Συνταγές
Κανέλλα

Μυζηθροπιτάκια (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

Για το ζυµάρι

3/4 φλιτζάνας τσαγιού λάδι
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να είναι η ζύµη µαλακιά.
Χρησιµοποιούµε αρκετό αλεύρι όταν ανοίγουµε το φύλλο µε τον πλάση, για να γίνει ανθεκτικό και να µην κολλά στο άνοιγµα, αφού θα προσπαθήσουµε να γίνει πολύ λεπτό.
250γρ. µυζήθρα


Εκτέλεση

- Μαλάσσουµε τη µυζήθρα µε λίγη κανέλα.
- Βάζουµε τη µυζήθρα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) πάνω στο φύλλο που έχουµε ανοίξει σε αποστάσεις, και σκεπάζουµε από πάνω µε ένα άλλο φύλλο που έχουµε είδη φτιάξει.
- Πατάµε ελαφριά µε το χέρι για να ακουµπήσουν καλύτερα τα δύο φύλλα-ζυµάρια.
- Με ένα ποτήρι κόβουµε τα πιτάκια προσπαθώντας να µένει η µυζήθρα στο κέντρο.
- Τηγανίζουµε σε χαµηλή φωτιά και µόλις ροδίσουν από τη µια µεριά τα γυρνάµε και από την άλλη.
- Τα µυζηθροπιτάκια σερβίρονται µε µέλι και συνοδεύουν τσικουδιά.
- Η µυζήθρα που χρησιµοποιείται και εδώ είναι η ίδια µε αυτή στα καλιτσούνια.

Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο


Υλικά

[Για 4-6 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 15']
[Χρόνος ψησίµατος: 30']

4 κουταλιές βούτυρο λιωµένο
6 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κούπας σταφίδα
2 κούπες γάλα µε χαµηλά λιπαρά
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Αλείψτε τις φέτες ψωµιού µε το βούτυρο. Κόβοντας διαγώνια, κόψτε κάθε φέτα στα δύο.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτήξτε τα τριγωνάκια µέσα στο µίγµα και τοποθετήστε τα µέσα σε ένα µεγάλο πυρέξ βουτυρωµένο, το ένα να επανωτίζει στο άλλο.
- Βάλτε ενδιάµεσα τις σταφίδες.
- Σ’ ένα µεγάλο βάζο µε καλό κούµπωµα, βάλτε το γάλα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά να ενωθούν.
- Περιχύστε µε το µίγµα το στρωµένο ψωµί µέσα στο πυρέξ.
- Αφήστε το να σταθεί 15', να «ποτίσει» το ψωµί.
- Ψήστε την πουτίγκα σε φούρνο 190° C, 30'.

Εναλλακτικά:
- Φτιάξτε σοκολατένια πουτίγκα µε µαύρο ψωµί.
- Ανακατέψτε 1/4 κούπας κακάο µε τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αντί για σταφίδες, προσθέστε σοκολατένιες ψηφίδες.
- Προσθέστε στο µίγµα γάλα-αυγού, 2 κουταλιές λικέρ, Amaretto, ουίσκι ή Grand Marnier.

Τηγανίτες


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελλάκι ξηρή µαγιά
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό

Εκτέλεση

- Σε µία µικρή λεκάνη βάζουµε το αλεύρι, τη µαγιά και το αλάτι.
- Τα ανακατεύουµε και προσθέτουµε νερό µέχρι η ζύµη να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι.
- Σκεπάζουµε τη λεκάνη µε µία πετσέτα και αφήνουµε τη ζύµη να φουσκώσει σε ζεστό µέρος για µισή ώρα.
- Όταν φουσκώσει η ζύµη την κόβουµε µικρά κοµµάτια, τα κάνουµε δακτυλίδια και τα τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Σερβίρουµε τις τηγανίτες µε µέλι και κανέλα .

6 µυστικά για τέλειες τηγανίτες:
-------------------------------------------
1. Χρησιµοποιήστε αντικολλητκό τηγάνι, αρκετά ρηχό για να γυρίζετε εύκολα τις τηγανίτες µε µια µεταλλική σπάτουλα.
2. Προθερµάνετε το τηγάνι πριν ρίξετε σ’ αυτό τη ζύµη.
3. Αντί να αλείψετε το τηγάνι µε λάδι, µπορείτε να το ψεκάσετε (όσο είναι κρύο και ποτέ όσο είναι ζεστό) µε σπρέι λαδιού.
4. Μην βιαστείτε και µην έχετε την φωτιά στο δυνατό. Ψήστε τις τηγανίτες στο χρόνο τους και σε µέτρια φωτιά.
5. Γυρίστε τις τηγανίτες, µόνο όταν έχουν ήδη κάνει φουσκάλες από τη µια πλευρά.
6. Αφού ετοιµάσετε τις τηγανίτες φυλάξτε τες ζεστές, καλυµµένες µε αλουµινόχαρτο.
7. Φυλάξτε τες, αφού κρυώσουν στην κατάψυξη.

Φλογέρες µε λουκούµι (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά (για 20 φλογέρες)

½ κιλό καρύδι ψιλοαλεσµένο
2 κουταλάκια του γλυκού τριµµένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριµµένο γαρύφαλλο
κόκκινα λουκούµια κοµµένα στη µέση (τριανταφύλλου)
έτοιµο φύλλο
200 γρ. φυτικό βούτυρο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλλειµα του ταψιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση

- Σ’ ένα µπολ ρίχνετε το αλεσµένο καρύδι, την τριµµένη κανέλα και το τριµµένο γαρύφαλλο και ανακατεύετε.
- Πλάθετε το κάθε λουκούµι σε ρολλάκι αφού το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνετε το φυτικό και φρέσκο βούτυρο.
- Λαδώνετε το ταψί µε το µείγµα βουτύρου.
- Σε µια επιφάνεια, στρώνετε ένα φύλλο, το λαδώνετε µε ένα πινέλο, στρώνετε δεύτερο φύλλο από πάνω, το λαδώνετε, στρώνετε τρίτο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
- Με ένα µαχαίρι κόβετε τα φύλλα στη µέση και στη συνέχεια στα τρία.
- Βάζετε µια γερή µεγάλη κουταλιά από το µείγµα µε το καρύδι στις άκρες από τα έξι τριπλά φύλλα και πάνω από το καθένα ακουµπάτε ένα ρολλάκι από λουκούµι.
- Ρίχνετε από µισό κουταλάκι βούτυρο σε κάθε κοµµάτι.
- Διπλώνετε το τριπλό φύλλο µια φορά σε ρολό, µετά στα πλάγια σε φλογέρα.
- Τα ακουµπάτε στο λαδωµένο ταψί και επαναλαµβάνετε µε τα υπόλοιπα κοµµάτια.
- Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µέχρι να γεµίσει το ταψί.
- Λαδώνετε όλες τις φλογέρες από πάνω.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά και στους 200 βαθµούς.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη και αφήνετε για 10 λεπτά να τραβήξουν οι φλογέρες τη ζάχαρη άχνη.
- Τις σερβίρετε σε µια πιατέλα και ξαναπασπαλίζετε µε λίγη ζάχαρη άχνη ακόµη

Ακούµια (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικα

1 κιλο αλευρι
10γρ. µαγια ξερη
200γρ. ρυζι νυχακι
20γρ. µπεικιν παουντερ
10ml ουζο
50ml ελαιολαδο
Ελαιολαδο για το τηγανισµα

Για το γαρνίρισμα

Κανελα
Μελι.

Εκτέλεση

- Βραζετε το ρυζι µεχρι να λασπωσει.
- Μετα προσθετετε τα υπολοιπα υλικα και ανακατευετε καλα µε µια κουταλα.
- Σκεπαζετε το µειγµα για 2 ωρες περιπου µε µια βρεγµενη πετσετα, για να φουσκωσει.
- Πλαθετε το µειγµα σε µπαλακια και το τηγανιζω σε καυτο λαδι.
- Τα στραγγιζετε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας.
- Πριν τα σερβιρετε, τα περιχυνετε µε µελι και κανελα.

Λίγα µυστικά ακόµα

Αν ζεστανετε πολυ λιγο το ουζο και διαλυσετε εκει την µαγια, πολτοποιησετε στο µιξερ το ρυζι, τοτε τα ακουµια γινονται πιο αφρατα.

Γλυκές Φλογέρες Μετσόβου (προέλευση Μέτσοβο)


Υλικά

1 κιλό κανταΐφι
2 πακέτα έτοιµα φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό καρύδια
1 κιλό βούτυρο
3 βανίλιες
3 χούφτες ζάχαρη
κανέλα
γαρίφαλο

Για το σιρόπι:

6 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι µέλι

Εκτέλεση

- Απλώνουµε τρία φύλλα, τα αλείφουµε µε βούτυρο και στρώνουµε επάνω τους λίγο κανταΐφι.
- Ανακατεύουµε τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτουµε το µείγµα πάνω στο ήδη στρωµένο κανταΐφι.
- Μαζεύουµε τα φύλλα ρολό και τα κόβουµε κοµµάτια. Ψήνουµε για 30 λεπτά στους 180 βαθµούς.
- Στη συνέχεια, προσθέτουµε το σιρόπι και το γλυκό είναι έτοιµο, ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.

Καλιτσούνια - Λυχναράκια (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

Για το ζυµάρι

1½ φλιτζάνι βούτυρο φυτίνη ή ελφίνο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αβγά
1 µπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει µια πολύ µαλακή ζύµη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)

Για τη γέµιση

1 κιλό φρέσκια µυζήθρα (ανθότυρο)*
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αβγό

Προετοιµασία ζύµης

- Η ζύµη ανοίγεται για καθένα καλιτσούνι µε τον πλάστη.
- Το πάχος πρέπει να είναι λιγότερο από µισό εκατοστό.
- Το κόβουµε στις διαστάσεις που θέλουµε µε ένα ποτήρι (ανάποδα) µε διάµετρο περίπου 7-8εκ.
- Να σηµειωθεί ότι όταν ανοίγουµε το ζυµάρι δεν χρησιµοποιούµε καθόλου αλεύρι.

Εκτέλεση

- Τοποθετούµε τη µυζήθρα στο κέντρο της κάθε ζύµης και γυρίζουµε προς τα µέσα τις άκριες.
- Στη συνέχεια την πιέζουµε για να σµίξει και να γίνει η µορφή που γνωρίζουµε (λυχναράκια).
- Χτυπάµε ένα αβγό επιπλέον και τα δύο ασπράδια που έχουµε κρατήσει από τη ζύµη και αλείφουµε µε αυτό (µόνο τη µυζήθρα) µε ένα µαλακό βουρτσάκι στα έτοιµα προς ψήσιµο καλιτσούνια.
- Πασπαλίζουµε µε λίγη κανέλα. Ψήνουµε σε φούρνο µε θέρµανση αέρος στους 180ο Κελσίου περίπου 15 λεπτά.

* Στο Ηράκλειο και το Λασίθι ονοµάζεται µυζήθρα το τυρί που στα Χανιά και την Αθήνα ονοµάζεται φρέσκο ανθότυρο.

Γαλατόπιτα


ΥΛΙΚΑ:

1 Κούπα αλεύρι
1 φακελλάκι Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης
1 βανίλια ( άν υπάρχει φυσική είναι καλύτερα )
1 κιλό γάλα
3 αυγά
3 κουταλιές λάδι και 150 γρμ. βούτυρο
150 γρμ. ψιλοτριμμένο καρύδι
1 κούπα ζάχαρη και λίγη επιπλέον για τα φύλλα
1 πρέζα αλάτι
Από 1 πακέτο φύλλο κρούστας ( θα χρειαστούμε περίπου 8 φύλλα )
κανέλα-- ζάχαρη άχνη
και ένα ταψί 38 περίπου εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Μέσα σε λίγο κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι και το άνθος και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
- Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε το μίγμα των αλεύρων, το αλάτι, την μισή ζάχαρη και τα αυγά καλά κτυπημένα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Πρός το τέλος ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Οταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, βουτυρώνοντάς το καθένα χωριστά.
- Από το δεύτερο φύλλο, αφου το βουτρώσουμε πρώτα, θα πασπαλίζουμε το ψιλοτριμμένο καρύδι και λίγη ζάχαρη σε κάθε φύλλο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα ρίχνουμε απο πάνω την κρέμα.
- Τα φύλλα που εξέχουν τα διπλώνουμε σε πομπάρι γύρω-γύρω.
- Ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 180' για 1 ώρα.
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 20 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Χαλβάς Παζαριώτικος


ΥΛΙΚΑ

1 κούπα νισεστέ
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
επιπλέον4-5 κουταλιές ζάχαρη
150-200 γρμ αμύγδαλα ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
2-3 κουταλιές βούτυρο ( σαν την φυτίνη )
κανέλα, σουσάμι καβουρδισμένο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Ζεματάμε τα αλύγδαλα τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα δύο.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι.
- Σ'ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρις ότου πάρουν χρυσό χρώμα.
- Σ'ένα μπολ ρίχνουμε τον νισεστέ, την ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ( εντελώς στεγνή ) ρίχνουμε τις 3-4 κουταλιές ζάχαρη την βάζουμε σε δυνατή φωτιά και κάνουμε καραμέλα, να σκουρήνει αρκετά απο αυτό άλλωστε θα εξαρτηθεί και το χρώμα του χαλβά.
- Ρίχνουμε μέσα στην καραμέλα το μίγμα του μπολ δηλ. νισεστέ-ζάχαρη-νερό.
- Η καραμέλα θα κοκκαλώσει μην το φοβηθείς, όσο θα βράζει θα λειώνει.
- Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει καλά.
- Τότε ρίχνουμε και το βούτυρο με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρις ότου το απορροφήσει όλο.
- Αδειάζουμε το μόγμα σε πιατέλες, ( να μην είναι χοντρό όσο γίνεται λεπτό) και πασπαλίζουμε απο πάνω με σουσάμι, κανέλα και λίγη ακόμη ζάχαρη.
- Περιμένουμε να κρυώσει και τον κόβουμε.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Τεροπτάρια (προέλευση Σκύρος)


Υλικά:
250 γραμμ γλυκό τραχανά.
1 φλιτζ καφέ ρύζι
1 μπόλ τριμμένη μυζήθρα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

500 γραμμ αλεύρι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.καφέ αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι, τη μυζήθρα

Εκτέλεση για τη ζύμη:
- Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
-Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη .
- Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας.
- Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

Αρνάκι γάλακτος στο φούρνο με πατάτες (προέλευση Κρήτη)

Tο νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά σήμερα μιας και είχα καλεσμένους στο σπίτι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια όπψς συνηθίζουν και στα μ΄έρη της μητέρας μου σε μεγάλες γιορτές και γάμους.

Υλικά

2 με 3 κιλά αρνάκι γάλακτος καθαρισμενο καλά από τα λίπη του και κομμένο σε ατομικές μερίδες. Ο κρεοπώλης σας ξέρει...
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομένες στα 4
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα δάφνης
Κανέλλα
Γαρύφαλλο ή μοσχόκαρφα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό φρέσκιας ντομάτας

Εκτέλεση

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Το βάζουμε μετά σε ένα ταψι σκορπια τα κομμάτια και αλατοπιπερόνουμε καλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στην συνέχεια τοποθετουμε στα κενα τις πατάτες για να καλύψουμε καθε κενο.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι σκόρπια, σε ολο το ταψί μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σκορπαμε μέσα τα γαρύφαλλα μας και τα φύλλα δάφνης και την κανέλλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ρίχνουμε την ντομάτα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει ελαφρά το κρέας μας.
- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ζεστο φούρνο στους 200 με 230 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
- Στο μισό χρόνο ψησίματος αφαιρουμε το αλουμινόχαρτο και ελέγχουμε. Γυρίζουμε μονάχα το κρέας να ψηθεί από την άλλη πλευρά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κανελόνια με κιμά


Υλικά

1/2 φλυτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλυτζάνι λάδι
1 ξυλαράκι κανέλλα
1/2 κιλό κιμά
2 κουταλιές πελτέ
1 πακέτο κανελόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κονσέρβες τοματάκι

Προετοιμασία:

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι να κάψει.Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Έπειτα προσθέτουμε την 1 κονσέρβα τοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι.

- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Γεμίζετε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί
- Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ισλί κεφτέ ή κίμπε ή κούπες (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μήλα τηγανιτά - Μία συνταγή της Αρκαδίας (Προέλευση Τρίπολη)


Υλικά
6 μήλα Τριπόλεως 5 κουταλιές της σούπας μαλακό αλεύρι 200 γρ. ψιλή ζάχαρη 3/4 του λίτρου λάδι (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και περνάμε τα μήλα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού.
- Τα δουλεύουμε με το αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε ένα βαθύ μπολ μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη.
- Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε στο καυτό λάδι τις κροκέτες και, αφού ροδίσουν, τις τοποθετούμε κατ΄αρχάς σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι και στη συνέχεια τις τυλίγουμε στην υπόλοιπη ζάχαρη.
- Εάν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με κανέλα. Τρώγονται ζεστές.

Συκόπιτα Ιθάκης (Προέλευση Ιθάκη)



Υλικά
3 τσαπέλες σύκα ξερά Καλαματιανά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Κύμης 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη  1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση Γαρύφαλλο τριμμένο κατά βούληση Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο

Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσανάκι από τα σύκα και τα ψιλοκόβουμε.
- Αν έχουμε και θέλουμε τα περνάμε από την μηχανή του κιμά.
- Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και το σπορέλαιο.
- Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας η σε μάρμαρο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο βάζουμε την μάζα και τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε ροδέλες.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
- Αν θέλουμε τυλίγουμε τις ροδέλες σε σελοφάν και τις έχουμε για κέρασμα κάθε στιγμή. 

Γιουβέτσι με καλαμαράκια ή σουπιές ή μύδια


ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

* Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Στιφάδο με σουπιές ή καλαμαράκια


ΥΛΙΚΑ
(Γιά 7-8 άτομα)

2 1/2 - 3 κιλά κρεμμυδάκια
1.800 - 2 κιλά σουπιές ή καλαμαράκια
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
2 - 3 φύλλα δάφνη
3 - 4 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
μπαχάρι σε κόκκους
3 - 4 σκελίδες σκόρδο
1 φλούδα πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ (διαλυμένο σε νερό)
λάδι αρκετό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από την προηγούμενη ημέρα και τα βάζουμε στο νερό αλλάζοντας το δυο - τρεις φορές.
- Την άλλη μέρα βράζουμε τα κρεμμύδια λίγο και πετάμε το νερό (δηλαδή τα ξενερίζουμε).
- Σέ μιά κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές από κάτω, ρίχνοντας λίγη ποσότητα από όλα τα υλικά και κατόπιν τα κρεμμυδάκια, πάλι ρίχνοντας από όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό.
- Όταν έχουμε αρκετές σουπιές και κρεμμυδάκια βάζουμε εναλλάξ στρώση σουπιές- κρεμμυδάκια.
- Βράζουμε 2 - 2 1/2 ώρες περίπου.

Παπουτσάκια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντομάτες γεμιστές με κιμά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πλατσέδα (πιτάκια με καρύδι)

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Κανέλλα

Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3 φακελάκια βανίλια


Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
- Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.
- Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία.
- Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η παράδοση συνεχίζεται μιας και η πλατσέδα φτιάχνεται ακόμη πάνω σε ένα μικρό, χαμηλό τραπέζι (σοφράς) από τις γυναίκες που κάθονται γύρω του σταυροπόδι. Την ετοιμάζουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ανάμεσα στα δώρα που ανταλλάσσουν η νύφη και ο γαμπρός τις γιορτές περιλαμβάνεται και η πλατσέδα.

Ποντιακοί λαχανοντολμάδες


Υλικά

1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)
(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

(Για τη γέμιση)
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά.
- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση.
- Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
- Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι).
- Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες.
- Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.
- Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό. 

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα - Παγωτό


Υλικά

75 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα Βερίκοκα
50 γρ. Σταφίδες Ξανθές
50 γρ. Σταφίδες μαύρες
25 γρ. ψιλοκομμένες λεπτές φλούδες Πορτοκάλι(α)
50 γρ. (με πορτοκάλι) Μπράντι
25 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
400 γρ. εβαπορέ Γάλα
600 γρ. χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
1/2 κουτ. γλ. Κανελογαρίφαλα
1 (ξύσμα) Πορτοκάλι(α)
225 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
Για διακόσμηση Φυλλαράκια γκι και ου


Εκτέλεση

- Βάζετε τα βερίκοκα, τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το πορτοκάλι και τα κερασάκια σε μπολ.
- Τα περιχύνετε με το μπράντι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να "ποτίσουν" για 2 - 3 ώρες ή και αποβραδίς.
- Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, την κρέμα και τα κανελογαρίφαλα.
- Ρίχνετε μέσα τα φρούτα και το ξύσμα και ανακατεύετε.
- Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ, σκεπάζετε και βάζετε στην κατάψυξη για 12 ώρες ή ώσπου να παγώσει καλά.
- Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπολάκι επάνω από κατσαρόλα με ζεστό νερό.
- Περιχύνετε με τη σοκολάτα την πουτίγκα - παγωτό λίγο πριν τη σερβίρετε και τη διακοσμείτε με τα φύλλα.

Ισλί (προλέυση Τουρκία)


Υλικά

για τη ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

για τη γέμιση
2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλο
2 κουταλιές ζάχαρη
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Ατομα: 32 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 45'


Εκτέλεση

- Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση.
- Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά.
- Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 8 μπαλάκια.
- Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
- Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο.
- Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πηρουνιών.
- ΄Οταν ετοιμασθούν όλα, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
- Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8'. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3', περιχύνοντάς τα με σιρόπι.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ' ένα.
- Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν.
- Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα.
- Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά.
- Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μαντί, παραλλαγή


Υλικά

Για τη ζύμη:
1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
8 φύλλα κρούστας για πίτες

Για τη γέμιση:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο (χοιρινό & μοσχάρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι μπαχάρι
1/8 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια πελτέ (προεραιτικά)
3 κούπες ζωμός κρέατος ή κότας
1/2 κούπα πλιγούρι ή τραχανά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά .
- Προσθέστε τα μυρωδικά , τον πελτέ , αν χρησιμοποιήσετε και 1 κούπα από το ζωμό .
- Σκεπάστε και σιγοβράστε , ώσπου ο κιμάς να μισομαλακώσει .
- Ρίξτε κι ανακατέψτε το πλιγούρι , το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα 10΄ ακόμη .
- Κατεβάστε από τη φωτιά κι αφήστε τη γέμιση , να κρυώσει ελαφρά .
- Κόψτε τα φύλλα σε μακρόστενες λωρίδες με φάρδος 5 εκ.
- Λαδώστε ελαφρά μια λωρίδα και τοποθετήστε επάνω μια ακόμη , λαδώνοντας την επίσης .
- Βάλτε 2-3 κουταλιές γέμιση κατά μήκος του φύλλου στο κέντρο, ανασηκώστε ελαφρά τις μακριές πλευρές δεξιά και αριστερά κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τυλίξτε σε σπιράλ .
- Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και τοποθετήστε στο κέντρο το σπιράλ .
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία , ώσπου να τελειώσουν τα υλικά , τυλίγοντας τις διπλωμένες λωρίδες φύλλου με τη γέμιση , γύρω από το κεντρικό σπιράλ και καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού .
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίστε τη με λίγο νερό .
- Ψήστε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 30΄ ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα .
- Περιχύστε το μαντί με τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίστε το ψήσιμο για 30΄ ή ώσπου να αποροφηθούν τα υγρά .
- Σερβίρετέ το ζεστό συνοδεύοντάς το με γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο & άνηθο .



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)


Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...

Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.

Τα υλικά μας ...

300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...


Εκτέλεση

- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.



- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.



- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.





- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.


Κιμάς σόγιας


Υλικά
(γιά 4 - 6 άτομα)

200 gr. σόγια για κιμά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 - 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μεγάλα κουτιά ντοματάκια αποφλοιωμένα ή χυμό ντομάτας
2 φλιτζάνια λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλλας
4 - 5 κόκκους μπαχάρι
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε νερό την σόγια για 1/2 ώρα.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να ξανθύνουν.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τη σόγια, αφού τη σουρώσουμε και την ξεβγάλουμε με νερό και την στίψουμε με τα χέρια μας.
- Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά, γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.
- Αμέσως μετά ρίχνουμε την ντομάτα. Ανάλογα με το πόσο κόκκινη θέλουμε τη σόγια, ρυθμίζουμε την ποσότητα της ντομάτας.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σόγια να βράσει και να δέσει η σάλτσα της.
- Βράζουμε τη σόγια 1 ώρα περίπου.

Σημείωση : Αν θέλουμε τη σόγια κιμά χωρίς λάδι, νεροβράζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε όπως πιο πάνω.

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σόγια- κιμά :
- Τη χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα σε μακαρόνια και πιλάφι.
- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσακά, παστίτσιο, κανελλόνια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια γεμιστά, ντολμάδες κάθε είδους, και πίτσες.
- Στους ντολμάδες χρησιμοποιούμε τη σόγια αμέσως μετά το μούσκεμα, αφού τη στραγγίσουμε και χωρίς να τη βράσουμε.
- Προσθέτουμε τα απαιτούμενα υλικά, τυλίγουμε και ψήνουμε τους ντολμάδες κανονικά.

Μπεκρή μεζέ


Υλικα

Χοιρινο σε κομματια (οσα ατομα ειστε 2 - 3 κομματακια)
Λουκανικο χωριατικο (εμενα μου αρεσει το κοζανιτικο με πράσο )
Ντοματοχυμος η ντοματες τριμμενες και κομμενες σε κομματακια
Πιπεριες πρασινες (μπολικες παρτε) παλι κομμενες
Κρεμμυδι
Κοκκινο κρασι
Ελαιολαδο
1 κουταλι μουσταρδας (προαιρετικα)
Μυρωδικα : Σκορδο, κανελλα (ενα ξυλακι), μπαχαρι (2 - 3), πιπερι (προαιρετικα)


Εκτέλεση

(Προαιρετικα: Βαζουμε ολα τα μυρωδικα, λαδι, κρασι,μουσταρδα και τα κρεατα σε ενα μπωλ και τα αφηνουμε να μαριναριστουν μια νυχτα .)

- Σε ενα τηγανι βαζουμε λαδι, σωταρουμε κρεμμυδι, σκορδο, πιπεριες μεχρι να μαραθουν.
- Βαζουμε τα κρεατα να ψηθουν καλα - καλα (θελει λιγη ωρα με μετρια φωτια).
- Σβηνουμε με μπολικο κρασι (να φυγει η μυρωδιά του κρέατος) και βαζουμε τις ντοματες και το τοματοζουμο να δεσει και γινεται μια τελεια λιχουδια!
- Συνοδευεται με : Πατατες τηγανητες και στροφυλια κοκκινη

Μουσακάς σόγιας


Υλικά

Μελιτζάνες
Μπεσαμέλ
Γάλα σόγιας
1/2 κιλό κιμάς σόγιας
3 τριμμένες φρυγανιές
Ντομάτα
Κρεμμύδι
Μαϊντανό
Κανέλλα
Πιπέρι
Πάπρικα
Δάφνη

Εκτέλεση

- Φτιάχνουμε τον κιμά σόγιας όπως τον κιμά κρέατος με 2 μόνο διαφορές.
α) τον αφήνουμε να μουσκέψει επί 30 λεπτά σε βραστό νερό ή τον βράζουμε επί 30 λεπτά και μετά τον σουρώνουμε καλά και προχωράμε στην παρασκευή.
β) κατά τη διάρκεια του βρασμού με την ντομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό προσθέτουμε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα μπαχαρικών (κανέλλα, πιπέρι, πάπρικα, δάφνη κ.λ.π.) ώστε να νοστιμήσει καθώς η σόγια είναι άγευστη σε σχέση με το κρέας.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες (περίπου 1 εκ. πάχος), τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε.
- Λαδώνουμε 2 ταψάκια (για να χωρέσουν 1 κιλό μελιτζάνες σε φέτες) και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μονή σειρά.
- Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μείνουν άψητες. (Μπορούν να γίνουν και τηγανιτές όμως απορροφούν πολύ λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο βαρύς).
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες (τις μισές) στο ταψί, από πάνω τοποθετούμε τον κιμά σόγιας που έχουμε ήδη ετοιμάσει και στη συνέχεια στρώνουμε τις υπόλοιπες.
- Τέλος ετοιμάζουμε και ρίχνουμε την μπεσαμέλ και από πάνω τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε επί 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
- Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ για 5 λεπτά προσέχοντας να μην καεί.

Μελιτζάνες με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας


Υλικά

(για 5-6 άτομα)
2 κιλά μελιτζάνες
4-5 γλυκές μακριές πιπεριές
1/3 φλιτζάνι λάδι
5-6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κιλό τομάτες ώριμες πολτοποιημένες
Αλάτι - πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 φλιτζάνια τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες όπως θα τις ετοιμάζαμε για τηγάνισμα και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε και αυτές. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα από τις τηγανισμένες πιπεριές.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά.
- Τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πιπεριές σε πυκνές στρώσεις εναλλάξ με το τριμμένο φυτικό τυρί και το βασιλικό.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
- Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Κολοκυθόπιττα με κόκκινη κολοκύθα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας γιά πίτες
1 1/2 κιλό κλοκκινη κολοκύθα
2 κρεμμύδια τριμμένα
7 κουτ. Ρύζι γλασέ
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μάραθο
Λίγη κανέλλα
6 κουτ. σούπ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλυτζ. τς. Λάδι
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

- Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την αλατίζουμε.
- Την στίβουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Έπειτα τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μάραθο - όλα ψιλοκομμένα - το πιπέρι, την κανέλλα και τη φρυγανιά.
- Τα ανακατεύουμε όλα να ενωθούν καλά και προσθέτουμε 6-7 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανοίγουμε το φύλλο, προσθέτουμε την γέμιση και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά (τάρτα γεμιστή)


Υλικά

1 κιλό φύλλο σφολιάτα ή φύλλο κρούστας ή ζύμη τάρτας.
300 γρ. ανθότυρο
3 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σιμιγδάλι
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
2 κουταλάκια κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κιλό κίτρινο κολοκύθι

Για την ζύμη τάρτας

1 1/2 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
1 αυγό

για το γαρνίρισμα

250 γρ. σαντιγύ
2/3 κούπας χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το κόβουμε κομμάτια και το στραγγίζουμε.
- Κόβουμε το ανθότυρο σε κομματάκια, το βάζουμε στο μίξερ μαζί με το γάλα, και το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά με τη κανέλλα και το γαρύφαλλο.
- Στο τέλος ρίχνουμε και το κολοκύθι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, την τοποθετούμε στην ταρτιέρα και την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να εφαρμόσει καλά μέσα σ' αυτήν.
- Αδειάζουμε από πάνω το μίγμα που έχουμε φτιάξει και βάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' έως 1 ώρα.
- Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε τα καρύδια, για να πάρουν λίγο χρώμα.
- Αφού ψηθεί η τάρτα, στολίζουμε από πάνω με τη σαντιγύ και τα καρύδια.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Κολοκυθοριζόπιτα γλυκιά


Υλικά

2/3 ποτηριού ρύζι σούπας
1 μικρή κολοκύθα κόκκινη
1 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι αλάτι
1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο Κανάκη

Εκτέλεση

- Ξύνουμε το εσωτερικό της κολοκύθας και το στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Αφού βράσουμε καλά το ρύζι το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μιά λεκάνη.
- Απλώνουμε τα φύλλά στον πάγκο τ' αλείφουμε ένα - ένα με το λάδι που κρατήσαμε και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη πάλι που κρατήσαμε.
- Βάζουμε έπειτα 1 δόση (έχουμε χωρίσει το μείγμα σε τόσες δόσεις όσες είναι και τα φύλλα) στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Αφού επαναλάβουμε με όλα τα φύλλα αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι από πάνω τα φύλλα και την κόβουμε σε κομματάκια.
- Ψήνουμε στους 180 C περίπου για 45΄-60΄ λεπτά.

Άρτος με λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
1ποτήρι ελαιόλαδο
ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
κανέλλα
γαρύφαλλο
ζάχαρη άχνη
μαγιά στο μέγεθος 1 καρυδιού


Εκτέλεση

- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε μέσα σε χλιαρό νερό τη μαγιά, την οποία ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέ-τουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και ψήνουμε.

Πιλάφι με κοτόπουλο (προέλευση Αρμενία)


Υλικά

1-1,5 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
Αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. κανέλλα και μίγμα μπαχαρικών
4 τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουταλιές τοματοπολτό
1 φλυτζ νερό
1 φλυτζ. βρασμένο ζωμό κοτόπουλου
1 φλυτζ. μακρυκοκο ρύζι

Εκτέλεση

- Αλατοπιπερωστε το κοτόπουλο.
- Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Τσιγαρίστε το κοτόπουλο και μετά βγάλτε το και βαλτέ το σ' ένα πιάτο.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέστε τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις τομάτες τον τοματοπολτό το νερό, αλατοπίπερο και αφήστε το να βράσει.
- Ξαναβαλτε το κρέας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά , σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. συμπληρώστε με νερό αν είναι απαραίτητο.
- Δοκιμάστε για μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε το ζωμό του κοτόπουλου και το ρύζι και προσθέστε τα στο μίγμα με τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Σκεπάστε κι αφήστε να βράσει για περίπου 25 λεπτά η ως που να γίνει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.

Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε σκόρδο


Υλικά

8 μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου ή 12 μικρές
Μαρινάτα 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χυμός ενός λεμονιού ή ανάλογα με την προτίμηση σας 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) προσθέστε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας

Εκτέλεση

- Ξεπλύνετε τις φτερούγες του κοτόπουλου σε κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. - Βάλτε το λιωμένο σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φτερούγες κοτόπουλου, αλείψτε τις καλά με την μαρινάτα και αφήστε να κάτσουν για μία ώρα, γυρνώντας τις κατά διαστήματα.
- Ψήστε τις φτερούγες στη σχάρα για περίπου 10 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να καψαλιστούν σχεδόν και να γίνουν τραγανές.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο, γυρνώντας τις στα μισά του χρόνου ώστε να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρετε τις ζεστές με ένα ντιπ σκόρδου.