Συνταγές
Κοτόπουλο

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

Για τη γέµιση

1 µεγάλο κοτόπουλο βρασµένο και ξεκοκκαλισµένο και κοµµένο σε µικρά κοµµάτια
(αν θέλετε µπορείτε να βάλετε 2 κιλά αρνί µπούτι βρασµένο και κοµµένο επίσης σε µικρά κοµµάτια αντί για κοτόπουλο)
2 µεγάλα κρεµµύδια
1/4 κεφαλοτύρι τριµµένο
µαύρο πιπέρι
βούτυρο
λάδι
ζωµός από το κοτόπουλο ή το κρέας
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ

Για τη ζύµη

3/4 του κιλού αλεύρι μαλακό
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει µία µαλακή ζύµη

Εκτέλεση

- Ζυµώνουµε τα υλικά της ζύµης καλά ώστε να γίνει µία ζύµη µαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τη µοιράζουµε σε τρία ίσα µέρη και την αφήνουµε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο µε το ένα κοµµάτι και το απλώνουµε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουµε.
- Το βάζουµε για λίγα λεπτά σε προθερµασµένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώµα και να ξεραθεί.
- Το βγάζουµε από τη φωτιά και το θρυµµατίζουµε.
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουµε τα κοµµάτια του κρέατος, τα κρεµµύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κοµµάτια του ψηµένου φύλλου.
- Ρίχνουµε λίγο ζωµό όσο να τραβήξουν τα κοµµάτια του φύλλου και να γίνουν µαλακά.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο και το στρώνουµε σε καλά λαδωµένο ταψί και από πάνω βάζουµε τη γέµιση.
- Σκεπάζουµε µε το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουµε πολύ καλά. Με ένα πινέλο απλώνουµε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουµε µέχρι να ροδίσει.

Κοτόπουλο γεμιστό με φέτα και πιπεριές


Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κομμάτι σκληρή φέτα (όσο χρειαστεί δηλαδή για να γεμίσει το κοτόπουλο μας)
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι  (μαύρο)
Πάπρικα (προαιρετικά)
1 λεμόνι (χυμό)



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Προετοιμασία:

- Σε ένα μπολ στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε μέσα τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και αλείφουμε με το μείγμα το κοτόπουλο. - Κόβουμε τις πιπεριές σε μακρόστενες λωρίδες, λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τις πιπεριές.
- Προσθέτουμε μαυροπίπερο, λίγη πάπρικα και γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου.
- Ράβουμε το κάτω μέρος του κοτόπουλου με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1½ ώρα. Γυρίζουμε το κοτόπουλο 1 – 2 φορές μέχρι να ροδίσει.
- Αν θέλουμε, κατά το τελευταίο μισάωρο, προσθέτουμε στο ταψί μερικές πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Συμβουλή: αφού δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή ως έχει, πειραματιστείτε με τη γέμιση και τα μυρωδικά. Μετατρέψτε τη συνταγή σε πικάντικη με πιπέρι καγιέν και καυτερές πιπεριές. Αλείψτε το κοτόπουλο με σκόνη μουστάρδας. Μετατρέψτε τη γέμιση σε «σκορδάτη». Οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι πολλές από εδώ και μετά ...

Κινέζικες φτερούγες από κοτόπουλο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Υλικά για 6 – 8 μερίδες

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου  (χωρίς τις μύτες)
1 σκελίδα σκόρδο
1 / 2 κουταλάκι κινέζικα  μπαχαρικά
3 κουταλιές της σούπας σόγια sauce
1 / 2 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (από μήλο ή κρασί)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη



Προετοιμασία

- Βάλτε τις φτερούγες σε ένα πυρέξ και μαρινάρετε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω συστατικά για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Βάλτε τις στο φούρνο και καλύψτε με  αλουμινόχαρτο και ψήστε για  1 / 2 ώρα.
- Γυρίστε τις και ψήστε για άλλη 1 / 2 ώρα.
- Ελέγξτε αν οι χυμοί έχουν εξατμιστεί και αν η ζάχαρη άρχισε να καραμελώνει και να σκουραίνει.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό (αυτό θα αραιώσει την καραμελωμένη ζάχαρη και θα έχετε μία όμορφη καφέ σάλτσα)
- Βάλτε το πάλι  στο φούρνο ακάλυπτο και ψήστε για άλλα 5 – 10 λεπτά.
- Ελέγξτε και γυρίστε το κοτόπουλο μέχρι οι χυμοί να εξατμιστούν.
- Αφήστε το κοτόπουλο με τους χυμούς να ξεκουραστεί για  5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε αυτό το πιάτο σε γάστρα.

Mωραϊτικο (προέλευση Μήλος)


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας μεγάλο
2 γιαούρτια πλήρη total
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 ντομάτα
1/2 πράσινη πιπεριά
λίγη πάπρικα - αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, την πιπεριά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό για να ψηθεί το κοτόπουλο (το οποίο θέλει περίπου 25-30 λεπτά).
- Προσέχουμε όταν ψηθεί το κοτόπουλο να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
- Στη συνέχεια, στρέωνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι τη σφολιάτα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι στη βάση της σφολιάτας και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
- Κλείνουμε το μείγμα με τις γωνίες της σφολιάτας και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει.

Κασουλέ (μια σύνθετη παραλλαγή «φασουλάδας»)


Υλικά
(για 10 περίπου μερίδες)

1 κιλό φασόλια μεσαία (κανονικά)
½ κιλό μπροστινά πλευρά χοιρινά
1 κοτόπουλο (γιατί ... πού να βρούμε «ειδική» χήνα όπως στην Τουλούζ!)
2 λουκάνικα χοιρινά ή ανάμικτα
250 γραμμ. μπέικον
3-4 μεσαία κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδου
3-4 μικρές κόκκινες, καφτερές πιπεριές (προαιρετικό)
2 κουταλιές σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά-κοφτή ζάχαρη
1 «μπουκέτο» χόρτα σε τουλπάνι (γάζα) με 1 φύλλο σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανό και 2 φύλλα δάφνης
Ελάχιστο θυμάρι
Λίγο μπαχάρι
5-6 κόκκους πιπέρι (ή τριμμένο από μύλο)
Αλάτι
1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 4 γαρύφαλλα (για το βράσιμο των φασολιών)
Λίγο φρέσκο βούτυρο (για το σοτάρισμα του κοτόπουλου κλπ)
Λίγο καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών κλπ)
1 ποτηράκι ξερό λευκό ή ροζέ κρασί (για το «σβήσιμο)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το ψήσιμο στο φούρνο)


Ετοιμασία

- Εχοντας μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια, τα βράζουμε (τόσο που να «κρατάνε» κάπως, γιατί... έπεται συνέχεια).
- Βάζουμε μέσα στο νερό 1 καρότο, κομμένο σε 5-6 κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι-καθαρισμένο και 4 γαρύφαλλα, χωρίς καθόλου αλάτι.
- Κρατάμε λίγο από το ζουμί τους και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και πετάμε τα χορταρικά.
- Κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές το κοτόπουλο (ας έχει και λίγες πέτσες), το χοιρινό, τα λουκάνικα σε ροδέλες, και το μπέικον σε μικρές λωρίδες 3-4 εκ.
- Τρίβουμε (στον τρίφτη) τα κρεμμύδια.
- Ετοιμάζουμε το δεματάκι με τα χορταρικά και το δένουμε σε τουλπάνι.
- Εχουμε συγκεντρωμένα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο το κοτόπουλο, και στο ίδιο τηγάνι συνεχίζουμε με το χοιρινό.
- Σοτάρουμε με ελάχιστο καλαμποκέλαιο τα λουκάνικα με το μπέικον, στη συνέχεια σοτάρουμε -όσο να ροδίσουν -λίγο, τα κρεμμύδια και μετά ρίχνουμε μέσα για άλλα 5-6 «γυρίσματα» τις σκελίδες του σκόρδου -πρεσαρισμένες, και τις πιπεριές.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Βράζουμε πρώτα το χοιρινό για μία ώρα το πολύ, προσθέτοντας στο νερό το ζουμί που κρατήσαμε από τα φασόλια, και τη «σάλτσα» με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές.
- Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο με το δεματάκι των χόρτων.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζουν, και σε μισή ώρα ρίχνουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το μπαχάρι, ελάχιστο θυμάρι, λίγο αλάτι και στρίβουμε 4-5 φορές το μύλο με το πιπέρι.
- Στα επόμενα 15' λεπτά ρίχνουμε -τελευταία, τα φασόλια και τα λουκάνικα προσέχοντας να σκεπάζονται όλα καλά με το νερό.
- Πάντα, σε σιγανή φωτιά.
- Σε ένα τέταρτο κατεβάζουμε και αφήνουμε να τραβήξει, κρατώντας το ζουμί που περισσεύει για το «τελείωμα» στο φούρνο.
- Οταν έχει σχεδόν κρυώσει το μοιράζουμε σε 10-12 ατομικά πήλινα ή pyrex.
- Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί και μετά χαμηλώνουμε στους 50-100 βαθμούς και τοποθετούμε, προσθέτοντας -αν χρειάζεται λίγο ζουμί, τα πήλινα να σιγοψηθούν για να σχηματίζουν επάνω κρούστα την οποία καλό είναι να «σπάζουμε» κατά διαστήματα 4-5 φορές, πασπαλίζοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε (αυτό είναι προαιρετικό), προτού τα βγάλουμε στο τραπέζι, τα πασπαλίζουμε και με λίγη τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) και τα ανεβάζουμε για 1-2 λεπτά επάνω στο grill να «γκρατιναρισθούν».
- Το κασουλέ, που η ονομασία του βγαίνει από το γαλλικό «κασρόλ» (κατσαρόλα), είναι ένα από τα νοστιμότερα «σύνθετα» πιάτα, όχι μόνο για τα υλικά του, αλλά και από τον τριπλό συνδυασμό: σοταρίσματος, κατσαρόλας και φούρνου.
- Η επιτυχημένη εκτέλεσή του επικεντρώνεται κυρίως στο αργό και σιγανό βράσιμο και στο ανάλογο ψήσιμο, και στο συχνό «σπάσιμο» της κρούστας του στο φούρνο.
- Συνοδεύεται καλύτερα με ξερό κοκκινέλι.

Κοκοράκια φρικασέ


Υλικά
(για 4-6 άτομα)

2 κοκοράκια (που κόβουμε το καθένα σε τέσσερα κομμάτια)
4-5 μεγάλα μαρούλια
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
Χυμό από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πώς το θέλουμε)
3-4 κουταλιές κορν-φλάουρ
Αλάτι
Λευκοπίπερο
Λίγο φρέσκο βούτυρο ή καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα)


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και πασαλείβουμε με μουστάρδα τα κομμάτια από τα κοκοράκια και τα σοτάρουμε «στεγνά», με λίγο βούτυρο, όσο να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε να στραγγίσουν.
- Πλένουμε καλά τα μαρούλια, τα «χοντροκόβουμε» και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό (περίπου 5 φλιτζάνια), μαζί με τα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο που θέλουμε.
- Τα αφήνουμε να βράσουνε τόσο όσο τα κοτσάνια των μαρουλιών να «κρατάνε» κάπως, τοποθετώντας ανάμεσά τους τα κομμάτια από τα κοκοράκια.
- Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση από τα χόρτα. Αν είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνουμε.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς να ανακατεύουμε και χωρίς να γυρίζουμε τα κοκοράκια.
- Oταν τα κοτσάνια των μαρουλιών λιώσουν, ρίχνουμε τον άνηθο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γέρνοντας την κατσαρόλα πολύ προσεκτικά αδειάζουμε σχεδόν όλο το ζουμί σε μία άλλη, όπου θα ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
- Αν, κατά την κρίση μας, έχουμε πολύ ζουμί, αφαιρούμε λίγο, κρατώντας πάντως μια ανάλογη ποσότητα για ένα «πλούσιο» αυγολέμονο.
- Λιώνουμε το κορν-φλάουρ με λίγο νερό, και πήζουμε το ζουμί των χόρτων ώστε να γίνει μια υδαρής κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε αλάτι και το χυμό απ' τα λεμόνια και σιγά-σιγά την «κρέμα» ανακατεύοντας συνέχεια.
- Στο σερβίρισμα τοποθετούμε στο πιάτο ή στην πιατέλα τις μερίδες και περιχύνουμε πάνω στα χόρτα και στα κοκοράκια το αυγολέμονο.
- Το φρικασέ εύλογα δεν χρειάζεται στο τραπέζι σαλάτα. Ωστόσο, για όσους τους ταιριάζει, θα μπορούσε να συνοδευτεί με τζατζίκι ή φέτα.
- Από κρασί, του πάει πολύ ένα ξυνόμαυρο ροζέ.

Κοτόπουλο με πορτοκάλι


Κοτόπουλο πορτοκάλι του 16ου αιώνα, μία συνταγή που προέρχεται από ένα βιβλίο μαγειρικής του 1594!

Υλικά
(για τέσσερις μερίδες)

2 στήθη κοτόπουλου χωρισμένα στη μέση, χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα
½ φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
4 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι τους
4 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους
½ κ.τσ. γαρύφαλλα
1 κ.τσ. μαύρο ολόκληρο πιπέρι
½ κ.τσ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σούπας άσπρη ζάχαρη
1 κ.σούπας ροδόνερο
3/4 φλυτζ. ασπρο κρασί


Εκτέλεση

- Τοποθετείτε μια φαρδιά κατσαρόλα με τον ζωμό σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτετε τα πορτοκάλια, τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες και τα γαρύφαλλα και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να σπάσουν λίγο τα φρούτα, περίπου 7-10 λεπτά.
- Ανακατεύετε μέσα στο ζωμό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, ροδόνερο και κρασί.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου δέκα λεπτά.





- Στραγγίζετε (;) και το κρατάτε πλάι.
- Τσιγαρίζετε το κοτόπουλο σε φαρδύ τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δυο πλευρές.
- Προσθέτετε τη φυλαγμένη σάλτσα και συνεχίζετε γυρίζοντας και αλείφοντας το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά, περίπου 20-25 λεπτά.
- Σερβίρετε μετά με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.




Κόκορας χωριάτικος


Υλικά

(Για 6-8 περίπου μερίδες)

1 κόκορας
1 φλιτζάνι του καφέ μουστάρδα ανοιχτόχρωμη (τύπου «french»)
3-4 σκελίδες σκόρδου για το πασάλειμμα του τηγανιού και της κατσαρόλας
Φρέσκο βούτυρο για το σοτάρισμα
300 γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουτιά μεγάλα (του κιλού περίπου) ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κύβο ζωμού αρωματικών χόρτων
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (πούδρα κόκκινου γλυκού πιπεριού)
200 γρ. πιπεριές πράσινες γεμιστών, κομμένες λωρίδες (4 Χ 1 εκ.)
200 γρ. πιπεριές πράσινες μακρουλές, κομμένες κατά τον ίδιο τρόπο
200 γρ. πιπεριές κόκκινες τ. Φλώρινας
1 καυτερή πιπεριά, πράσινη, ολόκληρη χωρίς το κοτσάνι (προαιρετική)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού


Ετοιμασία

- Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τις αλοίφουμε με μουστάρδα και αλάτι.
- Τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού με 1-2 σκελίδες σκόρδου και σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο, μαζί με τις ροδέλες του καρότου.
- Αλοίφουμε μια σχετικά ρηχή αλλά φαρδιά κατσαρόλα με 1-2 σκελίδες σκόρδου και βάζουμε πρώτα τα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το ζουμί τους, τον κύβο των χόρτων και τη ζάχαρη, ώσπου να πάρουν μια καλή βράση.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα με τις ροδέλες του καρότου, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα, έτσι ώστε να σκεπασθούν, συμπληρώνοντας -αν χρειάζεται-, λίγο νερό.
- Αφού βράσουνε τουλάχιστο για μισή ώρα, τελευταία μπαίνουν οι πιπεριές με το λάδι και το αλάτι για άλλη μισή ώρα περίπου.
- Δοκιμάζοντας ότι ο κόκορας έγινε (αν όχι, το βράζουμε λίγο ακόμα), αφαιρούμε την καυτερή πιπεριά, πασπαλίζουμε με τον μαϊδανό, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει.
- Και τώρα ... μια προαιρετική «αγγαρεία» για την μαγείρισσα ή τον μάγειρα, αν θέλει να ευχαριστήσει περισσότερο τους ομοτράπεζους: όταν κρυώσει σχετικά η κατσαρόλα να πάρει μία-μία τις μερίδες, να τις καθαρίσει από τις πολλές πέτσες, τους χόνδρους και από όλα τα κόκαλα και να βάλει τα «ψαχνά» πια κομμάτια, ανάμεσα στις πιπεριές και την σάλτσα.
- Είναι αυτονόητο ότι μετά από αυτήν τη διαδικασία το φαγητό πρέπει να ξαναζεσταθεί πριν από το σερβίρισμα.
- Αξίζει όμως τον κόπο γιατί έτσι η νοστιμιά και η απόλαυση θα είναι ... απρόσκοπτη.
- Αυτός ο κόκορας λοιπόν, που έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα από τις πιπεριές και το καρότο, μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες τηγανιτές, μια πιπεράτη φέτα τυρί και ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Τσερκέζικο κοτόπουλο (κοτόπουλο του χειμώνα)


Υλικά

Ένα κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό
1 μικρό καρότο
1 μικρή πατάτα
2 μικρά κρεμμύδια
10 φλυτζ. νερό (περίπου 2 λίτρα)

Για την σάλτσα

500 γρμ καρυδόψιχα
4 φέτες ψωμί
2 κουτ. γλ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (εναλλακτικά μπορεί να είναι γλυκό εάν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα )
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
1 1/4 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλου
λίγο λάδι
1 1/2 κουτ. γλ.sumak (μπαχαρικό με ξινή γεύση) η γλυκιά πάπρικα εναλλακτικά


Εκτέλεση

- Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το κοτόπουλο το οποίο έχουμε πλύνει καλά με την καθαρισμένη πατάτα, το καρότο,τα κρεμμύδια και το νερό για να βράσει.
- Όταν το κοτόπουλο έχει μισοβράσει προσθέτουμε αλάτι,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει.
- Όταν βράσει (το κοτόπουλο πρέπει να "κραταέι",να μην λιώσει δηλαδή ), αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα, κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κοτόπουλο και δεν πετάμε τον ζωμό και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο ζωμό από το κοτόπουλο και το στύβουμε για να φύγουν τα επιπλέον υγρά.
- Το θρυματίζουμε και το τοποθετούμε σε μπωλ.Σε μιξεράκι αδειάζουμε τα καρύδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Τα προσθέτουμε και αυτά στο μπωλ με το θρυματισμένο ψωμί.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλυτζάνι από τον ζωμό του κοτόπουλου και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μια απαλή σάλτσα.
- Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα,προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο και χτυπάμε καλά.
- Σε πιατέλα βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο, περιχύνουμε με την σάλτσα και ανακατεύουμε έτσι ώστε να αναμειχθεί το κοτόπουλο με την σάλτσα καλά.
- Σε μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το sumak (ή την πάπρικα), ανακατεύουμε λίγο έτσι ώστε να ζεσταθεί το μπαχαρικό και να αναδειχθούν τα αρώματα του και περιχύνουμε με αυτό το κοτόπουλο.
- Αν θέλουμε διακοσμούμε με καρύδια κομμένα στην μέση και σερβίρουμε.

Κοτόπουλο με Μπάμιες


Υλικά

1/4 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κονσέρβες ντοματάκι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κιλό μπάμιες
1 φλιτζάνι ξύδι
λίγη κανέλλα
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε τις μπάμιες σε ένα μπολ μαζί με το ξύδι για 3 ώρες
- Πλένετε την κότα και την τρίβετε με μία Λεμονόκουπα
- Βάζετε το λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
- Προσθέτετε την κότα και τσιγαρίζετε όσο μπορείτε
- Βγάλτε την κότα από την κατσαρόλα
- Ξεπλένετε τις μπάμιες από το ξύδι
- Στο λάδι τσιγαρίζετε τις μπάμιες
- Όταν τσιγαριστούν τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις φυλάτε σε ένα πιάτο
- Ξαναβάζετε την κότα στην κατσαρόλα
- Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Χαμηλώνετε τη. φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει
- Μόλις γίνει η κότα στα μισά την βάζουμε στο πλάι και βάζουμε τις μπάμιες στο άλλο μισό τις κατσαρόλας
- Αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους
- Εάν οι μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζουμε ως εξής
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το κοτσάνι κάθε μπάμιας λοξά και όχι οριζοντίως για να μη φανούν οι τρύπες από τις οποίες θα χυθεί το υγρό κάθε μπάμιας.
- Μία - μία μπάμια που καθαρίζουμε τη ρίχνουμε μέσα σε μία πιατέλα.
- Όταν τις καθαρίσουμε όλες τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι και τις αφήνουμε έτσι επί 15 λεπτά της ώρας περίπου.

Πένες με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα ή πένες αλά …τικ-τακ


Υλικά
για 2 άτομα

1 μπούτι κοτόπουλου
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια
μπαχαρικά : πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, πάπρικά, κάρυ ( ή γενικά, ό,τι έχετε)
μυρωδικά : βασιλικό, ρίγανη , μαϊντανό, 1-2 φυλλαράκια δάφνη
1 σφηνάκι ούζο (δεν είχα κρασί, έπεσε το μάτι μου στο διαφημιστικό μπουκαλάκι ούζου, που ειχα στο ψυγείο…)
αλάτι, ζάχαρη
1-2 κουτ. Κέτσαπ
λίγα μανιτάρια
πένες

διαδικασία :30-40 λεπτά

- βράζουμε το κοτόπουλο στη χύτρα για 7-10 λεπτά περίπου με λίγο νερό για να πάρουμε το ζωμό του.
- Συγχρόνως έχουμε βάλει νερό με αλάτι στην κατσαρόλα για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
- Μόλις το κοτόπουλο ψιλοβράσει , το βγάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε το ζωμό του.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες (πέτσες, κοκάλα κλπ κλπ τα πετάμε).
- Παίρνουμε ένα τηγάνι με τέτοιο ύψος τοιχωμάτων ώστε υπολογίζουμε να χωρούν οι πένες μας μέσα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις αυτό κάψει τσιγαρίζουμε απ’όλες τις πλευρές τα κομμάτια κοτοπούλου…μόλις ροδίσουν , προσθέτουμε προς τσιγάρισμαν το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
- Μόλις ξανθύνουν , προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζωμό και περιμένουμε να το πιει .
- Ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε ξανά μια κουτάλα με ζωμό και λίγο πριν το πιει όλο του ζουμί ,χύνουμε το ούζο και περιμένουμε να ξεθυμάνει. - Μόλις γίνει κι αυτό , προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα,1-2 κουταλιές κέτσαπ (προαιρετικά), λίγη ζάχαρη, αλάτι , τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μεσαία φωτιά για ένα δεκάλεπτο περίπου, τόσο όσο να μείνει τόση ποσότητα σάλτσας όση εμείς το επιθυμούμε.
- Αν νομίσουμε ότι χρειάζεται περ/ρο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος φροντίζουμε να προσθέτουμε από το ζωμό.
- Όταν έχουν βράσει οι πένες και τις έχουμε στραγγίξει , τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε συνεχώς για να πάει παντού η γεύση…
- Σερβίρονται με αγάπη και ..μπόλικο κεφαλοτύρι…

Κοτόπουλο με κάσους και κινέζικο ρύζι (προέλευση Κίνα)


Υλικά

1 φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
1/2 κούπα σογιέλαιο
100 γρ. φιστικιά κάσους
Λίγη σόγια σος
1/2 κούπα μέλι
Λίγο ξίδι
1 κουταλάκι κόρν φλάουρ
Λίγο νερό


Ετοιμασία

- Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε τηγάνι με το σογιέλαιο μέχρι να ψηθεί σχεδόν τελείως, προσθέτουμε τα κάσους, ανακατεύουμε λίγες φορές και ρίχνουμε την σόγια σος.
- Σε μπολ ανακατεύουμε λίγο μέλι με ξίδι και λίγο νερό, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το διαλύουμε καλά, ρίχνουμε το μίγμα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο στο μισό πιάτο και στο άλλο μισό τη σάλτσα με τα κάσους.
- Σε χωριστό μπολ σερβίρουμε κινέζικο ρύζι με γαριδούλες

Κινέζικο κοτόπουλο με λαχανικά Φροίξου (προέλευση Κίνα)


Υλικά

1 στήθος κοτόπουλο
3 με 4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
1 μεγάλο κρεμμύδι
300 γραμμάρια μανιτάρια
200 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας σας


Ετοιμασία

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
- Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
- Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά, μόλις βγάλουν τα υγρά τους τα βγάζουμε από το τηγάνι.
- Βάζουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά το κοτόπουλο και τα αφήνουμε να ψηθούν, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν (με ξύλίνη κουτάλα).
- Μετά από 3 με 4 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αφού πάρει μια βράση σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στο ζεστό μάτι για 4 λεπτά περίπου και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Το κινέζικο κοτόπουλο με λαχανικά Φροίξου σερβίρεται σκέτο αλλά και με κινέζικα μακαρόνια (ριζομακάρονα)

Τη συνταγή συνιστά: ο Φροίξος Τσαπόπουλος (δικής του εμπνεύσεως)

Ινδικό Κοτόπουλο Korma


Υλικά

2 μικρά κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι (συνολικά περίπου 400 γρ.)
150 γρ. κρέμα ινδικής καρύδας
4-5 φιλέτα από στήθος κότας κομμένα σε μπουκίτσες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλάκι μείγμα garam masala (κανέλα, γαρύφαλλο και κάρδαμο)
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
Λίγή ξερή σκόνη τζίντζερ
1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη κάρυ
Λίγο καυτερό πιπέρι
1 κουταλιά ζάχαρη
Αλάτι
Νερό
Σπορέλαιο


Προετοιμασία

Προαιρετικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο μέσα στα μπαχαρικά, το σκόρδο και το λάδι 2 ώρες πριν το μαγείρεμα.

Ετοιμασία
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και νερό.
- Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα του.
Λίγο βαρύ για το καλοκαίρι, αλλά στην Ιταλία ο καιρός ακόμα σηκώνει χειμωνιάτικες συνταγές!
- Αν αγαπάτε τα ξερά φρούτα στο φαγητό, προσθέστε μερικά ξηρά δαμάσκηνα ή μαύρες σταφίδες προς το τέλος, ταιριάζουν άψογα!
- Βασικότατο συστατικό του είναι η κρέμα καρύδας, η οποία υπάρχει και στα ελληνικά super markets.
- Συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι.

Καναπεδάκια «Μπέλ Εποκ»


Υλικά

24 ψωμάκια (τοστ) τηγανιτά
400 gr κοτόπουλο βραστό (ψαχνό)
500 gr μανιτάρια φετούλες
160 gr βούτυρο
½ ποτήρι ανθόγαλο
4 ποτηράκια κονιάκ
λάδι -αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

- Σοτάρουμε 100 gr βούτυρο, με τα μανιτάρια & τα βρέχουμε με το κονιάκ, τα αλατίζουμε & τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα σκεπάζουμε όλα με το ανθόγαλο & τα βράζουμε ώσπου να μείνει το μισό υγρό.
- Στρώνουμε το μίγμα στα ψωμάκια.

Καναπεδάκια Αμερικάνικα


Υλικά

24 κρουτόν (φρυγανισμένο ψωμί του τοστ)
200 gr βούτυρο σκόρδου*
200 gr κοτόπουλο βραστό, μανιτάρια, σέλινο, ανακατεμένα με μαγιονέζα
φέτες ντομάτας


Εκτέλεση

- Αλείφουμε ελαφρά τα κρουτόν με το βούτυρο.
- Τοποθετούμε στο καθένα δυο φετούλες ντομάτας & το σκεπάζουμε με το μείγμα μαγιονέζας.

Πικάντικο κεμπάμπ με κοτόπουλο (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/2 κιλό κιμάς κοτόπουλου ή γαλοπούλας
2 ασπράδια μεγάλων αυγών
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένης κόκκινη πιπεριά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ξεχωριστές
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¾ κουτ. γλυκού κολίανδρος
¾ κουτ. γλυκού αλάτι, ή ανάλογα με την προτίμησή σας
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ψιλοκομμένες φέτες ψητό κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά για γαρνιτούρα
φρέσκα αρωματικά και φέτες λεμονιού


Εκτέλεση

- Προθερμάνετε την ψησταριά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε τον κιμά κοτόπουλου, τα ασπράδια των αβγών, το κρεμμύδι, την πιπεριά, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε προσεκτικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χωρίστε σε ίσες μερίδες που ισοδυναμούν με το διπλάσιο των μερίδων που θέλετε να φτιάξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε τη συνταγή αυτή για τέσσερα άτομα, χωρίστε το καρυκευμένο κρέας σε 8 μερίδες. 
- Σχηματίστε την κάθε μερίδα σε ένα μακρύ λουκάνικο διαστάσεων 6 1/2–7 ½ εκατοστών. 
- Για να μην κολλάει πολύ το κρέας, βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό βρύσης καθώς σχηματίζετε τα κεφτεδάκια.
- Εισάγετε μια σούβλα με ίσια λεπίδα κατά μήκος του κρέατος.
- Απλώστε προσεκτικά το κρέας και τυλίξτε το σε σχήμα οβάλ (περίπου 3" x 1 1/2") γύρω από κάθε σούβλα.
- Επαναλάβετε, τοποθετώντας δύο κεμπάμπ σε κάθε σούβλα.
- Τοποθετήστε τις σούβλες σε μια σχάρα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
- Επαλείψτε ελαφρώς τις δύο πλευρές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήστε σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από την πηγή της θερμότητας μέχρι να ψηθούν (αλλά να μην ροδίσουν), περίπου 1 1/2 - 2 λεπτά κάθε πλευρά.
- Σερβίρετε αμέσως πάνω σε ρύζι πιλάφι με αγγούρια μέσα σε γιαούρτι.

Στήθη κοτόπουλου ή γαλοπούλας με σάλτσα ροκφορ


Υλικά

2 κομμάτια στήθος από κοτόπουλο
μπρόκολο
2-3 πατάτες βρασμένες
καρότα βρασμένα στον ατμό
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ροκφόρ
1 ποτηράκι κονιάκ
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

- Μαγειρέψτε το μπρόκολο και καρότα στον ατμό.
- Αλείψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με λίγο λάδι, αλατοπιπερώστε τα και ψήστε τα.
- Ρίξτε σ' ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με λίγο αλάτι.
- Προσθέστε το ροκφόρ τριμμένο. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και τέλος ρίξτε το κονιάκ και τον άνηθο.
- Σερβίρετε τα φιλέτα με τα λαχανικά και περιχύστε με τη σάλτσα ροκφόρ.

Κοτόπουλο με Ελιές


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μερίδες
30 μικρά κρεμμύδια για στιφάδο (ολόκληρα)
30 ντοματάκια (ολόκληρα)
15 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
500 γραμμάρια φέτα χοντροκομμένη
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
λίγο αλεύρι
πάπρικα καυτερή
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλευρώνετε το κοτόπουλο, το τηγανίζετε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με το λάδι, προσέχοντας να μην καεί, και το σβήνετε με το κρασί και το ξίδι.
- Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα ντοματάκια, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Τις ελιές τις αφήνετε σε μια λεκάνη με νερό για 30 λεπτά περίπου.
- Μόλις το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε τις ελιές και τη φέτα.
- Το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να πιεί το ζουμί του και να χυλώσει και σβήνετε τη φωτιά.
- Σερβίρεται ζεστό.

Σημείωση: Οταν ρίξετε τη φέτα και τις ελιές, φροντίζετε να μην έχει το φαγητό ζουμιά, για να είναι ''ζωντανή'' η φέτα και οι ελιές.

Κοτόπουλο με κολοκυθάκια


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πολύ μικρά κολοκυθάκια (ολόκληρα)
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ζάχαρη
πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε με το λάδι το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτετε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτες, το ξίδι, ζάχαρη, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Τηγανίζετε τα κολοκυθάκια ολόκληρα και τα ρίχνετε μέσα στο κοτόπουλο.
- Προσθέτετε και το δυόσμο και αφήνετε το φαγητό στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
- Τέλος, κουνάτε την κατσαρόλα σιγά σιγά για να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Αυτό το φαγητό είναι πολύ ωραίο το καλοκαίρι, που τα κολοκυθάκια είναι πολυ νόστιμα.

Κοτόπιττα κοκκινιστή


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
600 γρ. κίτρινα τυριά κομμένα σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σοτάρετε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και το σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
- Ρίχνετε, αν χρειαστεί λίγο νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει καλά και να πιεί όλο το ζουμί του.
- Οταν το κοτόπουλο μείνει χωρίς καθόλου ζουμί, ρίχνετε τις μελιτζάνες, το δυόσμο και τυριά.
- Τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Ανοίγετε φύλλο σε σχήμα φραντζόλας, βάζετε τη γέμιση στη μέση και το κλείνετε.
- Αλείφετε με λίγο λάδι το φύλλο από πάνω και ψήνετε την πίτα για 40-45 λεπτά.
- Τη βγάζετε από το φούρνο και την κόβετε σε φέτες όπως το ψωμί.
- Αν θέλετε, για μεγαλύτεη ευκολία, κάνετε ατομικά πιτάκια.

Πως να φτιάξετε το φύλλο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αβγό
200 γρ. γιαούρτι
1 φλιτζάνι λάδι
λίγο αλάτι
100 γρ. πικάντικο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο) τριμμένο

Εκτέλεση

- Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά και ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη όσο χοντρό θέλετε.
- Όταν ανοίγετε φύλλο, το πασπαλίζετε με αλεύρι για να μην σπάει.

Κοτόπουλο Αστεράτο


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμ. περίπου) κομμένο σε μικρές μερίδες
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
500 γραμ. αστεράκι
400 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε χαμηλή φωτιά βάζετε το λάδι, το κοτόπουλο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και τα σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου.
- Ρίχνετε και τις ντομάτες και αφήνετε το φαγητό να βράσει και να χυλώσει.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Βράζετε το αστεράκι σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι γραμμένες στο πακέτο.
- Σε μια πιατέλα ρίχνετε λίγη παρμέζάνα, από πάνω βάζετε το αστεράκι με την υπόλοιπη παρμεζάνα και από πάνω από το αστεράκι βάζετε το κρέας.
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.

Κοτόπουλο Φωλίτσες


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου) χωρίς πέτσες και κόκαλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γραμμάρια μαλλιά αγγέλου
10 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
12-15 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τις αγκινάρες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και μείνει με πολύ λίγο ζουμί, προσθέτετε το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε να λιώσουν και να ενωθούν με όλα τα υλικά.
- Βράζετε τα μαλλιά αγγέλου στο μισό χρόνο από αυτόν που είναι γραμμένος στις οδηγίες, διότι θα βράσουν και στο φούρνο. - Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε μία μία τις φωλίτσες των μαλλιών αγγέλου, τις στραγγίζετε και τις βάζετε προσεχτικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
- Σε κάθε φωλιά βάζετε από πάνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το φαγητό και σκεπάζετε με τα τέσσερα τυριά.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Σερβίρεται ζεστό, με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.


Κοτόπουλο με Αγκινάρες και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.200 γραμμάρια περίπου), κομμένο σε μικρές μερίδες
10 αγκινάρες καλά καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
10 στρογγυλά πατατάκια
4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 αβγά
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε για λίγο το κοτόπουλο με τα κρεμμυδάκια.
- Μετά, βάζετε τις αγκινάρες σουρωμένες, τα πατατάκια, τα καρότα, τις ντομάτες, το χυμό λεμονιού. αλάτι, πιπέρι και νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και πιεί το νερό, το αβγοκόβετε.
- Αν δεν το αβγοκόψετε, βάζετε ακόμη 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες.

Σημείωση: Οταν καθαρίσετε τις αγκινάρες, για να μην μαυρίσουν τις βάζετε σε μια λεκάνη με χυμό λεμονιού.

Πως να φτιάξετε το αβγολέμονο...

Υλικά
2 αβγά
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 σταγόνες νερό1 ποτήρι του νερού ζουμί από το φαγητό

Εκτέλεση

Χτυπάτε σφιχτή μαρέγκα και τα ασπράδια με 2 σταγόνες νερό, προσθέτετε τους κρόκους χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε το ζουμί από το φαγητό χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό.
Προσοχή: Οταν βάλετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, η φωτιά πρέπει να είναι σβηστή, διότι θα κόψει το αβγολέμονο.


Κοτόπουλο Σουτζουκάκια


Υλικά

1 κιλό κιμά από κοτόπουλο
500 γραμμάρια ψωμί μουλιασμένο σε γάλα και πολύ καλά στυμμένο
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
2 αβγά
4-5 δοντάκια σκόρδο
λίγο αλεύρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα

1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
λίγο κύμινο
6 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια λεκάνη βάζετε τον κιμά, το ψωμί, τα αβγά, το κύμινο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο (τριμμένο καλά στον τρίφτη), τις ντομάτες, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνετε πολύ καλά όλα αυτά τα υλικά και πλάθετε τα σουτζουκάκια σε ότι σχήμα θέλετε.
- Σε ένα τηγάνι βάζετε λάδι και ανάβετε τη φωτιά.
- Αλευρώνετε ένα ένα τα σουτζουκάκια και μόλις ζεσταθεί το λάδι τα τηγανίζετε.
- Για να φτιάξετε την σάλτσα, βάζετε σε χαμηλή φωτιά το λάδι μέσα στην κατσαρόλα, τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, λίγο κύμινο, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Σβήνετε τη σάλτσα με το κρασί και την αφήνετε να δέσει καλά.
- Μετά βάζετε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα.
- Τα αφήνετε να πάρουν δύο-τρεις βράσεις σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας προσεκτικά την κατσαρόλα.
- Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά, με ψιλοκομμένο μαιντανό από πάνω και τα συνοδεύετε με πιλάφι ή πουρέ.
- Σε μια πιατέλα βάζετε το πιλάφι ή τον πουρέ, από πάνω το τριμμένο τυρί και τέλος τα σουτζουκάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημείωση: Χρειάζεται προσοχή στο τηγάνισμα για μην μαυρίσουν. Οταν τα βγάζετε από το τηγάνι, τα στραγγίζετε καλά για να μην έχουν πολύ λάδι.


Κοτόπουλο Με Κάσιους


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μικρές μερίδες
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
200 γραμμάρια κάσιους
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε χαμηλή φωτιά βάζετε το λάδι, αλευρώνετε το κοτόπουλο και το ροδίζετε πολύ καλά.
- Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα ροδίζετε και αυτά για 2-3 λεπτά μαζί με το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κονιάκ.
- Προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει και να πιεί το ζουμί του.
- Προτού σβήσετε την φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τα κάσιους και τα αφήνετε για 10 λεπτά περίπου.
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.

Σημείωση: Μπορείτε να σερβίρετε το κοτόπουλο και σε μια πιατέλα με πιλάφι ή με ζυμαρικά: βάζετε πρώτα το πιλάφι ή το ζυμαρικό, από πάνω τρίβετε παρμεζάνα και από πάνω βάζετε το κοτόπουλο.

Ανοιξιάτικο Κοτόπουλο


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
100 γραμμάρια πράσινα φασολάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια μπάμιες
2 αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Τηγανίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν.
- Σε ένα ταψί βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κοτόπουλο.
- Τα αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πιεί όλο το ζουμί του.

Κοτόπουλο με Πράσα και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
500 γραμμάρια αρακά
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε.
- Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, το μάραθο, τον αρακά, (τον οποίο έχετε βράσει από πριν για 10 λεπτά περίπου), το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο λεμόνι ακόμη.

Κοτόπουλο με Μπεσαμέλ


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια
λίγο αλεύρι
4 φλιτζάνια μπεσαμέλ με σιμιγδάλι
200 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα
πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρές μερίδες.
- Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζετε ένα ένα κομμάτι αλευρωμένο κοτόπουλο να ροδίσει.
- Όταν ροδίσουν όλα τα κομμάτια, ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το κρασί, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε για 10 λεπτά περίπου.
- Τηγανίζετε τις πατάτες.
- Σε ένα ταψί ρίχνετε όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε πολύ καλά με τις πατάτες.
- Από πάνω βάζετε την μπεσαμέλ, μετά τα τυριά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Σημείωση: Αν δεν θέλετε, δε βάζετε μπεσαμέλ αλλά κρέμα γάλακτος. Δηλαδή χτυπάτε 2 ποτήρια νερού κρέμα γάλακτος, τα ρίχνετε πάνω στα υλικά, προσθέτετε τα τυριά και βάζετε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η κρέμα γάλακτος (30-35 λεπτά).

Κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια χοντροκομμένα
2 πράσινες, 2 κόκκινες, 2 κίτρινες, 2 πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
8 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 κιλό κόκκινες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ξίδι
ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρές μερίδες με το κόκαλο και τα αλατοπιπερώνετε.
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι, ανάβετε τη φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λάδι σοτάρετε το κοτόπουλο για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην μαυρίσει και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τέλος, το ξίδι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να βράσουν και να πήξει η σάλτσα.
- Μόλις γίνει η σάλτσα, βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα ταψί, ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα και λίγο νερό (αν χρειαστεί), σκεπάζετε τα φαγητό και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
- Τρώγεται ζεστό και σερβίρεται με πουρέ.

Γιουβέτσι (παστίτσιο κοτόπουλου)


Υλικά
1/2 κούπα βούτυρο
1 κοτόπουλο του κιλού
20 κόκκους πιπέρι μαύρο
2-3 σελινόριζες
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. χυλοπίτες
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

και για την σάλτσα

4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο
1 κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
4 κροκάδια χτυπημένα
Χρόνος ψησίματος: 3/4 της ώρας.

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 lt νερό και ρίχνουμε το κοτόπουλο, τις σελινόριζες, το κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους του πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Αφού βράσουν, βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το ζωμό του κοτόπουλου και προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Τα αφήνουμε να βράσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπημένα κροκάδια και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε τις χυλοπίτες για 8'. Βάζουμε σ' ένα γιουβέτσι τις χυλοπίτες και το κοτόπουλο σε στρώσεις και ρίχνουμε 1 κούπα παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι σε κάθε στρώση.
- Περιχύνουμε από πάνω με 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε τη σάλτσα που ήδη έχουμε ετοιμάσει και βάζουμε λίγη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 3/4 της ώρας περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Πιλάφι με κοτόπουλο (προέλευση Αρμενία)


Υλικά

1-1,5 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
Αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. κανέλλα και μίγμα μπαχαρικών
4 τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουταλιές τοματοπολτό
1 φλυτζ νερό
1 φλυτζ. βρασμένο ζωμό κοτόπουλου
1 φλυτζ. μακρυκοκο ρύζι

Εκτέλεση

- Αλατοπιπερωστε το κοτόπουλο.
- Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Τσιγαρίστε το κοτόπουλο και μετά βγάλτε το και βαλτέ το σ' ένα πιάτο.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέστε τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις τομάτες τον τοματοπολτό το νερό, αλατοπίπερο και αφήστε το να βράσει.
- Ξαναβαλτε το κρέας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά , σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. συμπληρώστε με νερό αν είναι απαραίτητο.
- Δοκιμάστε για μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε το ζωμό του κοτόπουλου και το ρύζι και προσθέστε τα στο μίγμα με τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Σκεπάστε κι αφήστε να βράσει για περίπου 25 λεπτά η ως που να γίνει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.

Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε σκόρδο


Υλικά

8 μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου ή 12 μικρές
Μαρινάτα 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χυμός ενός λεμονιού ή ανάλογα με την προτίμηση σας 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) προσθέστε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας

Εκτέλεση

- Ξεπλύνετε τις φτερούγες του κοτόπουλου σε κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. - Βάλτε το λιωμένο σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φτερούγες κοτόπουλου, αλείψτε τις καλά με την μαρινάτα και αφήστε να κάτσουν για μία ώρα, γυρνώντας τις κατά διαστήματα.
- Ψήστε τις φτερούγες στη σχάρα για περίπου 10 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να καψαλιστούν σχεδόν και να γίνουν τραγανές.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο, γυρνώντας τις στα μισά του χρόνου ώστε να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρετε τις ζεστές με ένα ντιπ σκόρδου.