Συνταγές
Κρασί

Σουπιές µε σπανάκι (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεµµύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
λίγο δυόσµο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Kαθαρίζουµε τις σουπιές, τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το λάδι και προσθέτουµε τον άνηθο και το δυόσµο και στη συνέχεια τις σουπιές σε µικρά κοµµάτια.
- Οταν πάρουν µια βράση σβήνουµε µε το κρασί, βάζοµε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να µισοψηθεί.
- Ρίχνουµε και το σπανάκι ψιλοκοµµένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιµο.

Ξινοχόντρος με κοχλιούς (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1κιλό χοχλιούς
200γρ. ξινοχόντρο
1 κρεμμύδι
500γρ. ντομάτες
Μισό κρασοπότηρο με κρασί
αλατι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Ετοιμασία

- Πέρνουµε τους χοχλιούς τους πλένουµε καλά και τους βάζουµε σε νερό που βράζει για λίγο.
- Χύνουµε µετά το νερό, προσθέτουµε άλλο και τους ξαναβράζουµε.
- Ριχνουµε λίγο αλάτι, λίγο λεµόνι και πιπέρι.
- Όταν ψηθούν τους στραγγίζουµε.
- Βάζουµε σε µια κατσαρόλα το λάδι και τα κρεµµύδια και τα αφήνουµε να ψηθούν ελάχιστα.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί.
- Τα ψήνουµε για λίγο και µετά προσθέτουµε λίγο νερό και το χόντρο.
- Αργότερα όταν έχει σχεδόν ψηθεί προσθέτουµε τους χοχλιούς για να πάρουν µια βράση µε τα υπόλοιπα.
- Το ανακατεύουµε σιγα - σιγα µεχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιµο.

Κανελόνια με κιμά


Υλικά

1/2 φλυτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλυτζάνι λάδι
1 ξυλαράκι κανέλλα
1/2 κιλό κιμά
2 κουταλιές πελτέ
1 πακέτο κανελόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κονσέρβες τοματάκι

Προετοιμασία:

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι να κάψει.Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Έπειτα προσθέτουμε την 1 κονσέρβα τοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι.

- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Γεμίζετε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί
- Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι κρασάτο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σουπιές με σπανάκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σουπιές με σάλτσα ντομάτας




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σουπιές κρασάτες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μύδια γιαχνί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαλιγκάρια γιαχνί


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Βγάζουμε από το άνοιγμα των σαλιγκαριών τα ταπώματά τους και τα βάζουμε σε καυτό νερό.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε, ώσπου να πιουν το νερό τους.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Γιουβέτσι με καλαμαράκια ή σουπιές ή μύδια


ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

* Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Καλαμαράκι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καλαμαράκια σε μικρές ροδέλες
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες αλεσμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, έπειτα ρίχνουμε τα καλαμα-ράκια με το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε να σωτάρουμε.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και λίγο χλιαρό νερό και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
- Παράλληλα βράζουμε και το κοφτό μακαρονάκι σε ξεχωριστή κατσαρόλα , το προσθέτουμε στα καλαμαράκια και ανακατεύουμε το μίγμα.

Παπουτσάκια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντομάτες γεμιστές με κιμά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αγριογούρουνο Σαλμί


Υλικά για τη μαρινάρα

2 κλωνάρια σέλινο
3 κρεμμύδια κομμένα φέτες
2 καρότα κομμένα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1 φλυτζάνι ξύδι
αλάτι πιπέρι

Υλικά

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα κομμένα φέτες
1 ματσάκι δενδρολίβανο
αλάτι πιπέρι  
Εκτέλεση

- Βάζουμε το αγριογούρουνο στη μαρινάρα το προηγούμενο βράδυ.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο καρότα και το σέλινο.
- Ρίχνουμε το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε για 15' περίπου.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και το δενδρολίβανο.
- Το αφήνουμε να βράσει.
- Αφού βράσει βγάζουμε με προσοχή το κρέας σε μία άλλη κατσαρόλα.
- Το ζωμό με τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι κλπ τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ για να γίνει μία πηχτή σάλτσα και το ρίχνουμε επάνω επάνω από το κρέας.
- Σερβίρεται με καρυδάτη σκορδαλιά. 

Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο


Υλικά

1 χοντρό χταπόδι 2 κιλά περίπου
1- 1 1/2 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες κομμένες σφήνες και τοποθετημένες γύρω-γύρω.
- Ρίχνουμε το λάδι και τα τριμμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού μέσα στο ταψί.
- Αλατίζουμε μόνο τις πατάτες, ρίχνουμε πιπέρι σε όλο το περιεχόμενο του ταψιού και λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό.
- Ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό για να μείνει στο τέλος με τη σάλτσα.
- Σβήνουμε το φούρνο και ρίχνουμε το κρασί στο ταψί και το κουνάμε.
- Σερβίρουμε. 

Χταπόδι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα


Υλικά

1 χταπόδι
5-6 μελιτζάνες τσακώνικες
2-3 ντομάτες
2 πατάτες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες κομμένα
2 καρότα κομμένα στρογγυλά
2 πιπεριές κόκκινες σε κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες σε κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο κρασί για το βράσιμο του χταποδιού
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Σέλινο χοντρό σε ψιλά κομμάτια
Αλάτι – πιπέρι – δάφνη

Εκτέλεση
- Βράζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Σοτάρουμε λίγο ψιλό κρεμμύδι με το λάδι.
- Προσθέτουμε το χταπόδι μαζί με λίγη τομάτα για να πάρει λίγο βράση.
- Κατόπιν το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (αφού από πριν τα έχουμε σοτάρει για λίγο), τα καρότα σε φέτες, το σέλινο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το λιωμένο πελτέ, τις πατάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Τα αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια (αφού τις έχουμε τηγανίσει λίγο).
- Βράζουν αρκετά και πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το χταπόδι.

Κοτόπουλο με πορτοκάλι


Κοτόπουλο πορτοκάλι του 16ου αιώνα, μία συνταγή που προέρχεται από ένα βιβλίο μαγειρικής του 1594!

Υλικά
(για τέσσερις μερίδες)

2 στήθη κοτόπουλου χωρισμένα στη μέση, χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα
½ φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
4 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι τους
4 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους
½ κ.τσ. γαρύφαλλα
1 κ.τσ. μαύρο ολόκληρο πιπέρι
½ κ.τσ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σούπας άσπρη ζάχαρη
1 κ.σούπας ροδόνερο
3/4 φλυτζ. ασπρο κρασί


Εκτέλεση

- Τοποθετείτε μια φαρδιά κατσαρόλα με τον ζωμό σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτετε τα πορτοκάλια, τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες και τα γαρύφαλλα και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να σπάσουν λίγο τα φρούτα, περίπου 7-10 λεπτά.
- Ανακατεύετε μέσα στο ζωμό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, ροδόνερο και κρασί.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου δέκα λεπτά.





- Στραγγίζετε (;) και το κρατάτε πλάι.
- Τσιγαρίζετε το κοτόπουλο σε φαρδύ τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δυο πλευρές.
- Προσθέτετε τη φυλαγμένη σάλτσα και συνεχίζετε γυρίζοντας και αλείφοντας το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά, περίπου 20-25 λεπτά.
- Σερβίρετε μετά με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.




Μπεκρή μεζέ


Υλικα

Χοιρινο σε κομματια (οσα ατομα ειστε 2 - 3 κομματακια)
Λουκανικο χωριατικο (εμενα μου αρεσει το κοζανιτικο με πράσο )
Ντοματοχυμος η ντοματες τριμμενες και κομμενες σε κομματακια
Πιπεριες πρασινες (μπολικες παρτε) παλι κομμενες
Κρεμμυδι
Κοκκινο κρασι
Ελαιολαδο
1 κουταλι μουσταρδας (προαιρετικα)
Μυρωδικα : Σκορδο, κανελλα (ενα ξυλακι), μπαχαρι (2 - 3), πιπερι (προαιρετικα)


Εκτέλεση

(Προαιρετικα: Βαζουμε ολα τα μυρωδικα, λαδι, κρασι,μουσταρδα και τα κρεατα σε ενα μπωλ και τα αφηνουμε να μαριναριστουν μια νυχτα .)

- Σε ενα τηγανι βαζουμε λαδι, σωταρουμε κρεμμυδι, σκορδο, πιπεριες μεχρι να μαραθουν.
- Βαζουμε τα κρεατα να ψηθουν καλα - καλα (θελει λιγη ωρα με μετρια φωτια).
- Σβηνουμε με μπολικο κρασι (να φυγει η μυρωδιά του κρέατος) και βαζουμε τις ντοματες και το τοματοζουμο να δεσει και γινεται μια τελεια λιχουδια!
- Συνοδευεται με : Πατατες τηγανητες και στροφυλια κοκκινη

Καλαμάρια με πιπεριές και μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια μπουκιάς
3/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας λευκό κρασί
10 κόκκους πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
5 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
5-6 μακριές πράσινες πιπεριές σε κρίκους
1 καυτερή πιπεριά σε κομμάτια

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βάλτε τα καλαμάρια σε κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά, κι αφήστε τα ώσπου να εξατμιστεί το νερό τους.
- Ρίξτε το μισό λαδι και σοτάρετέ τα ελαφρά.
- Σβήστε τα με το κρασί, προσθέστε τους κόκκους πιπέρι και λίγο αλάτι κι αφήστε τα να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί.
- Στο μεταξύ, αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τες να σταθούν 30'. Ξεπλύντε και στραγγίστε τες.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, ώσπου να μαραθούν και να μαλακώσουν.
- Προσθέσε τα καλαμάρια και σιγοβράστε το φαγητό λίγο ακόμη, ώσπου να μείνει με λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του.
- Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται και με πιλάφι.

Γίγαντες με παστουρμά

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. παστουρμά ψιλοκομμένο
1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες


Εκτέλεση


- Αφήστε τους γίγαντες να σταθούν 12 ώρες μέσα σε νερό που να τους σκεπάζει.
- Στραγγίστε και βράστε τους 30' σε αλατισμένο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, ώσπου να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε τον παστουρμά και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2'.
- Στραγγίστε τους γίγαντες, ρίξτε τους στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε 5' επάνω στη φωτιά.
- Προσθέστε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάστε και σιγοβράστε 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σάλτσα.
- ΄Ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστή ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.