Συνταγές
Κολοκύθι

Κολομπαρίνα (προέλευση Σέρρες)

Πολύς λόγος έγινε σήμερα σ'όλες τις μεσημεριανές εκπομπές για την συνταγή της Αργυρώς στον ΑΝΤ1. Τό όνομα αυτής --Κολομπαρίνα-- με καταγωγή απο τις Σέρρες. Εχοντας όλα τα υλικά στο σπίτι και επειδή μου κέντρισε την περιέργειατην έφτιαξα και σας την παρουσιάζω σ'όσους δεν είχαν την δυνατότητα να δούν την εκπομπή (μιλάω για Ιταλία μεριά). Το όνομα της συνταγής δημιούργησε γέλια, αστειάκια και διάφορα άλλα και η αξία του γλυκού --περί γλυκού πρόκειται --ήρθε σε 3-4-5 και πιθανόν τελευταία θέση. Πολύ ωραία η Κολομπαρίνα φίλοι μου αλλά και εγώ δεν έχω πάψει να γελάω ακόμη και τώρα. Όνομα που βρήκανε να της δώσουνε!

ΥΛΙΚΑ:

1200 κολοκυθάκια
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα
1 # # ζάχαρη
1 # # σπορέλαιο
5 αυγά
λίγο αλάτι
60 γρμ από ένα φακελλάκι κρέμας ζαχαροπλαστικής ή κόρν-φλάουρ
λίγο βούτυρο ( περίπου 2 κουταλιές )
2 χούφτες αλεύρι
3 # # νερό



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος απο τα κολοκύθια, τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους.
- Τα στίβουμε πάρα πολύ καλά να μην μείνη καθόλου υγρό μέσα τους.
- Σεμια λεκάνη ρίχνουμε τα στιμμένα κολοκύθια, την κρέμα, την ζάχαρη,το γάλα, το σπορέλαιο,και τα αυγά κτυπημένα μ'ένα πηρούνι.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 32 εκ. αν είναι δυνατόν χαμηλό, και ρίχνουμε απο πάνω 1 χούφτα αλεύρι.
- Ρίχνουμε τον χυλό ( είναι πολύ αραιός ) και απο πάνω πασπαλίζουμε με την δεύτερη χούφτα αλευριού.
- Τελειώνοντας ρίχνουμε και τις 3 χούφτες νερό και το βούτυρο σε κομματάκια.
- Ψήνουμε στους 180' για 1 ώρα και 15-20'

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 14 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο


Υλικά
(για 6 άτομα)
30 κολοκυθολούλουδα 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη 1 μικρό κολοκύθι τριμμένο 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα 2 κουταλιές μαϊντανό 1 κουταλιά ψιλοκομμένου δυόσμου 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 200γρ. βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο ξυσμένο αλάτι και πιπέρι Χυμός 1/2 λεμονιού Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το εσωτερικό των κολοκυθολούλουδων και τα πλένετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και με το μείγμα γεμίζετε τα λουλούδια.
- Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο.
- Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 45 λεπτά.

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Μπριάμ




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Αρνί με κολοκυθάκια στο φούρνο


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό κολοκυθάκια
3 φρέσκιες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
αλάτι και πιπέρι


- Αλατοπιπερώνετε το κρέας
- Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες
- Τις στρώνετε στο ταψί και βάζετε πάνω απ' αυτές το κρέας
- Προσθέτετε το βούτυρο
- ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως να ροδίσει και να μισοψηθεί
- Καθαρίστε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε σε φέτες όχι πολύ ψιλές και τα αλατοπιπερώνετε
- Τα βάζετε και αυτά στο ταψί και ψήνεται μέχρι να μείνει το βούτυρο για σάλτσα

Ρύζι με λαχανικά ή πλιγούρι


Υλικά

2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι ή jasmine ή καλύτερα κατ'εμε basmati
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 καρότο
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 φλιτζάνι ρεβίθια (βρασμένα)
1 κουταλιά βιτάμ
3 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών
(φτιαγμένο από λαχανικά της αρεσκείας μας)
Λίγα αμύγδαλα (ασπρισμένα & ανάλατα)
Λίγα κουκουνάρια
Λίγες σταφίδες μαύρες και ξανθές
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
( ή και καθόλου αν τα περιλαμβάνει ο ζωμός λαχανικών)
1 κουταλάκι κύμινο (προαιρετικό)


Εκτέλεση

- Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και έπειτα ρίχνουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε κύβους.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και αφού το σοτά-ρουμε και αυτό ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο (και τα 3 προαιρε-τικά).
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 3 φλιτζάνια νερό.
- Κατόπιν τα ρεβίθια και τις σταφίδες.
- Τα σκεπάζουμε και αφού βράσουν ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια καβουρδισμένα στο βιτάμ.
- Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Συνοδευτικό πιάτο. Ταιριάζει με γαρίδες

Υποσημείωση : Αν χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών πρέπει να τον έχουμε διαλύσει σε 3 φλιτζάνια νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε δικό μας ζωμό λαχανικών, το ρύζι το βράζουμε σε 5 φλιτζάνια ζωμό. Τον δικό μας ζωμό τον φτιαχνουμε από λαχανι-κά της αρεσκείας μας με λίγο αλάτι και πιπέρι στα οποία έχουμε βράσει κομμένα όλα σε μικρά κυβάκια και αφού χυλώσουν περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι και είναι έτοιμο. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο.

Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κοτόπουλο με κολοκυθάκια


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πολύ μικρά κολοκυθάκια (ολόκληρα)
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ζάχαρη
πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε με το λάδι το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτετε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτες, το ξίδι, ζάχαρη, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Τηγανίζετε τα κολοκυθάκια ολόκληρα και τα ρίχνετε μέσα στο κοτόπουλο.
- Προσθέτετε και το δυόσμο και αφήνετε το φαγητό στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
- Τέλος, κουνάτε την κατσαρόλα σιγά σιγά για να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Αυτό το φαγητό είναι πολύ ωραίο το καλοκαίρι, που τα κολοκυθάκια είναι πολυ νόστιμα.

Σέλινο με Γαρίδες και Κολοκυθοανθούς


Υλικά

500 γραμμάρια σέλινο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
400 γραμμάρια κολοκυθοανθούς κομμένους στα τέσσερα
3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια γαρίδες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Βράζετε το σέλινο και το σουρώνετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τους κολοκυθοανθούς, τα κολοκυθάκια και τις γαρίδες, τα σοτάρετε όλα μαζί για 5 λεπτά περίπου, προσθέτετε το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνετε όλα μαζί να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Μέτά προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και αφήνετε την σάλτσα για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει.
- Ρίχνετε το σέλινο μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Τα βάζετε σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πανω ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Ανοιξιάτικο Κοτόπουλο


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
100 γραμμάρια πράσινα φασολάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια μπάμιες
2 αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Τηγανίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν.
- Σε ένα ταψί βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κοτόπουλο.
- Τα αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πιεί όλο το ζουμί του.

Μπριάμ (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1 κιλό πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
100 γραμμάρια μπάμιες
100 γραμμάρια μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4-5 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
4-5 πράσα κομμένα ροδέλες
100 γραμμάρια αρακά
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
ρίγανη
αλάτι και ρίγανη


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη ρίγανη και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σε ένα ταψί, βάζετε όλο αυτό το μείγμα και προσθέτετε 2 περίπου ποτήρια του νερού νερό.
- Από πάνω, ρίχνετε την ρίγανη.
- Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Μετά το ξεσκεπάζετε και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
- Μόλις πάρει χρώμα, το φαγητό είναι έτοιμο και το βγάζετε από τον φούρνο.


Κολοκυθόπιττα με κόκκινη κολοκύθα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας γιά πίτες
1 1/2 κιλό κλοκκινη κολοκύθα
2 κρεμμύδια τριμμένα
7 κουτ. Ρύζι γλασέ
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μάραθο
Λίγη κανέλλα
6 κουτ. σούπ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλυτζ. τς. Λάδι
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

- Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την αλατίζουμε.
- Την στίβουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Έπειτα τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μάραθο - όλα ψιλοκομμένα - το πιπέρι, την κανέλλα και τη φρυγανιά.
- Τα ανακατεύουμε όλα να ενωθούν καλά και προσθέτουμε 6-7 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανοίγουμε το φύλλο, προσθέτουμε την γέμιση και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά (τάρτα γεμιστή)


Υλικά

1 κιλό φύλλο σφολιάτα ή φύλλο κρούστας ή ζύμη τάρτας.
300 γρ. ανθότυρο
3 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σιμιγδάλι
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
2 κουταλάκια κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κιλό κίτρινο κολοκύθι

Για την ζύμη τάρτας

1 1/2 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
1 αυγό

για το γαρνίρισμα

250 γρ. σαντιγύ
2/3 κούπας χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το κόβουμε κομμάτια και το στραγγίζουμε.
- Κόβουμε το ανθότυρο σε κομματάκια, το βάζουμε στο μίξερ μαζί με το γάλα, και το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά με τη κανέλλα και το γαρύφαλλο.
- Στο τέλος ρίχνουμε και το κολοκύθι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, την τοποθετούμε στην ταρτιέρα και την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να εφαρμόσει καλά μέσα σ' αυτήν.
- Αδειάζουμε από πάνω το μίγμα που έχουμε φτιάξει και βάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' έως 1 ώρα.
- Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε τα καρύδια, για να πάρουν λίγο χρώμα.
- Αφού ψηθεί η τάρτα, στολίζουμε από πάνω με τη σαντιγύ και τα καρύδια.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κόκκινο κολοκύθι


Υλικά

Φύλλο τεμπελόπιττας ή έτοιμο φύλλο γιά πίτες ή σφολιάτα
1 1/2 κιλό κόκκινη κολοκύθα
2 ποτήρια ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βρά-ζουμε σε λίγο νερό (μπορούμε καί να τήν ψήσουμε γιά να μην έχει τόσα ύγρά ).
- Στήν συνέχεια αδειάζουμε την κολοκύθα σε ένα τουλπάνι και το πιέζουμε για να φύγουν τα νερά.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε 7 κουταλ. σούπας λάδι, και με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε το φύλλο και εκτελούμε τη συνταγή με το φύλλο της τεμπελόπιττας.
- Ψήνουμε στους 180 C περίπου για 45΄-60΄ λεπτά.

Σημείωση : Μπορούμε, αντί γιά τά 2 φύλλα της τεμπελόπιτας να χρησι-μοποιήσουμε 2 φύλλα σφολιάτας ( οπότε δεν τα λαδώνουμε). Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα μέ 500γρ. Φύλλο κρούστας. Τότε λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε 3 λαδωμένα φύλλα καί στην συνέχεια στρώνουμε φύλλο, γέμιση, φύλλο κλπ., ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα κι η γέμιση, κρατώντας 3 φύλλα πού θα βάλουμε μαζί, πάνω -πάνω. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω, ραντίζουμε μέ λίγο κρύο νερό και χαράζουμε σε κομμάτια.

Κολοκυθοριζόπιτα γλυκιά


Υλικά

2/3 ποτηριού ρύζι σούπας
1 μικρή κολοκύθα κόκκινη
1 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι αλάτι
1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο Κανάκη

Εκτέλεση

- Ξύνουμε το εσωτερικό της κολοκύθας και το στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Αφού βράσουμε καλά το ρύζι το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μιά λεκάνη.
- Απλώνουμε τα φύλλά στον πάγκο τ' αλείφουμε ένα - ένα με το λάδι που κρατήσαμε και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη πάλι που κρατήσαμε.
- Βάζουμε έπειτα 1 δόση (έχουμε χωρίσει το μείγμα σε τόσες δόσεις όσες είναι και τα φύλλα) στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Αφού επαναλάβουμε με όλα τα φύλλα αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι από πάνω τα φύλλα και την κόβουμε σε κομματάκια.
- Ψήνουμε στους 180 C περίπου για 45΄-60΄ λεπτά.