Συνταγές
Ιθάκη

Συκόπιτα Ιθάκης (Προέλευση Ιθάκη)



Υλικά
3 τσαπέλες σύκα ξερά Καλαματιανά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Κύμης 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη  1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση Γαρύφαλλο τριμμένο κατά βούληση Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο

Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσανάκι από τα σύκα και τα ψιλοκόβουμε.
- Αν έχουμε και θέλουμε τα περνάμε από την μηχανή του κιμά.
- Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και το σπορέλαιο.
- Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας η σε μάρμαρο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο βάζουμε την μάζα και τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε ροδέλες.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
- Αν θέλουμε τυλίγουμε τις ροδέλες σε σελοφάν και τις έχουμε για κέρασμα κάθε στιγμή.