Συνταγές
Λεμόνι

Μπακαλιάρος πλακί


ΥΛΙΚΑ:

1 φύλλο υγράλατο μπακαλιάρο
4-5 μεγάλες ντομάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλλες
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
μπόλικο μαϊντανό 3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι ( με προσοχή λόγω του μπακαλιάρου)
πιπέρι μπόλικο, λίγη ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη
και βέβαια ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Απο την προηγούμενη μέρα ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Εχουμε λιοπόν τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες, καθώς και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια, σκόρδα, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον μαϊντανό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στρώνουμε τις πατάτες σ'ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε, απο πάνω ρίχνουμε το μίγμα των κρεμμυδιών και το απλώνουμε να πάει παντού, σκεπάζουμε με τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Πάνω απο τα κομμάτια του ψαριού στρώνουμε τις ντομάτες, φροντίζοντας να σκεπάσουμε αρκετά το ψάρι και πασπαλίζουμε με τρμμένη φρυγανιά και λίγη ρίγανη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνουμε στους 200' για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας κατά διαστήματα να βρέχουμε το ψάρι με τον ζωμό.
- Πρός το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε και το λεμόνι.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 18 Ιουνίου 2010 στις 11:59 π.μ. από Areti Vardaka.

Τραχανάς Τρικαλινός με αυγοτάραχο (προέλευση Τρίκαλα)


Υλικά για δύο άτομα

120 γραμμ. τραχανά γλυκό
ξύσμα ενόs λάιμ ή μισού λεμονιού
50 γραμμ. αβγοτάραχο Τρικαλινού
άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε τον τραχανά και το ξύσμα, βράζουμε ώσπου να δέσει η σούπα.
- Κόβουμε το αβγοτάραχο σε διαφανείς φλουδίτσες ή λεπτά κυβάκια.
- Ρίχνουμε το αβγοτάραχο και πολύ πολύ πιπέρι στη σούπα, αναμειγνύουμε, τραβάμε από φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Σολωμός παστός "Ιτιώτικος" (προέλευση Κεντρική ελλάδα)


ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά φρέσκος Σολωμός
600 γραμμάρια αλάτι(περίπου)
1 1/2 κιλό ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Σπορέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Παίρνουμε τον Σολωμό σε φέτες όχι πολύ χοντρές (3-4 πόντους).
- Διαλύουμε το αλάτι σε νερό μέχρι να φτάσει η άλμη στους 10-12 βαθμούς και αφού τον πλύνουμε καλά τον σκεπάζουμε με την άρμη .
- Τον αφήνουμε δύο μέρες σε ένα βαθύ μπώλ.
- Στην συνέχεια τον ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι.
- Μετά το βάζουμε ξανά στο μπώλ και το σκεπάζουμε ξύδι .
- Το αφήνουμε για άλλες δύο μέρες .
- Μετά τον πλένουμε πολύ καλά ξανά , και στη συνέχεια βγάζουμε το δέρμα του ψαριού το οποίο βγαίνει εύκολα γιατί έχει ψηθεί απο το αλάτι και το ξύδι.
- Μετά το κόβουμε σε κομμάτια περίπου σε μέγεθος μπουκιάς.
- Το βάζουμε στο μπωλ ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά) και το σκεπάζουμε με σπορέλαιο και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο.
- Σερβίρεται σαν ορεκτικό με η χωρίς λεμόνι και καλό τσίπουρο .

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Γαύρος τυλιχτός (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με τυρί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ταραμοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μελιτζανοπίλαφο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
4 μελιτζάνες τσακώνικες 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 1 ποτήρι πολτό φρέσκιας ντομάτας ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό Δυόσμο όσο θέλετε 1 δαφνόφυλλο Αλάτι και πιπέρι 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο

Εκτέλεση
- Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι στο μισό λάδι.
- Στο τέλος του τσιγαρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την ντομάτα μαζί με λίγο νερό για να σιγοβράσει το φαγητό.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, το πιπέρι, λίγο αλάτι, το μαϊντανό και το δυόσμο. - Όταν οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, βάζουμε νερό αρκετό για να απορροφήσει το ρύζι και, μόλις κοχλάσει, το ρίχνουμε κι αυτό πλυμμένο.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να μη χαλάσει η όψη του φαγητού.
- Αλατίζουμε.
- Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και προσέχουμε να μην στεγνώσει εντελώς. - Το σερβίρουμε με λεμόνι στυμμένο από πάνω, όπως το κάνουν στα νότια χωριά της Χίου.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο


Υλικά
(για 6 άτομα)
30 κολοκυθολούλουδα 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη 1 μικρό κολοκύθι τριμμένο 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα 2 κουταλιές μαϊντανό 1 κουταλιά ψιλοκομμένου δυόσμου 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 200γρ. βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο ξυσμένο αλάτι και πιπέρι Χυμός 1/2 λεμονιού Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το εσωτερικό των κολοκυθολούλουδων και τα πλένετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και με το μείγμα γεμίζετε τα λουλούδια.
- Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο.
- Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 45 λεπτά.

Τηγανιά Θράκης (Προέλευση Θράκη)


Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας σε κομματάκια (4εκ. x 4 εκ - όσο μικρότερα τα κομματάκια τόσο γρηγορότερα θα βράσουν) 1/2 ποτήρι νερό 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο χυμό ενός λεμονιού λίγο αλάτι 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι 1 κουταλάκι ρίγανη 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα (προαιρετικά)   Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρέας και το νερό σε μια ρηχή κατσαρόλα και ανάβουμε την εστία μας σε δυνατή θερμοκρασία.
- Αρχίζουμε το βρασμό.
- Αφαιρούμε τον αφρό και σκεπάζουμε.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ακόμη, ώσπου το κρέας να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, το λεμόνι και τη ρίγανη. 
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
- Αν κάνουμε την παραλλαγή με τα μανιτάρια, βάζουμε 1 ποτήρι νερό γιατί  τα μανιτάρια θα βγάλουν υγρό βράζοντας.
- Τα μανιτάρια τα προσθέτουμε από την αρχή, ώστε να βράσουν μαζί με το κρέας και να πάρουν τη νοστιμιά του.
- Ταιριάζει πολύ ωραία με ρύζι ή μακαρόνια, τα οποία περιχύνουμε με σάλτσα από την τηγανιά.   

Ψαρόσουπα με αυγολέμονο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι ψητό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύροι λαδορίγανη στο φούρνο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαρίδες ψητές




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαρίδες βραστές




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Καραβίδες γλυκού νερού με λάδι και λεμόνι


Στα μέρη μου από μικρό με θυμάμαι να τρέχω στα ποταμια και να μαζευουμε με φιλους μου καραβιδες γλυκου νερού και να τις πηγαινουμε στη γιαγια μου για να μας τις ετοιμαζει. Πλέον η γιαγια μου δεν ζει και την πάραδοση αυτη την συνεχίζω ακομη συντροφια με συγχωριανούς μου, μιας και η καραβιδες αποτελουν πολυ εκλεκτο μεξέ για τα τσίπουρα που ετοιμαζουμε. Το περασμενο καλοκαιρι λοιπον με φιλους πήγαμε και ψαρεψαμε σχεδον 2 κιλα απο αυτές, προσέχοντας παντα να μην πέρνουμε τις μικρες μιας και θα μπορουσαν να αναπαραχθουν.

Υλικά

Καραβιδες ποταμισιες
Λεμονι σε χυμο
Λαδι

Εκτέλεση

- Παίρνουμε τις καραβιδες μας ακόμα ζωντανές. Ναι ζωντανές καλά διαβάζετε... Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε μέσα στο νερό έως ότου να βράσει το νερό μεσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.





- Όταν βράσει το νερό προσθέτουμε λίγο λάδι μέσα και βάζουμε μια μια τια καραβιδες μεσα και τις αφήνουμε ως να αλλάξουν το χρώμα τους. Από καφέ σκούρο στο ζωντανό κόκκινο. Τότε περιμένουμε ακόμα 5 λεπτά και τις αφαιρούμε απο το νερο.




- Σερβίρονται ακομα ζεστες και συνοδευονται με το τσίπουρο ή με το ούζο με μια μικρή γραμμούλα λάδι πάνω τους και χυμό λεμόνι.
- Εναλλακτικα σε αυτο το σημείο για να τις συνοδέψετε με λευκο κρασι μπορείτε να τις καθαρισετε τις μισες και να ετοιμασετε μακαρόνια.
- Τα περνατε με λιγο λαδι μετα και ανακατέυετε μετην καραβιδοψυχα και σερβίρετε στο πιατο με 2 3 κομμάτια ακόμα μη καθαρισμένης καραβίδας.

Ντολμαδάκια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Λαχανόρυζο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνί Κατσαρόλας




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνί της Κατσαρόλας


Υλικά

2 κιλά αρνί μπούτι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το κρέας
- Βάζετε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρέας
- Προοθέτετε το χυμό του Λεμονιού και αφήνετε να βράσει
- Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνει με την σάλτσα του

Αγκινάρες πιλάφι (προέλευση Τήνος)


Υλικά
4-5 αγκινάρες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για πιλάφι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Ο χυμός δύο λεμονιών
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις κόβουμε στα τέσσερα.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε φέτες, το σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες, το αλατοπίπερο και έξι φλυτζάνια νερό.
- Όταν βράσουν οι αγκινάρες ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει.

Kατσικάκι στο φούρνο (Ψιμάρνι)


Υλικά

2 κιλά κατσικάκι κομμένο μερίδες
1/2 κιλό σκόρδα φρέσκα
5 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι, λάδι , ρίγανη


Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα φρέσκα σκόρδα.
- Τα στρώνουμε στη συνέχεια στη σειρά σε στενόμακρο ταψί μόλις στραγγίξουν λίγο και μόλις τελειώσει η μια σειρά, συνεχίζουμε το στρώσιμο απο πάνω (όχι παραπάνω από 2 στρώσεις σκόρδα) αντικριστά.
- Στίβουμε τα λεμόνια, και χτυπάμε το χυμό με το λάδι (ένα ποτήρι του νερού λάδι γεμάτο), τη ρίγανη και βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και στη συνέχεια βουτάμε μια μια μερίδα στο μείγμα και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω απο τα σκόρδα.
- Συνεχίζουμε το ιδιο με τις υπόλοιπες μερίδες.
- Οσο μείγμα περισέψει το περιχύνουμε πάνω απο το κρέας στο ταψί.
- Προθερμαίνουμε και ψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 3-4 ώρες.
- Τα φρέσκα σκόρδα μπορούν να αντικατασταθούν και με φρέσκα κρεμμυδάκια.

Φιλέτο ταρτάρ (ωμό): ένα πιάτο για «λίγους» και τολμηρούς


Υλικά

(για 6-8 άτομα)
1 «μπαστούνι» από «καρδιά» φιλέτου μοσχαρίσιου, καθαρισμένο από πέτσες-παχάκια κλπ, γύρω στο 1,5 Kg.
Αλάτι και πιπέρι από μύλο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
1 αυγό ωμό (για κάθε μερίδα)
8 αγγουράκια τουρσί
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (καλύτερα τα λευκά ή γλυκά κρεμμύδια)
Γαλέτα τριμμένη (1-2 κουταλιές για κάθε μερίδα για να «τραβήξει» κάπως τα υγρά από τις σος)
Γούστερ σος
Σόγια σος
Ταμπάσκο ή chili (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού και chives
Ψωμί σικαλίσιο ή οκτάσπορο
Βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

Για το σερβίρισμα:

Είναι πολύ πιο πρακτικά -αν υπάρχουν, τα μεγάλα πιάτα με 4-6 θήκες, αλλιώς βάζουμε σε κανονικά πιάτα το φιλέτο, και στο κέντρο του τραπεζιού ανάλογα μπολ με τα συνοδευτικά.

Ετοιμασία

- Κόβουμε το φιλέτο σε 6-8 μερίδες.
- Τεμαχίζουμε, με ανάλογο μεγάλο -κοφτερό μαχαίρι, την κάθε μερίδα σε πολύ μικρά κομματάκια, κτυπώντας και κόβοντας «σταυρωτά» μέχρις ότου γίνει μια μάζα σαν κιμάς.
- Πρέπει όμως να γίνει «στο χέρι» και να μην το περάσουμε από την μηχανή του κιμά.
- Σε μια ανάλογη κούπα ανακατεύουμε καλά κάθε «πολτοποιημένη» μερίδα φιλέτου με αλάτι-πιπέρι και μία περίπου κουταλιά χυμό λεμονιού, τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
- Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια («ζάρια») τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
- Από αυτό το σημείο και πέρα η διαδικασία της «σύνθεσης» γίνεται στο τραπέζι, καθώς το φιλέ-ταρτάρ σερβίρεται με αγγουράκια, κρεμμύδι, τριμμένη γαλέτα και συνοδεύεται από 2-3 σος (γούστερ, σόγια και ταμπάσκο ή chilli) και ο καθένας-προαιρετικά προσθέτει και αναμειγνύει ό,τι θέλει.
- Ετσι το δείπνο αποκτά και κάποιο είδος «happening».
- Η γαστρονομική δεοντολογία και παράδοση συνιστά να τρώγεται με λεπτές και ελαφρά βουτυρωμένες φέτες σικαλίσιου (ή οκτάσπορου) ψωμιού.
- Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί και ακολουθεί μια «εκλεκτή» ποικιλία τυριών.


Χουνκιάρ Μπεγιεντί (αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/4 φλυτζ. βούτυρο γάλακτος
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό αρνάκι άπαχο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουτ. γλ. τοματοπελτές
2 1/2 φλυτζ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. γλ. θυμάρι
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1 1/2 φλυτζ. ζωμό κρέατος
1/3 φλυτζ. μαιντανός ψιλοκομμένος

Για τον πουρέ μελιτζάνας

1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
3 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού
3 κουτ. σουπ. αλάτι
1 φλυτζ. γάλα
2 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
1/4 φλυτζ. βούτυρο
1/4 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρμ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση

- Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι σε σκεύος και τηγανίζουμε το αρνάκι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας,τις ψιλοκομμένες ντομάτες,το θυμάρι,την ρίγανη και τον ζωμό κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και μόλις βράσουν,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει καλά το αρνάκι.
- Βγάζουμε από την επιφάνεια της σάλτσας το περιττό λίπος το οποίο φαίνεται.Όσο το κρέας βράζει ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας.
- Ζεσταίνουμε το γκρίλ.
- Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι εδώ κι εκεί για να μπορέσει να εισχωρήσει η θερμοκρασία.
- Ψήνουμε στο γκριλ περίπου 14-15 λεπτά,γυρίζοντας τις μελιτζάνες 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού,3 φλυτζάνια νερό και το αλάτι.
- Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν,τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τον πολτό από την σάρκα τους μέσα στο μείγμα με το λεμόνι και το αλάτι.
- Τις αφήνουμε μέσα στο μείγμα περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν και να μην μαυρίσουν.
- Βάζουμε τον πολτό της μελιτζάνας μέσα σε σουρωτήρι και πιέζουμε για να φύγουν τα υγρά.Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ζεσταθούν καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα,προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το αλεύρι για ένα λεπτό περίπου
- Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το γάλα,ανακατεύοντας με το σύρμα για να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και το τυρί στην σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε περίπου για 5 λεπτά το μείγμα μέχρι να γίνει απαλό σαν κρέμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση και της παρακάτω παραλλαγής.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τρόπος σερβιρίσματος
Στην μέση του πιάτου αδειάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας και προσθέτουμε από πάνω το αρνάκι. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το αρνάκι, πασπαλίζουμε με μαιντανό και σερβίρουμε ζεστό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μαγιονέζα


Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
χυμός λεμονιού
αλάτι


Εκτέλεση

- Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.
- Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
- Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.
- Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.
- Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.

Μαρέγκα


Υλικά

4 ασπράδια αυγών
1 σταγόνα λεμόνι


Εκτέλεση

- Σε ένα μπολ στεγνό βάζετε τα ασπράδια με το Λεμόνι
- Χτυπάτε με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να γίνει μία σφικτή παχύρρευστη κρέμα

Στούντελ με μήλο - Apple stundel (προέλευση Αυστρία)


Η συνταγή είναι βασισμένη σε μία παλαιότερη από την Κα Βέφα Αλεξιάδου μα αρκετά τροποποιημένη από μέρους μου μιας και άλλαξα κατά πολύ την δοσολογία ορισμένων συστατικών και πρόσθεσα ακόμα 2.

Συστατικά

1 κιλο ζύμη σφολιάτα ή μια δόση ζύμη στρούντελ
2 κιλά μήλα
1 και 3/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες σουλτανίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο/μοσχοκαρφο
1/2 κούπας βούτυρο φρέσκο ζωικό τύπου Κερκύρας λιωμένο
4 κουταλιές κορν φλάουρ (καλαμποκάλευρο ψιλό λευκό)
λίγη ζάχαρη άχνη
λίγη σαντιγύ (προεραιτικά)

Εκτέλεση

1. Κόψτε τα μήλα σε όγδοα και αφού τα πλύνετε πολύ καλά εξωτερικά, καθαρίστε τα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1/3 κούπας νερό. Σιγοβράστε τα σκεπασμένα μερικά λεπτά, προσέξτε ότι δεν πρέπει να λιώσουν. Στραγγίστε τα και μετρήστε το ζουμί τους. Πρέπει να είναι 1 και 1/2 κούπα. Αν είναι περισσότερο, συμπυκνώστε το, βράζοντάς το περισσότερο, αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε το με νερό.




2. Διαλύστε στη συνέχεια το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο. Βράστε το σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει και να διαυγάσει. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με τα μήλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το βούτυρο που έχετε ήδη λιώσει.

3. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο 60x25 εκ. Αραδιάστε στο κέντρο κατά μήκος τα μήλα και σκεπάστε τε με το μισό φύλλο. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη του άλλου μισού και σηκώστε το να έλθει και να επανωτίσει λίγο στην άκρη του πρώτου, καλύπτοντας τα μήλα. Πατήστε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσει. ΄Ετσι έχετε ένα μακρύ ρολό.
4. Βάλτε το με προσοχή σε καλά βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα γλυκού 25 εκ. σχηματίζοντας κουλούρα ή καλύτερα το αφήνετε σε ρολο. Ενώστε τις δύο άκρες βρέχοντας πάλι το φύλλο με νερό, για να κολλήσει. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το στρούντελ στην κατάψυξη. ΄Οταν πρόκειται να το ψήσετε, αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες, να ξεπαγώσει, χαράξτε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι ακτινωτά σε κανονικές αποστάσεις και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η σφολιάτα και παρατηρήσετε το σιρόπι να εξέρχεται της ζύμης.
5. Οταν ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια τους με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό. Συνοδέψτε το, αν θέλετε, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ όπως συνηθίζεται στην βόρεια Ιταλία και στην Αυστρία. Όπως βλέπετε και παρακάτω που πλέον μπήκα στην εργοστασιακή παραγωγή για τον συγκάτοικό μου.

Γαλακτομπούρεκο ή Borek με γάλα


Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί το αγαπημένο μου γλυκό από τα παιδικά μου χρόνια. Μίσ συνταγή απλή και σχετικά πολύ γρήγορη στην εκτέλεση.

Υλικά

Θα χρειαστούμε 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά και έπειτα τα εξής ..

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του κρασιού σιμιγδάλι χοντρό
1 και 1/2 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
4 αυγά
ξύσμα φλούδας δύο λεμονιών
3 κουταλιές βούτυρο τύπου κερκύρας
3 βανίλιες

Για το σιρόπι ..

2 και 1/2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού νερό
Τον χυμό από τα δύο λεμόνια που πήραμε το ξύσμα της φλούδας τους

Εκτέλεση ...

Πρώτο μας μέλημα είναι το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά πλην του χυμού λεμονιού και ανακατεύουμε την ώρα που βράζουν. Αφού αρχίζει το μείγμα να πήζει τότε σβύνουμε την φωτιά και μετά από λίγα λεπτά ανακατέματος ρίχνουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλα. Το σιρόπι είναι έτοιμο.

Ακολουθεί η κρέμα ...
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά, και τα αυγα χρυπημένα μαζί με τα ασπράδια τους, και βράζουμε ανακατεύοντας καλά για να μην κάνει σβόλους το μείγμα με το σιμιγδάλι έως ότου αρχίζει να πήξει.





Εντωμεταξύ σε ένα στρογγυλό ταψι 30εκ τοποθετούμε τα μισά φίλα κρούστας πάντα βουτυρωμένα μεταξύ τους όπως και στην βάση του ταψιού. Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε ελαφρά τις άκρες έτσι ώστε να αποφύγουμε να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του φύλλού.



Αφου βάλουμε και την κρέμα την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο την επιφάνεια του φύλλου και τοποθετούμε τα υπόλοπα φύλλα πάντα βουτυρωμένα και τα κλείνουμε μεταξύ τους για να εμποδίσουμε ξανά να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του ταψιού πλέον. Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων αρκετά βαθιά ώστε να πλησιάσει καλά το μαχαίρι στην κρέμα και περιλούζουμε το φύλλο με το σιρόπι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά για να "πιεί" την μεγαλύτερη ποσότητα του σιροπιού η κρέμα και έπειτα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 'C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίζει να ροδίζει. Σερβίρουμε ελαφρά ζεστό με λίγη κανέλλα στην επιφάνειά του για εκείνους που τους αρέσει.





Παντζαροσαλάτα


Υλικά

400-450 γρ. παντζάρια ψημένα
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
40 γρ. Ταχίνι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
70 γρ. μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα παντζάρια & αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ταχίνι & προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε
- Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το μαϊντανό
- Προσθέτουμε το γιαούρτι & ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται
- Σκεπάζουμε, αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρουμε
- Συνδυάζεται με σαλάτα ρόκας ή με φακές

Καλαμαράκια τηγανητά


Υλικά

1 κιλό μεγάλα καλαμάρια φρέσκα
2 κουταλιές του γλυκού σόδα
αλάτι,
ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
μισό ή ένα λεμόνι
3 - 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 

Εκτέλεση

- Αφαιρούμε την πέτσα από το εσωτερικό των καλαμαριών, στο κεφάλι αφήνουμε μόνο τα μικρά πλοκάμια, τα οποία τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
- Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους 2 cm, ξεπλένουμε καλά, και τα βάζουμε σε βαθύ μπόλ με τη σόδα.
- Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε τρυπητό σκεύος ώστε να στραγγιξουν καλά.
- Αλευρώνουμε πολύ καλά ώστε το αλεύρι να μην κολάει στα χέρια, τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και τα τοποθετούμε στο τηγάνι ένα - ένα τα κομμάτια.
- Μόλις ροδίσουν τα γυρίζουμε από την άλλη.
- Στην πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε χαρτί κουζίνας για την απορρόφηση του λαδιού και ρίχνουμε λεμόνι και αλάτι όταν είναι ζεστά.

Λεμονόπιτα (Lemon pie)


Υλικά

Για την Κρέμα

½ φλυτζάνι Νερό
½ φλυτζάνι Ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας Κορν φλάου
1 κουταλιά Βιτάμ
1 Αυγό (κρόκος)
1 Λεμόνι (ζουμί)

Για το παντεσπάνι

4 Αυγά
2 φλυτζάνια Ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 κουταλιές σούπας Νερό
½ Ποτηράκι Κονιάκ

Εκτέλεση

Για την κρέμα

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το μίγμα ώστε να γίνει κρέμα χωρίς σβώλους, το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα ενιαίο μίγμα, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ψήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Το χωρίζουμε οριζόντια σε 2 κομμάτια και ανάμεσα στρώνουμε την κρέμα και τα ενώνουμε.
- Από πάνω το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Ελιές ξυδάτες


Υλικά

12 Κιλά Ελιές μαύρες
1 Κιλό Λάδι
1 Κιλό Αλάτι χονδρό
1 Κιλό Ξύδι
7 Κιλά λεμόνια
1/4 Κιλά Σέλινο ή ρίγανη


Εκτέλεση

- Πλένουμε τις ελιές, τα λεμόνια και το σέλινο.
- Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο κιούπι
- Για 5 μήνες κάθε πρωί τις ανακατεύουμε στο κιούπι.

Άρτος με λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
1ποτήρι ελαιόλαδο
ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
κανέλλα
γαρύφαλλο
ζάχαρη άχνη
μαγιά στο μέγεθος 1 καρυδιού


Εκτέλεση

- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε μέσα σε χλιαρό νερό τη μαγιά, την οποία ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέ-τουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και ψήνουμε.

Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο


Υλικά

900 γρ αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2,5 ml (1/2 κουταλάκι) ζάχαρη
75 ml (1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα
ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο

150 ml (2/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
10 ml (2 κουταλάκια) τριμμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

- Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο, αναμειγνύετε το γιαούρτι, το δυόσμο, το κόλιαντρο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ σερβιρίσματος.
- Κόβετε το αρνί σε κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ. Αναμειγνύετε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και περιχύνετε με το μείγμα το αρνί.
- Αναμειγνύετε το αρνί με το μείγμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Σουρώνετε το κρέας και το περνάτε σε σουβλάκια.
- Τα τοποθετείτε σε σχάρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
- Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με το δενδρολίβανο.
- Σερβίρετε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιαντρο.
- Μυστικό: Σκεπάζετε τις άκρες στα ξύλινα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Αρνάκι κλέφτικο


Υλικα
για 6 ατομα

1 κιλο αρνακι χωρις κοκαλα κομμενο σε μεριδες
2 κουταλιες χυμο λεμονι
200 γραμμ κεφαλοτυρι κομμενο σε λεπτες λωριδες
1/3 φλιτζ τσαγιου ελαιολαδο ριγανη η θρουμπι λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο
αλατι πιπερι


Εκτέλεση

- Τοποθετειτε τις μεριδες του κρεατος σε λεκανη
- Προσθετετε το ελαιολαδο τη ριγανη λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο το αλατι και το πιπερι
- Τα ανακατευετε όλα μαζι προσθετετε το χυμο λεμονιου και ανακατευετε ξανα
- Κοβετε τη λαδοκολλα σε κοματακια υπολογιζοντας ότι κάθε κομματι θα πρεπει να φτανει να τυλιχτει κάθε μεριδα δυο φορες
- Τοποθετειτε μια μια τις μεριδες το κρεας πανω στη λαδοκολλα βαζετε πανω από κάθε μεριδα ένα κομματι κεφαλοτυρι την πασπαλιζετε με ριγανη η θρουμπι και την τυλιγετε .
- Διπλωνετε τις ακρες της λαδοκολλα για να μην ανοιξουν κατά το ψησιμο
- Αραδιαζετε της μεριδες σε ένα ταψι προσεχοντας το τυρι να είναι από πανω ώστε όταν λειωσει κατά το ψησιμο να απλωθει πανω στο κρεας. Ψηνετε στους 200 βαθμους για 1 ωρα .

Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε σκόρδο


Υλικά

8 μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου ή 12 μικρές
Μαρινάτα 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χυμός ενός λεμονιού ή ανάλογα με την προτίμηση σας 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) προσθέστε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας

Εκτέλεση

- Ξεπλύνετε τις φτερούγες του κοτόπουλου σε κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. - Βάλτε το λιωμένο σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φτερούγες κοτόπουλου, αλείψτε τις καλά με την μαρινάτα και αφήστε να κάτσουν για μία ώρα, γυρνώντας τις κατά διαστήματα.
- Ψήστε τις φτερούγες στη σχάρα για περίπου 10 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να καψαλιστούν σχεδόν και να γίνουν τραγανές.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο, γυρνώντας τις στα μισά του χρόνου ώστε να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρετε τις ζεστές με ένα ντιπ σκόρδου.