
- Οταν το γλυκό μας κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα σε μια πιατέλα, το γλασάρουμε και βάζουμε αν θέλουμε στο κέντρο του γλυκού κομματάκια φρούτων και κρέμα σαντιγύ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.