Συνταγές
Ιταλία

Πανσέτα ή παντσέτα (προέλευση Ιταλία)

Τι σας έχω, τι σας έχω...

Καλοκαιράκι πλέον ό,τι πρέπει για ορεκτικά και μεζεδάκια. Ο φίλος μου ο Marco μου χτυπά το κουδούνι σήμερα και μου έφερε για συντροφιά και το μασούρι με την Pancetta. Δωράκι από τον πατέρα του, για μια μικρή εξυπηρέτηση που του έκανα. Φτιαγμένη με μεράκι από τον ίδιο, δεν μπορούσα να αρνηθώ τέτοια προσφορά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Η πανσέτα ή παντσέτα -> pork belly (slice) (UK) / fresh side pork (US) κατά άλλους.
Κατά ΛΝΕΓ είναι το κομμάτι χοιρινού κρέατος από την περιοχή της κοιλιάς του ζώου, από το ιταλ. pancetta "κοιλίτσα - κρέας από κοιλιά χοιρινού".
Είναι κλασική περίπτωση ψευδόφιλου. Στα Ιταλικά pancetta σήμερα είναι είδος μπέικον από το ίδιο μέρος του ζώου που είναι και η δική μας πανσέτα. Έχει δηλαδή υποστεί συγκεκριμένη επεξεργασία και είναι αλλαντικό και όχι νωπό κρέας.

Μπορεί να βρεθεί σε σαν:
- Πανσετα με δερμα και κοκκαλο ολοκληρη
- Πανσετα χωρις δερμα και κοκκαλο
- Πανσετα χωρις κοκαλο με δερμα, η δικία μας περίπτωση εδώ ...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Άρχισα να ξεφυλίζω τα τεφτέρια μου για να ανακαλύψω τι μπορεί να φτιάξω για να την εξαφανίσω.
Σύντομα με νέες πιάτα κοντά σας...
Ααα! και δίαιτα.. Αντιο...

Τενερίνα σοκολάτας (προέλευση Ιταλία)


Υλικά :

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας
100 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
3 αυγά
170 γρ. λευκή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση :

- Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε σιγά σιγά το βούτυρο και την σοκολάτα προσέχοντας να μην βράσουν τα υλικά μας αλλά να ζεσταθούν μονάχα για να λιώσουν.
- Αφαιρούμε από την φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη την λευκή μαζί με τους κρόκους από τα αυγά μας μόνο.
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας και το αλεύρι.
- Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν αρκετά και αποκτήσουν υφή "σύννεφου".
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί τωρα, στρώνουμε το μείγμα μας σε ταψί με λαδόκολα ή σε λαδομένη/βουτυρομένη φόρμα και ψύνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 27 λεπτά στους 170 βαθμούς.
- Σερβίρεται κρύα σε κομμάτια με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη.

Σοφρίτο με μανιτάρια (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

½ κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο ή ποντίκι
Ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κόκκινο κρασί ή ξύδι μπαλσάμικο ή το απλό ξύδι
½ κιλό μανιτάρια
Αλάτι ,μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβετε σε μικρά κομμάτια το κρεας.
- Βάλτε να κάψει το λάδι και σοτάρετε το κρέας και το σκόρδο
- Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε τα μανιτάρια που’χετε κόψει σε φέτες, αλατοπιπερώστε και σκεπάστε την κατσαρόλα να σιγοβράσει (όχι μη βάλετε νερό αφού τα ίδια τα μανιτάρια θα βγάλουν).
- Προς το τέλος ρίξτε το μαϊντανό και το κρασί ή το ξύδι .
- Κουνήστε λίγο την κατσαρόλα να ανακατευθεί και αφήστε για λίγα ακόμα λεπτά να σιγοβράσει αλλά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.
- Σερβίρετε είτε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ακόμα καλύτερα με ρύζι ….εγώ μάλιστα προτιμώ το ρύζι μπάσματι (τι είναι αυτό; Έχετε φάει ινδικό λευκό ρυζάκι….ε αυτό είναι.)
- Σε όποιον δε αρέσουν τα μανιτάρια και δε βάλει να μη ξεχάσει να βάλει λίγο νερό για να σιγοβράσει το κρέας.

Ribollita (Σούπα ψωμιού) Τοσκάνης (προέλευση Ιταλία)


Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης ( βλέπε κατηγορία ξένων συνταγών ) και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.


Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Βίδες (fussili) αρωματικές (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

500 γραμμάρια βίδες
4 κουταλιές της σούπας λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2-3 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο (αν θέλετε)
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας ρίγανη
10 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο


Εκτέλεση

- Βράζετε τις βίδες και τις σουρώνετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει το κρεμμύδι ένα ξανθό χρώμα.
- Αν έχετε βάλει σκόρδο, το αφαιρείτε, ρίχνετε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τις ελιές, και το αλάτι.
- Τέλος, προσθέτετε τα χορταρικά και τη ρίγανη και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει και να πιεί τελείως τα υγρά.
- Ανακατεύετε τις βίδες με τη σάλτσα, τις βάζετε σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το πεκορίνο.
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.

Μπακαλιάρος Μπιάνκο (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
6-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άσπρο πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνετε τις πατάτες, από πάνω βάζετε τον μπακαλιάρο, το σκόρδο, το λάδι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και ένα ποτήρι του νερού νερό.
- Βάζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να βράσει και να χυλώσει.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη.
- Αλάτι δε θα βάλετε προτού το δοκιμάσετε.
- Αν θέλετε να μην είναι πολύ λεμονάτο, βάζετε λιγότερο χυμό λεμονιού.

Άσπρο (sciacciatina προέλευση Ιταλία)


Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό .
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη .
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό .
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
1/4 φλιτζάνι βούτυρο


Εκτέλεση

- Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 Λεπτά
- Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι
- Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα
- Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
- Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα
- Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
- Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
- Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
- Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
- Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν