Συνταγές
Λουκούμι

Φλογέρες µε λουκούµι (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά (για 20 φλογέρες)

½ κιλό καρύδι ψιλοαλεσµένο
2 κουταλάκια του γλυκού τριµµένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριµµένο γαρύφαλλο
κόκκινα λουκούµια κοµµένα στη µέση (τριανταφύλλου)
έτοιµο φύλλο
200 γρ. φυτικό βούτυρο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλλειµα του ταψιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση

- Σ’ ένα µπολ ρίχνετε το αλεσµένο καρύδι, την τριµµένη κανέλα και το τριµµένο γαρύφαλλο και ανακατεύετε.
- Πλάθετε το κάθε λουκούµι σε ρολλάκι αφού το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνετε το φυτικό και φρέσκο βούτυρο.
- Λαδώνετε το ταψί µε το µείγµα βουτύρου.
- Σε µια επιφάνεια, στρώνετε ένα φύλλο, το λαδώνετε µε ένα πινέλο, στρώνετε δεύτερο φύλλο από πάνω, το λαδώνετε, στρώνετε τρίτο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
- Με ένα µαχαίρι κόβετε τα φύλλα στη µέση και στη συνέχεια στα τρία.
- Βάζετε µια γερή µεγάλη κουταλιά από το µείγµα µε το καρύδι στις άκρες από τα έξι τριπλά φύλλα και πάνω από το καθένα ακουµπάτε ένα ρολλάκι από λουκούµι.
- Ρίχνετε από µισό κουταλάκι βούτυρο σε κάθε κοµµάτι.
- Διπλώνετε το τριπλό φύλλο µια φορά σε ρολό, µετά στα πλάγια σε φλογέρα.
- Τα ακουµπάτε στο λαδωµένο ταψί και επαναλαµβάνετε µε τα υπόλοιπα κοµµάτια.
- Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µέχρι να γεµίσει το ταψί.
- Λαδώνετε όλες τις φλογέρες από πάνω.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά και στους 200 βαθµούς.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη και αφήνετε για 10 λεπτά να τραβήξουν οι φλογέρες τη ζάχαρη άχνη.
- Τις σερβίρετε σε µια πιατέλα και ξαναπασπαλίζετε µε λίγη ζάχαρη άχνη ακόµη