Συνταγές
Κέϊκ

Χριστουγεννιάτικο Κεϊκ


Υλικά

500 γρ. αποξηραμένος Ανανάς
500 γρ. αποξηραμένα Βερίκοκα
250 γρ. Βούτυρο
250 γρ. Ζάχαρη
100 γρ. κοπανισμένα Αμύγδαλα
4 Αυγό(ά)
300 γρ. Αλεύρι
1 κουτ. γλ. σκόνη Κανελογαρίφαλα
4 κουτ. Ρούμι
Για Διακόσμηση Γλασαρισμένα Φρούτα ή Φρούτα αποξηραμένα


Εκτέλεση

- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Κόβετε σε κυβάκια τα αποξηραμένα φρούτα και τα ανακατεύετε.
- Σε μπολ χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
- Προσθέτετε τα αμύγδαλα. Αρχίζετε να ρίχνετε τα αυγά ένα - ένα μαζί με ένα κουταλάκι αλεύρι με το κάθε αυγό.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, τα κανελογαρίφαλα, το ρούμι και τα ψιλοκομμένα φρούτα και ανακατεύετε καλά.
- Αδειάζετε τον χυλό σε βουτυρωμένο ταψάκι (20 - 23 εκ).
- Ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο κέντρο του φούρνου για 2 - 2 1/2 ώρες, να πήξει χωρίς να ξεραθεί.
- Ελέγχετε το συχνά μετά τη 1 1/2 ώρα ψησίματος να μην σας "αρπάξει". (Διαπιστώνετε αν ψήθηκε καλά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, που πρέπει να βγει καθαρό).
- Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσει καλά.
- Μπορείτε να το διπλώσετε σε αλουμινόχαρτο και να το διατηρήσετε σε δροσερό μέρος μέχρι 1 μήνα.
- Το ξεδιπλώνετε και το διακοσμείτε με τα αποξηραμένα και γλασαρισμένα φρούτα.
- Το βάζετε σε πιατέλα, το τυλίγετε γύρω - γύρω με διακοσμητική γιορτινή κορδέλα και το σερβίρετε.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ Φρούτων


Υλικά

1 φλιτζ. μέτριο κερασάκια γκλασέ κομμένα στη μέση
1 φλιτζ. μέτριο ουίσκι
1 φλιτζ. μέτριο βούτυρο
1 φλιτζ. μέτριο ζάχαρη
2 ½ φλιτζ. μέτριο αλεύρι
6 φλιτζ. μέτριο σταφίδες
½ φλιτζ. μέτριο ζαχαρωμένες φλούδες κίτρου, κομμένες
6 αβγά
3 μήλα λεπτοτριμμένα
2/3 φλιτζ. μέτριο αμύγδαλα τριμμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού γαρυφαλλόκαρφα τριμμένα
½ φλιτζ. μέτριο καρύδια
½ φλιτζ. μέτριο αμύγδαλα
ξύσμα και χυμός ενός πορτοκαλιού
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού


Εκτέλεση

- Σε ένα μπολ βάζετε τις σταφίδες, τα κερασάκια και το κίτρο να μαριναριστούν για 2 μέρες στο ουίσκι.
- Τα ανακατεύετε πότε-πότε σε ένα κρύο μέρος και φροντίζετε να είναι καλά σκεπασμένα.
- Με το μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια ομογενής άσπρη κρέμα.
- Στη συνέχεια ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά και λίγο-λίγο το αλεύρι και τα χτυπάτε καλά.
- Συνεχίζετε να ρίχνετε τα φρούτα (τα οποία είχατε στο ουίσκι), τα μήλα λεπτοτριμμένα, τα τριμμένα αμύγδαλα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά.
- Τα ανακατεύετε όλα μαζί καλά.
- Μόλις το μίγμα είναι έτοιμο, το αδειάζετε σε μία βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
- Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για μία ώρα.
- Μόλις περάσει αυτός ο απαιτούμενος χρόνος, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 140 C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-3 ½ ώρες μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ.
- 'Oσο το κέικ είναι ζεστό, το τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα αρκετές φορές και το περιχύνετε με το ουίσκι για να το διαποτίσει.

Κέϊκ σοκολάτας με γιαούρτι


Υλικά

ΚΕΪΚ:
110 γρ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ
3/4 φλ/νιού ΒΟΥΤΥΡΟ
1 φλ/νι ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ
1 κ/κι ΒΑΝΙΛΙΑ
3 ΑΥΓΑ ΚΤΥΠΗΜΕΝΑ
2/3 φλ/νιού ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ
1/4 φλ/νιού ΑΛΕΥΡΙ

ΓΕΜΙΣΗ:
110 γρ. ΣΟΚΟΛΑΤΑ
1/4 φλ/νιού ΒΟΥΤΥΡΟ
2 φλ/νια ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
6 κ.σ. ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ

ΣΙΡΟΠΙ:
1 φλ/νι ΝΕΡΟ
1 φλ/νι ΖΑΧΑΡΗ
2 κ.σ. ΜΕΛΙ
2 κ. σ. ΟΥΪΣΚΙ Η ΜΠΡΑΝΤΥ


Εκτέλεση

- Κτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν
- Προσθέτετε την βανίλια
- Σταδιακά προσθέτετε τα κτυπημένα αυγά συνεχίζοντας το κτύπημα
- Προσθέτετε τη λειωμένη σοκολάτα και το γιαούρτι
- Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι
- Τοποθετείτε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (180 β. Κ. ) για 25-30 λεπτά
- Για την επικάλυψη λειώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και προσθέτετε τη ζάχαρη και το γιαούρτι κτυπώντας τα καλά
- Κόβετε το ψημένο κέϊκ στη μέση, το γεμίζετε με τη μισή γέμιση και καλύπτετε με την υπόλοιπη.

Κεϊκ με μήλο


Υλικά

500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια μήλα τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κομμένη
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1 ρακοπότηρο κονιάκ
Λίγο αλάτι


Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά και όταν ενωθούν ρίχνουμε τα τριμμένα μήλα και τα ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια να ενωθούν καλά. Αλείφουμε τη φόρμα (όχι ταψί) με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε τριμμένη φρυγανιά.
- Στρώνουμε το μίγμα καλά στη φόρμα, βοηθώντας με ένα κουτάλι που το βουτάμε στο νερό, ώστε να 'ναι ομοιόμορφη η ζύμη. - Το ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180οC, στη συνέχεια 20 λεπτά στους 200ο C και τέλος 10 λεπτά στους 180ο C (σύνολο 1 ώρα περίπου).
- Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε 5 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε από τη φόρμα.

* Έχει σημασία το καλό ψήσιμο.

Κεϊκ με σοκολάτα


Υλικά

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι κρύο νερό
3 κουταλιές ξίδι
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 κουταλάκια σόδα
1/3 φλυτζανιού κακάο

Α) Για αραιό γλάσο
125 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1/3 φλυτζάνι σιρόπι από κερασάκια μαρασκίνο

Β) Για παχύρρευστο γλάσο
375 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
2 φλυτζάνια φυτική κρέμα


Εκτέλεση

- Αλείφουμε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ με καλαμποκέλαιο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι, το νερό και το ξίδι, 1 λεπτό.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη βανίλια, τη σόδα και το κακάο.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, ίσα ίσα για να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε.**
- Βυθίζουμε μια ξύλινη φουρκέτα στο γλύκισμα για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε.
- Αν βγει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο.
- Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα, ρίχνου-με κι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι μαρασκίνο.
- Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το αραιό γλάσο.
- Διαφορετικά, ετοιμάζουμε παχύρρευστο γλάσο.
- Βράζουμε τη φυτική κρέμα.
- Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα κομμάτια της σοκολάτας, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Αφήνουμε το γλάσο 20΄ στο ψυγείο.
- Το απλώνουμε επάνω στο κέικ και κάνουμε ανάγλυφα σχή-ματα σε όλη την επιφάνεια του με το κυρτό μέρος ενός κουταλιού.

** Χρειάζεται γύρω στα 50΄ - 55' λεπτά. Στην αρχή στους 180ο C με άνω-κάτω αντίσταση, μετά από 35' με 40' λεπτά στους 160ο - 170ο C. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και στη συνέχεια, αφού το αναποδογυρίσουμε, χτυπάμε γύρω-γύρω τη φόρμα με ένα μαχαίρι, για να μπορέσουμε να το ξεκολλήσουμε εύκολα .

Κεϊκ με πορτοκάλι ( συνταγή β' )


Υλικά

1 πακέτο βιτάμ
600 γραμ. ζάχαρη
1 ποτήρι ζωμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι χλιαρό νερό
Το ξύσμα 1 λεμονιού
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1/4 κουταλάκι σόδα
1+1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1+1/2 πακέτο νέα κόκκινη φαρίνα
1 φλιτζάνι αμύγδαλο χοντροκομμένο (ασπρισμένο)


Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε το μπέϊκιν πάουντερ με το αλεύρι.
- Λιώνουμε στη φωτιά το βιτάμ.
- Το ρίχνουμε στο μίξερ και το χτυπάμε με τη ζάχαρη.
- Κατόπιν ρίχνουμε το πορτοκάλι, το νερό, το ξύσμα του λεμονιού, το κονιάκ στο οποίο θα έχουμε διαλύσει μέσα τη σόδα, το αλεύρι και τέλος τα αμύγδαλα.
- Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και πασπαλισμένη με αλεύρι.
- Εάν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε στη ζύμη κάντιτα (μικρά κομμα-τάκια φρουΐ γλασέ) τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Έτσι δεν θα πάνε στο πυθμένα στης φόρμας αλλά θα μοιραστούν παντού.

1ος τρόπος ψησίματος
- Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα 15 λεπτά στους 200ο C και κατόπιν 30 λεπτά στους 160 ο C (σύνολο 45 λεπτά)

2ος τρόπος ψησίματος
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο C για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου.

Κεϊκ με πορτοκάλι ( συνταγή α' )


Υλικά

χυμό 5 πορτοκαλιών
1 φλιτζάνι (καλά γεμάτο) ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού λάδι ραφινέ
3/4 του φλιτζανιού νερό
1 φλιτζανάκι κονιάκ
3 κουταλάκια σόδα ή μπέϊκιν πάουντερ
κανέλα μπόλικη
λίγη σκόνη από γαρύφαλλα
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι, όσο σηκώσει, ώστε να γίνει ένας χυλός αρκετά πηχτός
1 φλιτζάνι καρύδια- λίγες σταφίδες


Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
- Αλείφουμε το ταψάκι ή φόρμα με λάδι.
- Αδειάζουμε το μίγμα του κέικ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ωσότου ροδίσει πολύ έντονα.

Κέικ με ξερά σύκα και φουντούκια


Υλικά

125 γρ. φουντούκια
90 γρ. αμύγδαλα
125 γρ. ξερά σύκα
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
3 αυγά
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

για 8 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά


Εκτέλεση


- Χοντροκόβετε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα σύκα και τα ανακατεύετε.
- Τρίβετε στον τρίφτη τη σοκολάτα.
- Χτυπάτε τη ζάχαρη και τα αυγά με το μίξερ μέχρις ότου το μείγμα πάρει τη μορφή αφρού.
- Προσθέτετε το μείγμα των ξηρών καρπών, το ξύσμα και τη σοκολάτα και αναμειγνύετε με απαλές κινήσεις.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε κι αυτό στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα και ψήνετε στους 170ο C, για 1 ώρα.
- Ξεφορμάρετε προσεκτικά το κέικ, αφήνετε να κρυώσει, το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε.