Συνταγές
Γιαούρτι

Γιαννιώτικη Ζυµαρόπιτα (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

2 αυγά
1 κεσεδάκι στραγγισµένο γιαούρτι
1 ποτήρι νερο
1 ποτήρι γάλα
6-7 κρασοπότηρα αλεύρι
αλάτι
λαδι
βούτυρο
φετα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό το γάλα και το αλάτι
- Προσθέτω το αλευρι
- Βουτυρώνω το ταψι και ρίχνω λίγο λαδι
- Χυνω το µείγµα και τρίβω απο πάνω µπόλικη φέτα
- Πιέζω µε ένα πιρουνάκι τη φέτα
- Ψήνω στους 180 βαθµούς µέχρι να πάρει αρκετό χρώµα

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Τζατζίκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιαουρτόπιτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Mωραϊτικο (προέλευση Μήλος)


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας μεγάλο
2 γιαούρτια πλήρη total
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 ντομάτα
1/2 πράσινη πιπεριά
λίγη πάπρικα - αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, την πιπεριά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό για να ψηθεί το κοτόπουλο (το οποίο θέλει περίπου 25-30 λεπτά).
- Προσέχουμε όταν ψηθεί το κοτόπουλο να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
- Στη συνέχεια, στρέωνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι τη σφολιάτα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι στη βάση της σφολιάτας και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
- Κλείνουμε το μείγμα με τις γωνίες της σφολιάτας και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει.

Μαντί «Το φαγητό που θέλει πολλά χέρια και λίγα στόματα»


Υλικά

Για το φύλλο:

½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό πλήρες σε μια κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό (1/4 λίτρου)

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κουτάλι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι

Για το ζωμό:

3 ποτήρια (νερού) ζωμό κρέατος (κρέας βρασμένο με το κόκαλό του, αλάτι, και πιπέρι), ή αν θέλετε υποκαταστήστε το με 2 κύβους ζωμού
2 κουταλιές σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για τη σος γιαουρτιού
½ κιλό γιαούρτι αγελαδινό στραγγισμένο
3 σκελίδες σκόρδου πρεσαρισμένες
1 κουτάλι αλάτι
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι «σουμάκι» (Γεύση ξινή. Υπάρχει στο εμπόριο, στα μπαχαρικά)


Ετοιμασία

- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με το νερό.
- Το ρίχνουμε στο κέντρο μαζί με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
- Με τις άκρες των δακτύλων και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε τα υλικά με το αλεύρι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό.
- Μαζεύουμε το αλεύρι από γύρω-γύρω και, όταν τελειώσει, ζυμώνουμε ώσπου η μάζα να γίνει λεία και απαλή, προσθέτοντας αν χρειασθεί ένα-δύο κουταλάκια νερό, τόσο που να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα, ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
- Το πιέζουμε ώστε να φύγει το πολύ ζουμί του.
- Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το λάδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε στεγνή αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε διάμετρο 30 περίπου εκατοστών, όχι και πολύ λεπτό, αλευρώνοντας συχνά κι από τις δύο πλευρές κ.ο.κ.
- Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 5 εκατοστών πλάτους και στη συνέχεια κατά μήκος ανά 5 εκ. ώστε να έχουμε τετράγωνα κομμάτια 5Χ5 εκ.
- Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε ½ περίπου κουταλάκι κιμά και ενώνουμε τις τέσσερις άκρες του «ανά δύο» σχηματίζοντας «βαρκούλα», πιέζοντας προς τα επάνω ώστε να φαίνεται και να εξέχει λίγο ο κιμάς.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί πίτας και τοποθετούμε τα μαντί κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 30' λεπτά).
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι περιχύνουμε τα μαντί με το ζωμό, που πρέπει να είναι καυτός.
- Μόλις απορροφήσουν όλο το ζωμό, σε 5-10' λεπτά, σερβίρουμε.
- Το μαντί συνοδεύεται με την σος του γιαουρτόσκορδου και από πάνω πασπαλίζουμε λίγο με το σουμάκι.
- Οι παραπάνω ποσότητες είναι για μια συντροφιά 6-8 ατόμων, αλλά είπαμε και στην αρχή κάτι για τα... στόματα... Επομένως κανονίστε ανάλογα γιατί όπως λέγεται: καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει!



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιαουρτλού κεμπάπ (Προέλευση Τουρκία)


Υλικά

Για τα κεμπαπ

500 γρμ κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο (αρνίσιο και μοσχαρίσιο)
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1/2 φλυτζ. τσαγιού μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο
καυτερή πάπρικα (ή κόκκινο πιπέρι ), κύμινο, μπαχάρι, κόλιανδρο
αλάτι,πιπέρι,
καλαμάκια για σουβλάκια

Για την σάλτσα

60 γρμ βούτυρο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη κανέλλα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι,πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Μερικές πίτες για σουβλάκια, ψημμένες στα κάρβουνα
500 γρμ στραγγιστό γιαούρτι
λίγο βούτυρο
sumak ή λίγη πάπρικα γλυκειά


Εκτέλεση

- Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα καλαμάκια σε νερό για να μην καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι,τον μαιντανό,το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το μείγμα του κρεμμυδιού,τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
- Πλάθουμε μακρόστενα κεμπαπ και τα περνάμε στα καλαμάκια.
- Ψήνουμε τα κεμπάπ στα κάρβουνα (ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα) μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε τις ντομάτες,το σκόρδο λιωμένο, την κανέλλα, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας την σαλτσα συχνά.
- Σε μία πιατέλα τοποθετούμε τις ψημένες πίτες (τις οποίες έχουμε κόψει στα τέσσερα), τα κεμπάπ,την σάλτσα από πάνω και σκεπάζουμε με γιαούρτι.
- Σ' ένα τηγανάκι,λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το sumak ή την πάπρικα και περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
- Σερβίρουμε αμέσως.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Παντζαροσαλάτα


Υλικά

400-450 γρ. παντζάρια ψημένα
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
40 γρ. Ταχίνι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
70 γρ. μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα παντζάρια & αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ταχίνι & προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε
- Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το μαϊντανό
- Προσθέτουμε το γιαούρτι & ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται
- Σκεπάζουμε, αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρουμε
- Συνδυάζεται με σαλάτα ρόκας ή με φακές

Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο


Υλικά

900 γρ αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2,5 ml (1/2 κουταλάκι) ζάχαρη
75 ml (1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα
ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο

150 ml (2/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
10 ml (2 κουταλάκια) τριμμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

- Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο, αναμειγνύετε το γιαούρτι, το δυόσμο, το κόλιαντρο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ σερβιρίσματος.
- Κόβετε το αρνί σε κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ. Αναμειγνύετε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και περιχύνετε με το μείγμα το αρνί.
- Αναμειγνύετε το αρνί με το μείγμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Σουρώνετε το κρέας και το περνάτε σε σουβλάκια.
- Τα τοποθετείτε σε σχάρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
- Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με το δενδρολίβανο.
- Σερβίρετε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιαντρο.
- Μυστικό: Σκεπάζετε τις άκρες στα ξύλινα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.