Συνταγές
Βανίλια

Γλυκές Φλογέρες Μετσόβου (προέλευση Μέτσοβο)


Υλικά

1 κιλό κανταΐφι
2 πακέτα έτοιµα φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό καρύδια
1 κιλό βούτυρο
3 βανίλιες
3 χούφτες ζάχαρη
κανέλα
γαρίφαλο

Για το σιρόπι:

6 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι µέλι

Εκτέλεση

- Απλώνουµε τρία φύλλα, τα αλείφουµε µε βούτυρο και στρώνουµε επάνω τους λίγο κανταΐφι.
- Ανακατεύουµε τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτουµε το µείγµα πάνω στο ήδη στρωµένο κανταΐφι.
- Μαζεύουµε τα φύλλα ρολό και τα κόβουµε κοµµάτια. Ψήνουµε για 30 λεπτά στους 180 βαθµούς.
- Στη συνέχεια, προσθέτουµε το σιρόπι και το γλυκό είναι έτοιµο, ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.

Γαλατόπιτα


ΥΛΙΚΑ:

1 Κούπα αλεύρι
1 φακελλάκι Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης
1 βανίλια ( άν υπάρχει φυσική είναι καλύτερα )
1 κιλό γάλα
3 αυγά
3 κουταλιές λάδι και 150 γρμ. βούτυρο
150 γρμ. ψιλοτριμμένο καρύδι
1 κούπα ζάχαρη και λίγη επιπλέον για τα φύλλα
1 πρέζα αλάτι
Από 1 πακέτο φύλλο κρούστας ( θα χρειαστούμε περίπου 8 φύλλα )
κανέλα-- ζάχαρη άχνη
και ένα ταψί 38 περίπου εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Μέσα σε λίγο κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι και το άνθος και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
- Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε το μίγμα των αλεύρων, το αλάτι, την μισή ζάχαρη και τα αυγά καλά κτυπημένα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Πρός το τέλος ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Οταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, βουτυρώνοντάς το καθένα χωριστά.
- Από το δεύτερο φύλλο, αφου το βουτρώσουμε πρώτα, θα πασπαλίζουμε το ψιλοτριμμένο καρύδι και λίγη ζάχαρη σε κάθε φύλλο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα ρίχνουμε απο πάνω την κρέμα.
- Τα φύλλα που εξέχουν τα διπλώνουμε σε πομπάρι γύρω-γύρω.
- Ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 180' για 1 ώρα.
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 20 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Κρέμα Βαυαρίας με φρέσκα κεράσια (προέλευση Αυστρία)


Κεράσια...
Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι η εποχή τους, γι’ αυτό, μην τα παραμελήσετε τώρα που είναι στα καλύτερά τους. Τα κεράσια συνδυάζουν νoστιμιά μαζί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι προστατεύουν την καρδιά και κρατούν μακριά τον καρκίνο και το διαβήτη. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή βήτα –καροτενίου, βιταμίνης C, καλίου και μαγνησίου. Τα ξινά κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, ουσία που ρυθμίζει τον ύπνο και παίζει ρόλο στη συντήρηση της μνήμης. Τέλος, στοιχεία πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνουν ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κεράσια ελάττωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, κυρίως γύρω από τη περιοχή της κοιλιάς.

Πώς θα τα φάτε:

Τα κεράσια αποτελούν ένα τέλειο και εύκολο σνακ. Γίνονται ιδανικό συμπλήρωμα σε γλυκά όπως κέικ, παγωτό, μπισκότα και μάφιν, αλλά δίνουν εξαιρετική γεύση και στο γιαούρτι σας.
Ένα εύκολο, νοστιμότατο και θρεπτικόταο γλυκό μπορεί να παρασκευαστεί απλά απλώνοντας κεράσια (χωρίς το κουκούτσι) σε ένα ταψί, με λίγη ζάχαρη. Πασπαλίστε από πάνω τριμμένα μπισκότα και ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το μπισκότο. Τα κεράσια βέβαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρά πιάτα: προσθέστε τα σε πράσινες σαλάτες και συνδυάστε τα με καρύδια και αγγούρι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σάλτσα για κόκκινο κρέας: σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε λίγο κόκκινο κρασί, κεράσια και λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Συστατικά

16 κεράσια πλυμένα και στεγνά
1 κλαδάκι βανίλια (αν δεν έχουμε θα βάλουμε 2 βανίλιες σε σκόνη)
250 ml. φρέσκο γάλα
5 φύλλα ζελατίνη
2 κρόκοι αυγού
40 γρ. ζάχαρη
250 ml. κρέμα γάλακτος χτυπημένη

Οδηγίες συνταγής

- Μ' ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους της βανίλιας από ένα κλαδάκι βανίλια και τους ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι μαζί με το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το κλαδάκι της βανίλιας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μόλις πάρουν μια βράση τα σβήνουμε και τα αφήνουμε για 10'.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε τρεις κουταλιές ζεστό νερό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Βγάζουμε το κλαδάκι από το γάλα και σιγά σιγά το χύνουμε στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τα ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανάβουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 7' μέχρι να δέσουν.
- Προσθέτουμε τη ζελατίνη στραγγισμένη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας προσεκτικά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μεταφέρουμε το μείγμα σε φορμάκια των 150 γρ. και παγώνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να πήξει.
- Ξεφορμάρουμε βουτώντας τα φορμάκια για 10 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και γαρνίρουμε με τα κεράσια, και σιρόπι από κεράσια η cherry liker στην κορυφή.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πηγή: http://www.lovecooking.gr/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewrecipe&recipe_id=853&Itemid=54

Πλατσέδα (πιτάκια με καρύδι)

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Κανέλλα

Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3 φακελάκια βανίλια


Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
- Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.
- Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία.
- Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η παράδοση συνεχίζεται μιας και η πλατσέδα φτιάχνεται ακόμη πάνω σε ένα μικρό, χαμηλό τραπέζι (σοφράς) από τις γυναίκες που κάθονται γύρω του σταυροπόδι. Την ετοιμάζουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ανάμεσα στα δώρα που ανταλλάσσουν η νύφη και ο γαμπρός τις γιορτές περιλαμβάνεται και η πλατσέδα.

Μπισκότα σοκολάτας (Chocolate Cookies προέλευση Η.Π.Α.)


Υλικά

2,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκ. Baking σοδα
2 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. βανίλια ( ή 3 βανίλιες )
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη ( προτείνω την μαύρη ή κοινών μη επεξεργασμένη )
1 φλυτζανι βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
2 φλυτζάνια σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
Γάλα
Αρκετές λαδόκολλες ή αντικολλητικά ταψιά

Εναλλακτικά σαν εμένα προσθέτετε και :

1 φλυτζάνι σοκολάτα σκόνη ροφήματος Iον
1 φλυτζάνι καρύδια σε κομμάτια


Εκτέλεση

- Προθερμένετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Αναμείγνύετε όλα τα υλικά μαζί σε μία γαβάθα και ζυμώνετε με τα χέρια η με μηχανή έως ότου γίνουν ένα ομιόμορφο μείγμα. Σε περίπτωση που η ζύμη γίνει σκληρή για το ζύμωμα, προσθέστε γάλα μέχρι να μαλακώσει λίγο. Τα μπισκότα θα γινουν και πιο μαλακά.




- Επειτα κάνετε μικρά μπαλάκια και πλάθετε ξεχωριστά. Να γνωρίζεται ότι θα γίνουν περίπου διπλά στο μέγεθος μετά το ψήσιμό τους.
- Τοποθετήστε τα ανά ομάδες στα ταψιά η στη λαδόκολλα επάνω και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Μέχρι να φουσκώσουν και να σκουρίνουν ελαφρά.


Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)


Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...

Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.

Τα υλικά μας ...

300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...


Εκτέλεση

- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.



- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.



- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.





- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.


Γαλακτομπούρεκο ή Borek με γάλα


Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί το αγαπημένο μου γλυκό από τα παιδικά μου χρόνια. Μίσ συνταγή απλή και σχετικά πολύ γρήγορη στην εκτέλεση.

Υλικά

Θα χρειαστούμε 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά και έπειτα τα εξής ..

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του κρασιού σιμιγδάλι χοντρό
1 και 1/2 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
4 αυγά
ξύσμα φλούδας δύο λεμονιών
3 κουταλιές βούτυρο τύπου κερκύρας
3 βανίλιες

Για το σιρόπι ..

2 και 1/2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού νερό
Τον χυμό από τα δύο λεμόνια που πήραμε το ξύσμα της φλούδας τους

Εκτέλεση ...

Πρώτο μας μέλημα είναι το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά πλην του χυμού λεμονιού και ανακατεύουμε την ώρα που βράζουν. Αφού αρχίζει το μείγμα να πήζει τότε σβύνουμε την φωτιά και μετά από λίγα λεπτά ανακατέματος ρίχνουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλα. Το σιρόπι είναι έτοιμο.

Ακολουθεί η κρέμα ...
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά, και τα αυγα χρυπημένα μαζί με τα ασπράδια τους, και βράζουμε ανακατεύοντας καλά για να μην κάνει σβόλους το μείγμα με το σιμιγδάλι έως ότου αρχίζει να πήξει.





Εντωμεταξύ σε ένα στρογγυλό ταψι 30εκ τοποθετούμε τα μισά φίλα κρούστας πάντα βουτυρωμένα μεταξύ τους όπως και στην βάση του ταψιού. Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε ελαφρά τις άκρες έτσι ώστε να αποφύγουμε να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του φύλλού.



Αφου βάλουμε και την κρέμα την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο την επιφάνεια του φύλλου και τοποθετούμε τα υπόλοπα φύλλα πάντα βουτυρωμένα και τα κλείνουμε μεταξύ τους για να εμποδίσουμε ξανά να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του ταψιού πλέον. Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων αρκετά βαθιά ώστε να πλησιάσει καλά το μαχαίρι στην κρέμα και περιλούζουμε το φύλλο με το σιρόπι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά για να "πιεί" την μεγαλύτερη ποσότητα του σιροπιού η κρέμα και έπειτα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 'C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίζει να ροδίζει. Σερβίρουμε ελαφρά ζεστό με λίγη κανέλλα στην επιφάνειά του για εκείνους που τους αρέσει.