Συνταγές
Αίγυπτος

Harira (pροέλευση Αίγυπτος)


Όταν ο ήλιος δύει, ειδικά τις μέρες που οι μωαμεθάνοί γιορτάζουν το Ραμαζάνι, το πρώτο που σπεύδουν να κάνουν είναι να δοκιμάσουν τη σπεσιαλιτέ της αραβικής κουζίνας, τη harira. Γι'αυτό και μερικές φορές ονομάζεται "Η σούπα του ραμαζανιού". Συνήθως τη φτιάχνουν σε μεγάλες ποσότητες και είναι ένα ικανοποιητικό δείπνο ή ένα γευστικό πρώτο πιάτο στο τραπέζι τους. Μερικά σπασμένα κομματάκια από φιδέ μπορούν να προστεθούν στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος αν θέλετε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
200 γρ ρεβίδια ξερά μουλιασμένα από τη προηγούμενη μέρα
250-300 γρ αρνάκι σε κύβους ή κόκαλα από κοτόπουλο ή αρνί
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι κόλιανδρος
2 1/2 λίτρα νερό
150 γρ φακές
1 κουτ γλ κάρυ σε σκόνη
2 κουτ γλ κανέλα σε σκόνη
1 κουτ γλ τζίτζερ σε σκόνη
1 κουτ γλ κύμινο σε σκόνη
1 κουτ γλ πιπέρι
1 κουτ γλ αλάτι χοντρό
500 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 κουτ αλεύρι
150 ml κρύο νερό
2 λεμόνια
2 κουτ αγνό παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Σουρώνετε τα ρεβίθια που έχετε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με το κρέας και το νερό.
- Ψιλοκόβετε 2 κουτ από το κόλιανδρό και 2 κουτ από τον μαϊντανό και τα κρατάτε στην άκρη.
- Δένετε τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα με σπάγκο και τα βάζετε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα ρεβίθια.
- Βγάζετε και πετάτε τα αρωματικά χόρτα και τα κόκαλα (αν τα έχετε χρησιμοποιήσει).
- Αδειάστε στην κατσαρόλα για 20 ακόμα λεπτά και στην συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
- Σιγοβράζετε για 30 ακόμα λεπτά. Χτυπάτε το αλεύρι με το κρύο νερό σε μπολ χωρίς να δημιουργηθούν σβόλοι.
- Προσθέτετε το μίγμα αυτό στη σούπα και βράζετε για 10 λεπτά ή ώσπου να πήξει ελαφρά.
- Προσθέτετε τον χυμό του ενός λεμονιού και κόβετε σε φετούλες το δεύτερο.
- Ρίχνετε στη σούπα το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα που έχετε κρατήσει.
- Σιγοβράζετε για 2-3 λεπτά.
- Μοιράζετε σε ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.