Συνταγές
Γαλοπούλα

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Πικάντικο κεμπάμπ με κοτόπουλο (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/2 κιλό κιμάς κοτόπουλου ή γαλοπούλας
2 ασπράδια μεγάλων αυγών
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένης κόκκινη πιπεριά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ξεχωριστές
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¾ κουτ. γλυκού κολίανδρος
¾ κουτ. γλυκού αλάτι, ή ανάλογα με την προτίμησή σας
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ψιλοκομμένες φέτες ψητό κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά για γαρνιτούρα
φρέσκα αρωματικά και φέτες λεμονιού


Εκτέλεση

- Προθερμάνετε την ψησταριά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε τον κιμά κοτόπουλου, τα ασπράδια των αβγών, το κρεμμύδι, την πιπεριά, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε προσεκτικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χωρίστε σε ίσες μερίδες που ισοδυναμούν με το διπλάσιο των μερίδων που θέλετε να φτιάξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε τη συνταγή αυτή για τέσσερα άτομα, χωρίστε το καρυκευμένο κρέας σε 8 μερίδες. 
- Σχηματίστε την κάθε μερίδα σε ένα μακρύ λουκάνικο διαστάσεων 6 1/2–7 ½ εκατοστών. 
- Για να μην κολλάει πολύ το κρέας, βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό βρύσης καθώς σχηματίζετε τα κεφτεδάκια.
- Εισάγετε μια σούβλα με ίσια λεπίδα κατά μήκος του κρέατος.
- Απλώστε προσεκτικά το κρέας και τυλίξτε το σε σχήμα οβάλ (περίπου 3" x 1 1/2") γύρω από κάθε σούβλα.
- Επαναλάβετε, τοποθετώντας δύο κεμπάμπ σε κάθε σούβλα.
- Τοποθετήστε τις σούβλες σε μια σχάρα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
- Επαλείψτε ελαφρώς τις δύο πλευρές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήστε σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από την πηγή της θερμότητας μέχρι να ψηθούν (αλλά να μην ροδίσουν), περίπου 1 1/2 - 2 λεπτά κάθε πλευρά.
- Σερβίρετε αμέσως πάνω σε ρύζι πιλάφι με αγγούρια μέσα σε γιαούρτι.

Στήθη κοτόπουλου ή γαλοπούλας με σάλτσα ροκφορ


Υλικά

2 κομμάτια στήθος από κοτόπουλο
μπρόκολο
2-3 πατάτες βρασμένες
καρότα βρασμένα στον ατμό
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ροκφόρ
1 ποτηράκι κονιάκ
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

- Μαγειρέψτε το μπρόκολο και καρότα στον ατμό.
- Αλείψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με λίγο λάδι, αλατοπιπερώστε τα και ψήστε τα.
- Ρίξτε σ' ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με λίγο αλάτι.
- Προσθέστε το ροκφόρ τριμμένο. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και τέλος ρίξτε το κονιάκ και τον άνηθο.
- Σερβίρετε τα φιλέτα με τα λαχανικά και περιχύστε με τη σάλτσα ροκφόρ.

Γεμιστή γαλοπούλα


Υλικά

1 γαλοπούλα
½ κιλό κιμά χοιρινό διπλά περασμένο από την μηχανή αλέσματος
½ φλυτζάνι κουκουνάρι καθαρισμένο
3 κουταλιές Αλάτι & πιπέρι
½ φλυτζάνι ρύζι ( προσωπικά συστήνω το Basmati )
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
Χυμό Ντομάτα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σταφίδες μαύρες & ξανθές
Κάστανα
και ολίγη Φυτίνη

Εκτέλεση



- Καβουρντίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
- Βράζουμε τον κιμά με την ντομάτα το μαϊντανό το αλατοπίπερο & λίγο νερό.
- Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και ρίχνουμε, τα κουκουνάρια τις σταφίδες τα κάστανα και το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και τη γεμίζουμε και τη ράβουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμενόμενο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η γαλοπούλα μας.