Συνταγές
Κουκουνάρι

Ισλί κεφτέ ή κίμπε ή κούπες (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γεμιστά (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Εδώ σε αυτό το στάδιο πρόσθεσα λίγες πατάτες για να μπορέσουν και ρουφήξουν τα παραπανήσια υγρά από το μείγμα της γέμισης και απο τα λαχανικά μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκεπάζουμε με αλλουμινόχαρτο για να μπορέσουν να ψηθούν ομιόμορφα και να ροδίσει η επιφάνειά τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κουνουπίδι με ταχίνι και αβοκάντο



Υλικά

1 μεσαίο κουνουπίδι
Ξύδι-λεμόνι
2 ώριμα αβοκάντο
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
½ κουτάλι σούπας αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού λευκοπίπερο
½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
½ φλιτζάνι καβουρντισμένα κουκουνάρια


Ετοιμασία

- Βράζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με ένα κουτάλι ξύδι και λεμόνι, και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το πλυμένο κουνουπίδι για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην μ α λ α κ ώ σ ε ι πολύ, αλλά να «κρατάει».
- Τότε το βγάζουμε αμέσως, το βουτάμε για λίγο σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Δουλεύουμε στο blender το σκόρδο με το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού.
- Προσθέτουμε το ταχίνι το 1½ αβοκάντο (το άλλο ½ το κρατάμε για το γαρνίρισμα) και στη συνέχεια χύνουμε λίγο-λίγο το νερό με το ζωμό του κρέατος, όσο να γίνει μια ελαφριά σάλτσα, δηλαδή ούτε πολύ σφιχτή, ούτε όμως και πολύ νερουλή.
- Σχετικά με το ταχίνι, σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να το βρείτε σε βαζάκια και στα super markets, και προτού το χρησιμοποιήσετε θέλει καλό και επίμονο ανακάτεμα.
- Σε ένα τηγάνι tefal σοτάρουμε ελαφρά τα κουκουνάρια όσο να ροδίσουν, προσέχοντας να μην κάψει πολύ το βούτυρο και μαυρίσει.
- Αυτό το πετυχαίνουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια.
- Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε μια ανάλογη πιατέλα.
- Είναι βέβαια πιο εντυπωσιακό αν παρουσιασθεί στο τραπέζι ολόκληρο, αλλά τελικά και πιο πρακτικό για το σερβίρισμα είναι να το κόψουμε σε τούφες ή φούντες.
- Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο blender και περιχύνουμε το κουνουπίδι, γαρνίρουμε με τα κομματάκια του ½ αβοκάντο που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε από πάνω τα κουκουνάρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή σας... απόλαυση (κατά το «καλή ακρόαση») και... κάτι άλλο στα υπ' όψιν:

Αν δεν βιάζεστε, μια και πλησιάζει σαρακοστή, μπορείτε να το φτιάξετε τότε αντικαθιστώντας με... νηστίσιμη συνέπεια το ζωμό κρέατος με ζωμό λαχανικών και το βούτυρο με σόγια σος και λεμόνι. Δύο (συνταγές) λοιπόν, σε συσκευασία μιας!

Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά
(για 6-8 μερίδες)

1,5 κιλό περίπου σπάλα χοιρινού σε μερίδες
14-16 μήλα φιρίκια Βόλου (περίπου 2 στην μερίδα)
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αλατισμένο, για τα σοταρίσματα
½ ποτήρι λευκό ξερό κρασί
½ ποτήρι κονιάκ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι που έχουμε αναμείξει λευκό κρασί με κονιάκ και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Κόβουμε τα φυρίκια στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε στο ήδη ψημένο κρέας να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Το μηλάτο συνήθως συνοδεύεται με πιλάφι, που ο κόκκος του έχει τσιγαρισθεί προηγουμένως σε βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανής, προσθέτοντας στο τέλος ελάχιστες ξανθές σταφίδες και κουκουνάρια «γυρισμένα» κι αυτά σε βούτυρο.

Στούντελ με μήλο - Apple stundel (προέλευση Αυστρία)


Η συνταγή είναι βασισμένη σε μία παλαιότερη από την Κα Βέφα Αλεξιάδου μα αρκετά τροποποιημένη από μέρους μου μιας και άλλαξα κατά πολύ την δοσολογία ορισμένων συστατικών και πρόσθεσα ακόμα 2.

Συστατικά

1 κιλο ζύμη σφολιάτα ή μια δόση ζύμη στρούντελ
2 κιλά μήλα
1 και 3/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες σουλτανίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο/μοσχοκαρφο
1/2 κούπας βούτυρο φρέσκο ζωικό τύπου Κερκύρας λιωμένο
4 κουταλιές κορν φλάουρ (καλαμποκάλευρο ψιλό λευκό)
λίγη ζάχαρη άχνη
λίγη σαντιγύ (προεραιτικά)

Εκτέλεση

1. Κόψτε τα μήλα σε όγδοα και αφού τα πλύνετε πολύ καλά εξωτερικά, καθαρίστε τα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1/3 κούπας νερό. Σιγοβράστε τα σκεπασμένα μερικά λεπτά, προσέξτε ότι δεν πρέπει να λιώσουν. Στραγγίστε τα και μετρήστε το ζουμί τους. Πρέπει να είναι 1 και 1/2 κούπα. Αν είναι περισσότερο, συμπυκνώστε το, βράζοντάς το περισσότερο, αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε το με νερό.




2. Διαλύστε στη συνέχεια το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο. Βράστε το σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει και να διαυγάσει. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με τα μήλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το βούτυρο που έχετε ήδη λιώσει.

3. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο 60x25 εκ. Αραδιάστε στο κέντρο κατά μήκος τα μήλα και σκεπάστε τε με το μισό φύλλο. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη του άλλου μισού και σηκώστε το να έλθει και να επανωτίσει λίγο στην άκρη του πρώτου, καλύπτοντας τα μήλα. Πατήστε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσει. ΄Ετσι έχετε ένα μακρύ ρολό.
4. Βάλτε το με προσοχή σε καλά βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα γλυκού 25 εκ. σχηματίζοντας κουλούρα ή καλύτερα το αφήνετε σε ρολο. Ενώστε τις δύο άκρες βρέχοντας πάλι το φύλλο με νερό, για να κολλήσει. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το στρούντελ στην κατάψυξη. ΄Οταν πρόκειται να το ψήσετε, αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες, να ξεπαγώσει, χαράξτε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι ακτινωτά σε κανονικές αποστάσεις και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η σφολιάτα και παρατηρήσετε το σιρόπι να εξέρχεται της ζύμης.
5. Οταν ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια τους με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό. Συνοδέψτε το, αν θέλετε, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ όπως συνηθίζεται στην βόρεια Ιταλία και στην Αυστρία. Όπως βλέπετε και παρακάτω που πλέον μπήκα στην εργοστασιακή παραγωγή για τον συγκάτοικό μου.

Ψητό με ξηρούς καρπούς


Υλικά

6 μεγάλα κρεμμύδια
100 γρ. κρεμμύδια τριμμένα
100 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς
( αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια κ.λ.π.)
100 γρ. σταρένιο ψωμί
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι δυόσμο
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλάκι νωπή μαγιά διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό. 100 γρ. λάδι (περίπου).

Εκτέλεση

- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να ξανθύνουν αρκετά.
- Αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη μαγιά) και ανακατεύουμε.
- Στο τέλος προσθέτουμε τη μαγιά..
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και απλώνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Καλαμάρια γεμιστά στην κατσαρόλα


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλυτζανάκι άνηθο – μαϊντανό
λίγο κουκουνάρι
σταφίδες
αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κόβουμε χωριστά τα μουστάκια και τα πτερύγια τους .
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα μουστάκια και τα πτερύγια .
- Σβήνουμε με το κρασί .
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια , τα κουκουνάρια και τις σταφίδες , αλάτι , πιπέρι και το ρύζι μέχρι να μαλακώσει λίγο .
- Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμμένο άνηθο και μαϊντανό .
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια , ράβουμε με κλωστή και βράζουμε με λίγο λάδι , χυμό ντομάτας , αλάτι , πιπέρι για 45΄ περίπου σε μέτρια φωτιά .

Γεμιστή γαλοπούλα


Υλικά

1 γαλοπούλα
½ κιλό κιμά χοιρινό διπλά περασμένο από την μηχανή αλέσματος
½ φλυτζάνι κουκουνάρι καθαρισμένο
3 κουταλιές Αλάτι & πιπέρι
½ φλυτζάνι ρύζι ( προσωπικά συστήνω το Basmati )
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
Χυμό Ντομάτα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σταφίδες μαύρες & ξανθές
Κάστανα
και ολίγη Φυτίνη

Εκτέλεση



- Καβουρντίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
- Βράζουμε τον κιμά με την ντομάτα το μαϊντανό το αλατοπίπερο & λίγο νερό.
- Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και ρίχνουμε, τα κουκουνάρια τις σταφίδες τα κάστανα και το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και τη γεμίζουμε και τη ράβουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμενόμενο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η γαλοπούλα μας.