Συνταγές
Άνηθος

Σουπιές µε σπανάκι (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεµµύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
λίγο δυόσµο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Kαθαρίζουµε τις σουπιές, τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το λάδι και προσθέτουµε τον άνηθο και το δυόσµο και στη συνέχεια τις σουπιές σε µικρά κοµµάτια.
- Οταν πάρουν µια βράση σβήνουµε µε το κρασί, βάζοµε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να µισοψηθεί.
- Ρίχνουµε και το σπανάκι ψιλοκοµµένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιµο.

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Μπλατσαρόπιτα - Χορτόπιτα Καπέσοβου (προέλευση Καπέσοβο)


Υλικά

1 κιλό χόρτα διάφορα
1/3 φλ. µαϊντανό
1/3 φλ. άνηθο
1/3 φλ. δυόσµο
1 φλ. ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι
250 γρ φέτα τριµµένη
1 φλ. λάδι
1 φλ. νερό
2,5 φλ. καλαµποκάλευρο
1 αυγό
1 φλ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

- Πλένω, κόβω και ζεµατίζω να χόρτα.
- Στραγγίζω και ανακατεύω µε τα αρωµατικά, τη φέτα και το λάδι, να ενωθούν.
- Σε µπωλ ανακατεύω το ξινόγαλο µε το νερό.
- Προσθέτω και το καλαµποκάλευρο να γίνει χυλός.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και ρίχνω το µισό χυλό.
- Προσθέτω τα χόρτα και καλύπτω µε τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνω στο 200 για 50'.

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Μυδοπίλαφο Πρέβεζας (προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά

1 κιλό µύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 ώριµες ντοµάτες
2 κρεµµύδια (ψιλοκοµµένα),
2 κλωναράκια µαϊντανό (ψιλοκοµµένο)
1 κλωναράκι άνηθο (ψιλοκοµµένο),
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Πλένετε προσεκτικά ένα – ένα τα µύδια, καθαρίζοντας το κέλυφος µε βουρτσάκι, κάτω από τρεχούµενο νερό.
- Τα αχνίζετε σε µια κατσαρόλα για να ανοίξουν (πετάτε όσα µύδια δεν άνοιξαν).
- Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεµµύδια, µέχρι να µαραθούν.
- Προσθέτετε τα µύδια, τον µαϊντανό και τον άνηθο και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντοµάτες ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες και 2 – 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, για να µην κολλήσει.
- Μαγειρεύετε µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα µε καθαρή υγρή πετσέτα και το αφήνετε για ½ -1 ώρα, πριν το
σερβίρετε.
- Εάν θέλετε µπορείτε να κρατήσετε µόνο το ψαχνό από τα µύδια και να πετάξετε το κέλυφος.

Αρακάς με πατάτες και παντσέτα


Υλικά

1 κιλό αρακάς καθαρισμένος
2 πατάτες
700 γρ. ώριμες ντομάτες
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
300-400 γραμμάρια παντσέτα κομμένη σε χοντρά κυβάκια

Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες.
- Kαθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες.
- Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.
- Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμύδια.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Προσθέτετε τις ντομάτες, τον αρακά και τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και την πάπρικα και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτή την κατσαρόλα.
- Πού και πού ανακατεύετε ελέγχοντας για νερό.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
Πέντε λεπτά πριν κλείσετε την φωτιά, προσθέτετε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και την παντσέτα.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Κιαγίτ κεμπάπ ή αρνάκι τηλιγμένο στο χαρτί (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Σαλάτα Φραστανά - ή αλλιώς η σαλάτα της γιαγιάς με πορτοκάλι (Προέλευση Ήπειρος)


'Η σαλάτα αυτή είναι ένα από τα νηστήσιμα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά ενός φίλου μου η Γιαννούλα η μακαρίτισσα το 1960 τη Μεγαλοβδομάδα στην Ήπειρο στο χωριό Φραστανά. Κατά την άποψή μου, είναι μια από τις πιο υγιεινές και νόστιμες σαλάτες. Μια δοκιμή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
Γιάννης Σιούζιος
Υλικά
2 πορτοκάλια φαγητού 10 μαύρες ελιές καλαματιανές, σίγουρα οι μανιάτισσες τα ταιριάζουν εξίσου 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο καυτερό 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τις φλούδες, τις ίνες και τα κουκούτσια, βγάζοντας τα 'φιλετάκια' (η γιαγιά του δεν έβγαζε τις ίνες γιατί τα πορτοκάλια ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα στην Ήπειρο) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα τοποθετούμε στο μπολ με τα πορτοκάλια, προσθέτουμε τον άνηθο, το κοκκινοπίπερο, το αλάτι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε για λίγη ώρα να μαριναριστούν (να τραβήξουν) και τοποθετούμε τα 'φιλετάκια' σε ένα πιάτο κυκλικά σαν κεραμίδια γύρω-γύρω. 
- Στη μέση βάζουμε τις ελιές και γαρνίρουμε με ένα ματσάκι άνηθο.
- Όλα τα υλικά να είναι κρύα.

Χταποδοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σουπιές με σπανάκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μυδοπίλαφο


ΥΛΙΚΑ

400 γρ. καθαρισμένα μύδια *
300 γρ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
λάδι
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον άνιθο και 3 ποτήρια νερό.
- Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει.
- Όταν το ρύζι έχει σχεδόν βράσει, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μύδια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμα.

* Σημείωση: Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα μύδια αν και στην αγορά υπάρχουν και κατεψυγμένα καθαρισμένα μύδια:

- Βάζουμε τα μύδια σε μια λεκάνη με νερό και τα πλένουμε καλά.
- Έπειτα τα ρίχνουμε σε καυτό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ανοίγουμε με ένα μαχαίρι, πετάμε το όστρακο και κρατάμε το εσωτερικό.

Ντολμαδάκια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Πρασόσουπα


Υλικά
(για 4-6 μερίδες)

2-3 μεγάλα (χονδρά) πράσα
1 πατάτα
2 φλιτζανάκια του καφέ κρέμα γάλακτος
Αλατι - λευκοπίπερο
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φυλλαράκια άνηθου


Ετοιμασία

- Κόβουμε κομματάκια τα πράσα και την πατάτα και τα βράζουμε (σε έξη φλιτζάνια του τσαγιού νερό) μέχρις ότου μ α λ α κ ώ σ ο υ ν.
- Μόλις γίνουν κάπως χλιαρά τα περνάμε (με το ζουμί τους) από το blender, προσθέτοντας ανάλογο αλάτι και λευκοπίπερο.
- Τα ξαναζεσταίνουμε προσθέτοντας και ανακατεύοντας σε κάθε πιάτο 1½ με 2 κουταλιές κρέμα, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας στην επιφάνεια ψιλοκομμένο άνηθο
- Έχουμε στο τραπέζι και λεμόνια, για προαιρετική χρήση.

Τα τί και τα πού της Καθαράς Δευτέρας



Από άλλα θαλασσινά: Κυδώνια, στρείδια, σωλήνες - φρέσκα από το Μεγάλο πεύκο, την Χαλκίδα ή τον Στρυμώνα. Θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά (της οδού Αθηνάς στην Αθήνα, της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ)

Από όσπρια: Φασουλοταβάς ή φασόλια «πιγιάζ» και ρεβύθια - σαλάτα, δηλαδή βρασμένα με λαδολέμονο, μαϊδανό και κρεμμύδια.

Και φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα συνοδευτικά της ημέρας δηλαδή : Φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπάνια, τουρσιά και πίκλες (διάφορα), λαγάνες.
Και βέβαια : ούζο, ρακί, ρετσίνα ή λευκό κρασί.

Φιλέτα σκουμπριού καπνιστά τα καλύτερα είναι τα Flokos - καπνιστά σε φυτικό λάδι (οβάλ κονσέρβες σε καφέ χρώμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Περιεχόμενο καθαρού βάρους: 125 γρ.) Είναι κυριολεκτικά «λουκούμι»! Τα βγάζετε στραγγιστά απ' το κουτί, τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνιθο.

Χοιρινό με πράσα «α λα κρεμ»


Υλικά

(για 6 περίπου μερίδες)

1,5 κιλό σπάλα χοιρινού, καθαρισμένη και κομμένη σε μπουκιές
1,5 κιλό περίπου πράσα, κομμένα με ψαλίδι σε ροδέλες ανά 3 εκατοστά
500-600 γρ. κρέμα γάλακτος (φαγητού, χωρίς ζάχαρη)
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κύβο ζωμό κρέατος
1 κύβο ζωμό από μυρωδικά χορταρικά
Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο αλάτι για την κρέμα (1 κουταλάκι του γλυκού)
Λευκοπίπερο από μύλο
½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι αχνίζουμε τα πράσα με δυνατή φωτιά, τόσο που να μαραθούν κάπως, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολλήσουν, μια και είναι προτιμότερο να μη βάλουμε νερό γιατί «αμολάνε» τα ίδια.
- Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα κρατάμε ζεστά με το ζουμί τους.
- Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε, επίσης σε δυνατή φωτιά, το χοιρινό με λίγο καλαμποκέλαιο ώσπου να ροδίσουν όλες οι μπουκιές, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
- Στραγγίζουμε.
- Σε ανάλογη κατσαρόλα με νερό (τόσο που να τις σκεπάζει-όχι παραπάνω), στο οποίο έχουμε διαλύσει τους δύο κύβους (επομένως δεν χρειάζεται και αλάτι), βάζουμε τις μπουκιές του χοιρινού να σιγοβράσουν περίπου 30' λεπτά.
- Τότε ρίχνουμε και τα πράσα με το ζουμί τους και τα αφήνουμε όλα μαζί για άλλα 20' λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.
- Στο διάστημα αυτό ζεσταίνουμε, αυτήν τη φορά σε τηγάνι τεφάλ και σε πολύ χαμηλή φωτιά, την κρέμα γάλακτος να σιγοβράσει όσο να δέσει λίγο, ανακατεύοντας και προσθέτοντας διαδοχικά λίγο πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Βγάζουμε, λίγο στραγγισμένα, το κρέας με τα πράσα σε πιατέλα (ή σε ατομικά πιάτα) και τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, σκορπίζοντας από πάνω τον άνιθο, που του πάει ιδιαίτερα.
- Το χοιρινό με πράσα κανονικά δεν συνοδεύεται από σαλάτα.
- Σε θέματα όμως προσωπικού γούστου ή γεύσης δεν υπάρχουν περιορισμοί ..

Γαρίδες με μανιτάρια


Υλικά

1 πακέτο νωπά μανιτάρια πλατειά (pleurotus)
1 ½ κιλό μεγάλες γαρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/3 ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Mexican ''every day'' seasoning (από ανάλογα μαγαζιά delikatessen)


Ετοιμασία

- Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα κόβουμε με ψαλίδι στα τέσσερα και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ αλειμένο με λάδι.
- Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ λεπτές ροδέλες, ρίχνουμε και τον άνηθο, μια κουταλιά από το καρύκευμα (seasoning), ραντίζουμε με το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Ξαναστρώνουμε.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το έντερο και τα ''κόκκαλα'' της κοιλιάς και τις αφήνουμε μόνο με τα κεφάλια τους.
- Τις βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε στο grill.
- Μόλις πάρουν χρώμα γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, προσέχοντας όμως να μην μας στεγνώσουν και τις βγάζουμε.
- Ανακατεύουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου εξατμισθούν τα υγρά τους και μείνουνε μόνο με το λάδι.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο 2-3 κουταλιές μανιτάρια με 3-4 γαρίδες.

Κοκοράκια φρικασέ


Υλικά
(για 4-6 άτομα)

2 κοκοράκια (που κόβουμε το καθένα σε τέσσερα κομμάτια)
4-5 μεγάλα μαρούλια
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
Χυμό από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πώς το θέλουμε)
3-4 κουταλιές κορν-φλάουρ
Αλάτι
Λευκοπίπερο
Λίγο φρέσκο βούτυρο ή καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα)


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και πασαλείβουμε με μουστάρδα τα κομμάτια από τα κοκοράκια και τα σοτάρουμε «στεγνά», με λίγο βούτυρο, όσο να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε να στραγγίσουν.
- Πλένουμε καλά τα μαρούλια, τα «χοντροκόβουμε» και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό (περίπου 5 φλιτζάνια), μαζί με τα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο που θέλουμε.
- Τα αφήνουμε να βράσουνε τόσο όσο τα κοτσάνια των μαρουλιών να «κρατάνε» κάπως, τοποθετώντας ανάμεσά τους τα κομμάτια από τα κοκοράκια.
- Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση από τα χόρτα. Αν είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνουμε.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς να ανακατεύουμε και χωρίς να γυρίζουμε τα κοκοράκια.
- Oταν τα κοτσάνια των μαρουλιών λιώσουν, ρίχνουμε τον άνηθο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γέρνοντας την κατσαρόλα πολύ προσεκτικά αδειάζουμε σχεδόν όλο το ζουμί σε μία άλλη, όπου θα ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
- Αν, κατά την κρίση μας, έχουμε πολύ ζουμί, αφαιρούμε λίγο, κρατώντας πάντως μια ανάλογη ποσότητα για ένα «πλούσιο» αυγολέμονο.
- Λιώνουμε το κορν-φλάουρ με λίγο νερό, και πήζουμε το ζουμί των χόρτων ώστε να γίνει μια υδαρής κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε αλάτι και το χυμό απ' τα λεμόνια και σιγά-σιγά την «κρέμα» ανακατεύοντας συνέχεια.
- Στο σερβίρισμα τοποθετούμε στο πιάτο ή στην πιατέλα τις μερίδες και περιχύνουμε πάνω στα χόρτα και στα κοκοράκια το αυγολέμονο.
- Το φρικασέ εύλογα δεν χρειάζεται στο τραπέζι σαλάτα. Ωστόσο, για όσους τους ταιριάζει, θα μπορούσε να συνοδευτεί με τζατζίκι ή φέτα.
- Από κρασί, του πάει πολύ ένα ξυνόμαυρο ροζέ.

Πατατόπιττα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο


Εκτέλεση

- Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι, το λάδι και τα μυρωδικά. - Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
- Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο.
- Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Μπιφτέκια σόγιας


Υλικά

1 πακέτο σόγιας κιμάς (220 gr.)
14 - 15 κουταλιές φρυγανιά
9 κουταλιές αλεύρι
3 κρεμμύδια μεγάλα
μαϊντανό αρκετό
άνηθο, λίγο δυόσμο (προαιρετικός)
αλάτι-πιπέρι
λίγες σταγόνες σόγια σος
1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

- Βάζουμε την σόγια σε νερό για να μουσκέψει (1 μέρος σόγια, τρία μέρη νερό), περίπου 15' λεπτά.
- Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την ξεβγάζου-με με νερό και την στύβουμε με τα χέρια λίγη - λίγη.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι λίγο και ρίχνουμε τον μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και τα βράζουμε 10' λεπτά περίπου.
- Ζυμώνουμε την σόγια με τα υλικά να ενωθούν καλά.
- Αλάτι χρειάζεται αρκετό γιατί η σόγια είναι γλυκιά.
- Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε αρκετά βάζοντας τα σε λαδωμένο αλουμίνιο ταψί και τα ψήνουμε στους 180ο C.

Ταραμοκεφτέδες β ' πρόταση


Υλικά

100 γρ. ταραμάς
6 μέτριες πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, πλάθουμε κεφτέδες σε πλακέ σχήμα και μικρό μέγεθος και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

Πρασοκεφτέδες


Υλικά

4 μεγάλα πράσα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαιντανό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ( γιά το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

- Πλένουμε καλά τα πράσα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα ψιλοκό-βουμε.
- Τα βάζουμε σ' ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τη σόδα φαγητού, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μ'ένα κουτάλι μέχρι να πήξει.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Χορτοκεφτέδες


Υλικά

1/4 σπανάκι
1 ματσάκι σέσκουλο
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο , τον άνηθο και το κρεμμυδάκι.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τη σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια προσθέ-τουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Ταραμοκεφτέδες με χόρτα


Υλικά

200 γρ. ταραμά
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο στον τρίφτη)
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Λιώνουμε τον ταραμά στο νερό.
- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στόν ταραμά μαζί με την σόδα, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακα-τεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Κολοκυθόπιττα με κόκκινη κολοκύθα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας γιά πίτες
1 1/2 κιλό κλοκκινη κολοκύθα
2 κρεμμύδια τριμμένα
7 κουτ. Ρύζι γλασέ
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μάραθο
Λίγη κανέλλα
6 κουτ. σούπ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλυτζ. τς. Λάδι
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

- Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την αλατίζουμε.
- Την στίβουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Έπειτα τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μάραθο - όλα ψιλοκομμένα - το πιπέρι, την κανέλλα και τη φρυγανιά.
- Τα ανακατεύουμε όλα να ενωθούν καλά και προσθέτουμε 6-7 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανοίγουμε το φύλλο, προσθέτουμε την γέμιση και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Καλαμάρια γεμιστά στην κατσαρόλα


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλυτζανάκι άνηθο – μαϊντανό
λίγο κουκουνάρι
σταφίδες
αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κόβουμε χωριστά τα μουστάκια και τα πτερύγια τους .
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα μουστάκια και τα πτερύγια .
- Σβήνουμε με το κρασί .
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια , τα κουκουνάρια και τις σταφίδες , αλάτι , πιπέρι και το ρύζι μέχρι να μαλακώσει λίγο .
- Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμμένο άνηθο και μαϊντανό .
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια , ράβουμε με κλωστή και βράζουμε με λίγο λάδι , χυμό ντομάτας , αλάτι , πιπέρι για 45΄ περίπου σε μέτρια φωτιά .

Γαύρος σκορδάτος στο φούρνο


Υλικά

1-2 μεγάλους γαύρους
Αλάτι
Λάδι – ξύδι
Σκόρδο
Άνηθο


Εκτέλεση


- Διαλέγουμε μεγάλο γαύρο & το καθαρίζουμε από τα κόκαλα.
- Τον αφήνουμε 12 ώρες στο αλάτι & τον ξεβγάζουμε.
- Τον αφήνουμε 36 ώρες στο ξύδι.
- Τον στρώνουμε σε πυρέξ με λάδι, ψιλοκομμένο σκόρδο & άνηθο.