Συνταγές
Δυόσμος

Σουπιές µε σπανάκι (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεµµύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
λίγο δυόσµο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Kαθαρίζουµε τις σουπιές, τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το λάδι και προσθέτουµε τον άνηθο και το δυόσµο και στη συνέχεια τις σουπιές σε µικρά κοµµάτια.
- Οταν πάρουν µια βράση σβήνουµε µε το κρασί, βάζοµε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να µισοψηθεί.
- Ρίχνουµε και το σπανάκι ψιλοκοµµένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιµο.

Μπλατσαρόπιτα - Χορτόπιτα Καπέσοβου (προέλευση Καπέσοβο)


Υλικά

1 κιλό χόρτα διάφορα
1/3 φλ. µαϊντανό
1/3 φλ. άνηθο
1/3 φλ. δυόσµο
1 φλ. ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι
250 γρ φέτα τριµµένη
1 φλ. λάδι
1 φλ. νερό
2,5 φλ. καλαµποκάλευρο
1 αυγό
1 φλ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

- Πλένω, κόβω και ζεµατίζω να χόρτα.
- Στραγγίζω και ανακατεύω µε τα αρωµατικά, τη φέτα και το λάδι, να ενωθούν.
- Σε µπωλ ανακατεύω το ξινόγαλο µε το νερό.
- Προσθέτω και το καλαµποκάλευρο να γίνει χυλός.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και ρίχνω το µισό χυλό.
- Προσθέτω τα χόρτα και καλύπτω µε τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνω στο 200 για 50'.

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Ντολμάδες Κρεμμυδιών (Κελέμια)


ΥΛΙΚΑ:

10 κρεμμύδισ μεγάλα και μακρουλά
1/2 κιλό κυμά μοσχαρίσιο
2 φλυτζανάκια (μικρά ) ρύζι καρολίνα
αρκετό δυόσμο ξερό ή φρέσκο
2 κρεμμύδια τριμμένα
500 γρμ. χυμό ντομάτας ( ή κονκασέ )
1 κουταλάκι πελτέ
1 κύβο λαχανικών ( προτιμάμε τους ζωμούς που φτιάχνουμε σπίτι )
1 πρέζα ζάχαρη
αρκετή μυζήθρα τριμμένη ή ότι άλλο τυρί παρόμοιο προτιμάτε
λάδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Καθαρίζουμε τα 10 κρεμμύδια, κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος, κάνουμε μια χαρακιά μέχρι την καρδιά, χωρίς να χωρίσουμε το κρεμμύδι τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 15'
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σ'ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι και το μαραίνουμε, προσθέτουμε τον κυμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Συνεχίζοντας ρίχνουμε το ρύζι, λίγο νερό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Κατεβάζουμε τον κυμά απο την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βράζουμε την ντομάτα με την ζάχαρη, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι ( χωρίς λάδι ) για 5'
- Παίρνουμε τα κρεμμύδια και ανοίγουμε τα φύλλα τους, (όταν βράσουν αυτό είναι εύκολο), χρησιμοποιούμε μόνο τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, τα γεμίζουμε με τον κυμά και τα διπλώνουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ρίχνουμε απο πάνω την σάλτσα και λίγο λάδι, τα ψήνουμε για 30' σε δυνατό φούρνο, λιγο πρίν το βγάλουμε ρίχνουμε το τυρί και το ξαναβάζουμε για λίγο στον φούρνο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 19 Ιουνίου 2010 στις 14:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Μελιτζανοπίλαφο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
4 μελιτζάνες τσακώνικες 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 1 ποτήρι πολτό φρέσκιας ντομάτας ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό Δυόσμο όσο θέλετε 1 δαφνόφυλλο Αλάτι και πιπέρι 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο

Εκτέλεση
- Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι στο μισό λάδι.
- Στο τέλος του τσιγαρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την ντομάτα μαζί με λίγο νερό για να σιγοβράσει το φαγητό.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, το πιπέρι, λίγο αλάτι, το μαϊντανό και το δυόσμο. - Όταν οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, βάζουμε νερό αρκετό για να απορροφήσει το ρύζι και, μόλις κοχλάσει, το ρίχνουμε κι αυτό πλυμμένο.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να μη χαλάσει η όψη του φαγητού.
- Αλατίζουμε.
- Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και προσέχουμε να μην στεγνώσει εντελώς. - Το σερβίρουμε με λεμόνι στυμμένο από πάνω, όπως το κάνουν στα νότια χωριά της Χίου.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο


Υλικά
(για 6 άτομα)
30 κολοκυθολούλουδα 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη 1 μικρό κολοκύθι τριμμένο 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα 2 κουταλιές μαϊντανό 1 κουταλιά ψιλοκομμένου δυόσμου 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 200γρ. βιολογικό κατσικίσιο Μαστέλο ξυσμένο αλάτι και πιπέρι Χυμός 1/2 λεμονιού Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το εσωτερικό των κολοκυθολούλουδων και τα πλένετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και με το μείγμα γεμίζετε τα λουλούδια.
- Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο.
- Ρίχνετε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 45 λεπτά.

Ντομάτες γεμιστές με ρύζι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντομάτες γεμιστές με κιμά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Kρεατόπιτα χωριάτικη

Υλικά
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι 1 αβγό 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι Λίγο αλάτι 1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη 1 φλιτζάνι νερό ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ½ κουταλάκι σόδα

Για τη γέμιση

Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα


Εκτέλεση

Ετοιμασία της ζύμης

- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή.
- Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.


Ετοιμασία της γέμισης

- Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.
- Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
- Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.
- Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
- Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Μπιφτέκια σόγιας


Υλικά

1 πακέτο σόγιας κιμάς (220 gr.)
14 - 15 κουταλιές φρυγανιά
9 κουταλιές αλεύρι
3 κρεμμύδια μεγάλα
μαϊντανό αρκετό
άνηθο, λίγο δυόσμο (προαιρετικός)
αλάτι-πιπέρι
λίγες σταγόνες σόγια σος
1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

- Βάζουμε την σόγια σε νερό για να μουσκέψει (1 μέρος σόγια, τρία μέρη νερό), περίπου 15' λεπτά.
- Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την ξεβγάζου-με με νερό και την στύβουμε με τα χέρια λίγη - λίγη.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι λίγο και ρίχνουμε τον μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και τα βράζουμε 10' λεπτά περίπου.
- Ζυμώνουμε την σόγια με τα υλικά να ενωθούν καλά.
- Αλάτι χρειάζεται αρκετό γιατί η σόγια είναι γλυκιά.
- Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε αρκετά βάζοντας τα σε λαδωμένο αλουμίνιο ταψί και τα ψήνουμε στους 180ο C.

Ταραμοκεφτέδες α' πρόταση


Υλικά

1 κιλό ψωμί
200 γραμ. ταραμάς
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι δυόσμο
Μαϊντανό
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.


Ταραμοκεφτέδες β ' πρόταση


Υλικά

100 γρ. ταραμάς
6 μέτριες πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, πλάθουμε κεφτέδες σε πλακέ σχήμα και μικρό μέγεθος και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ντοματοκεφτέδες


Υλικά

1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
1/2 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα και στραγγισμένα
Δυόσμο
Μαϊντανό
Ρίγανη
Αλάτι - πιπέρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

Εκτέλεση

- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Σημ. : Η ζύμη πρέπει να είναι αραιή όπως των λουκουμάδων


Κολοκυθόπιττα με κόκκινη κολοκύθα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας γιά πίτες
1 1/2 κιλό κλοκκινη κολοκύθα
2 κρεμμύδια τριμμένα
7 κουτ. Ρύζι γλασέ
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μάραθο
Λίγη κανέλλα
6 κουτ. σούπ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλυτζ. τς. Λάδι
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

- Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την αλατίζουμε.
- Την στίβουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Έπειτα τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μάραθο - όλα ψιλοκομμένα - το πιπέρι, την κανέλλα και τη φρυγανιά.
- Τα ανακατεύουμε όλα να ενωθούν καλά και προσθέτουμε 6-7 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανοίγουμε το φύλλο, προσθέτουμε την γέμιση και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.