Συνταγές
Ατζούγια

Άλειμμα ελιάς (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

300γρ ελιές μαύρες Ροβιών χωρίς κουκούτσι
2 σκελίδες σκόρδο
100γρ κάππαρη
6 φιλέτα αντσούγιας
1 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιαντρο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπράντυ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-4 κουταλιές της σούπας Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  


Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τις ελιές, το σκόρδο, την κάππαρη, τις αντσούγιες και τα αρωματικά. 
- Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μπράντυ, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Μακαρονάδα του ναυτικού


Υλικά

3/4 του κιλού τομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
αλάτι χοντρό
μια χοντρή σκελίδα σκόρδο
τέσσερις κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ψιλοκομμένη σάρκα από πράσινες ελιές
τέσσερις κουταλιές κάπαρη (όχι συντηρημένη σε αλάτι)
10 κλωνιά μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
αλάτι ψιλό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τέσσερα φιλέτα αντσούγιας διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα
μια μικρή κονσέρβα τόνου διατηρημένου σε λάδι, στραγγισμένου
μισό κιλό σπαγγέτι καλής ποιότητας
μεγάλα, φρέσκα φύλλα βασιλικου.


Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, αφού τις ζεματίσουμε σε καυτό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι, νερό. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια ακμής 2 εκατοστών. - Τσακίζουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τι λάδι μας. Μόλις γίνει χλιαρό βάζουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε ένα με δύο λεπτά (να χρυσίσει).
- Προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές και την κάπαρι και βράζουμε για λίγα λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε (κουνάμε μόνο μερικές φορές ελαφρά το τηγάνι, διότι δε θέλουμε να διαλυθούν οι κύβοι της τομάτας).
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε τα φιλέτα της αντσούγιας σε κομμάτια των δύο εκατοστών.
- Προσθέτουμε την αντσούγια και τον τόνο, σε μεγάλες μπουκιές, στη σάλτσα και αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη στη φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.
- Η αντσούγια θα διαλυθεί σχεδόν, ο τόνος θα μείνει σε μεγάλα κομμάτια.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, al dente.
- Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το «ζουμί» (το λάδι) από τη σάλτσα μας.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, που την έχουμε ζεστάνει.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα στην κορυφή και διακοσμούμε με τα φύλλα του βασιλικού.
- Η μακαρονάδα μας τρώγεται ζεστή και -παρότι πιθανώς δεν θα το τηρήσετε- κανονικά δεν σερβίρεται με τυρί.

Bricks (προέλευση Τυνησία)


Τα Bricks ένα δημοφιλές πιάτο στη Τυνησία, αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική. Παραδοσιακά τηγανίζονται σε καυτό λάδι και σερβίρονται αμέσως αλλιώς γίνονται πολύ βαριά και λιπαρά. Εναλλάκτικά μπορειτε να τα ψήσετε.

Υλικά

250 γρ. φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Σουσάμι

ΓΕΜΙΣΗ

1/3 φλ. ελιές χωρίς κουκούτσι, μάυρες, πράσινες ή και απο τα 2 είδη
3 φιλέτα αντζούγιας
3 ντουματούλες λιαστές, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουτ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 κουτ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 αυγά βρασμένα και ψιλοκομμένα
Χυμός από λεμόνι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

- Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση.
- Ψιλοκόβετε τις ελιές και τα φιλέτα της αντζούγιας.
- Τα ανακατεύετε με τις λιαστές ντοματούλες, τα αμύγδαλα, τον μαϊντανό, τα αυγά και τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε, να ενωθούν καλά όλα τα υλικά (δεν βάζετε αλάτι, γιατί οι αντζούγιες έχουν ήδη αρκετό).
- Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε μακρόστενες λωρίδες.
- Κρατάτε τα υπόλοιπα φύλλα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν οι άκρες.
- Βάζετε 3-4 λωρίδες, αλείφοντας στο ενδιάμεσο με λάδι και βάζετε στην άκρη τους από 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση που έχετε ήδη ετοιμάσει.
- Τυλίγετε σε τριγωνάκια ή διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και φτιάχνετε μικρά ρολάκια.
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα κρούστας και η γέμιση.
- Βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και αλείφετε και τα bricks με λάδι.
- Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου να γίνουν τραγανιστά και να ροδίσουν.
- Έτσι ψητά τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν τα τηγανίσετε, πρέπει να τα σερβίρετε αμέσως ζεστά.

Σάλτσες με βούτυρο

Βούτυρο με καπνιστό σολομό
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σολομό καπνιστό με 200 gr βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε & φρέσκο σολομό, που θα έχετε βράσει προηγουμένως κι αφήσει να κρυώσει.

Βούτυρο με τόνο
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr τόνο (κονσέρβα) με 125 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αντζούγια
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 75 gr φιλέτα αντσούγιας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι. Προσθέτετε 200 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με σαρδέλες
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σαρδέλες του κουτιού (με λάδι), λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με ρέγκα
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr φιλέτα ρέγκας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με αυγά ψαριού
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr αυγά ψαριού (θα τα έχετε βράσει & θα τ’ αφήσετε να κρυώσουν), μαζί με 100 gr βούτυρο & λίγη μουστάρδα. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με γαρίδες

Καθαρίζετε γαρίδες, τις βράζετε, τις ζυγίζετε & τις κοπανάτε στο γουδί μαζί με βούτυρο ίδιου βάρους. Δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με αστακό
Βράζετε τα αυγά, τα μαλακά μέρη & τα πόδια του αστακού σε νερό αλατισμένο, μαζί με λίγο θυμάρι, δάφνη, μερικά σπυριά πιπέρι & φυλλαράκια μαϊντανού. Το βράσιμο θα είναι μερικών λεπτών. Τα σουρώνετε & πετάτε τα αρωματικά χόρτα. Τα ζυγίζετε, προσθέτετε το ίδιο βάρος βουτύρου, τα κοπανάτε στο γουδί & τα δουλεύετε, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με χαβιάρι
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr χαβιάρι καλής ποιότητας με 200 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με φουά γκρα
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr φουά γκρα φρέσκο, με 50 gr βούτυρο & τα δουλεύετε.

Βούτυρο με σκόρδο
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 100 gr σκόρδο (που θα βράσετε επί 5 λεπτά & θα σκουπίσετε) μαζί με 100 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με κρεμμυδάκι φρέσκο
Κοπανάτε στο γουδί κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το πράσινο του μέρος, αφού το βράσετε, το στραγγίσετε και το σκουπίσετε. Προσθέτετε το ίδιο βάρος βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτρο με μανιτάρια
Καθαρίζετε 150 gr μανιτάρια, τα κόβετε σε φετούλες, τα ψήνετε με βούτυρο & τα αλατοπιπερώνετε. Τα κοπανάτε στο γουδί με 150 gr βούτυρο φρέσκο & τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με πιπεριά
Ψήνετε με βούτυρο 150 gr πιπεριά γλυκιά (κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη). Μόλις κρυώσει, την κοπανάτε στο γουδί με 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με ντομάτα
Δουλεύετε καλά 200 gr βούτυρο & προσθέτετε 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας πηχτή & κρύα .

Βούτυρο α λά ραβιγκότ
Βράζετε επί 3 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό ίσες ποσότητες (150 gr συνολικά) μαιντανού & φρέσκου κρεμμυδιού κομμένου σε φέτες. Τα κοπανάτε στο γουδί, προσθέτετε 150 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με ραπανάκι
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr ραπανάκι τριμμένο, με 200 gr βούτυρο Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αυγά
Κοπανάτε στο γουδί 125 gr βούτυρο, με 6 κροκάδια αυγών, λίγο αλάτι & πιπέρι καγιέν. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο καγιέν
Δουλεύετε 100 gr φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο με 1 gr πιπέρι καγιέν.

Βούτυρο με κάρυ
Δουλεύετε 225 gr βούτυρο φρέσκο & το ανακατεύετε με 3 gr κάρυ σε σκόνη.

Βούτυρο με μουστάρδα
Δουλεύετε 200 gr βούτυρο με 2 κουταλιές μουστάρδα, ώσπου να γίνουν αλοιφή.