Συνταγές
Ζυμαρικά

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Πιλάφι με πληγούρι


ΥΛΙΚΑ:

1 φλυτζάνι πληγούρι (καλά πλυμμένο και στραγγισμένο )
1/2 φλυτζάνι φιδές
2 1/4 φλυτζάνια ζωμός από κότα ή βοδινού ( προτιμώνται οι σπιτικοί ζωμοί )
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/3 του φλυτζανιού λάδι
αλάτι και πιπέρι ( εγώ προτιμώ την πάπρικα )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Σε 2-3 κουταλιές λάδι καβουρδίζουμε πρώτα τον φιδέ να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα, τον βγάζουμε σ'ένα πιάτο.
- Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να καβουρδιστεί χωρίς όμως να καεί, προσθέτουμε την ντομάτα, τον φιδέ, το πληγούρι, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοψήνουμε μέχρις ότου πιή όλα τα υγρά και φουσκώσει το πληγούρι.
- Οταν το κατεβάσουμε απο την φωτιά το σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι.
- Η πετσέτα βοηθάει να γίνει το πιλάφι σπυρωτό

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Τεροπτάρια (προέλευση Σκύρος)


Υλικά:
250 γραμμ γλυκό τραχανά.
1 φλιτζ καφέ ρύζι
1 μπόλ τριμμένη μυζήθρα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

500 γραμμ αλεύρι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.καφέ αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι, τη μυζήθρα

Εκτέλεση για τη ζύμη:
- Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
-Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη .
- Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας.
- Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

Τραχανάς Τρικαλινός με αυγοτάραχο (προέλευση Τρίκαλα)


Υλικά για δύο άτομα

120 γραμμ. τραχανά γλυκό
ξύσμα ενόs λάιμ ή μισού λεμονιού
50 γραμμ. αβγοτάραχο Τρικαλινού
άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε τον τραχανά και το ξύσμα, βράζουμε ώσπου να δέσει η σούπα.
- Κόβουμε το αβγοτάραχο σε διαφανείς φλουδίτσες ή λεπτά κυβάκια.
- Ρίχνουμε το αβγοτάραχο και πολύ πολύ πιπέρι στη σούπα, αναμειγνύουμε, τραβάμε από φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Κανελόνια με κιμά


Υλικά

1/2 φλυτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλυτζάνι λάδι
1 ξυλαράκι κανέλλα
1/2 κιλό κιμά
2 κουταλιές πελτέ
1 πακέτο κανελόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κονσέρβες τοματάκι

Προετοιμασία:

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι να κάψει.Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Έπειτα προσθέτουμε την 1 κονσέρβα τοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι.

- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Γεμίζετε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί
- Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τραχανάς με σαφράν και βασιλομανίταρα Γρεβενών (Προέλευση Γρεβενά)


Υλικά (για 4 άτομα)
500γρ. τραχανάς Γρεβενών με σαφράν (ή τραχανάς σκέτος και προσθέτετε σαφράν) 30γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα Γρεβενών 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου λίγο ελαιόλαδο λίγο φρέσκο βούτυρο λίγο κονιάκ Αλάτι

Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό που ίσα-ίσα να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για μισή ώρα περίπου.
- Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
- Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά και τα σβήνουμε με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι.
- Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό κοτόπουλου με λίγο αλάτι.
- Προσθέτουμε τον τραχανά.
- Προς το τέλος και προτού πήξει το μείγμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σερβίρουμε.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Τα ζυμαρικά


Η μακαρονάδα μας τρώγεται ζεστή και - παρότι πιθανώς δεν θα το τηρήσετε - κανονικά δεν σερβίρεται με τυρί. Όπως σημειώνει επανειλημμένα στο βιβλίο του ο πολυβραβευμένος Bugialli, «το τριμμένο τυρί συνήθως δε συνοδεύει (στην Ιταλία) τις πάστες με σάλτσες ψαριού, κυνηγιού και μανιταριών» -η παρμεζάνα σε όλες τις πάστες, είναι μια συνήθεια που προέκυψε από την διάδοση της Ιταλικής κουζίνας στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ). Ο σεφ μας σημειώνει επίσης ότι, μία από τις μόδες που κυκλοφορούν τελευταία θέλει «η παρμεζάνα να μη συνοδεύει ποτέ σάλτσες με βάση το λάδι», αλλά μόνο αυτές του βουτύρου. Είναι μύθος όπως θα αποδείξουμε την επόμενη φορά, με μια συνταγή που θέλει συνοδεία τυριού.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: αν και εκτός Ιταλίας alla marinara ονομάζονται πλουσιότατες μακαρονάδες, με θαλασσινά, καραβίδες, αστακουδάκια κλπ, οι ναυτικοί κι οι ψαράδες δεν είχαν τέτοιες πολυτέλειες. Συνήθως έφτιαχναν σάλτσες με τις συντηρημένες στο αλάτι αντσούγιες και ίσως κάποιο φρέσκο ψάρι (ο φρέσκος τόνος χρησιμοποιούνταν παλιά εκεί που σήμερα βάζουμε κονσέρβα), κι ίσως λίγες ντομάτες. Στο φτωχικό τους βίο δεν ταίριαζε η πλούσια παλέτα του κόσμου της κατανάλωσης. Γι αυτό γίνονταν κι εφευρετικοί και κατόρθωναν με λίγα υλικά, εξαίρετα αποτελέσματα.

Μακαρονάδα του ναυτικού


Υλικά

3/4 του κιλού τομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
αλάτι χοντρό
μια χοντρή σκελίδα σκόρδο
τέσσερις κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ψιλοκομμένη σάρκα από πράσινες ελιές
τέσσερις κουταλιές κάπαρη (όχι συντηρημένη σε αλάτι)
10 κλωνιά μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
αλάτι ψιλό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τέσσερα φιλέτα αντσούγιας διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα
μια μικρή κονσέρβα τόνου διατηρημένου σε λάδι, στραγγισμένου
μισό κιλό σπαγγέτι καλής ποιότητας
μεγάλα, φρέσκα φύλλα βασιλικου.


Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, αφού τις ζεματίσουμε σε καυτό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι, νερό. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια ακμής 2 εκατοστών. - Τσακίζουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τι λάδι μας. Μόλις γίνει χλιαρό βάζουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε ένα με δύο λεπτά (να χρυσίσει).
- Προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές και την κάπαρι και βράζουμε για λίγα λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε (κουνάμε μόνο μερικές φορές ελαφρά το τηγάνι, διότι δε θέλουμε να διαλυθούν οι κύβοι της τομάτας).
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε τα φιλέτα της αντσούγιας σε κομμάτια των δύο εκατοστών.
- Προσθέτουμε την αντσούγια και τον τόνο, σε μεγάλες μπουκιές, στη σάλτσα και αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη στη φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.
- Η αντσούγια θα διαλυθεί σχεδόν, ο τόνος θα μείνει σε μεγάλα κομμάτια.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, al dente.
- Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το «ζουμί» (το λάδι) από τη σάλτσα μας.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, που την έχουμε ζεστάνει.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα στην κορυφή και διακοσμούμε με τα φύλλα του βασιλικού.
- Η μακαρονάδα μας τρώγεται ζεστή και -παρότι πιθανώς δεν θα το τηρήσετε- κανονικά δεν σερβίρεται με τυρί.

Σπιτικά μακαρόνια


Η βασική συνταγή των μακαρονικών είναι εξαιρετικά απλή: ζυμώνουμε αλεύρι με νερό και στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε ένα σωρό διαφορετικά υλικά για να έχουμε το αποτέλεσμα της αρεσκείας μας, όπως αυγά και λαχανικά, ή να τα αρωματίσουμε με μανιτάρια ή μπαχαρικά. Τα σχήματα που μπορούμε να δώσουμε στα ζυμαρικά μας είναι πάρα πολλά. Στη μαγειρική υπάρχουν πολλές χρήσεις των μακαρονικών, τόσο όμως η αποξηραμένη πάστα όσο και η φρέσκια, πρέπει να βράσουν πριν χρησιμοποιηθούν στις διάφορες συνταγές.

Ακόμη και εάν θέλουμε να βράσουμε μια πολύ μικρή ποσότητα μακαρονιών, πρέπει να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό ώστε το άμυλο που απελευθερώνεται κατά το βρασμό να μην κολλήσει τα μακαρόνια μεταξύ τους. Ο κανόνας που χρησιμοποιούμε είναι 1 λίτρο νερό για 100 γρ. μακαρόνια καθώς και 10 γρ. αλάτι. Πρόκειται για το χρυσό κανόνα του 1/10/100. Εάν τον τηρείτε θα έχετε εγγυημένα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο χρόνο του βρασίματος σίγουρα θα έχετε ακούσει πάρα πολλά. Εμείς απλά θα αναφέρουμε μια παλιά σικελική παροιμία: «Αυτοί που ξεχνούν τα μακαρόνια στη φωτιά είναι καταδικασμένοι να τα ξαναζεστάνουν» υπονοώντας ότι μια παραβρασμένη μακαρονάδα, δεν θα φαγωθεί και θα σας μείνει. Καλό θα είναι να μην βασίζεστε μόνο στις οδηγίες του πακέτου γιατί το βράσιμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σκληρότητα του νερού που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αρχίσετε να τα δοκιμάζετε πολύ πριν είναι έτοιμα.

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μια κρύα σαλάτα με μακαρόνια, πρέπει αφού τα σουρώσετε να τα βάλετε κάτω από κρύο νερό και στη συνέχεια να τα περιχύσετε με μια κουταλιά της σούπας λάδι, ανακατεύοντας τα καλά. Εάν θα τα σερβίρετε με σάλτσα, τότε αφού τα σουρώσετε και τα επιστρέψετε στην κατσαρόλα, περιχύστε τα αμέσως με τη ζεστή σάλτσα.

Μιας και δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την περίοδο των εορτών όπου όλοι μας θα φάγαμε πολύ παραπάνω, σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε να φτιάξετε δικά σας, σπιτικά φρέσκα μακαρόνια. Μια απλή μακαρονάδα ενδείκνυται για αποτοξίνωση. Τα φρέσκα μακαρόνια δεν συγκρίνονται με τα αποξηραμένα, του εμπορίου, η παρασκευή τους είναι απλή και πολύ διασκεδαστική. Δοκιμάστε την απλή συνταγή μας και θα μας θυμηθείτε!

Για την παρασκευή των σπιτικών μακαρονικών καλό θα είναι να έχετε τη μικρή, χειροκίνητη μηχανή αλλά και χωρίς αυτή μπορείτε να φτιάξετε πολύ καλά μακαρόνια.

Μια απλή εντυπωσιακή παραλλαγή της συνταγής που σας δίνουμε, είναι να προσθέσετε στη βασική ζύμη αφυδατωμένο μελάνι σουπιάς και να έχετε πολύ εύκολα και γρήγορα, μαύρα μακαρόνια, ιδανικά για μακαρονάδες με θαλασσινά!

Συνταγή για φρέσκα σπιτικά μακαρόνια

500 γρ. σκληρό αλεύρι
3 αυγά χτυπημένα
6 κρόκοι αυγών
2 κουτ. του τσαγιού αλάτι
2 κουτ. της σούπας νερό.

Σε περίπτωση που θελήσετε να φτιάξετε μαύρα μακαρόνια, θα χρειαστείτε για 500 γρ. αλεύρι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αφυδατωμένο μελάνι σουπιάς.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ. Ανοίξτε μια μικρή λακουβίτσα στον κοσκινισμένο σωρό του αλευριού. Διαλύστε το αλάτι στο νερό και χύστε το στο κέντρο του αλευριού, στη συνέχεια προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και τους κρόκους από το αυγό και πλάστε τα υλικά απαλά μέχρις ότου έχετε μια σφιχτή ζύμη. Φτιάξτε μια μπάλα με τη ζύμη ,τυλίξτε την με ένα φύλλο πλαστικό και τοποθετήστε την σε δροσερό μέρος -αλλά όχι στο ψυγείο- για 1 ώρα.

Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια μεγέθους ενός αυγού και πλάστε με αυτά μπαλάκια. Με έναν πλάστη, ανοίξτε καθένα από αυτά τα μπαλάκια σε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόψτε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1 εκ. και αφήστε τις για μισή περίπου ώρα σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Μαγειρέψτε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό και σερβίρετε με βούτυρο και τυρί ή σάλτσα της αρεσκείας σας. Τα φρέσκα μακαρόνια φυλάσσονται στο ψυγείο για 3 μέρες και καταψύχονται αρκετά καλά για 1 περίπου μήνα.

Ταλιατέλες με κόκκινη σάλτσα πέστο


Υλικά

350 γρ. ταλιατέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
450 γρ. ντοματούλες κονσέρβα
200 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
400 γρ. πιπεριές κόκκινες σε βαζάκι
4 κουτ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
Τριμμένο τυρί - παρμεζάνα, πεκορίνο, ρεγκάτο
Αλατοπίπερο


Εκτέλεση

- Βράζετε τις ταλιατέλες σε άφθονο νερό για 8-10 λεπτά, να μείνουν al dente.
- Σουρώνετε, βουτυρώνετε και διατηρείτε ζεστές.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.
- Προσθέτετε τις ντοματούλες και σιγοβράζετε και 10 λεπτά.
- Προσθέτετε να μανιτάρια και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες.
- Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα.
- Σουρώνετε τις ταλιατέλες, βάζετε σε πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα.
- Ανακατεύετε, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε με επιπλέον τυρί και σκορδόψωμο.

Αρνί με κριθαράκι στο φούρνο


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το κόβετε σε μερίδες
- Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
- Προσθέτετε το κρέας και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει
- Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί
- Αφού ψηθεί το μεταφέρετε σε ένα ταψί
- Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό και τα ρίχνετε στο ταψί
- Αλατοπιπερώνετε
- ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως η σάλτσα να αρχίσει να βράσει
- Ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει
- Σερβίρεται με κεφαλοτύρι

Κανελλόνια με κιμά σόγιας


Υλικά
γιά 4-6 άτομα

1 κουτί κανελλόνια Barilla (10 περίπου κομμάτια)
1 1/2 φλιτζάνι σόγια σε κιμά
1 1/2 φλιτζάνι νερό
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλιτζανιού λάδι
2 1/2 φλιτζάνι ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 4-5 φρέσκες ντομάτες λειωμένες ή χυμό ντομάτας
1 ξύλο κανέλλας
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

για την κρέμα

5 φλιτζάνια νερό
3/4 φλιτζανιού νιφάδες πατάτας για στιγμιαίο πουρέ
1/2 φλιτζάνι λάδι
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια αλάτι (μπορούμε να προσθέσουμε αντί για αλάτι 3 κουταλάκια νοστιμιά Maggi λαχανικών)
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο άσπρο πιπέρι


Εκτέλεση

γιά κρέμα

- Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες σιγά- σιγά, μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τις νιφάδες πατάτας, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει.
- Βράζουμε την κρέμα, μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.

για την γέμιση

- Μουσκεύουμε τη σόγια στο νερό για 20 λεπτά.
- Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τη σόγια.
- Ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.
- Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ανέβει το λάδι στην επιφάνεια.
- Το κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την σάλτσα σόγιας και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μέσα στον κιμά σόγια όταν έχει γίνει καί κρυώσει λίγο προσθέτουμε 3-4 φρυγανιές τριμμένες.
- Βράζουμε τα κανελλόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και τα σουρώνουμε.
- Παίρνουμε ένα-ένα και τα γεμίζουμε με τη γέμιση από σόγια.
- Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ σε σειρές.
- Ετοιμάζουμε στό μεταξύ την κρέμα και περιχύνουμε τα κανελλόνια με αυτή.
- Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 45 - 50 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα ή κρέμα.
- Στα κανελλόνια μπορούμε αντί για την κρέμα να χρησιμοποιήσουμε χυμό ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα ( αλάτι, πιπέρι, κανέλλα).

Πιπεριές με κιμά, ντομάτα, μακαρόνια και κεφτεδάκια


Υλικά

800γρ. κιμά
1 κούπα βρασμένο ρύζι για πιλάφι
1 μέτριο κρεμμύδι
αλατοπίπερο
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλιά horseradish (ραπανάκι λευκό)
1 κουταλάκι wustersauce
1/4 κούπα γάλα
1/4 κούπα μαιντανό
4 πιπεριές
4 ντομάτες
4 κουταλιές λάδι
1 αυγό
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1 κούπα τυριά (διάφορα κεφαλοτύρια)


Εκτέλεση

- Μέσα σε ένα μπόλ βάζουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι-πιπέρι, κρεμμύδι, μουστάρδα, wustersauce, horseradish, γάλα και μαιντανό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Χωρίζουμε το μισό κιμά και τον σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με το μισό λάδι.
- Το άλλο μισό κομμάτι το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι και το αυγό πολύ καλά.
- Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τις γεμίζουμε με το μίγμα από τον σωταρισμένο κιμά.
- Με το μίγμα του ωμού κιμά πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε.
- Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
- Αδειάζουμε τις ντομάτες.
- Ανακατεύουμε μέσα στα μακαρόνια τα τυριά και βάζουμε κάποια ποσότητα μέσα στις ντομάτες.
- Ψήνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες στο φούρνο να δέσουν τα υλικά.
- Στο τέλος γαρνίρουμε την κάθε ντομάτα και κάθε πιπεριά με κεφτεδάκια.

Πένες με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα ή πένες αλά …τικ-τακ


Υλικά
για 2 άτομα

1 μπούτι κοτόπουλου
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια
μπαχαρικά : πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, πάπρικά, κάρυ ( ή γενικά, ό,τι έχετε)
μυρωδικά : βασιλικό, ρίγανη , μαϊντανό, 1-2 φυλλαράκια δάφνη
1 σφηνάκι ούζο (δεν είχα κρασί, έπεσε το μάτι μου στο διαφημιστικό μπουκαλάκι ούζου, που ειχα στο ψυγείο…)
αλάτι, ζάχαρη
1-2 κουτ. Κέτσαπ
λίγα μανιτάρια
πένες

διαδικασία :30-40 λεπτά

- βράζουμε το κοτόπουλο στη χύτρα για 7-10 λεπτά περίπου με λίγο νερό για να πάρουμε το ζωμό του.
- Συγχρόνως έχουμε βάλει νερό με αλάτι στην κατσαρόλα για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
- Μόλις το κοτόπουλο ψιλοβράσει , το βγάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε το ζωμό του.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες (πέτσες, κοκάλα κλπ κλπ τα πετάμε).
- Παίρνουμε ένα τηγάνι με τέτοιο ύψος τοιχωμάτων ώστε υπολογίζουμε να χωρούν οι πένες μας μέσα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις αυτό κάψει τσιγαρίζουμε απ’όλες τις πλευρές τα κομμάτια κοτοπούλου…μόλις ροδίσουν , προσθέτουμε προς τσιγάρισμαν το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
- Μόλις ξανθύνουν , προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζωμό και περιμένουμε να το πιει .
- Ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε ξανά μια κουτάλα με ζωμό και λίγο πριν το πιει όλο του ζουμί ,χύνουμε το ούζο και περιμένουμε να ξεθυμάνει. - Μόλις γίνει κι αυτό , προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα,1-2 κουταλιές κέτσαπ (προαιρετικά), λίγη ζάχαρη, αλάτι , τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μεσαία φωτιά για ένα δεκάλεπτο περίπου, τόσο όσο να μείνει τόση ποσότητα σάλτσας όση εμείς το επιθυμούμε.
- Αν νομίσουμε ότι χρειάζεται περ/ρο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος φροντίζουμε να προσθέτουμε από το ζωμό.
- Όταν έχουν βράσει οι πένες και τις έχουμε στραγγίξει , τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε συνεχώς για να πάει παντού η γεύση…
- Σερβίρονται με αγάπη και ..μπόλικο κεφαλοτύρι…

Καρμπονάρα με μπουκατίνι


Υλικά
για 2 άτομα

250 γρ μπουκατίνι…καλά αν δε έχετε γίνεται και με χοντρό σπαγκέτι τότε
150 γρ μπέικον (αν σας αρέσει μπόλικο βάλτε και 200-250 γρ)
1 μικρό κρεμμύδι
2 αυγά (βασικά πάει άτομο και αυγό )
αλάτι και μαύρο πιπέρι
λευκό κρασί
ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Κόβουμε το μπέικον σε κύβους και το κρεμμύδι ψιλοκομμενο.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε μπέικον και κρεμμυδι.
- Για να μαλακώσει το κρεμμύδι κλείστε το τηγάνι με το καπάκι και σε χαμηλή φωτια και ανακατεύεται κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
- Αν χρειάζεται προσθέστε ακόμα λάδι και σβήστε στο τέλος με λίγο λευκό κρασι.
- Εν τω μεταξύ βράστε τα ζυμαρικα.
- Αν το μπέικον είναι πολύ αλμυρό καλύτερα να μην αλατίσετε το νερο.
- Χτυπηστε τα αυγά με πολυ λίγο αλάτι και μαύρο πιπερι.
- Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα πετάτε το νερό ΔΕ τα βρέχουμε και βάζετε ζυμαρικα,μπεικον,κρεμμυδι και αυγά μέσα στην κατσαρολα.
- Εδώ καλό είναι να’χουμε έναν κύριο και να ανακατεύει και να ξαναανακατευει και να ξαναματαανακατεύει μέχρι τα αυγά να’ναι ετοιμα.
- Τωρα πως θα’ναι τα αυγά ετοιμα;
- Εχμμμ στην Ιταλία σας τα σερβίρουν σχεδόν ωμά εγώ όμως επειδή δε μου πολυκατεβαινουν ωμά τα ανακατεύω αρκετή ώρα που και που βάζω πάνω από τη φωτιά την κατσαρόλα για να ζεσταθει.
- Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Μακαρόνια με λουκάνικα και ζαμπόν σε φόρμα


Υλικά

1 κουταλιά θυμάρι
1 κουταλιά ρίγανη
2 κουταλιές πελτέ ντομάτα
1 1/2 κούπα χυμό ντομάτας
1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι
1 κουταλιά σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
300γρ. λουκάνικο
300γρ. ζαμπόν
1/3 κούπας λάδι
2/3 κούπας τυρί τσένταρ


Εκτέλεση

- Bράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε.
- Τα τοποθετούμε σε μία φόρμα δαχτυλίδι.
- Σωτάρουμε στο λάδι το ζαμπόν και τα λουκάνικα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, την κέτσαπ και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
- Ρίχνουμε το ζαμπόν και τα λουκάνικα μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα τα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με τυρί.
- Ρίχνουμε το μίγμα με τα λουκάνικα στη μέση στα μακαρόνια και περιχύνεται με σάλτσα γύρω-γύρω.

Μακαρόνια με Σάλτσα Ντομάτα


Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 φλιτζάνι νερό
3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια φωτιά
- Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την ντομάτα μαζί με το σκόρδο
- Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μείνει με το λάδι της
- Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
- Στρώνετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια
- Πασπαλίζετε με τυρί

Παστίτσιο



Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
4 κουταλιές βούτυρο
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα ντοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλιτζάνια νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλση

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε σε ένα ταψί
- Πασπαλίζετε με τυρί
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια
- Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο
- Ζεσταίνετε το γάλα διαλυμένο στο νερό
- Προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
- Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα ζεστό ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιει το προηγούμενο
- Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε
- Στρώνετε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά
- Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου

Σκορδομακαρονάδα


Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
3 κουταλιές της σούπας πελτέ
αλάτι και πιπέρι
1 1/2 κεφάλι σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε αλατισμένο νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα σκόρδα
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τσιγαρίζετε λίγο το σκόρδο
- Προσθέτετε την ντομάτα διαλυμένη σε λίγο νερό
- Αλατοπιπερώνετε
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μείνει με το λάδι της
- Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύετε

Σουλούδικο (Σμυρναίικο)


Υλικά

1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
1/2 φλιτζάνι λάδι
4 φλιτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Ρίχνετε την ντομάτα
- Αλατοπιπερώνετε
- Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσει
- Ρίχνετε το κριθαράκι και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσει
- Προσοχή να μην είναι πηχτό

Μακαρόνια με Κιμά


Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα ντοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί -Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
- Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια
- Πασπαλίζετε με τυρί

Μακαρονάδα του Ψαρά


Υλικά

15-20 μύδια
1/2 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα καυτερή
2 κονσέρβες ντοματάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα "μαλλιά"
- Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν
- Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη
- Πλένετε τις γαρίδες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει
- Ρίχνετε τις γαρίδες
- Βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν
- Στραγγίζετε και τους αφαιρείτε το κέλυφος της ουράς και το κεφάλι
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
- Ρίχνετε την ντομάτα, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά
- Εάν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε
- Μόλις πάρει βράση προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους
- Λίγο πριν τα βγάλετε από τη φωτιά ρίχνετε το μαϊντανό
- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
- Ρίχνετε τη σάλτσα με τα μύδια και τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε

Κριθαράκι με Σάλτσα Ντομάτα


Υλικά

1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο


Εκτέλεση


- Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες αν έχετε φρέσκιες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
- Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει μία δύο βράσεις
- Αφού βράσει το μεταφέρετε σε ένα ταψί
- Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό και τα ρίχνετε στο ταψί
- Αλατοπιπερώνετε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως η σάλτσα να αρχίσει να βράσει
- Ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει
- Σερβίρεται με κεφαλοτύρι

Κριθαράκι Άσπρο


Υλικά

1/2 πακέτο κριθαράκι
2 κουταλιές βούτυρο
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο


Εκτέλεση

- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το νερό να βράσει
- Ρίχνετε το κριθαράκι
- Προσθέτετε το βούτυρο
- Αλατοπιπερώνετε
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί
- Σερβίρεται με κεφαλοτύρι

Κανελόνια


Υλικά

1 πακέτο κανελόνια
1/2 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κονσέρβες ντοματάκι
2 κουταλιές πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό Λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε
- Προσθέτετε την 1 κονσέρβα ντοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ
- Αλατοπιπερώνετε
- Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο
- Αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι
- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Γεμίστε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί
- Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Σουπιές γιουβέτσι (ή με καλαμαράκια)


Υλικά

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

Σημείωση : * Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Καλαμαράκια κρασάτα με κοφτό μακαρονάκι


Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια σε μικρές ροδέλες
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες αλεσμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
αλατοπίπερο


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, έπειτα ρίχνουμε τα καλαμα-ράκια με το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε να σωτάρουμε.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και λίγο χλιαρό νερό και μαγειρεύουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
- Παράλληλα βράζουμε και το κοφτό μακαρονάκι σε ξεχωριστή κατσαρόλα , το προσθέτουμε στα καλαμαράκια και ανακατεύουμε το μίγμα.

Ταλιατέλες με ζαμπόν μπέικον


Υλικά

1 κουτί (500 γρ.) φωλιές με ντομάτα ή σπανάκι ή άσπρες
1 κουτί (425 γρ.) μανιτάρια
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια
10 φέτες ζαμπόν
4 λωρίδες μπέικον (προαιρετικά)
4 κούπες τυριά διάφορα (γραβιέρα, βίτσερις, παρμεζάνα)
100 γρ. βούτυρο
2 κούπες κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
μερικά φυλλαράκια μαϊντανό

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βράστε τις ταλιατέλες και βουτυρώστε τες.
- Κόψτε τα μανιτάρια σε φετάκια και σωτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο.
- Στραγγίστε τα ντοματάκια και κόψτε τα σε κομματάκια.
- Κόψτε επίσης το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια.
- Σε ένα πυρέξ σκεύος, με το οποίο θα σερβίρετε, στρώστε τις μισές ταλιατέλες, ρίξτε τη μισή ποσότητα από όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίξτε κατόπιν τις υπόλοιπες ταλιατέλες και τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με τα τυριά.
- Χτυπήστε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και περιχύστε το φαγητό.
- Ψήστε σε φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 40' έως 45'.
- Στην αρχή καλύψτε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο.
- Αφαιρέστε το στα τελευταία 10 λεπτά, για να πάρει το ρόδινο χρώμα που επιθυμείτε.

Ταλιατέλες με μανιτάρια και φέτα


Υλικά

500 γρ. ταλιατέλες
500 γρ. μανιτάρια
200 γρ. τυρί φέτα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό και σκόρδο (αν θέλετε)
Λίγο ηλιέλαιο για σοτάρισμα των μανιταριών

Εκτέλεση

- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις ταλιατέλες για 8' περίπου.
- Τις στραγγίζετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε.
- Σ'ένα τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια με το ηλιέλαιο.
- Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
- Στραγγίζετε το λάδι και βάζετε αν θέλετε μαϊντανό και σκόρδο.
-Ρίχνετε για 1/2 λεπτό τις ταλιατέλες και τη φέτα, κομμένη σε κύβους.
- Σερβίρετε αμέσως.

Σπαγγέτι με μύδια και καλαμάρια


Υλικά
1/2 κιλο καλαμάρια
1 κιλό μύδια με το όστρακο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
400 γρ. σπαγγέτι λιγκουίνι ή bavette με άρωμα πέστο ή πιπεριάς
1/4 κούπας λάδι
1 κόκκινη πιπεριά ζουλιέν
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένες καυτερές πιπερίτσες
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ατομα: 5
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Τρίψτε και καθαρίστε καλά τα μύδια.
- Βάλτε σε κατσαρόλα το κρασί με το χυμό λεμονιού να βράσει, ρίξτε τα μύδια, σκεπάστε και σιγοβράστε τα 5', ν' ανοίξουν.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σ' ένα μπολ και φυλάξτε το ζουμί.
- Σοτάρετε το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν.
- Προσθέστε τις πιπερίτσες, το ξύσμα λεμονιού, τα καλαμάρια και το ζουμί από τα μύδια.
- Σιγοβράστε τα καλαμαράκια σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν.
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι, στραγγίστε τα κι αδειάστε τα σε ζεστή πιατέλα.
- Καθαρίστε τα μύδια και κρατήστε μερικά με το όστρακο για τη διακόσμηση της πιατέλας.
- Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μύδια μέσα στη σάλτσα με τα καλαμάρια κι αδειάστε τα επάνω στα μακαρόνια.
- Σερβίρετέ τα αμέσως, πασπαλίζοντάς τα με το μαϊντανό και 2-3 κουταλιές λάδι.

Καραβίδες με σπαγγέτι (spaggetti)


Υλικά

2 κιλά καραβίδες
500 γραμμάρια σπαγγέτι
6 κουταλιές της σούπας λάδι
5 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1 ποτήρι του νερού ζουμί από βρασμένες καραβίδες
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
πάπρικα γλυκιά
αλάτι και πιπέρι
200 γραμμάρια χαβιάρι


Εκτέλεση

- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό και αλάτι.
- Μόλις βράσει το νερό, ρίχνετε το ξίδι και τις καραβίδες και τις αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Μόλις βράσουν, τις σουρώνετε, τις καθαρίζετε και τις κόβετε (σε 2-3 κομμάτια την καθεμιά, ανάλογα με το μέγεθός της).
- Σε ένα μπολ βάζετε τις καραβίδες μαζί με το χυμό λεμονιού και τις αφήνετε για 20-25 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τις καραβίδες μαζί με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το κρασί, το ζουμί από τις βρασμένες καραβίδες, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνετε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Βράζετε το σπαγγέτι, το σουρώνετε και το βουτυρώνετε.
- Το ρίχνετε προσεχτικά μέσα στην κατσαρόλα με τις καραβίδες, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και σβήνετε τη φωτιά.
- Σερβίρετε το σπαγγέτι με τις καραβίδες σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πάνω την πάπρικα και το χαβιάρι.
Σημείωση: Οταν ανακατέψετε τα σπαγγέτι με τις καραβίδες χρειάζεται προσοχή, για να μην λιώσουν τα κομμάτια της καραβίδας.

Αστακομακαρονάδα


Υλικά

500 γραμ. ρεγκινέτε
3 μικρούς αστακούς (περίπου 700 γραμ. ο καθένας, καθαρισμένους και κομμένους σε μερίδες)
7 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
10-15 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
2 ποτήρια του νερού χυμό ντομάτας
πάπρικα γλυκιά
ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε για 5-6 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, το ξίδι, το κρασί, πάπρικα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, νερό και τον αστακό και τον αφήνετε να βράσει.
- Μόλις βράσει, τον βγάζετε από την κατσαρόλα, βάζετε νερό, το αφήνετε να βράσει καλά και ρίχνετε το ρεγκινέτε.
- Μόλις βράσει το ρεγκινέτε, ξαναβάζετε τον αστακό στην κατσαρόλα, την κουνάτε δυο-τρεις φορές για να ανακατευτούν τα υλικά και σβήνετε τη φωτιά.
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κοτόπουλο Φωλίτσες


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου) χωρίς πέτσες και κόκαλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γραμμάρια μαλλιά αγγέλου
10 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
12-15 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τις αγκινάρες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και μείνει με πολύ λίγο ζουμί, προσθέτετε το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε να λιώσουν και να ενωθούν με όλα τα υλικά.
- Βράζετε τα μαλλιά αγγέλου στο μισό χρόνο από αυτόν που είναι γραμμένος στις οδηγίες, διότι θα βράσουν και στο φούρνο. - Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε μία μία τις φωλίτσες των μαλλιών αγγέλου, τις στραγγίζετε και τις βάζετε προσεχτικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
- Σε κάθε φωλιά βάζετε από πάνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το φαγητό και σκεπάζετε με τα τέσσερα τυριά.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Σερβίρεται ζεστό, με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.


Βίδες (fussili) αρωματικές (προέλευση Ιταλία)


Υλικά

500 γραμμάρια βίδες
4 κουταλιές της σούπας λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2-3 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένο (αν θέλετε)
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας ρίγανη
10 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο


Εκτέλεση

- Βράζετε τις βίδες και τις σουρώνετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει το κρεμμύδι ένα ξανθό χρώμα.
- Αν έχετε βάλει σκόρδο, το αφαιρείτε, ρίχνετε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τις ελιές, και το αλάτι.
- Τέλος, προσθέτετε τα χορταρικά και τη ρίγανη και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει και να πιεί τελείως τα υγρά.
- Ανακατεύετε τις βίδες με τη σάλτσα, τις βάζετε σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το πεκορίνο.
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.