Συνταγές
Κουνουπίδι

Κουνουπίδι με ταχίνι και αβοκάντο



Υλικά

1 μεσαίο κουνουπίδι
Ξύδι-λεμόνι
2 ώριμα αβοκάντο
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
½ κουτάλι σούπας αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού λευκοπίπερο
½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
½ φλιτζάνι καβουρντισμένα κουκουνάρια


Ετοιμασία

- Βράζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με ένα κουτάλι ξύδι και λεμόνι, και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το πλυμένο κουνουπίδι για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην μ α λ α κ ώ σ ε ι πολύ, αλλά να «κρατάει».
- Τότε το βγάζουμε αμέσως, το βουτάμε για λίγο σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Δουλεύουμε στο blender το σκόρδο με το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού.
- Προσθέτουμε το ταχίνι το 1½ αβοκάντο (το άλλο ½ το κρατάμε για το γαρνίρισμα) και στη συνέχεια χύνουμε λίγο-λίγο το νερό με το ζωμό του κρέατος, όσο να γίνει μια ελαφριά σάλτσα, δηλαδή ούτε πολύ σφιχτή, ούτε όμως και πολύ νερουλή.
- Σχετικά με το ταχίνι, σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να το βρείτε σε βαζάκια και στα super markets, και προτού το χρησιμοποιήσετε θέλει καλό και επίμονο ανακάτεμα.
- Σε ένα τηγάνι tefal σοτάρουμε ελαφρά τα κουκουνάρια όσο να ροδίσουν, προσέχοντας να μην κάψει πολύ το βούτυρο και μαυρίσει.
- Αυτό το πετυχαίνουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια.
- Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε μια ανάλογη πιατέλα.
- Είναι βέβαια πιο εντυπωσιακό αν παρουσιασθεί στο τραπέζι ολόκληρο, αλλά τελικά και πιο πρακτικό για το σερβίρισμα είναι να το κόψουμε σε τούφες ή φούντες.
- Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο blender και περιχύνουμε το κουνουπίδι, γαρνίρουμε με τα κομματάκια του ½ αβοκάντο που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε από πάνω τα κουκουνάρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή σας... απόλαυση (κατά το «καλή ακρόαση») και... κάτι άλλο στα υπ' όψιν:

Αν δεν βιάζεστε, μια και πλησιάζει σαρακοστή, μπορείτε να το φτιάξετε τότε αντικαθιστώντας με... νηστίσιμη συνέπεια το ζωμό κρέατος με ζωμό λαχανικών και το βούτυρο με σόγια σος και λεμόνι. Δύο (συνταγές) λοιπόν, σε συσκευασία μιας!

Κουνιπίδι ογκρατέν


Υλικά

1 μεγάλο κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας βούτυρο
1/4 κούπας αλεύρι
1 1/2 κούπας ζεστό γάλα
3/4 κούπας κεφαλοτύρι γλυκό ή παρμεζάνα τριμμένη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'


Εκτέλεση

- Καθαρίστε το κουνουπίδι και χωρίστε το σε φούντες.
- Πλύντε το και βράστε το σε αλατισμένο νερό 7'-8'.
- Στραγγίστε το κι αφήστε το να στεγνώσει καλά.
- Σ' ένα κατσαρολάκι λιώστε το μισό βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι.
- Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το να σταθεί 10'.
- Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.
- Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το αλεύρι 1'.
- Ρίξτε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχετε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ.
- Αρωματίστε τη με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το τυρί και το κρεμμύδι.
- Αφήστε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέστε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
- Ρίξτε μέσα το κουνουπίδι κι ανακατέψτε το.
- Αδειάστε το στο πυρέξ και ψήστε το 50' στους 180 βαθμούς C.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Στήθη κοτόπουλου ή γαλοπούλας με σάλτσα ροκφορ


Υλικά

2 κομμάτια στήθος από κοτόπουλο
μπρόκολο
2-3 πατάτες βρασμένες
καρότα βρασμένα στον ατμό
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ροκφόρ
1 ποτηράκι κονιάκ
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

- Μαγειρέψτε το μπρόκολο και καρότα στον ατμό.
- Αλείψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με λίγο λάδι, αλατοπιπερώστε τα και ψήστε τα.
- Ρίξτε σ' ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με λίγο αλάτι.
- Προσθέστε το ροκφόρ τριμμένο. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και τέλος ρίξτε το κονιάκ και τον άνηθο.
- Σερβίρετε τα φιλέτα με τα λαχανικά και περιχύστε με τη σάλτσα ροκφόρ.