Συνταγές
Βλήτα

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Πίττα με βλήτα


Υλικά
(για τη ζύμη)
1 φλιτζάνι λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ (ανακατεμένο στο αλεύρι)
Αλεύρι (όσο πάρει ώστε να γίνει η ζύμη όχι πολύ σφιχτή και να ξεκολλάει από τα χέρια)

( για τη γέμιση)
1 κιλό βλήτα
1/2 κιλό φυτικό τυρί κομμένο σε κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι


Εκτέλεση

- Βράζουμε τα βλήτα και τα σουρώνουμε. Τ' αφήνουμε στο σουρωτήρι έως ότου φύγει το νερό τους.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, τα βάζου-με σ' ένα μπολ και προσθέτουμε τα βλήτα.
- Ρίχνουμε το τυρί και λίγο αλάτι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και αφού τα ζυμώσουμε χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
- Παίρνουμε παραπάνω από το μισό υλικό και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο.
- Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο.
- Χαράζουμε σε κομμάτια.
- Τα λαδώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (175 0 - 180)