Συνταγές
Καθαρά Δευτέρα

Ταραμοσαλάτα


Η ταραμοσαλάτα είναι από τις πιο «παρεξηγημένες» σαλάτες. Θεωρείται απλή αλλά δεν είναι! Μια σωστή λοιπόν και πικάντικη ταραμοσαλάτα, χωρίς ψωμί, πατάτα ή μαγιονέζα είναι αυτή που ακολουθεί, που επειδή είναι «ανδρική» (και όχι με το «μάτι» ή όσο πάρει), αν την τηρήσετε «κατά γράμμα», θα τους ξετρελάνει όλους και θα σας πιούνε... όλο το ούζο!

Υλικά
για 2-3 μερίδες)

100 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
40 γραμμάρια χυμό φρέσκου λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1 μικρό προς μεσαίο κρεμμύδι-ξερό
6-7 φύλλα ψιλοκομμένα μαϊδανού
7-8 στροφές από μύλο με λευκοπίπερο


Ετοιμασία

- Τα βάζουμε όλα μαζί στο blender-άκι και το δουλεύουμε για 3-4' λεπτά.

Φιλετάκια γάβρου (μαριναρισμένα)


Γενικά μα πολύ απλά

- Παίρνουμε (λ.χ για 6-8 περίπου μερίδες) 1 κιλό γαύρους.
- Τους πλένουμε καλά, κάνουμε ένα εύκολο ξελέπιασμα, πετάμε κεφαλάκια και ουρές, τα σχίζουμε προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στη μέση, αφαιρούμε το κόκκαλο και έχουμε έτσι από κάθε γαύρο δύο κομματάκια καθαρού φιλέτου.
- Η διαδικασία είναι λίγο επίπονη (για να μην πω «σπαστική») αλλά είπαμε πως τα καλά κόποις κτώνται!
- Τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό και πλατύ σκεύος το ένα πλάι στο άλλο τα αλατίζουμε και τα καλύπτουμε με χυμό φρέσκου λεμονιού, ρίχνοντας και λίγο ξύδι (1-2 κουταλιές σούπας).
- Τα αφήνουμε έτσι στο ψυγείο για 6 τουλάχιστο ώρες προτού τα φάμε, να ψηθούν με το αλάτι και το λεμόνι.
- Τα βγάζουμε στεγνά, πετώντας το ζουμί με το λεμόνι κλπ, και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα ή μεγάλα πιάτα, κυκλικά - γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊδανό και ροδέλες κρεμμυδιού.
- Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία του καθαρίσματος και καταφύγετε σε έτοιμα, θα βρείτε σε μεγάλα super markets ή σε delikatessen.
- Τα καλύτερα (κι αυτό δεν... είναι διαφήμιση, αλλά αποτέλεσμα ψαξίματος και δοκιμών) είναι τα βαζάκια Καλλονής των 200 γραμμαρίων.

Τα τί και τα πού της Καθαράς Δευτέρας



Από άλλα θαλασσινά: Κυδώνια, στρείδια, σωλήνες - φρέσκα από το Μεγάλο πεύκο, την Χαλκίδα ή τον Στρυμώνα. Θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά (της οδού Αθηνάς στην Αθήνα, της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ)

Από όσπρια: Φασουλοταβάς ή φασόλια «πιγιάζ» και ρεβύθια - σαλάτα, δηλαδή βρασμένα με λαδολέμονο, μαϊδανό και κρεμμύδια.

Και φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα συνοδευτικά της ημέρας δηλαδή : Φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπάνια, τουρσιά και πίκλες (διάφορα), λαγάνες.
Και βέβαια : ούζο, ρακί, ρετσίνα ή λευκό κρασί.

Φιλέτα σκουμπριού καπνιστά τα καλύτερα είναι τα Flokos - καπνιστά σε φυτικό λάδι (οβάλ κονσέρβες σε καφέ χρώμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Περιεχόμενο καθαρού βάρους: 125 γρ.) Είναι κυριολεκτικά «λουκούμι»! Τα βγάζετε στραγγιστά απ' το κουτί, τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνιθο.