Συνταγές
Αρνί

Αρνάκι στη λαδόκολλα


Υλικά

1-2 κιλά αρνάκι
Ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπεριά πράσινη

Προετοιμασία

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε σημεία που έχει ψαχνό πολύ χαράζομε με ένα μαχαίρι και βαζουμε κομματάκια απο το σκόρδο και την πιπεριά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Βάζουμε 3 φύλλα λαδόκολλας και βάζουμε λίγο λαδάκι στην κόλλα πάνω και τοποθετούμε το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε γενναία
- Γυρίζουμε πολλές φορές το κρέας με την λαδόκολλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σφραγιστεί καλά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τυλίγουμε μετα το κρέας με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε ταψάκι ελαφρα λαδομένο.
- Τοποθετουμε στο φουρνο στους 220 με 230 βαθμούς για περίπου 1 με 1,5 ώρα. Να υπολογίσετε ό,τι για κάθε κιλό κρέατος περίπου 1 ώρα ψησίματος.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μετά το πέρας ελέγχουμε αν μαλάκωσε. Τότε είναι έτοιμο...
- Ανοίγουμε προσεχτικα διοτι καίει πολύ και σερβίρουμε ζεστο.

Αρνάκι γάλακτος στο φούρνο με πατάτες (προέλευση Κρήτη)

Tο νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά σήμερα μιας και είχα καλεσμένους στο σπίτι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια όπψς συνηθίζουν και στα μ΄έρη της μητέρας μου σε μεγάλες γιορτές και γάμους.

Υλικά

2 με 3 κιλά αρνάκι γάλακτος καθαρισμενο καλά από τα λίπη του και κομμένο σε ατομικές μερίδες. Ο κρεοπώλης σας ξέρει...
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομένες στα 4
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα δάφνης
Κανέλλα
Γαρύφαλλο ή μοσχόκαρφα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό φρέσκιας ντομάτας

Εκτέλεση

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Το βάζουμε μετά σε ένα ταψι σκορπια τα κομμάτια και αλατοπιπερόνουμε καλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στην συνέχεια τοποθετουμε στα κενα τις πατάτες για να καλύψουμε καθε κενο.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι σκόρπια, σε ολο το ταψί μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σκορπαμε μέσα τα γαρύφαλλα μας και τα φύλλα δάφνης και την κανέλλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ρίχνουμε την ντομάτα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει ελαφρά το κρέας μας.
- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ζεστο φούρνο στους 200 με 230 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
- Στο μισό χρόνο ψησίματος αφαιρουμε το αλουμινόχαρτο και ελέγχουμε. Γυρίζουμε μονάχα το κρέας να ψηθεί από την άλλη πλευρά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κιαγίτ κεμπάπ ή αρνάκι τηλιγμένο στο χαρτί (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνί Κατσαρόλας




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνί της Κατσαρόλας


Υλικά

2 κιλά αρνί μπούτι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το κρέας
- Βάζετε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρέας
- Προοθέτετε το χυμό του Λεμονιού και αφήνετε να βράσει
- Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνει με την σάλτσα του

Kρεατόπιτα χωριάτικη

Υλικά
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι 1 αβγό 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι Λίγο αλάτι 1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη 1 φλιτζάνι νερό ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ½ κουταλάκι σόδα

Για τη γέμιση

Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα


Εκτέλεση

Ετοιμασία της ζύμης

- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή.
- Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.


Ετοιμασία της γέμισης

- Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.
- Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
- Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.
- Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
- Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Aρνάκι με μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλό κρέας πρόβειο κομμένο σε μικρές μερίδες
5 μελιτζάνες τσακώνικες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 ½ ποτήρι πολτό φρέσκιας ντομάτας
½ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι και πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο).

Εκτέλεση

- Πλένουμε σχολαστικά τα κομμάτια του κρέατος, ιδιαίτερα στα σημεία που έχει κοπεί το κόκκαλο για να απομακρύνουμε τα ενοχλητικά κοκκαλάκια.
- Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το αφήνουμε  να βγάλει τα υγρά του.
- Όταν στεγνώσει, προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρέας.
- Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τομάτα, τα καρυκεύματα, αλάτι και αρκετό βραστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει.
- Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες ή σε στρογγυλά κομμάτια και τις περνάμε από το τηγάνι, όπου έχουμε βάλει δύο κουταλιές λάδι και δυνατή φωτιά για να ροδίσουν γρήγορα.
- Τις βάζουμε κι αυτές στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν μόνο με τη σάλτσα.
- Σείουμε την κατσαρόλα αλλά δεν ανακατεύουμε με κουτάλα από τη στιγμή που θα βάλουμε τις μελιτζάνες.

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Γιαουρτλού κεμπάπ (Προέλευση Τουρκία)


Υλικά

Για τα κεμπαπ

500 γρμ κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο (αρνίσιο και μοσχαρίσιο)
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1/2 φλυτζ. τσαγιού μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο
καυτερή πάπρικα (ή κόκκινο πιπέρι ), κύμινο, μπαχάρι, κόλιανδρο
αλάτι,πιπέρι,
καλαμάκια για σουβλάκια

Για την σάλτσα

60 γρμ βούτυρο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη κανέλλα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι,πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Μερικές πίτες για σουβλάκια, ψημμένες στα κάρβουνα
500 γρμ στραγγιστό γιαούρτι
λίγο βούτυρο
sumak ή λίγη πάπρικα γλυκειά


Εκτέλεση

- Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα καλαμάκια σε νερό για να μην καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι,τον μαιντανό,το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το μείγμα του κρεμμυδιού,τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
- Πλάθουμε μακρόστενα κεμπαπ και τα περνάμε στα καλαμάκια.
- Ψήνουμε τα κεμπάπ στα κάρβουνα (ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα) μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε τις ντομάτες,το σκόρδο λιωμένο, την κανέλλα, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας την σαλτσα συχνά.
- Σε μία πιατέλα τοποθετούμε τις ψημένες πίτες (τις οποίες έχουμε κόψει στα τέσσερα), τα κεμπάπ,την σάλτσα από πάνω και σκεπάζουμε με γιαούρτι.
- Σ' ένα τηγανάκι,λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το sumak ή την πάπρικα και περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
- Σερβίρουμε αμέσως.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί (αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/4 φλυτζ. βούτυρο γάλακτος
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό αρνάκι άπαχο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουτ. γλ. τοματοπελτές
2 1/2 φλυτζ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. γλ. θυμάρι
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1 1/2 φλυτζ. ζωμό κρέατος
1/3 φλυτζ. μαιντανός ψιλοκομμένος

Για τον πουρέ μελιτζάνας

1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
3 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού
3 κουτ. σουπ. αλάτι
1 φλυτζ. γάλα
2 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
1/4 φλυτζ. βούτυρο
1/4 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρμ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση

- Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι σε σκεύος και τηγανίζουμε το αρνάκι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας,τις ψιλοκομμένες ντομάτες,το θυμάρι,την ρίγανη και τον ζωμό κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και μόλις βράσουν,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει καλά το αρνάκι.
- Βγάζουμε από την επιφάνεια της σάλτσας το περιττό λίπος το οποίο φαίνεται.Όσο το κρέας βράζει ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας.
- Ζεσταίνουμε το γκρίλ.
- Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι εδώ κι εκεί για να μπορέσει να εισχωρήσει η θερμοκρασία.
- Ψήνουμε στο γκριλ περίπου 14-15 λεπτά,γυρίζοντας τις μελιτζάνες 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού,3 φλυτζάνια νερό και το αλάτι.
- Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν,τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τον πολτό από την σάρκα τους μέσα στο μείγμα με το λεμόνι και το αλάτι.
- Τις αφήνουμε μέσα στο μείγμα περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν και να μην μαυρίσουν.
- Βάζουμε τον πολτό της μελιτζάνας μέσα σε σουρωτήρι και πιέζουμε για να φύγουν τα υγρά.Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ζεσταθούν καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα,προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το αλεύρι για ένα λεπτό περίπου
- Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το γάλα,ανακατεύοντας με το σύρμα για να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και το τυρί στην σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε περίπου για 5 λεπτά το μείγμα μέχρι να γίνει απαλό σαν κρέμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση και της παρακάτω παραλλαγής.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τρόπος σερβιρίσματος
Στην μέση του πιάτου αδειάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας και προσθέτουμε από πάνω το αρνάκι. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το αρνάκι, πασπαλίζουμε με μαιντανό και σερβίρουμε ζεστό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Harira (pροέλευση Αίγυπτος)


Όταν ο ήλιος δύει, ειδικά τις μέρες που οι μωαμεθάνοί γιορτάζουν το Ραμαζάνι, το πρώτο που σπεύδουν να κάνουν είναι να δοκιμάσουν τη σπεσιαλιτέ της αραβικής κουζίνας, τη harira. Γι'αυτό και μερικές φορές ονομάζεται "Η σούπα του ραμαζανιού". Συνήθως τη φτιάχνουν σε μεγάλες ποσότητες και είναι ένα ικανοποιητικό δείπνο ή ένα γευστικό πρώτο πιάτο στο τραπέζι τους. Μερικά σπασμένα κομματάκια από φιδέ μπορούν να προστεθούν στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος αν θέλετε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ ρεβίδια ξερά μουλιασμένα από τη προηγούμενη μέρα
250-300 γρ αρνάκι σε κύβους ή κόκαλα από κοτόπουλο ή αρνί
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι κόλιανδρος
2 1/2 λίτρα νερό
150 γρ φακές
1 κουτ γλ κάρυ σε σκόνη
2 κουτ γλ κανέλα σε σκόνη
1 κουτ γλ τζίτζερ σε σκόνη
1 κουτ γλ κύμινο σε σκόνη
1 κουτ γλ πιπέρι
1 κουτ γλ αλάτι χοντρό
500 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 κουτ αλεύρι
150 ml κρύο νερό
2 λεμόνια
2 κουτ αγνό παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Σουρώνετε τα ρεβίθια που έχετε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με το κρέας και το νερό.
- Ψιλοκόβετε 2 κουτ από το κόλιανδρό και 2 κουτ από τον μαϊντανό και τα κρατάτε στην άκρη.
- Δένετε τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα με σπάγκο και τα βάζετε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα ρεβίθια.
- Βγάζετε και πετάτε τα αρωματικά χόρτα και τα κόκαλα (αν τα έχετε χρησιμοποιήσει).
- Αδειάστε στην κατσαρόλα για 20 ακόμα λεπτά και στην συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
- Σιγοβράζετε για 30 ακόμα λεπτά. Χτυπάτε το αλεύρι με το κρύο νερό σε μπολ χωρίς να δημιουργηθούν σβόλοι.
- Προσθέτετε το μίγμα αυτό στη σούπα και βράζετε για 10 λεπτά ή ώσπου να πήξει ελαφρά.
- Προσθέτετε τον χυμό του ενός λεμονιού και κόβετε σε φετούλες το δεύτερο.
- Ρίχνετε στη σούπα το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα που έχετε κρατήσει.
- Σιγοβράζετε για 2-3 λεπτά.
- Μοιράζετε σε ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.

Αρνί με κριθαράκι στο φούρνο


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το κόβετε σε μερίδες
- Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
- Προσθέτετε το κρέας και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει
- Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί
- Αφού ψηθεί το μεταφέρετε σε ένα ταψί
- Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό και τα ρίχνετε στο ταψί
- Αλατοπιπερώνετε
- ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως η σάλτσα να αρχίσει να βράσει
- Ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει
- Σερβίρεται με κεφαλοτύρι

Αρνί με κολοκυθάκια στο φούρνο


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό κολοκυθάκια
3 φρέσκιες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
αλάτι και πιπέρι


- Αλατοπιπερώνετε το κρέας
- Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες
- Τις στρώνετε στο ταψί και βάζετε πάνω απ' αυτές το κρέας
- Προσθέτετε το βούτυρο
- ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως να ροδίσει και να μισοψηθεί
- Καθαρίστε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε σε φέτες όχι πολύ ψιλές και τα αλατοπιπερώνετε
- Τα βάζετε και αυτά στο ταψί και ψήνεται μέχρι να μείνει το βούτυρο για σάλτσα

Αρνί με Αρακά


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό αρακάς
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φρέσκιες ντομάτες
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το μπούτι
- Το βάζετε στο ταψί
- Τρίβετε τις ντομάτες στο τρίφτη
- Προσθέτετε τη μισή ποσότητα ντομάτας στο ταψί
- Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως να μισοψηθεί
- Προσθέτετε 1-2 φλιτζάνια νερό και την υπόλοιπη ντομάτα και μόλις βράσουν ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει

Αρνί Λαδορίγανη στο φούρνο


Υλικά

1 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι λάδι
2 λεμόνια
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το αρνί
- Πασπαλίζετε με ρίγανη
- Το βάζετε στο ταψί και το περιχύνετε με το λαδολέμονο
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο προσθέτοντας μία φορά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
- Περιβρέχετε το κρέας που και που έως να ψηθεί

Αρνί Λαδορίγανη στην κατσαρόλα


Υλικά

1 κιλό αρνί .
1 φλιτζάνι λάδι
2 λεμόνια
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το αρνί
- Πασπαλίζετε με ρίγανη
- Το βάζετε στην κατσαρόλα και το περιχύνετε με το λαδολέμονο
- Ψήνετε σε μέτριο φωτιά προσθέτοντας μία φορά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
- Ψήνετε μέχρι να μείνει με το λάδι του

Αρνί Καπαμά


Υλικά

1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
2 κουταλιές του γλυκού πελτέ
2 φρέσκιες ντομάτες
1 κομμάτι κανέλλα
2 γαρύφαλλα
2 μπαχάρια
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το αλευρώνετε
- Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζετε τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν
- Βάζετε το κρέας στη κατσαρόλα και αφήνετε το βούτυρο στο τηγάνι
- Ρίχνετε στο βούτυρο το κρασί, την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσει
- Βάζετε την σάλτσα στην κατσαρόλα με το κρέας
- Προσθέτετε τα μπαχαρικά
- ψήνετε σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας μία φορά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
- Ψήνετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του

Αρνί Εξοχικό


Υλικά

1 κιλό αρνί
1/2 φλιτζάνι λάδι
4 κρεμμύδια
3 καρότα
2 πατάτες
μισό σακούλι αρακά
1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
φύλλο κρούστας


Εκτέλεση

- Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια
- Βάζετε το λάδι σε μία κατσαρόλα να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρέας
- Αλατοπιπερώνετε
- Βρέχετε με το χυμό λεμονιού
- Βράζετε τα λαχανικά για 10 περίπου λεπτά
- Στραγγίζετε τα λαχανικά και τα σουτάρετε με το βούτυρο
- Απλώνετε τα φύλλα και σε κάθε ένα γεμίζετε με το μείγμα και τυλίγετε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 περίπου ώρα

Αρνί βραστό


Υλικά

1 κιλό αρνί
5-6 κρεμμύδια μικρά
4-5 καρότα
2-3 ρίζες σέλινο
λίγο λάδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μία κατσαρόλα να κάψει
- Ρίχνετε τα μισά κρåεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά
- Προσθέτετε το κρέας και αφού το φέρετε δύο βόλτες, το σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε τα λαχανικά και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά.

Αρνάκι Φρικασέ


Υλικά

1 1/2 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι φύλλα σέλινου
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι και πιπέρι
3 αυγά
1 λεμόνι

Εκτέλεση

- Κόβετε το κρέας σε μερίδες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια
- Ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε
- Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, το σέλινο, τα μαρούλια και τον άνηθο
- Αλατοπιπερώνετε
- Αφήνετε να βράσουν 2 ώρες περίπου
- Μόλις είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
- Χωρίζετε τους κρόκους από τ' ασπράδια
- Στύβετε το λεμόνι
- Χτυπάτε τ' ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα
- Ρίχνετε τους κρόκους στην μαρέγκα
- Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού
- Προσθέτετε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψει το αυγό
- Γυρίζετε το μίγμα στην κατσαρόλα
- Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού

Κασουλέ Συριανό


Υλικά

1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα κρεμμύδι
1/2 κιλό αρνάκι ή μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1/2 κιλό χοιρινό
1/2 κιλό λουκάνικα χωριάτικα
250 γρ. μπέικον
5 φρέσκιες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι
αλάτι και πιπέρι
1/4 κούπας κονιάκ
1 πακέτο φασόλια γίγαντες

Χρόνος ψησίματος: 30'


Εκτέλεση

- Βάζουμε τα κρεατικά με το λάδι και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σβήνουμε με το κονιάκ.
- Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το κανονικό πιπέρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό ντομάτας σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.
- Σε ένα σκεύος για γιουβέτσι ρίχνουμε τους γίγαντες, αφού τους έχουμε βράσει, και το κρέας και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Τσιλιχούρδα (παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας)


Υλικά
για 6 άτομα

1/2 κιλό εντεράκια
1 συκωταριά
1 αρνίσια κοιλιά
1 κούπα λάδι
1 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 50'

Εκτέλεση

- Πλύντε καλά τα έντερα και γυρίστε το μέσα έξω με τη βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος ή μιας μικρής ξύλινης σούβλας.
- Πλύντε τα και πάλι πολύ καλά. Βάλτε τα σ' ένα μπολ με λίγο ξύδι κι αφήστε τα να σταθούν μερικά λεπτά.
- Ξεπλύντε και στραγγίστε τα. Αχνίστε τα, στραγγίστε και ψιλοκόψτε τα.
- Αχνίστε τη συκωταριά και την κοιλιά, στραγγίστε τις και ψιλοκόψτε τις.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε τα εντεράκια, τη συκωταριά και την κοιλιά.
- Προσθέστε τα δύο κρεμμύδια κι ανακατέψτε επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθούν.
- Ρίξτε 2 κούπες ζεστό νερό και σιγοβράστε περίπου 30' ή ώσπου να μισομαλακώσουν τα υλικά.
- Προσθέστε τα μυρωδικά, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και συνεχίστε ακόμη 20' το βράσιμο, να μαλακώσουν καλά η συκωταριά και τα εντεράκια και να δέσει η σάλτσα.

Σημείωση : Αν δε βρείτε αρνίσια κοιλιά, μπορείτε να την παραλείψετε.


Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο


Υλικά

900 γρ αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2,5 ml (1/2 κουταλάκι) ζάχαρη
75 ml (1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα
ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο

150 ml (2/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
10 ml (2 κουταλάκια) τριμμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

- Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο, αναμειγνύετε το γιαούρτι, το δυόσμο, το κόλιαντρο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ σερβιρίσματος.
- Κόβετε το αρνί σε κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ. Αναμειγνύετε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και περιχύνετε με το μείγμα το αρνί.
- Αναμειγνύετε το αρνί με το μείγμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Σουρώνετε το κρέας και το περνάτε σε σουβλάκια.
- Τα τοποθετείτε σε σχάρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
- Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με το δενδρολίβανο.
- Σερβίρετε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιαντρο.
- Μυστικό: Σκεπάζετε τις άκρες στα ξύλινα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Αρνάκι κλέφτικο


Υλικα
για 6 ατομα

1 κιλο αρνακι χωρις κοκαλα κομμενο σε μεριδες
2 κουταλιες χυμο λεμονι
200 γραμμ κεφαλοτυρι κομμενο σε λεπτες λωριδες
1/3 φλιτζ τσαγιου ελαιολαδο ριγανη η θρουμπι λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο
αλατι πιπερι


Εκτέλεση

- Τοποθετειτε τις μεριδες του κρεατος σε λεκανη
- Προσθετετε το ελαιολαδο τη ριγανη λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο το αλατι και το πιπερι
- Τα ανακατευετε όλα μαζι προσθετετε το χυμο λεμονιου και ανακατευετε ξανα
- Κοβετε τη λαδοκολλα σε κοματακια υπολογιζοντας ότι κάθε κομματι θα πρεπει να φτανει να τυλιχτει κάθε μεριδα δυο φορες
- Τοποθετειτε μια μια τις μεριδες το κρεας πανω στη λαδοκολλα βαζετε πανω από κάθε μεριδα ένα κομματι κεφαλοτυρι την πασπαλιζετε με ριγανη η θρουμπι και την τυλιγετε .
- Διπλωνετε τις ακρες της λαδοκολλα για να μην ανοιξουν κατά το ψησιμο
- Αραδιαζετε της μεριδες σε ένα ταψι προσεχοντας το τυρι να είναι από πανω ώστε όταν λειωσει κατά το ψησιμο να απλωθει πανω στο κρεας. Ψηνετε στους 200 βαθμους για 1 ωρα .