Συνταγές
Αυστρία

Κρέμα Βαυαρίας με φρέσκα κεράσια (προέλευση Αυστρία)


Κεράσια...
Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι η εποχή τους, γι’ αυτό, μην τα παραμελήσετε τώρα που είναι στα καλύτερά τους. Τα κεράσια συνδυάζουν νoστιμιά μαζί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι προστατεύουν την καρδιά και κρατούν μακριά τον καρκίνο και το διαβήτη. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή βήτα –καροτενίου, βιταμίνης C, καλίου και μαγνησίου. Τα ξινά κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, ουσία που ρυθμίζει τον ύπνο και παίζει ρόλο στη συντήρηση της μνήμης. Τέλος, στοιχεία πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνουν ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κεράσια ελάττωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, κυρίως γύρω από τη περιοχή της κοιλιάς.

Πώς θα τα φάτε:

Τα κεράσια αποτελούν ένα τέλειο και εύκολο σνακ. Γίνονται ιδανικό συμπλήρωμα σε γλυκά όπως κέικ, παγωτό, μπισκότα και μάφιν, αλλά δίνουν εξαιρετική γεύση και στο γιαούρτι σας.
Ένα εύκολο, νοστιμότατο και θρεπτικόταο γλυκό μπορεί να παρασκευαστεί απλά απλώνοντας κεράσια (χωρίς το κουκούτσι) σε ένα ταψί, με λίγη ζάχαρη. Πασπαλίστε από πάνω τριμμένα μπισκότα και ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το μπισκότο. Τα κεράσια βέβαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρά πιάτα: προσθέστε τα σε πράσινες σαλάτες και συνδυάστε τα με καρύδια και αγγούρι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σάλτσα για κόκκινο κρέας: σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε λίγο κόκκινο κρασί, κεράσια και λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Συστατικά

16 κεράσια πλυμένα και στεγνά
1 κλαδάκι βανίλια (αν δεν έχουμε θα βάλουμε 2 βανίλιες σε σκόνη)
250 ml. φρέσκο γάλα
5 φύλλα ζελατίνη
2 κρόκοι αυγού
40 γρ. ζάχαρη
250 ml. κρέμα γάλακτος χτυπημένη

Οδηγίες συνταγής

- Μ' ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους της βανίλιας από ένα κλαδάκι βανίλια και τους ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι μαζί με το γάλα, μια πρέζα αλάτι και το κλαδάκι της βανίλιας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μόλις πάρουν μια βράση τα σβήνουμε και τα αφήνουμε για 10'.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε τρεις κουταλιές ζεστό νερό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Βγάζουμε το κλαδάκι από το γάλα και σιγά σιγά το χύνουμε στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τα ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανάβουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 7' μέχρι να δέσουν.
- Προσθέτουμε τη ζελατίνη στραγγισμένη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας προσεκτικά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μεταφέρουμε το μείγμα σε φορμάκια των 150 γρ. και παγώνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να πήξει.
- Ξεφορμάρουμε βουτώντας τα φορμάκια για 10 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και γαρνίρουμε με τα κεράσια, και σιρόπι από κεράσια η cherry liker στην κορυφή.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πηγή: http://www.lovecooking.gr/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewrecipe&recipe_id=853&Itemid=54

Βαυαρέζικη σαλάτα λάχανο (προέλευση Αυστρία)


Υλικά
για 6 άτομα

600γρ. λάχανο
125 γρ. μπέικον
½ κρεμμύδι
4 κουτ. σουπ. ξύδι, λίγη ζάχαρη, λίγο κύμινο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 10 λεπτά


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια και το ψιλοκόβουμε.
- Ζεματίζουμε το λάχανο σε βραστό νερό για 3 λεπτά, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το ξίδι, τη ζάχαρη, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
-Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το περιχύνουμε με το μείγμα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα και αφήνουμε τη σαλάτα να «τραβήξει».
- Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.


Στούντελ με μήλο - Apple stundel (προέλευση Αυστρία)


Η συνταγή είναι βασισμένη σε μία παλαιότερη από την Κα Βέφα Αλεξιάδου μα αρκετά τροποποιημένη από μέρους μου μιας και άλλαξα κατά πολύ την δοσολογία ορισμένων συστατικών και πρόσθεσα ακόμα 2.

Συστατικά

1 κιλο ζύμη σφολιάτα ή μια δόση ζύμη στρούντελ
2 κιλά μήλα
1 και 3/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες σουλτανίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο/μοσχοκαρφο
1/2 κούπας βούτυρο φρέσκο ζωικό τύπου Κερκύρας λιωμένο
4 κουταλιές κορν φλάουρ (καλαμποκάλευρο ψιλό λευκό)
λίγη ζάχαρη άχνη
λίγη σαντιγύ (προεραιτικά)

Εκτέλεση

1. Κόψτε τα μήλα σε όγδοα και αφού τα πλύνετε πολύ καλά εξωτερικά, καθαρίστε τα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1/3 κούπας νερό. Σιγοβράστε τα σκεπασμένα μερικά λεπτά, προσέξτε ότι δεν πρέπει να λιώσουν. Στραγγίστε τα και μετρήστε το ζουμί τους. Πρέπει να είναι 1 και 1/2 κούπα. Αν είναι περισσότερο, συμπυκνώστε το, βράζοντάς το περισσότερο, αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε το με νερό.




2. Διαλύστε στη συνέχεια το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο. Βράστε το σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει και να διαυγάσει. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με τα μήλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το βούτυρο που έχετε ήδη λιώσει.

3. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο 60x25 εκ. Αραδιάστε στο κέντρο κατά μήκος τα μήλα και σκεπάστε τε με το μισό φύλλο. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη του άλλου μισού και σηκώστε το να έλθει και να επανωτίσει λίγο στην άκρη του πρώτου, καλύπτοντας τα μήλα. Πατήστε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσει. ΄Ετσι έχετε ένα μακρύ ρολό.
4. Βάλτε το με προσοχή σε καλά βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα γλυκού 25 εκ. σχηματίζοντας κουλούρα ή καλύτερα το αφήνετε σε ρολο. Ενώστε τις δύο άκρες βρέχοντας πάλι το φύλλο με νερό, για να κολλήσει. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το στρούντελ στην κατάψυξη. ΄Οταν πρόκειται να το ψήσετε, αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες, να ξεπαγώσει, χαράξτε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι ακτινωτά σε κανονικές αποστάσεις και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η σφολιάτα και παρατηρήσετε το σιρόπι να εξέρχεται της ζύμης.
5. Οταν ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια τους με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό. Συνοδέψτε το, αν θέλετε, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ όπως συνηθίζεται στην βόρεια Ιταλία και στην Αυστρία. Όπως βλέπετε και παρακάτω που πλέον μπήκα στην εργοστασιακή παραγωγή για τον συγκάτοικό μου.

Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)


Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...

Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.

Τα υλικά μας ...

300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...


Εκτέλεση

- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.



- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.



- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.





- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.