Συνταγές
Σαλάτες

Σαλάτα µε πατάτες και αυγά (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό πατάτες
5-6 αυγά
2 ντοµάτες
1 κρεµµύδι
2 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό
1 αγγουράκι,
µια χούφτα ελιές
ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία

- Πλένουµε τις πατάτες και τις βράζουµε (όπως είναι µε το φλοιό τους).
- Βράζουµε και τα αυγά κι αφού κρυώσουν τα καθαρίζουµε, καθαρίζουµε και τις πατάτες και τα κόβουµε όλα φέτες µέσα σε µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες κοµµένες, το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, το µαϊντανό, το αγγούρι επίσης κοµµένο και τις ελιές.
- Ρίχνουµε αλάτι, πιπέρι και το λαδόξυδο χτυπηµένο και ανακατεύουµε.

Χιονισμένη Σαλάτα


Υλικά

2 Ντομάτες
1 Αγγούρι
1 Κρεμμύδι
3 Πιπεριές Φλωρίνης ψητές ή βάζου καθαρισμένες
1 Μελιτζάνα φλάσκα ψητή
150 γρ. τυρί φέτα
αλάτι, λάδι ξύδι

Εκτέλεση

- ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΕ 1 ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΚΥΒΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗ ΦΕΤΑ.
- ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ.
- ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ 1 ΣΑΛΑΤΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΥΤΗ ΣΑΝ ΒΟΥΝΟ.
- ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΙΦΤΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 17 Μαρτίου 2009 στις 02:16 μ.μ. από Gwgw Makri Papadaki A.

Τζατζίκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκορδαλιά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατατοσαλάτα από τη Ήπειρo (Προέλευση Ήπειρoς)


Υλικά (για 4 άτομα)
  4 μεγάλες πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μεγάλα πορτοκάλια λίγες ελιές ελαιόλαδο αλάτι λίγο μαϊντανό   Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε.
- Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στις πατάτες.
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ. 
- Τέλος, προσθέτουμε ελιές, αλάτι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Σαλάτα Φραστανά - ή αλλιώς η σαλάτα της γιαγιάς με πορτοκάλι (Προέλευση Ήπειρος)


'Η σαλάτα αυτή είναι ένα από τα νηστήσιμα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά ενός φίλου μου η Γιαννούλα η μακαρίτισσα το 1960 τη Μεγαλοβδομάδα στην Ήπειρο στο χωριό Φραστανά. Κατά την άποψή μου, είναι μια από τις πιο υγιεινές και νόστιμες σαλάτες. Μια δοκιμή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
Γιάννης Σιούζιος
Υλικά
2 πορτοκάλια φαγητού 10 μαύρες ελιές καλαματιανές, σίγουρα οι μανιάτισσες τα ταιριάζουν εξίσου 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο καυτερό 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τις φλούδες, τις ίνες και τα κουκούτσια, βγάζοντας τα 'φιλετάκια' (η γιαγιά του δεν έβγαζε τις ίνες γιατί τα πορτοκάλια ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα στην Ήπειρο) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα τοποθετούμε στο μπολ με τα πορτοκάλια, προσθέτουμε τον άνηθο, το κοκκινοπίπερο, το αλάτι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε για λίγη ώρα να μαριναριστούν (να τραβήξουν) και τοποθετούμε τα 'φιλετάκια' σε ένα πιάτο κυκλικά σαν κεραμίδια γύρω-γύρω. 
- Στη μέση βάζουμε τις ελιές και γαρνίρουμε με ένα ματσάκι άνηθο.
- Όλα τα υλικά να είναι κρύα.

Χωριάτικη Σαλάτα


Υλικά

2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
1 μέτριο κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι
λάδι και ξύδι


Εκτέλεση

- Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
- Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι
- Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προοθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά -Τοποθετείτε την φέτα από πάνω
- Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Ταραμοσαλάτα


Η ταραμοσαλάτα είναι από τις πιο «παρεξηγημένες» σαλάτες. Θεωρείται απλή αλλά δεν είναι! Μια σωστή λοιπόν και πικάντικη ταραμοσαλάτα, χωρίς ψωμί, πατάτα ή μαγιονέζα είναι αυτή που ακολουθεί, που επειδή είναι «ανδρική» (και όχι με το «μάτι» ή όσο πάρει), αν την τηρήσετε «κατά γράμμα», θα τους ξετρελάνει όλους και θα σας πιούνε... όλο το ούζο!

Υλικά
για 2-3 μερίδες)

100 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
40 γραμμάρια χυμό φρέσκου λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1 μικρό προς μεσαίο κρεμμύδι-ξερό
6-7 φύλλα ψιλοκομμένα μαϊδανού
7-8 στροφές από μύλο με λευκοπίπερο


Ετοιμασία

- Τα βάζουμε όλα μαζί στο blender-άκι και το δουλεύουμε για 3-4' λεπτά.

Πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα


Υλικά

2 ροδάκινα με λευκή σάρκα όχι πολύ ώριμα
ρόκα, μαρούλι, μέντα
10 –12 φετούλες προσιούτο
φλούδες παρμεζάνας
ελαιόλαδο
ξύδι βαλσάμικο


Εκτέλεση

- Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας , τα κόβουμε στη μέση και τα ψήνουμε πάνω σε πολύ καυτή πλάκα ή στο γκρίλ μέχρι να μελώσουν. Δεν πειράζει αν «καούν» και λίγο, θα πάρουν ωραία γεύση.
- Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά, τα στεγνώνουμε με το ειδικό σκεύος ,κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τη ρόκα και το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τη μέντα και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
- Ξεφλουδίζουμε τα ψημένα ροδάκινα πάνω από το μπολ της σαλάτας ώστε το ζουμί να πέφτει μέσα στη σαλάτα και στη συνέχεια κόβουμε τη σάρκα με τα χέρια μας σε κομμάτια αφήνοντας τους χυμούς να πέσουν πάνω στη σαλάτα. Αλάτι, πιπέρι , ελαιόλαδο ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια.
- Βάζουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετώ επάνω τις φέτες του προσιούτο με όμορφο τρόπο, διορθώνουμε την εμφάνιση βγάζοντας στην επιφάνεια τα κομμάτια του φρούτου. Ραντίζουμε με σταγόνες βαλσάμικου.
- Βγάζουμε το αμύγδαλο από το κουκούτσι των φρούτων, τα ψιλοκόβουμε και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με αυτά. Τελειώνουμε με «φλούδες» παρμεζάνας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρυζοσαλάτα


Υλικά

500 γραμμάρια ρύζι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια καλαμπόκι
100 γραμμάρια άσπρα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 ματσάκι άνιθο
4 καρότα ψιλοκομμένα
4 καρδιές από αγκινάρες βρασμένες και ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βράζετε και σουρώνετε το ρύζι.
- Σε ένα μεγάλο διαφανές μπολ στρώνετε κατά σειρά όλα τα υλικά, ώστε να φαίνονται τα χρώματα.
- Χτυπάτε πολύ καλά το λαδόξιδο και το ρίχνετε από πάνω μαζί με το αλάτι.
- Τα ανακατεύετε όλα μαζί προσεχτικά με ένα κουτάλι.
- Έχετε κρατήσει λίγο άνιθο και λίγο καλαμπόκι και τα στρώνετε πάνω στην σαλάτα.
- Την σκεπάζετε και την τοποθετείτε στο ψυγείο.
- Σερβίρεται κρύα.


Σαλάτα με Ξηρούς Καρπούς


Υλικά

1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
8-10 ραπανάκια
8-10 ντοματάκια
200 γραμμάρια μετσοβόνε κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια
200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
2 ξινόμηλα κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι καλής ποιότητας
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια λεκάνη βάζετε το μαρούλι, τη ρόκα, τα ραπανάκια ολόκληρα, τα ντοματάκια ολόκληρα, το μετσοβόνε, τα ξινόμηλα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάτε πολύ καλά το λάδι με το χυμό λεμονιού και περιχύνετε τη σαλάτα.
- Την σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
- Τρώγεται κρύα και ροτού τη σερβίρετε, ρίχνετε από πάνω λίγα καρύδια.

Σημείωση: Ρίχνετε τα καρύδια στην σαλάτα λίγο προτού την σερβίρετε, διότι δεν πρέπει να μείνουν με το λαδολέμονο για πολύ ώρα.

Τούρκικη σαλάτα σπανάκι (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

για 4 άτομα

3 φέτες ψωμί για τοστ
1 κρεμμύδι
2-3 κ.σουπ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γλυκ. πάπρικα
½ κ.γλυκ. τσίλι σε σκόνη
μαύρο και άσπρο πιπέρι, λίγο κύμινο, αλάτι
50 γρ. γιαούρτι
2 κ.σουπ. μουστάρδα
2 κ.σουπ. χυμό λεμονιού
1 κ.σουπ. βαλσαμικό ξίδι
λίγο ταμπάσκο
50 ml. ζωμό λαχανικών
500 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμύδι
3-4 κ.σουπ. φουντούκια

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 λεπτά


Εκτέλεση

- Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το κόβουμε σε κυβάκια.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνεχώς.
- Καθαρίζουμε το σκόρδο, το λιώνουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ψωμί και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
- Παίρνουμε τα κρουτόν και φυλάμε στο τηγάνι εκτός φωτιάς τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι την πάπρικα, το τσίλι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
- Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ταμπάσκο και το ζωμό.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Αν χρειάζεται, κόβουμε τα μεγαλύτερα φύλλα σε μπουκιές και το βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες και το προσθέτουμε στο σπανάκι.
- Σε άλλο τηγάνι καβουρντίζουμε τα φουντούκια σκέτα μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς. Τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα σε τέσσερα πιάτα και προσθέτουμε τα κρουτόν.

Μικρή Συμβουλή: Τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που χρειαζόμαστε γι αυτή τη σαλάτα, τα βρίσκουμε σε καταστήματα με τούρκικα και αραβικά προϊόντα.

Πιπεράδα


Υλικά

για 4 άτομα 

2 κουταλιές λάδι
2κρεμμύδια σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κόκκινη πιπεριά ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά ροδέλες
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
6 αβγά 1 κουταλάκι ρίγανη


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 20 λεπτά


Εκτέλεση

- Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρετε να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τις πιπεριές και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντομάτες και αφήνετε για 2 λεπτά.
- Χτυπάτε τα αβγά με τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ρίχνετε στο τηγάνι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε την πιπεράδα να ψηθεί καλά.
- Αν θέλετε τη βάζετε για 5 λεπτά σε γκριλ, να ροδίσει η επιφάνεια.


Βαυαρέζικη σαλάτα λάχανο (προέλευση Αυστρία)


Υλικά
για 6 άτομα

600γρ. λάχανο
125 γρ. μπέικον
½ κρεμμύδι
4 κουτ. σουπ. ξύδι, λίγη ζάχαρη, λίγο κύμινο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 10 λεπτά


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια και το ψιλοκόβουμε.
- Ζεματίζουμε το λάχανο σε βραστό νερό για 3 λεπτά, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το ξίδι, τη ζάχαρη, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
-Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το περιχύνουμε με το μείγμα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα και αφήνουμε τη σαλάτα να «τραβήξει».
- Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.


Ετοιμασία γιαούρτιού

Πολλές φορές μου έτυχε να αναζητώ κατάλληλο προιόν γιαούρτης για να το συνδιάζω οποιαδήποτε στιγμή με φρούτα ή με τα αγαπημένα μου δημητριακά και μέλι. για το λόγο αυτό αποφάσισα να ανακαλύψω τα μυστικά της παρασκευής του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και τα υλικά για την παρασκευή του είναι φρέσκο γάλα και 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι.

Για 1,5 κιλά γιαούρτι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα γάλα πλήρες φρέσκο ή χαμηλών λιπαρών ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι αρεσκείας μας φυσικό χωρίς προσθήκες φρούτων ή δημητριακών. Εγώ προτειμώ της Μεβγαλ.

Ετοιμασία ...

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε μέχρι να φουσκώσει.
Το αφήνουμε 2 περίπου ώρες σκεπασμένο για να κρυώσει και μόλις φτάσει στην θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύουμε στην κατσαρόλα και το περιεχόμενο από το κεσεδάκι έως ότου διαλυθεί καλά.
Τότε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και σε ένα χώρο καλά προστατευμένο και σκιερό την τοποθετούμε μέσα σε μια παλιά κουβέρτα ή πολλά σεντόνια και την αφήνουμε ΔΙΧΨΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΩΡΕΣ.
Την επομένη ημέρα λοιπόν ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και μεταφέρουμε το περιεχόμενό της σε ένα πλαστικό μπώλ και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το γιαούρτι είναι έτοιμο.
Συνδυάστε το με τα αγαπημένα σας δημητριακά ή και με μέλι, με φρούτα ή όπως τελευταία πράττω με κομμάτια από διάφορα φρέσκα τυριά.
Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 8 με 10 μέρες.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επαναλάβετε την διαδικασία παρασκευής του, απλά κρατήστε ένα μικρό φλυτζάνι γιαούρτης για να μην αγοράζετε νέο κεσεδάκι.

Σαλάτα ρώσικη ή ολιβιέ (προέλευση Ρωσία)

Την συνταγή απέστειλε η Ξένια Καλαιτζίδου aka Scarytale.

Στους καταλόγους των εστιατορίων συχνά συναντιέται η μυστηριώδης ονομασία “ρώσικη σαλάτα” αλλά ελάχιστοι ξέρουν ότι αυτό που κρύβεται πίσω της μόνο ρώσικη σαλάτα δεν είναι. Πάντως κάτι παρόμοιο υπήρχε πριν πέντε χρόνια στη καντίνα του σχολείου μου, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι τέτοιοι διεστραμμένοι παιδοβασανιστές έφεραν μαζί τους αυτή τη συνταγή βαπτισμένη ρώσικη σαλάτα και εδώ τους πίστεψαν σαν γηγενείς που ήταν.

Στην πραγματικότητα το αξίωμα της ρώσικης σαλάτας ανήκει στη σαλάτα γνωστή στα πάτρια εδάφη της σαν ολιβιέ. Τη συνταγή της έφερε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1860 ο Γάλλος μάγειρας Λουσιέν Ολιβιέ. Η αρχική συνταγή απλοποιήθηκε, λαϊκοποιήθηκε και έγινε ένα από τα σύμβολα της Πρωτοχρονιάς για όλους τους Ρώσους εξίσου με το διακοσμημένο δέντρο, τη σαμπάνια, τα χτυπήματα του μεγάλου ρολογιού του Κρεμλίνου και την ταινία “Η ειρωνία της μοίρας”. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά θα μοιραστώ αυτήν που έχουμε συνηθίσει στην οικογένειά μου. Χρειαζόμαστε:

Υλικά

3 αυγά
3-4 πατάτες
6-7 αγγουράκια τουρσί
300 g βραστό κρέας κοτόπουλου
500 g κονσερβοποιημένο πράσινο αρακά
3 κουταλιές μαγιονέζα (αυτή της Μογιά Σεμιά παραγωγής Ρωσίας ή όποια άλλη προτιμάτε
και αλάτι φυσικά

Εκτέλεση

Βράζουμε σφιχτά τα αυγά, τα καθαρίζουμε και κόβουμε όσο πιο ψιλά γίνεται. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια 1-2 κυβικών εκατοστών. Κόβουμε τα τουρσί και το βραστό κοτόπουλο (κατά προτίμηση το κοτόπουλο μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί με σαλάμι και βάζουμε όλα σε μια σαλατιέρα μαζί με τον αρακά. Προσθέτουμε μαγιονέζα και αλάτι και ανακατεύουμε.


Σαλάτα με πατάτες


Υλικά

10 μικρά στρογγυλά πατατάκια
10 μικρά κολοκυθάκια
2 αβγά βραστά κομμένα στα τέσσερα
10 μικρά ραπανάκια
10 μικρά ντοματάκια καθαρισμένα
10-15 ελιές
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι καλής ποιότητας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βράζετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Πλένετε τις ελιές καλά.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα ραπανάκια, τα ντοματάκια ολόκληρα, τις ελιές, τα κρεμμυδάκια, τα μαϊντανό και τον άνηθο.
- Χτυπάτε καλά το λάδι με το ξίδι, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Πάνω στα υπόλοιπα υλικά βάζετε τα αβγά.
- Τέλος, περιχύνετε τη σαλάτα με το λαδόξιδο, φροντίζοντας να πάει παντού.
- Σκεπάζετε τη σαλάτα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
- Τρώγεται κρύα.

Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα


Υλικά

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πιπεριές όλων των χρωμάτων ψιλοκομμένες
5 - 6 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
λάδι και ξύδι ή λεμόνι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Πλύνετε τα φασόλια με άφθονο νερό.
- Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει.
- Ρίξτε τα φασόλια και αφήστε τα να βράσουν καλά.
- Μόλις βράσουν ξεπλύντε τα με άφθονο νερό για να φύγει η μαυρίλα που βγάζουν.
- Βάλτε τα σε μια μεγάλη λεκάνη και από πάνω ρίξτε όλα τα υλικά, αλάτιο και πιπέρι.
- Βάλτε σε ένα σέικερ λάδι και ξύδι, ή λεμόνι αν προτιμάτε, και αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά, περιχύστε τη σαλάτα και ανακατέψτε τη για να πάει το λαδόξυδο παντού.
- Σκεπάστε τη σαλάτα με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη για 1 - 2 ώρες στο ψυγείο.
- Σερβίρεται κρύα.

Παντζαροσαλάτα


Υλικά

400-450 γρ. παντζάρια ψημένα
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
40 γρ. Ταχίνι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
70 γρ. μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα παντζάρια & αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ταχίνι & προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε
- Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το μαϊντανό
- Προσθέτουμε το γιαούρτι & ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται
- Σκεπάζουμε, αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρουμε
- Συνδυάζεται με σαλάτα ρόκας ή με φακές