Συνταγές
Λάπατα

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Λαχανόψωμο Ηπείρου


Υλικά

2 Κιλά αγρια χορτα (λαπατα ή σεσκουλα )
1/2 Κιλό αλεύρι,
300 γραμμάρια φέτα Δωδώνης
Αλάτι,
200 γραμμάρια ελαιόλαδο

Για 6 Άτομα
Χρόνος Ετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά


Εκτέλεση

- Παίρνουμε τα λάχανα τα καθαρίζουμε, τα τρίβουμε με το χέρι ώστε ν' αποβάλλουν, όχι τελείως, το πράσινο υγρό τους.
- Μετά ανακατεύουμε τα τριμμένα λάχανα το αλεύρι το τυρί και το αλάτι και τα ζυμώνουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί , τοποθετούμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε, βάζουμε ελάχιστο τυρί από πάνω και το ψήνουμε 30 έως 45 λεπτά .

Χοιρινό με τσιγαρολάχανα


Υλικά

1.500 γραμμάρια χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες
500 γρ. καρδούλες από σπανάκι χοντροκομμένες
1 ματσάκι σέσκουλα χοντροκομμένα
1 ματσάκι λάπατα χοντροκομμένα
1 ματσάκι μυρόνια χοντροκομμένα
1 ματσάκι παπαρούνες χοντροκομμένες
1 ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
8 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το λάδι το χοιρινό, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά περίπου, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
- Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει και να μείνει με λίγο ζουμί.
- Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνετε όλα τα μυρωδικά χόρτα στην κατσαρόλα και τα βράζετε μαζί με το κρέας.
- Οταν βράσουν, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε.

Σημείωση: Η κατσαρόλα πρέπει να έχει λίγο νερό όταν βάλετε τα χορταρικά. διότι βγάζουν νερό. Επίσης, τα χορταρικά δεν πρέπει να είναι λιωμένα, διότι είναι ωραία με ζωντανά τα χρώματά τους.