Συνταγές
Ήπειρος

Αλευρόπιτα (προέλευση Ήπειρος)


Υλικά

Για το µίγµα:

16 κουταλιές αλεύρι
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
αλάτι
3 χτυπηµένα αυγά
1 ποτήρι γάλα
όσο νερό πάρει
τυρί φέτα

Για το άλειµα του ταψιού:

4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ

Για το τέλος:

1 αυγό χτυπηµένο µε λίγο νερό
λίγη τριµµένη φέτα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το µίγµα (εκτός από τη φέτα) µέχρι να γίνει οµοιόµορφος χυλός.
- Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κοµµάτια.
- Αλείφω το ταψί µε τη φυτίνη.
- Ρίχνω το µίγµα στο ταψί και ραντίζω µε το χτυπηµένο αυγό.
- Ψήνω στους 180 βαθµούς για τρία τέταρτα.

Πατατοσαλάτα από τη Ήπειρo (Προέλευση Ήπειρoς)


Υλικά (για 4 άτομα)
  4 μεγάλες πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μεγάλα πορτοκάλια λίγες ελιές ελαιόλαδο αλάτι λίγο μαϊντανό   Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε.
- Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στις πατάτες.
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ. 
- Τέλος, προσθέτουμε ελιές, αλάτι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Σαλάτα Φραστανά - ή αλλιώς η σαλάτα της γιαγιάς με πορτοκάλι (Προέλευση Ήπειρος)


'Η σαλάτα αυτή είναι ένα από τα νηστήσιμα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά ενός φίλου μου η Γιαννούλα η μακαρίτισσα το 1960 τη Μεγαλοβδομάδα στην Ήπειρο στο χωριό Φραστανά. Κατά την άποψή μου, είναι μια από τις πιο υγιεινές και νόστιμες σαλάτες. Μια δοκιμή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
Γιάννης Σιούζιος
Υλικά
2 πορτοκάλια φαγητού 10 μαύρες ελιές καλαματιανές, σίγουρα οι μανιάτισσες τα ταιριάζουν εξίσου 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο καυτερό 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τις φλούδες, τις ίνες και τα κουκούτσια, βγάζοντας τα 'φιλετάκια' (η γιαγιά του δεν έβγαζε τις ίνες γιατί τα πορτοκάλια ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα στην Ήπειρο) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα τοποθετούμε στο μπολ με τα πορτοκάλια, προσθέτουμε τον άνηθο, το κοκκινοπίπερο, το αλάτι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε για λίγη ώρα να μαριναριστούν (να τραβήξουν) και τοποθετούμε τα 'φιλετάκια' σε ένα πιάτο κυκλικά σαν κεραμίδια γύρω-γύρω. 
- Στη μέση βάζουμε τις ελιές και γαρνίρουμε με ένα ματσάκι άνηθο.
- Όλα τα υλικά να είναι κρύα.