Συνταγές
Γλυκάνισος

Ψωμί χωριάτικο 1


Υλικά

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 κουταλάκια γεμάτα μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά γλυκάνισο κοπανισμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει το αλεύρι


Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μιά λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και το γλυκάνισο κοπανισμένο.
- Ρίχνουμε την μαγιά (που έχουμε ήδη διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό) και λίγο χλιαρό νερό μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη ρίχνοντας όσο νερό χρειάζεται και λίγο - λίγο το λάδι για να μην κολλάει στα χέρια το ζυμάρι.
- Όταν ζυμώσουμε αρκετά και γίνει μαλακή και λεία η ζύμη αφή-νουμε λίγο, (περίπου 15 λεπτά) τη ζύμη να ησυχάσει.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι και ρίχνουμε τό μείγμα. (Αν θέλουμε κάνουμε χαρακιές επάνω στο ψωμί).
- Το αφήνουμε (στο θερμοθάλαμο ή σε ζεστό μέρος , πάντα σκεπασμένο με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί από πάνω , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε 180 C, για 1 περίπου ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα και να δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού).

Άρτος δίχως λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

- Ρίχνουμε σε μιά λεκάνη 1 φλυτζ. χλιαρό νερό καί λυώνουμε τήν μαγιά.
- Στήν συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, τον σκεπάζουμε κι άφήνουμε σε ζεστό μέρος νά φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε και το γλυκάνισο.
- Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 180 C.