Συνταγές
Καλαμαράκια

Καλαμάρια τηγανιτά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Καλαμάρια γεμιστά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιουβέτσι με καλαμαράκια ή σουπιές ή μύδια


ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

* Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Στιφάδο με σουπιές ή καλαμαράκια


ΥΛΙΚΑ
(Γιά 7-8 άτομα)

2 1/2 - 3 κιλά κρεμμυδάκια
1.800 - 2 κιλά σουπιές ή καλαμαράκια
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
2 - 3 φύλλα δάφνη
3 - 4 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
μπαχάρι σε κόκκους
3 - 4 σκελίδες σκόρδο
1 φλούδα πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ (διαλυμένο σε νερό)
λάδι αρκετό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από την προηγούμενη ημέρα και τα βάζουμε στο νερό αλλάζοντας το δυο - τρεις φορές.
- Την άλλη μέρα βράζουμε τα κρεμμύδια λίγο και πετάμε το νερό (δηλαδή τα ξενερίζουμε).
- Σέ μιά κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές από κάτω, ρίχνοντας λίγη ποσότητα από όλα τα υλικά και κατόπιν τα κρεμμυδάκια, πάλι ρίχνοντας από όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό.
- Όταν έχουμε αρκετές σουπιές και κρεμμυδάκια βάζουμε εναλλάξ στρώση σουπιές- κρεμμυδάκια.
- Βράζουμε 2 - 2 1/2 ώρες περίπου.

Καλαμαράκι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καλαμαράκια σε μικρές ροδέλες
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες αλεσμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, έπειτα ρίχνουμε τα καλαμα-ράκια με το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε να σωτάρουμε.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και λίγο χλιαρό νερό και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
- Παράλληλα βράζουμε και το κοφτό μακαρονάκι σε ξεχωριστή κατσαρόλα , το προσθέτουμε στα καλαμαράκια και ανακατεύουμε το μίγμα.

Καλαμάρια γεμιστά


Υλικά:

1 κ. καλαμάρια
1/2 φλ. γαλέτα
1/4 φλ. ρομάνο τριμμένο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι και πιπέρι
λάδι
σάλτσα ντομάτα


Εκτέλεση:

- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια καλά και τα στραγγίζουμε, αλλά τα αφήνουμε ολόκληρα.
- Ανακατεύουμε τη γαλέτα, το τυρί, το μαϊντανό, τα αυγά, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε καλά τα ανοίγματα με οδοντογλυφίδα.
- Τα τηγανίζουμε για λίγο να πάρουν ροζ χρώμα.
- Τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τη βράζουμε. σε χαμηλή φωτιά.

Σουπιές γιουβέτσι (ή με καλαμαράκια)


Υλικά

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

Σημείωση : * Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Στιφάδο με σουπιές ή καλαμαράκια


Υλικά

(Γιά 7-8 άτομα)
2 1/2 - 3 κιλά κρεμμυδάκια
1.800 - 2 κιλά σουπιές ή καλαμαράκια
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
2 - 3 φύλλα δάφνη
3 - 4 γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλλα
μπαχάρι σε κόκκους
3 - 4 σκελίδες σκόρδο
1 φλούδα πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ (διαλυμένο σε νερό)
λάδι αρκετό


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια από την προηγούμενη ημέρα και τα βάζουμε στο νερό αλλάζοντας το δυο - τρεις φορές.
- Την άλλη μέρα βράζουμε τα κρεμμύδια λίγο και πετάμε το νερό (δηλαδή τα ξενερίζουμε).
- Σέ μιά κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές από κάτω, ρίχνοντας λίγη ποσότητα από όλα τα υλικά και κατόπιν τα κρεμμυδάκια, πάλι ρίχνοντας από όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό.
- Όταν έχουμε αρκετές σουπιές και κρεμμυδάκια βάζουμε εναλλάξ στρώση σουπιές- κρεμμυδάκια.
- Βράζουμε 2 - 2 1/2 ώρες περίπου.

Καλαμαράκια κρασάτα με κοφτό μακαρονάκι


Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια σε μικρές ροδέλες
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες αλεσμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλατοπίπερο


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, έπειτα ρίχνουμε τα καλαμα-ράκια με το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε να σωτάρουμε.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και λίγο χλιαρό νερό και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
- Παράλληλα βράζουμε και το κοφτό μακαρονάκι σε ξεχωριστή κατσαρόλα , το προσθέτουμε στα καλαμαράκια και ανακατεύουμε το μίγμα.

Σπαγγέτι με μύδια και καλαμάρια


Υλικά
1/2 κιλο καλαμάρια
1 κιλό μύδια με το όστρακο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
400 γρ. σπαγγέτι λιγκουίνι ή bavette με άρωμα πέστο ή πιπεριάς
1/4 κούπας λάδι
1 κόκκινη πιπεριά ζουλιέν
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένες καυτερές πιπερίτσες
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ατομα: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Τρίψτε και καθαρίστε καλά τα μύδια.
- Βάλτε σε κατσαρόλα το κρασί με το χυμό λεμονιού να βράσει, ρίξτε τα μύδια, σκεπάστε και σιγοβράστε τα 5', ν' ανοίξουν.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σ' ένα μπολ και φυλάξτε το ζουμί.
- Σοτάρετε το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν.
- Προσθέστε τις πιπερίτσες, το ξύσμα λεμονιού, τα καλαμάρια και το ζουμί από τα μύδια.
- Σιγοβράστε τα καλαμαράκια σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν.
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι, στραγγίστε τα κι αδειάστε τα σε ζεστή πιατέλα.
- Καθαρίστε τα μύδια και κρατήστε μερικά με το όστρακο για τη διακόσμηση της πιατέλας.
- Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μύδια μέσα στη σάλτσα με τα καλαμάρια κι αδειάστε τα επάνω στα μακαρόνια.
- Σερβίρετέ τα αμέσως, πασπαλίζοντάς τα με το μαϊντανό και 2-3 κουταλιές λάδι.

Καλαμαράκια τηγανητά


Υλικά

1 κιλό μεγάλα καλαμάρια φρέσκα
2 κουταλιές του γλυκού σόδα
αλάτι,
ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
μισό ή ένα λεμόνι
3 - 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 

Εκτέλεση

- Αφαιρούμε την πέτσα από το εσωτερικό των καλαμαριών, στο κεφάλι αφήνουμε μόνο τα μικρά πλοκάμια, τα οποία τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
- Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους 2 cm, ξεπλένουμε καλά, και τα βάζουμε σε βαθύ μπόλ με τη σόδα.
- Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε τρυπητό σκεύος ώστε να στραγγιξουν καλά.
- Αλευρώνουμε πολύ καλά ώστε το αλεύρι να μην κολάει στα χέρια, τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και τα τοποθετούμε στο τηγάνι ένα - ένα τα κομμάτια.
- Μόλις ροδίσουν τα γυρίζουμε από την άλλη.
- Στην πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε χαρτί κουζίνας για την απορρόφηση του λαδιού και ρίχνουμε λεμόνι και αλάτι όταν είναι ζεστά.

Καλαμάρια γεμιστά με τυρί στη σχάρα


Υλικά

μεγάλα φρέσκα καλαμάρια
τυρί φέτα
πράσινη πιπεριά γλυκιά ή καυτερή κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια και ψήνουνε στα κάρβουνα σε χαμηλή φωτιά.


Καλαμάρια γεμιστά στην κατσαρόλα


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλυτζανάκι άνηθο – μαϊντανό
λίγο κουκουνάρι
σταφίδες
αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κόβουμε χωριστά τα μουστάκια και τα πτερύγια τους .
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα μουστάκια και τα πτερύγια .
- Σβήνουμε με το κρασί .
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια , τα κουκουνάρια και τις σταφίδες , αλάτι , πιπέρι και το ρύζι μέχρι να μαλακώσει λίγο .
- Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμμένο άνηθο και μαϊντανό .
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια , ράβουμε με κλωστή και βράζουμε με λίγο λάδι , χυμό ντομάτας , αλάτι , πιπέρι για 45΄ περίπου σε μέτρια φωτιά .

Καλαμάρια με πιπεριές και μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια μπουκιάς
3/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας λευκό κρασί
10 κόκκους πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
5 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
5-6 μακριές πράσινες πιπεριές σε κρίκους
1 καυτερή πιπεριά σε κομμάτια

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βάλτε τα καλαμάρια σε κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά, κι αφήστε τα ώσπου να εξατμιστεί το νερό τους.
- Ρίξτε το μισό λαδι και σοτάρετέ τα ελαφρά.
- Σβήστε τα με το κρασί, προσθέστε τους κόκκους πιπέρι και λίγο αλάτι κι αφήστε τα να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί.
- Στο μεταξύ, αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τες να σταθούν 30'. Ξεπλύντε και στραγγίστε τες.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, ώσπου να μαραθούν και να μαλακώσουν.
- Προσθέσε τα καλαμάρια και σιγοβράστε το φαγητό λίγο ακόμη, ώσπου να μείνει με λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του.
- Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται και με πιλάφι.