Συνταγές
Κρέμα γάλακτος

Κρέμα Βαυαρίας με φρέσκα κεράσια (προέλευση Αυστρία)


Κεράσια...
Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι η εποχή τους, γι’ αυτό, μην τα παραμελήσετε τώρα που είναι στα καλύτερά τους. Τα κεράσια συνδυάζουν νoστιμιά μαζί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι προστατεύουν την καρδιά και κρατούν μακριά τον καρκίνο και το διαβήτη. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή βήτα –καροτενίου, βιταμίνης C, καλίου και μαγνησίου. Τα ξινά κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, ουσία που ρυθμίζει τον ύπνο και παίζει ρόλο στη συντήρηση της μνήμης. Τέλος, στοιχεία πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνουν ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κεράσια ελάττωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, κυρίως γύρω από τη περιοχή της κοιλιάς.

Πώς θα τα φάτε:

Τα κεράσια αποτελούν ένα τέλειο και εύκολο σνακ. Γίνονται ιδανικό συμπλήρωμα σε γλυκά όπως κέικ, παγωτό, μπισκότα και μάφιν, αλλά δίνουν εξαιρετική γεύση και στο γιαούρτι σας.
Ένα εύκολο, νοστιμότατο και θρεπτικόταο γλυκό μπορεί να παρασκευαστεί απλά απλώνοντας κεράσια (χωρίς το κουκούτσι) σε ένα ταψί, με λίγη ζάχαρη. Πασπαλίστε από πάνω τριμμένα μπισκότα και ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το μπισκότο. Τα κεράσια βέβαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρά πιάτα: προσθέστε τα σε πράσινες σαλάτες και συνδυάστε τα με καρύδια και αγγούρι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σάλτσα για κόκκινο κρέας: σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε λίγο κόκκινο κρασί, κεράσια και λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Συστατικά

16 κεράσια πλυμένα και στεγνά
1 κλαδάκι βανίλια (αν δεν έχουμε θα βάλουμε 2 βανίλιες σε σκόνη)
250 ml. φρέσκο γάλα
5 φύλλα ζελατίνη
2 κρόκοι αυγού
40 γρ. ζάχαρη
250 ml. κρέμα γάλακτος χτυπημένη

Οδηγίες συνταγής

- Μ' ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους της βανίλιας από ένα κλαδάκι βανίλια και τους ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι μαζί με το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το κλαδάκι της βανίλιας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μόλις πάρουν μια βράση τα σβήνουμε και τα αφήνουμε για 10'.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε τρεις κουταλιές ζεστό νερό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Βγάζουμε το κλαδάκι από το γάλα και σιγά σιγά το χύνουμε στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τα ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανάβουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 7' μέχρι να δέσουν.
- Προσθέτουμε τη ζελατίνη στραγγισμένη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας προσεκτικά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μεταφέρουμε το μείγμα σε φορμάκια των 150 γρ. και παγώνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να πήξει.
- Ξεφορμάρουμε βουτώντας τα φορμάκια για 10 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και γαρνίρουμε με τα κεράσια, και σιρόπι από κεράσια η cherry liker στην κορυφή.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πηγή: http://www.lovecooking.gr/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewrecipe&recipe_id=853&Itemid=54

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Τούρτα Τσιζκεϊκ (cheesecake)


Υλικά

1 κουτι θρυμματισμένα Μπισκότα MacVities Digestive των 400γρ.
150 γρ. λιωμένο Βούτυρο
300 γρ. τυρί Κρέμα τύπου Philadelfia
500 γρ. ελαφρά χτυπημένη Κρέμα γάλακτος, εγώ προσωπικά προτιμώ την φρέσκια.
75 γρ. ζάχαρη
1 σφινάκι λικέρ Metaxa 5αρι (5*)


Εκτέλεση

- Ανακατεύετε τα μπισκότα με το βούτυρο και τα βάζετε σε ταψάκι 20,5 εκ. με κούμπωμα στα πλαϊνά.
- Τα πιέζετε αρκετά δυνατα την παλάμη σας να καλύψουν τη βάση.






- Χτυπάτε με σύρμα το τυρί κρέμα να μαλακώσει και να αφρατέψει.
- Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύετε απαλά.






- Αδειάζετε το μίγμα στη βάση με τα μπισκότα και ισιώνετε την επιφάνεια.
- Βάζετε στο ψυγείο να πήξει (τουλάχιστον 6 - 7 ώρες).
- Ανοίγετε το κούμπωμα στα πλαϊνά και βάζετε το τσιζκέικ σε πιατέλα.
- Με κοφτερό μαχαιράκι εναλλακτικά κάνετε μπούκλες με τη σοκολάτα ή απλά πασπαλίζετε κακάο σκόνη και τα βάζετε επάνω στην τούρτα.
- Διακοσμείτε και σερβίρετε.