Συνταγές
Λάχανο

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Λαχανόρυζο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Περισσεύματα λάχανου από λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια


Τα «χοντράδια» ή τα κομμένα κομμάτια του λάχανου που περίσσεψαν, ή αυτά τα οποία χρησιμοποιήσατε σαν ενδιάμεσες στρώσεις στην κατσαρόλα, μην τα πετάξετε! Βάλτε τα στο ψυγείο και όποτε ... χρειασθεί τα βγάζετε -έτσι κρύα- πασπαλισμένα με λίγο μπούκοβο ή πάπρικα σαν special μεζέ για ούζο ή ρακί σε κάποιον... μερακλή επισκέπτη.

Γιαπράκια - μια παραλλαγή των λαχανοντολμάδων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά
(για 60 περίπου τεμάχια)

½ μεγάλο λάχανο-τουρσί
½ κιλό μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό κυιμά (αλεσμένο μαζί δύο φορές)
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (στον τρίφτη ή στο blender)
1 ½ φλυτζάνι του καφέ ρύζι (σούπας)
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι σούπας-κοφτό αλάτι (όχι περισσότερο, γιατί το τουρσί το λάχανο έχει από μόνο του αρμύρα)
1 κουταλάκι του γλυκού-κοφτό λευκοπίπερο
1 κουταλάκι του γλυκού-κοφτό θυμάρι (προαιρετικό)
½ ματσάκι μαϊδανό, μόνο τα φύλλα-ψιλοκομμένο


Ετοιμασία

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός φυσικά από το λάχανο) προσθέτοντας στο μείγμα και νερό -όσο να γίνει η μάζα κάπως χαλαρή.
- Κόβουμε από το λάχανο ένα-ένα τα φύλλα του, αποσπώντας τα προσεκτικά ώστε να μη σχισθούν.
- Τα ξεπλένουμε λίγο με νερό -για να φύγει η πολλή αρμύρα- και κόβουμε τα «χοντράδια» που θα εμποδίζουν στο δίπλωμα.
- Βάζουμε μία περίπου κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε κάθε κομμάτι φύλλου και τυλίγουμε σαν πακετάκι, δηλαδή διπλώνοντας και τη δεξιά και την αριστερή πλευρά, για να μην μπορεί να φύγει η γέμιση.
- Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά από τα «χοντράδια» που κόψαμε και από πάνω αραδιάζουμε σφιχτά, το ένα-πλάι στο άλλο, τα γιαπράκια.
- Ανάμεσα σε κάθε σειρά παρεμβάλουμε μια «στρώση» με χοντράδια από τα φύλλα.
- Προσθέτουμε νερό, τόσο που μόλις να σκεπάζει την τελευταία σειρά και από 'πάνω της, τοποθετούμε ανάποδα ένα μεγάλο πιάτο που με το βάρος του θα εμποδίζει τα ντολμαδάκια να χαλαρώσουν και ενδεχομένως να ανοίξουν και να σκορπίσει η γέμισή τους.
- Μόλις πάρουν μια «βράση» χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοψηθούν για δύο περίπου ώρες και στη συνέχεια το αφήνουμε να «τραβήξει».
- Τα γιαπράκια σερβίρονται και ζεστά, και χλιαρά, και, όπως αναφέρεται στην αρχή, μπορούνε να «βγούνε» και κρύα: ένα-δυο σε μικρό πιατάκι σαν μεζές.
- Στο τραπέζι, σαν κύριο πιάτο, μάλλον δεν τους «πάει» καμία σαλάτα.
- Μπορούν όμως να συνοδευτούν πολύ ταιριαστά: με μια-δυο ψητές πράσινες καυτερές (για όσους τις... αντέχουν!), πιπεριές σε λαδόξυδο και ρίγανη ή με μια φέτα κατσικίσιο τυρί, και κυρίως -όπως συνηθίζεται πολύ στην Μακεδονία, με τζατζίκι φτιαγμένο από καλό-στραγγιστό γιαούρτι.
- Με τα γιαπράκια, σαν ποτό, ταιριάζει πολύ μια «γεμάτη» ρετσίνα ή ένα ξερό κοκκινέλι Αμυνταίου.

Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.