Συνταγές
Λύχνο

Κακαβιά Αμοργιανή (προέλευση Αμοργός)


Υλικά για 4 άτοµα

1 κιλό διάφορα ψάρια (σκορπίνα, χάνο, πέρκα, λύχνο)
1 κρεµµύδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 λίτρο νερό
Αλάτι,πιπέρι
Αµοργιανά παξιµάδια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε το κρεµµύδι. Βάζετε λίγο λάδι σε µια κατσαρόλα, ρίχνετε το κρεµµύδι που ψιλοκόψατε και το σοτάρετε ελαφρά.
- Προσθέτετε λίγο φρέσκο πιπέρι, ανακατεύετε και όταν µαραθεί λίγο το κρεµµύδι, ρίχνετε το ξύδι. Αφήνετε να πάρουν µια βράση και ανακατεύετε. Στο στάδιο αυτό αρχίζει να δένει το λάδι µε το ξύδι και γίνετε ο ζωµός γαλακτώδης.
- Προσθέτετε µισό λίτρο νερό και δυναµώνετε λίγο τη φωτιά.
- Μόλις βράσει το περιεχόµενο της κατσαρόλας, χαµηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε µέσα τα ψάρια, από τα πιο σκληρά στα πιο µαλακά (σκορπίνες, λύχνους, πέρκα, χάνους). Συµπληρώνετε µε λίγο νερό αν χρειάζεται, ίσα ίσα να σκεπαστούν, ρίχνετε λίγο αλάτι και µισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα µε το καπάκι της για περίπου 10 λεπτά.
- Όταν ο ζωµός αρχίσει να πήζει, σβήνετε τη φωτιά, βγάζετε ένα ένα τα ψάρια και τα ακουµπάτε σε µια πιατέλα.
- Σερβίρετε το ζωµό σε βαθιά πιάτα ρίχνοντας µέσα στο καθένα ένα παξιµαδάκι .