Συνταγές
Κατσίκι

Kατσικάκι στο φούρνο (Ψιμάρνι)


Υλικά

2 κιλά κατσικάκι κομμένο μερίδες
1/2 κιλό σκόρδα φρέσκα
5 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι, λάδι , ρίγανη


Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα φρέσκα σκόρδα.
- Τα στρώνουμε στη συνέχεια στη σειρά σε στενόμακρο ταψί μόλις στραγγίξουν λίγο και μόλις τελειώσει η μια σειρά, συνεχίζουμε το στρώσιμο απο πάνω (όχι παραπάνω από 2 στρώσεις σκόρδα) αντικριστά.
- Στίβουμε τα λεμόνια, και χτυπάμε το χυμό με το λάδι (ένα ποτήρι του νερού λάδι γεμάτο), τη ρίγανη και βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και στη συνέχεια βουτάμε μια μια μερίδα στο μείγμα και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω απο τα σκόρδα.
- Συνεχίζουμε το ιδιο με τις υπόλοιπες μερίδες.
- Οσο μείγμα περισέψει το περιχύνουμε πάνω απο το κρέας στο ταψί.
- Προθερμαίνουμε και ψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 3-4 ώρες.
- Τα φρέσκα σκόρδα μπορούν να αντικατασταθούν και με φρέσκα κρεμμυδάκια.

Γλυκόξινη σάλτσα


Υλικά

1 κουταλιά κορν φλάουρ ( καλαμποκάλευρο )
2 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές άσπρο ξύδι
½ κούπα ζουμί κομπόστας ανανά
1/3 κούπας κέτσαπ
1/4 κούπας σάλτσα σόγια
1/4 κούπας γλυκόζη
2 κουταλιές ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλάκια τζίτζερ τριμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο σε λεπτά φετάκια
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
4-5 ρόδες ανανά από την κονσέρβα σε κομματάκια

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ταχίνι, ρίξτε μέσα το σκόρδο, το τζίτζερ, τα κρεμμύδια, το καρότο, την πιπεριά και τον ανανά κι ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για 5’-6’ .
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε σ’ένα μπωλ τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αδειάστε τα στην κατσαρόλα με τα ήδη υπάρχοντα . Σιγοβράστε τη σάλτσα , ώσπου να δέσει και να γυαλίσει.
- Συνοδέψτε το με ρύζι basmati ή απολαύστε την χλιαρή με ψωμί