Συνταγές
Ελαιόλαδο

Σουπιές µε σπανάκι (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεµµύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
λίγο δυόσµο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Kαθαρίζουµε τις σουπιές, τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το λάδι και προσθέτουµε τον άνηθο και το δυόσµο και στη συνέχεια τις σουπιές σε µικρά κοµµάτια.
- Οταν πάρουν µια βράση σβήνουµε µε το κρασί, βάζοµε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να µισοψηθεί.
- Ρίχνουµε και το σπανάκι ψιλοκοµµένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιµο.

Σαλάτα µε πατάτες και αυγά (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό πατάτες
5-6 αυγά
2 ντοµάτες
1 κρεµµύδι
2 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό
1 αγγουράκι,
µια χούφτα ελιές
ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία

- Πλένουµε τις πατάτες και τις βράζουµε (όπως είναι µε το φλοιό τους).
- Βράζουµε και τα αυγά κι αφού κρυώσουν τα καθαρίζουµε, καθαρίζουµε και τις πατάτες και τα κόβουµε όλα φέτες µέσα σε µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες κοµµένες, το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, το µαϊντανό, το αγγούρι επίσης κοµµένο και τις ελιές.
- Ρίχνουµε αλάτι, πιπέρι και το λαδόξυδο χτυπηµένο και ανακατεύουµε.

Ξινοχόντρος με κοχλιούς (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1κιλό χοχλιούς
200γρ. ξινοχόντρο
1 κρεμμύδι
500γρ. ντομάτες
Μισό κρασοπότηρο με κρασί
αλατι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Ετοιμασία

- Πέρνουµε τους χοχλιούς τους πλένουµε καλά και τους βάζουµε σε νερό που βράζει για λίγο.
- Χύνουµε µετά το νερό, προσθέτουµε άλλο και τους ξαναβράζουµε.
- Ριχνουµε λίγο αλάτι, λίγο λεµόνι και πιπέρι.
- Όταν ψηθούν τους στραγγίζουµε.
- Βάζουµε σε µια κατσαρόλα το λάδι και τα κρεµµύδια και τα αφήνουµε να ψηθούν ελάχιστα.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί.
- Τα ψήνουµε για λίγο και µετά προσθέτουµε λίγο νερό και το χόντρο.
- Αργότερα όταν έχει σχεδόν ψηθεί προσθέτουµε τους χοχλιούς για να πάρουν µια βράση µε τα υπόλοιπα.
- Το ανακατεύουµε σιγα - σιγα µεχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιµο.

Μυζηθροπιτάκια (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

Για το ζυµάρι

3/4 φλιτζάνας τσαγιού λάδι
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να είναι η ζύµη µαλακιά.
Χρησιµοποιούµε αρκετό αλεύρι όταν ανοίγουµε το φύλλο µε τον πλάση, για να γίνει ανθεκτικό και να µην κολλά στο άνοιγµα, αφού θα προσπαθήσουµε να γίνει πολύ λεπτό.
250γρ. µυζήθρα


Εκτέλεση

- Μαλάσσουµε τη µυζήθρα µε λίγη κανέλα.
- Βάζουµε τη µυζήθρα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) πάνω στο φύλλο που έχουµε ανοίξει σε αποστάσεις, και σκεπάζουµε από πάνω µε ένα άλλο φύλλο που έχουµε είδη φτιάξει.
- Πατάµε ελαφριά µε το χέρι για να ακουµπήσουν καλύτερα τα δύο φύλλα-ζυµάρια.
- Με ένα ποτήρι κόβουµε τα πιτάκια προσπαθώντας να µένει η µυζήθρα στο κέντρο.
- Τηγανίζουµε σε χαµηλή φωτιά και µόλις ροδίσουν από τη µια µεριά τα γυρνάµε και από την άλλη.
- Τα µυζηθροπιτάκια σερβίρονται µε µέλι και συνοδεύουν τσικουδιά.
- Η µυζήθρα που χρησιµοποιείται και εδώ είναι η ίδια µε αυτή στα καλιτσούνια.

Χωριάτικες τηγανίτες µε φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia, µαρµελάδα βύσσινο και σιρόπι βύσσινο


Υλικά

Για το χυλό

1 & ½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλάκια του γλυκού µπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισµα

Για το γαρνίρισµα

2 πακέτα φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia 200 gr
µαρµελάδα βύσσινο
σιρόπι βύσσινο

Εκτέλεση

- Κοσκινίζουµε σ’ ένα µπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάµε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και τα προσθέτουµε στο µπολ µε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ζεστό ελαιόλαδο τηγανίζουµε 2 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.
- Όταν οι τηγανίτες ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τις αραδιάζουµε σε πιατέλα.
- Τοποθετούµε σε κάθε τηγανίτα από ένα κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέµα Philadelphia, γαρνίρουµε µε τη µαρµελάδα βύσσινο και περιχύνουµε µε το σιρόπι.

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Τηγανίτες


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελλάκι ξηρή µαγιά
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό

Εκτέλεση

- Σε µία µικρή λεκάνη βάζουµε το αλεύρι, τη µαγιά και το αλάτι.
- Τα ανακατεύουµε και προσθέτουµε νερό µέχρι η ζύµη να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι.
- Σκεπάζουµε τη λεκάνη µε µία πετσέτα και αφήνουµε τη ζύµη να φουσκώσει σε ζεστό µέρος για µισή ώρα.
- Όταν φουσκώσει η ζύµη την κόβουµε µικρά κοµµάτια, τα κάνουµε δακτυλίδια και τα τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο.
- Σερβίρουµε τις τηγανίτες µε µέλι και κανέλα .

6 µυστικά για τέλειες τηγανίτες:
-------------------------------------------
1. Χρησιµοποιήστε αντικολλητκό τηγάνι, αρκετά ρηχό για να γυρίζετε εύκολα τις τηγανίτες µε µια µεταλλική σπάτουλα.
2. Προθερµάνετε το τηγάνι πριν ρίξετε σ’ αυτό τη ζύµη.
3. Αντί να αλείψετε το τηγάνι µε λάδι, µπορείτε να το ψεκάσετε (όσο είναι κρύο και ποτέ όσο είναι ζεστό) µε σπρέι λαδιού.
4. Μην βιαστείτε και µην έχετε την φωτιά στο δυνατό. Ψήστε τις τηγανίτες στο χρόνο τους και σε µέτρια φωτιά.
5. Γυρίστε τις τηγανίτες, µόνο όταν έχουν ήδη κάνει φουσκάλες από τη µια πλευρά.
6. Αφού ετοιµάσετε τις τηγανίτες φυλάξτε τες ζεστές, καλυµµένες µε αλουµινόχαρτο.
7. Φυλάξτε τες, αφού κρυώσουν στην κατάψυξη.

Φλογέρες µε λουκούµι (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά (για 20 φλογέρες)

½ κιλό καρύδι ψιλοαλεσµένο
2 κουταλάκια του γλυκού τριµµένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριµµένο γαρύφαλλο
κόκκινα λουκούµια κοµµένα στη µέση (τριανταφύλλου)
έτοιµο φύλλο
200 γρ. φυτικό βούτυρο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλλειµα του ταψιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση

- Σ’ ένα µπολ ρίχνετε το αλεσµένο καρύδι, την τριµµένη κανέλα και το τριµµένο γαρύφαλλο και ανακατεύετε.
- Πλάθετε το κάθε λουκούµι σε ρολλάκι αφού το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνετε το φυτικό και φρέσκο βούτυρο.
- Λαδώνετε το ταψί µε το µείγµα βουτύρου.
- Σε µια επιφάνεια, στρώνετε ένα φύλλο, το λαδώνετε µε ένα πινέλο, στρώνετε δεύτερο φύλλο από πάνω, το λαδώνετε, στρώνετε τρίτο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
- Με ένα µαχαίρι κόβετε τα φύλλα στη µέση και στη συνέχεια στα τρία.
- Βάζετε µια γερή µεγάλη κουταλιά από το µείγµα µε το καρύδι στις άκρες από τα έξι τριπλά φύλλα και πάνω από το καθένα ακουµπάτε ένα ρολλάκι από λουκούµι.
- Ρίχνετε από µισό κουταλάκι βούτυρο σε κάθε κοµµάτι.
- Διπλώνετε το τριπλό φύλλο µια φορά σε ρολό, µετά στα πλάγια σε φλογέρα.
- Τα ακουµπάτε στο λαδωµένο ταψί και επαναλαµβάνετε µε τα υπόλοιπα κοµµάτια.
- Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µέχρι να γεµίσει το ταψί.
- Λαδώνετε όλες τις φλογέρες από πάνω.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά και στους 200 βαθµούς.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη και αφήνετε για 10 λεπτά να τραβήξουν οι φλογέρες τη ζάχαρη άχνη.
- Τις σερβίρετε σε µια πιατέλα και ξαναπασπαλίζετε µε λίγη ζάχαρη άχνη ακόµη

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Ζυµαρόπιτα Θεσπρωτίας (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
3 αυγά
1 κούπα λάδι
200 γραµ. φέτα τριµµένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

- Ανακατεύουµε το αλεύρι µε τα δύο αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και νερό, µέχρι να γίνει χυλός.
- Μετά ανακατεύουµε και τα 2/3 της φέτας.
- Λαδώνουµε καλά ένα ταψί και απλώνουµε το χυλό, ώστε να σχηµατίσει ένα στρώµα το πολύ δύο δάχτυλα πάχος.
- Ρίχνουµε πάνω απ' το χυλό χτυπηµένο το ένα αυγό, αρκετό λάδι και την υπόλοιπη φέτα.
- Το ψήνουµε στους 180-200 βαθµούς µέχρι να πάρει ωραίο χρώµα
- Η συγκεκριµένη συνταγή φτιάχνεται στα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας

Χταπόδι µπουρδέτο (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 χταπόδι µεσαίου µεγέθους
1 κιλό πατάτες κοµµένες
1 φλιτζάνι του καφέ µε ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό πιπέρι
2 κουτουλιές της σούπας πελτέ ντοµάτας
1 φλιτζάνι του τσαγιού µε ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Αρχικά βράζουµε ολόκληρο το χταπόδι να βράσει µε 2 ποτήρια νερό και λίγο ξύδι.
- Περιµένουµε να ζεµατιστεί.
- Στη συνέχεια κόβουµε το χταπόδι σε µικρά κοµµάτια και το ξανατοποθετούµε στη κατσαρόλα µαζί µε το κόκκινο και το γλυκό πιπέρι, τον πελτέ και το λάδι.
- Αφού περιµένουµε 2 ώρες, προσθέτουµε τις πατάτες και το αφήνουµε να βάσει 30 λεπτά ακόµα ώστε να σωθούν τα υγρά.

Τσαµαντιώτικες τηγανιτες (προέλευση Τσαµαντάς Θεσπρωτιάς)


Υλικά:

4 κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα
2 αυγά
1 πιάτο χοντροτριµµένο τυρί φέτα(250 γραµµάρια περίπου)
1 ποτηράκι(2cl) ούζο η τσίπουρο
πολύ λίγο αλάτι
Νερό
καλαµποκέλαιο για το τηγάνισµα

Εκτέλεση:

- Αναµιγνύουµε τα υλικά τόσο ώστε να γίνει ενας κάπως αραιός και οµοιόµορφος χυλός
- Βάζουµε αρκετό λάδι(κατα προτίµηση καλαµποκέλαιο) στην φωτιά να κάψει και µε µια µικρή κουτάλα ρίχνουµε κουταλιά κουταλιά τον χυλό στο τηγάνι.
- Μόλις οι τηγανίτες παίρνουν και ξανθαίνουν είναι έτοιµες και τις βγάζουµε.
- Τις τοποθετούµε σε πιατέλα και αν θέλουµε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν απο το λάδι.
- Οι τηγανίτες τρώγονται σκέτες. Αλλά εάν είναι χωρίς τυρί µερικοί τις προτιµούν και µε ζάχαρη η µέλι.

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

Για τη γέµιση

1 µεγάλο κοτόπουλο βρασµένο και ξεκοκκαλισµένο και κοµµένο σε µικρά κοµµάτια
(αν θέλετε µπορείτε να βάλετε 2 κιλά αρνί µπούτι βρασµένο και κοµµένο επίσης σε µικρά κοµµάτια αντί για κοτόπουλο)
2 µεγάλα κρεµµύδια
1/4 κεφαλοτύρι τριµµένο
µαύρο πιπέρι
βούτυρο
λάδι
ζωµός από το κοτόπουλο ή το κρέας
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ

Για τη ζύµη

3/4 του κιλού αλεύρι μαλακό
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει µία µαλακή ζύµη

Εκτέλεση

- Ζυµώνουµε τα υλικά της ζύµης καλά ώστε να γίνει µία ζύµη µαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τη µοιράζουµε σε τρία ίσα µέρη και την αφήνουµε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο µε το ένα κοµµάτι και το απλώνουµε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουµε.
- Το βάζουµε για λίγα λεπτά σε προθερµασµένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώµα και να ξεραθεί.
- Το βγάζουµε από τη φωτιά και το θρυµµατίζουµε.
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουµε τα κοµµάτια του κρέατος, τα κρεµµύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κοµµάτια του ψηµένου φύλλου.
- Ρίχνουµε λίγο ζωµό όσο να τραβήξουν τα κοµµάτια του φύλλου και να γίνουν µαλακά.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο και το στρώνουµε σε καλά λαδωµένο ταψί και από πάνω βάζουµε τη γέµιση.
- Σκεπάζουµε µε το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουµε πολύ καλά. Με ένα πινέλο απλώνουµε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουµε µέχρι να ροδίσει.

Ακούµια (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικα

1 κιλο αλευρι
10γρ. µαγια ξερη
200γρ. ρυζι νυχακι
20γρ. µπεικιν παουντερ
10ml ουζο
50ml ελαιολαδο
Ελαιολαδο για το τηγανισµα

Για το γαρνίρισμα

Κανελα
Μελι.

Εκτέλεση

- Βραζετε το ρυζι µεχρι να λασπωσει.
- Μετα προσθετετε τα υπολοιπα υλικα και ανακατευετε καλα µε µια κουταλα.
- Σκεπαζετε το µειγµα για 2 ωρες περιπου µε µια βρεγµενη πετσετα, για να φουσκωσει.
- Πλαθετε το µειγµα σε µπαλακια και το τηγανιζω σε καυτο λαδι.
- Τα στραγγιζετε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας.
- Πριν τα σερβιρετε, τα περιχυνετε µε µελι και κανελα.

Λίγα µυστικά ακόµα

Αν ζεστανετε πολυ λιγο το ουζο και διαλυσετε εκει την µαγια, πολτοποιησετε στο µιξερ το ρυζι, τοτε τα ακουµια γινονται πιο αφρατα.

Αλευρόπιτα (προέλευση Ήπειρος)


Υλικά

Για το µίγµα:

16 κουταλιές αλεύρι
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
αλάτι
3 χτυπηµένα αυγά
1 ποτήρι γάλα
όσο νερό πάρει
τυρί φέτα

Για το άλειµα του ταψιού:

4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ

Για το τέλος:

1 αυγό χτυπηµένο µε λίγο νερό
λίγη τριµµένη φέτα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το µίγµα (εκτός από τη φέτα) µέχρι να γίνει οµοιόµορφος χυλός.
- Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κοµµάτια.
- Αλείφω το ταψί µε τη φυτίνη.
- Ρίχνω το µίγµα στο ταψί και ραντίζω µε το χτυπηµένο αυγό.
- Ψήνω στους 180 βαθµούς για τρία τέταρτα.

Μπλατσαρόπιτα - Χορτόπιτα Καπέσοβου (προέλευση Καπέσοβο)


Υλικά

1 κιλό χόρτα διάφορα
1/3 φλ. µαϊντανό
1/3 φλ. άνηθο
1/3 φλ. δυόσµο
1 φλ. ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι
250 γρ φέτα τριµµένη
1 φλ. λάδι
1 φλ. νερό
2,5 φλ. καλαµποκάλευρο
1 αυγό
1 φλ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

- Πλένω, κόβω και ζεµατίζω να χόρτα.
- Στραγγίζω και ανακατεύω µε τα αρωµατικά, τη φέτα και το λάδι, να ενωθούν.
- Σε µπωλ ανακατεύω το ξινόγαλο µε το νερό.
- Προσθέτω και το καλαµποκάλευρο να γίνει χυλός.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και ρίχνω το µισό χυλό.
- Προσθέτω τα χόρτα και καλύπτω µε τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνω στο 200 για 50'.

Κεφτέδες φούρνου µε κρεµµύδια (προέλευση 'Αρτα)


Υλικά

1 κιλό κρεµµύδια
1 κιλό χοιρινό κιµά
λίγο ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα
1 µατσάκι µαϊντανό
150 γρ. τυρί τριµµένο
3 φρυγανιές
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι

Και για το αυγόκοµα:
3 αυγά
ξύδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Κόβουµε τα κρεµµύδια σε φέτες στρογγυλές και χοντρές και τις στρώνουµε σε ταψί (κρατάµε ένα για τους κεφτέδες).
- Μουσκεύουµε τις φρυγανιές στο γάλα και τις στύβουµε.
- Ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό, σκόρδο και το 1 κρεµµύδι και ανακατεύουµε µε το λάδι.
- Προσθέτουµε το κιµά και τις φρυγανιές καθώς και το αλάτι, πιπέρι, τα αυγά και το τυρί.
- Πλάθουµε τους κεφτέδες σε µικρά κοµµάτια τους αλευρώνουµε ελαφρά και τους βάζουµε πάνω στα κρεµµύδια, που έχουµε στο ταψί. Ψήνουµε για 1 ώρα περίπου.
- Ετοιµάζουµε το αυγόκοµα χτυπώντας τα 3 αυγά µε ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το περιχύνουµε στους κεφτέδες.
- Ξαναβάζουµε το ταψί στο φούρνο για λίγη ώρα, µέχρι να ψηθεί το φαγητό µας.

Καρυδάτο Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

2 ποτήρια του νερού καρύδια
10 ποτήρια του νερού αλεύρι
5 ποτήρια του νερού πορτοκάλι και ξύσµα
2 ποτήρια νερού λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
1 baking powder
Γαρίφαλο

Εκτέλεση

- Ανακατεύουµε το λάδι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το ξύσµα, το κονιάκ και τη σόδα.
- Στη συνέχεια προσθέτουµε το καρύδια, το αλεύρι, το baking powder και το γαρίφαλο.
- Ψήνουµε το γλυκό στους 180 βαθµούς για 30 λεπτά.
= Βράζουµε το σιρόπι και όταν το γλυκό ψηθεί, αφού κρυώσει το περιχύνουµε µε χλιαρό σιρόπι.

Μυδοπίλαφο Πρέβεζας (προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά

1 κιλό µύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 ώριµες ντοµάτες
2 κρεµµύδια (ψιλοκοµµένα),
2 κλωναράκια µαϊντανό (ψιλοκοµµένο)
1 κλωναράκι άνηθο (ψιλοκοµµένο),
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Πλένετε προσεκτικά ένα – ένα τα µύδια, καθαρίζοντας το κέλυφος µε βουρτσάκι, κάτω από τρεχούµενο νερό.
- Τα αχνίζετε σε µια κατσαρόλα για να ανοίξουν (πετάτε όσα µύδια δεν άνοιξαν).
- Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεµµύδια, µέχρι να µαραθούν.
- Προσθέτετε τα µύδια, τον µαϊντανό και τον άνηθο και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντοµάτες ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες και 2 – 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, για να µην κολλήσει.
- Μαγειρεύετε µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα µε καθαρή υγρή πετσέτα και το αφήνετε για ½ -1 ώρα, πριν το
σερβίρετε.
- Εάν θέλετε µπορείτε να κρατήσετε µόνο το ψαχνό από τα µύδια και να πετάξετε το κέλυφος.

Πίτες για σουβλάκια


Υλικά

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά µαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα χλιαρό νερό (40o C)

Ατοµα: 6 πίτες
Χρόνος προετοιµασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίµατος: 5' - 7'


Εκτέλεση

- Στο µπολ του µίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη µαγιά και τη ζάχαρη.
- Ρίξτε το λάδι και το νερό και ζυµώστε σε ζύµη απαλή που να µην κολλάει στα δάχτυλα.
- Αφήστε τη να φουσκώσει και πλάστε 6 στρογγυλές πίτες µε διάµετρο 20 εκ. και πάχος 0,5 εκ.
- Αλείψτε τες µε καλαµποκάλευρο κι αφήστε τες να φουσκώσουν ελαφρά.
- Μ' ένα πηρούνι, πατήστε τες κάνοντας κάθετες πηρουνιές σε σειρές ή πατήστε τες σχηµατίζοντας παράλληλες ραβδώσεις µε οδοντωτό τροχό, προσέχοντας να µην κόψετε τη ζύµη ως κάτω.
- Αλείψτε ένα αντικολλητικό τηγάνι µε λίγο λάδι και ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίστε τις πίτες 3' από την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώµα σε ορισµένα σηµεία, χωρίς να καλοψηθούν.
- Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι, βάλτε τες σε πλαστική σακούλα για να διατηρηθούν νωπές.
- ΄Οταν κρυώσουν, βάλτε τες στην κατάψυξη, για να τις χρησιµοποιήσετε όταν τις χρειαστείτε.

Κακαβιά Αμοργιανή (προέλευση Αμοργός)


Υλικά για 4 άτοµα

1 κιλό διάφορα ψάρια (σκορπίνα, χάνο, πέρκα, λύχνο)
1 κρεµµύδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 λίτρο νερό
Αλάτι,πιπέρι
Αµοργιανά παξιµάδια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε το κρεµµύδι. Βάζετε λίγο λάδι σε µια κατσαρόλα, ρίχνετε το κρεµµύδι που ψιλοκόψατε και το σοτάρετε ελαφρά.
- Προσθέτετε λίγο φρέσκο πιπέρι, ανακατεύετε και όταν µαραθεί λίγο το κρεµµύδι, ρίχνετε το ξύδι. Αφήνετε να πάρουν µια βράση και ανακατεύετε. Στο στάδιο αυτό αρχίζει να δένει το λάδι µε το ξύδι και γίνετε ο ζωµός γαλακτώδης.
- Προσθέτετε µισό λίτρο νερό και δυναµώνετε λίγο τη φωτιά.
- Μόλις βράσει το περιεχόµενο της κατσαρόλας, χαµηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε µέσα τα ψάρια, από τα πιο σκληρά στα πιο µαλακά (σκορπίνες, λύχνους, πέρκα, χάνους). Συµπληρώνετε µε λίγο νερό αν χρειάζεται, ίσα ίσα να σκεπαστούν, ρίχνετε λίγο αλάτι και µισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα µε το καπάκι της για περίπου 10 λεπτά.
- Όταν ο ζωµός αρχίσει να πήζει, σβήνετε τη φωτιά, βγάζετε ένα ένα τα ψάρια και τα ακουµπάτε σε µια πιατέλα.
- Σερβίρετε το ζωµό σε βαθιά πιάτα ρίχνοντας µέσα στο καθένα ένα παξιµαδάκι .

Αρακάς με πατάτες και παντσέτα


Υλικά

1 κιλό αρακάς καθαρισμένος
2 πατάτες
700 γρ. ώριμες ντομάτες
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
300-400 γραμμάρια παντσέτα κομμένη σε χοντρά κυβάκια

Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες.
- Kαθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες.
- Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.
- Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμύδια.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Προσθέτετε τις ντομάτες, τον αρακά και τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και την πάπρικα και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτή την κατσαρόλα.
- Πού και πού ανακατεύετε ελέγχοντας για νερό.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
Πέντε λεπτά πριν κλείσετε την φωτιά, προσθέτετε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και την παντσέτα.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπακαλιάρος πλακί


ΥΛΙΚΑ:

1 φύλλο υγράλατο μπακαλιάρο
4-5 μεγάλες ντομάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλλες
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
μπόλικο μαϊντανό 3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι ( με προσοχή λόγω του μπακαλιάρου)
πιπέρι μπόλικο, λίγη ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη
και βέβαια ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Απο την προηγούμενη μέρα ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Εχουμε λιοπόν τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες, καθώς και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια, σκόρδα, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον μαϊντανό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στρώνουμε τις πατάτες σ'ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε, απο πάνω ρίχνουμε το μίγμα των κρεμμυδιών και το απλώνουμε να πάει παντού, σκεπάζουμε με τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Πάνω απο τα κομμάτια του ψαριού στρώνουμε τις ντομάτες, φροντίζοντας να σκεπάσουμε αρκετά το ψάρι και πασπαλίζουμε με τρμμένη φρυγανιά και λίγη ρίγανη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνουμε στους 200' για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας κατά διαστήματα να βρέχουμε το ψάρι με τον ζωμό.
- Πρός το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε και το λεμόνι.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 18 Ιουνίου 2010 στις 11:59 π.μ. από Areti Vardaka.

Σκορδαλιά με καρύδι


ΥΛΙΚΑ:

1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο και καλά στυμμένο
2 φλυτζάνια καρύδια
6-8 σκελίδες σκόρδο ή όσο εσύ θέλεις περισσότερο ή λιγότερο
1/2 φλυτ. περίπου λάδι
3-4 κ.σ ξύδι
αλάτι--πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Στο μπολ του μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα καρύδια, τα σκόρδα, λίγο λάδι και τα αλέθουμε καλά, αν είναι δυνατόν μέχρι να γίνουν αλοιφή.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το ξύδι, αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το κτύπημα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε λάδι ή ξύδι.
- Αν είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο νεράκι.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Πιλάφι με πληγούρι


ΥΛΙΚΑ:

1 φλυτζάνι πληγούρι (καλά πλυμμένο και στραγγισμένο )
1/2 φλυτζάνι φιδές
2 1/4 φλυτζάνια ζωμός από κότα ή βοδινού ( προτιμώνται οι σπιτικοί ζωμοί )
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/3 του φλυτζανιού λάδι
αλάτι και πιπέρι ( εγώ προτιμώ την πάπρικα )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Σε 2-3 κουταλιές λάδι καβουρδίζουμε πρώτα τον φιδέ να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα, τον βγάζουμε σ'ένα πιάτο.
- Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να καβουρδιστεί χωρίς όμως να καεί, προσθέτουμε την ντομάτα, τον φιδέ, το πληγούρι, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοψήνουμε μέχρις ότου πιή όλα τα υγρά και φουσκώσει το πληγούρι.
- Οταν το κατεβάσουμε απο την φωτιά το σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι.
- Η πετσέτα βοηθάει να γίνει το πιλάφι σπυρωτό

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Μυδοπίλαφο του πατέρα


Υλικά

400-500γρ μύδια καθαρισμένα ή 2,5κιλά μύδια φρέσκα
1 μεσαίο κρεμμύδι
Χυμός ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Πρώτο μας μέλημα είναι να καθαρήσουμε τα μύδια άμα είναι φρέσκα.
- Τα βάζουμε στο νεροχύτη μας και τα ξεπλένουμε αρκέτες φορές με αφθονο νερό για να καθαρίσουν από τα ξένα σώματα στο καβούκι τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μέσα τοποθετούμε λίγα λίγα τα μύδια και μεσα σε λίγα λεπτά βλέπουμε αυτά να ανοίγουν.
- ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΑ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Αφαιρούμε με προσοχή το κρέας από μέσα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Η διαδικασια επαναλαμβανεται μεχρι να καθαρίσουμε ολα μας τα μυδια απο το καβουκι τους.
- Το νερο αν και καποιοι προτειμουν να κρατανε λιγο διοτι δινει περισσοτερο αρωμα στην συνταγη μετα, εγω προσωπικα το πετω.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στη συνέχεια σε μια άλλη κατσαρόλα κοβουμε το κρεμμυδι μας και το τσιγαριζουμε σε ελαιόλαδο.
- Έπειτα πριν ακομα ροδισει το κρεμμθδι μας, βάζουμε το ρύζι μας, εγω προτειμω τυπου Basmati,σε αναλογια 1 κούπα ρύζι με 3 κούπες νερό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Όταν το ρύζι αρχίζει και πήζει, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτα έως να αλλάξει ελαφρά το χρόμα του πιλαφιού μας, αλατοπιπερόνουμε ανάλογα τα γούστα μας και ρίχνοπυμε τα μύδια καθαρισμενα μεσα.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πιει το νερό του το πιλαφι.
- Σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.

Αρνάκι στη λαδόκολλα


Υλικά

1-2 κιλά αρνάκι
Ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπεριά πράσινη

Προετοιμασία

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε σημεία που έχει ψαχνό πολύ χαράζομε με ένα μαχαίρι και βαζουμε κομματάκια απο το σκόρδο και την πιπεριά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Βάζουμε 3 φύλλα λαδόκολλας και βάζουμε λίγο λαδάκι στην κόλλα πάνω και τοποθετούμε το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε γενναία
- Γυρίζουμε πολλές φορές το κρέας με την λαδόκολλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σφραγιστεί καλά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τυλίγουμε μετα το κρέας με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε ταψάκι ελαφρα λαδομένο.
- Τοποθετουμε στο φουρνο στους 220 με 230 βαθμούς για περίπου 1 με 1,5 ώρα. Να υπολογίσετε ό,τι για κάθε κιλό κρέατος περίπου 1 ώρα ψησίματος.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μετά το πέρας ελέγχουμε αν μαλάκωσε. Τότε είναι έτοιμο...
- Ανοίγουμε προσεχτικα διοτι καίει πολύ και σερβίρουμε ζεστο.

Τεροπτάρια (προέλευση Σκύρος)


Υλικά:
250 γραμμ γλυκό τραχανά.
1 φλιτζ καφέ ρύζι
1 μπόλ τριμμένη μυζήθρα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

500 γραμμ αλεύρι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.καφέ αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι, τη μυζήθρα

Εκτέλεση για τη ζύμη:
- Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
-Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη .
- Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας.
- Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

Γαλατόπιτα Μεσολογγίου


Κάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι. Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε. Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα. Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.

Υλικά

1,5 λίτρο πρόβειο γάλα
1 χωριάτικο φύλλο για πίτες
4 αυγά
250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χόχλο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς με την κουτάλα.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
- Χωριστά χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας μας , απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Παραλλαγή: Όποιος δεν τρελαίνεται για αλμυρά και προτιμά τις γλυκές απολαύσεις, μπορεί αντί για αλάτι να προσθέσει μισό κιλό ζάχαρη αφού έχει κρυώσει πολύ καλά το μίγμα γάλα-σιμιγδάλι. Είναι πεντανόστιμη!!

Καλή επιτυχία!

Σολωμός παστός "Ιτιώτικος" (προέλευση Κεντρική ελλάδα)


ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά φρέσκος Σολωμός
600 γραμμάρια αλάτι(περίπου)
1 1/2 κιλό ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Σπορέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Παίρνουμε τον Σολωμό σε φέτες όχι πολύ χοντρές (3-4 πόντους).
- Διαλύουμε το αλάτι σε νερό μέχρι να φτάσει η άλμη στους 10-12 βαθμούς και αφού τον πλύνουμε καλά τον σκεπάζουμε με την άρμη .
- Τον αφήνουμε δύο μέρες σε ένα βαθύ μπώλ.
- Στην συνέχεια τον ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι.
- Μετά το βάζουμε ξανά στο μπώλ και το σκεπάζουμε ξύδι .
- Το αφήνουμε για άλλες δύο μέρες .
- Μετά τον πλένουμε πολύ καλά ξανά , και στη συνέχεια βγάζουμε το δέρμα του ψαριού το οποίο βγαίνει εύκολα γιατί έχει ψηθεί απο το αλάτι και το ξύδι.
- Μετά το κόβουμε σε κομμάτια περίπου σε μέγεθος μπουκιάς.
- Το βάζουμε στο μπωλ ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά) και το σκεπάζουμε με σπορέλαιο και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο.
- Σερβίρεται σαν ορεκτικό με η χωρίς λεμόνι και καλό τσίπουρο .

Αρνάκι γάλακτος στο φούρνο με πατάτες (προέλευση Κρήτη)

Tο νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά σήμερα μιας και είχα καλεσμένους στο σπίτι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια όπψς συνηθίζουν και στα μ΄έρη της μητέρας μου σε μεγάλες γιορτές και γάμους.

Υλικά

2 με 3 κιλά αρνάκι γάλακτος καθαρισμενο καλά από τα λίπη του και κομμένο σε ατομικές μερίδες. Ο κρεοπώλης σας ξέρει...
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομένες στα 4
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα δάφνης
Κανέλλα
Γαρύφαλλο ή μοσχόκαρφα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό φρέσκιας ντομάτας

Εκτέλεση

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Το βάζουμε μετά σε ένα ταψι σκορπια τα κομμάτια και αλατοπιπερόνουμε καλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στην συνέχεια τοποθετουμε στα κενα τις πατάτες για να καλύψουμε καθε κενο.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι σκόρπια, σε ολο το ταψί μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σκορπαμε μέσα τα γαρύφαλλα μας και τα φύλλα δάφνης και την κανέλλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ρίχνουμε την ντομάτα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει ελαφρά το κρέας μας.
- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ζεστο φούρνο στους 200 με 230 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
- Στο μισό χρόνο ψησίματος αφαιρουμε το αλουμινόχαρτο και ελέγχουμε. Γυρίζουμε μονάχα το κρέας να ψηθεί από την άλλη πλευρά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντάκος κρητικός ή Κουκουβάγια


Διάβαζα κάπου για την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και τα πιάτα που ετοιμάζονται στην νήσο της Κρήτης. Δεν αντιστάθηκα και σας μεταφέρω μερικά απο τα πράγματα που έμαθα αναζητώντας αλλά και την συνταγή για τους τολμηρούς.

Πώς πήρε την ονομασία ο Ντάκος ή Κουκουβάγια δεν μπόρεσα να μάθω. Νομίζω ότι κάπου το άκουσα ότι το σχήμα των παξιμαδιών θυμίζουν τα μάτια της κουκουβάγιας.
Από όλα τα μέρη που γύρισα στην Ελλάδα, η Κρήτη είναι η αγαπημένη μου. Οι Κρητικοί είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, λεβέντες, και πολύ φιλόξενοι. Όπου και να πας σε χωριό ή σε πόλη, σε καφενείο ή εστιατόριο, ακόμη και στα καράβια τους μέσα, θα σε κεράσουν τσικουδιά. Η τσικουδιά ή αλλιώς ρακί ή τσίπουρο όπως λέγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ζιβανία στην Κύπρο είναι το παραδοσιακό ποτό των Κρητικών.

Όλα αυτά τα ποτά γίνονται από τα υπολείμματα των σταφυλιών όταν φτιάχνουν τα κρασιά, τα οποία βράζουν σε ειδικά καζάνια αποστακτήρες. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι μεταξύ 35 – 65% και έχει δυνατή, έντονη γεύση. Το κέρασμα γίνεται για το καλωσόρισμα και η αποδοχή είναι επιβεβαίωση μιας καινούργιας φιλίας. Μερικά σφηνάκια είναι αρκετά να σε κάνουν να παραπατάς γι’ αυτό προσοχή πριν το καταλάβεις έχεις μεθύσει.

Το φαγητό τους είναι καταπληκτικό. Πικάντικο και αρωματικό. Δεν υπάρχει βότανο που να μην το βρεις στην Κρήτη. Πηγαίνοντας για τα Σφακιά κάναμε μια στάση στο φαράγγι και εκεί μαζέψαμε φασκόμηλο που μοσχοβολούσε. Όπου και να ταξιδεύαμε βλέπαμε κατσίκια παντού σε όλους τους λόφους. Ίσως αυτό είναι που το Κρητικό κρέας είναι τόσο νόστιμο. Τι να πω για τα τυριά τους, πολλά από αυτά είναι μοναδικά γιατί γίνονται μόνο στην Κρήτη, όπως η στάκα, η μαλάκα και η ξυνομυζήθρα. Άλλα τυριά είναι το ανθότυρο, η μυζήθρα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και πολλά άλλα. Γιαυτό ίσως κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει ένα μαγαζί με Κρητικά προϊόντα.
Υπάρχει ένα κοντά στο σπίτι μου όπου σήμερα πήρα τα κριθαροκούλουρα και τη μυζήθρα. Τα περισσότερα από τα βότανα που έχω στο σπίτι τα έφερα από την Κρήτη το καλοκαίρι που μας πέρασε και ότι μου τελειώνει το παίρνω από εκεί.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι και ο Ντάκος. Κριθαροκούλουρα, μικρά ή μεγάλα, βρεγμένα κάτω από τη βρύση ίσα να βραχούν και λάδι, ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα από πάνω για να βραχεί το κουλούρι με τους χυμούς της ντομάτας και φέτα και μυζήθρα από πάνω. Αλάτι στην ντομάτα και ρίγανη και ξανά λάδι από πάνω. Μια φανταστική σαλάτα που και από μόνη της είναι χορταστική και ένα ελαφρύ γεύμα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Υλικά για τέσσερα άτομα:

4 μικρά κριθαροκούλουρα
2 κουταλιές λάδι, στο καθένα
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια ή τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
50-100 γρ. ξυνομυζήθρα
50 γρ.  τριμμένη φέτα
50-100 gr. μυζήθρα
1 κουταλάκι ρίγανη
Λίγη κάπαρη και ελιές

Σημείωση: Η ξυνομυζήθρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται μόνο στα Χανιά και μοιάζει κάτι μεταξύ φέτας και μυζήθρας.. Είναι από μόνο του ένας εξαίρετος μεζές. Στα Χανιά χρησιμοποιείται αντί για φέτα και στη χωριάτικη σαλάτα.

Εκτέλεση

- Μουσκεύουμε το παξιμάδι ελαφρώς με νερό και ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και από πάνω τοποθετούμε την τριμμένη κρητική μυζήθρα.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προαιρετικά ενισχύουμε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Ψάρι γλυκού νερού στο φούρνο


Σήμερα ο καιρός ήτανε ότι πρέπει για να ψάρεμα, δεν έχασα την ευκαιρία και μαζί με τον φίλο μου τον Roberto Simani, πήγαμε να κυνηγήσουμε το πιάτο της ημέρας μας. Πριν ακόμα χαράξει ήμασταν ήδη στη βάρκα και ξεκινούσαμε για τα ανοιχτά του Δέλτα του Πάδου. Μετά από λίγο είχαμε ήδη ρίξει άγκυρα και πετονιά στο νερο και αναμέναμε. Το μεσημεράκι πλέον με τα ψάρια στο ψυγείο μας επιστρέψαμε στην στεριά και αρχήσαμε να τα ετοιμάζουμε για το μεσημεριανό μας.

Υλικά

2 κιλά περίπου ψάρια γλυκού νερού καθαρισμένα
Μαιντανός
3 Κρεμμύδια
2 Πατάτες
3 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
Ελιές
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βασικό μας μέλημα είναι το καθάρισμα... Η πιό βρώμικη και βαρε΄τη για εμένα δουλειά βασικά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Από το εσωτερικό αφαιρούμε όλα τα εντώσθια πάνω απο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε και εκείνες τις σκουρόχρωμες μεβράνες που προσδίδουν πικ΄ρη γευση στο ψάρι μας όταν ψηθεί.

- Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε 2 ή 3 κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και το σκόρδο και ανοίγουμε στα δύο τις ελιές μας και αφαιρούμε το κουκούτσι τους
- Τοποθετούμε τα ψάρια σε ελαφρά λαδομένο ταψί και γαρνίρουμε με πατάτες από πάνω πρώτα, τις ντομάτες και τα καμματάκια από τις ελιές μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Γεμιζουμε το ταψί μας με τέτοιο τρόπο ωστε τα ψάρια μας να είναι καλά καλυμένα από την ντομάτα και τις πατάτες. Έχει μεγάλη σημασία διότι θα κρατήσουν την υγρασία και θα ψηθεί το ω΄ψάρι μας ομοιόμορφα χωρίς να καεί και χωρίς να χρειαστεί να το γυρίσουμε για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαιντανό και αλατοπιπερόνουμε ελαφρά.
- Περνάμε μια γραμμή λάδι από πάνω και βάζουμε σε φούρνο στους 180'c για περίπου 30 λεπτά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σερβίρουμε μαζί με τα ψημένα λαχανικά και με άφθονο λευκό κρασί.

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Άλειμμα ελιάς (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

300γρ ελιές μαύρες Ροβιών χωρίς κουκούτσι
2 σκελίδες σκόρδο
100γρ κάππαρη
6 φιλέτα αντσούγιας
1 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιαντρο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπράντυ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-4 κουταλιές της σούπας Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  


Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τις ελιές, το σκόρδο, την κάππαρη, τις αντσούγιες και τα αρωματικά. 
- Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μπράντυ, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο με λιαστές ντομάτες


Μερικές σταγόνες από το ελαιόλαδο αυτό μπορούν να "χτίσουν" μια πολύ πλούσια γεύση σε ψητά τυριά, όπως η φέτα και το χαλούμι, ή σε κάποια κρύα σαλάτα με βάση τα μακαρόνια. Χρησιμοποιήστε τις ντομάτες και την κάππαρη για να φτιάξετε ωραίες σάλτσες.

Υλικά:

2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
6 λιαστές ντοματούλες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη (αγοράστε μικρές ντομάτες τύπου Σαντορίνης κατά προτίμηση).


Εκτέλεση :

- Τις σκουπίζετε μ' ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση, ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες.
- Tοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνια, ή πάνω σ' ένα ψάθινο πλέγμα.
- Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ' ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους.
- Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας.
- Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος της ντομάτας θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες.
- Τοποθετείτε σε βάζο εναλλάξ μια στρώση ντομάτες, μια κάππαρη και γεμίζετε με ελαιόλαδο.
- Κλείνετε καλά και φυλάγετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.