Συνταγές
Διάφορες

Κουρκούτι με μπύρα


Εκτέλεση

Χρειαζόμαστε μόνο 1 φλυτζάνι μπύρα και αλεύρι όσο σηκώσει για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Τον αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί και τον χρησιμοποιούμε.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 14 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Σαλιγκάρια γιαχνί


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Βγάζουμε από το άνοιγμα των σαλιγκαριών τα ταπώματά τους και τα βάζουμε σε καυτό νερό.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε, ώσπου να πιουν το νερό τους.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Μπεσαμέλ ("μυστική" συνταγή της γιαγιάς μου)


Υλικά

1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1 κούπα τσαγιού και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
4 κρόκοι αυγών
Τρίμμα φρυγανιάς
10 κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι ή Παρμιτζάνο Ρετζιάνο καλύτερα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη (καλύτερα βούτυρο φρέσκο τύπου κερκύρας)
αλάτι
μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

- Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νερό σε ένα πιάτο.
- Προσθέτουμε μετά το γάλα ΠΑΝΤΑ κρύο με το αλεύρι έως να σχηματιστή το μείγμα σαν κουρκούτι.
- Σε κατσαρολάκι το μεταφέρουμε και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και γίνει σαν κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην βράσει το αυγό.
- Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και 2 κουταλιές τυρί.
- Απλώνουμε την Μπεσαμέλ μας πλέον στο φαγητό μας και πασπαλείζουμε εώς να καλύφθεί με φρυγανιά πρώτα και με το υπόλοιπο τυρί που έμεινε.



Πρασόσουπα


Υλικά
(για 4-6 μερίδες)

2-3 μεγάλα (χονδρά) πράσα
1 πατάτα
2 φλιτζανάκια του καφέ κρέμα γάλακτος
Αλατι - λευκοπίπερο
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φυλλαράκια άνηθου


Ετοιμασία

- Κόβουμε κομματάκια τα πράσα και την πατάτα και τα βράζουμε (σε έξη φλιτζάνια του τσαγιού νερό) μέχρις ότου μ α λ α κ ώ σ ο υ ν.
- Μόλις γίνουν κάπως χλιαρά τα περνάμε (με το ζουμί τους) από το blender, προσθέτοντας ανάλογο αλάτι και λευκοπίπερο.
- Τα ξαναζεσταίνουμε προσθέτοντας και ανακατεύοντας σε κάθε πιάτο 1½ με 2 κουταλιές κρέμα, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας στην επιφάνεια ψιλοκομμένο άνηθο
- Έχουμε στο τραπέζι και λεμόνια, για προαιρετική χρήση.

Αυγοφέτες


Υλικά
(για 5 μερίδες)


10 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, ή φέτες από toast, που έχουμε αφήσει, 2-3 ώρες να ξεραθούνε κάπως
1 αυγό
2 φλιτζάνια γάλα
Για το τηγάνισμα: 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη σε 2 φλιτζάνια νερό με ξύσμα φλούδας ενός πορτοκαλιού
Για την σαντιγύ: 100 γρ. περίπου κρέμα γάλακτος (καλύτερη και πιο... διαιτητική ή φυτική τ. Torre), χτυπημένη μόνο με λίγο βανίλια, χωρίς ζάχαρη, και 'πάνω της πασπαλισμένο λίγο από το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.


Ετοιμασία

- Κόβουμε γύρω-γύρω από τις φέτες τις «κόρες» τους.
- Τις αφήνουμε, εκτός ψωμιέρας ή νάιλον, ξέσκεπες ώσπου να ξεραθούνε κάπως για να ρουφήξουν καλύτερα και περισσότερο σιρόπι.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με την αναλογία 2 προς 1 νερού-ζάχαρης, αλλά δεν το «δένουμε» γιατί πρέπει να είναι τόσο υδαρές ώστε να απορροφηθεί από τις φέτες.
- 5' λεπτά περίπου βράσιμο είναι αρκετό και συνεχίζουμε για άλλα 5' λεπτά αφού προσθέσουμε και ανακατεύσουμε, μέσα του, το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.
- Βάζουμε σε τηγάνι να «κάψει» το καλαμποκέλαιο, αλλά σε σιγανή φωτιά (π.χ. σε μάτι κουζίνας με 3 διαβαθμίσεις, στο 1½.).
- Έχουμε χτυπήσει 1 αυγό, προσθέτουμε και χτυπάμε και το γάλα, και εκεί μέσα βουτάμε και απ' τις δυο πλευρές, να ρουφήξουν καλά, τις φέτες.
- Τις ροδίζουμε πάνω-κάτω στο τηγάνι και τις βγάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουνε το λάδι.
- Σερβίρουμε δύο φέτες σε κάθε πιάτο, αφού τις βουτήξουμε προηγουμένως στο σιρόπι και γαρνίρουμε (με κορνέ) ένα «κορδόνι» σαντιγύ, πασπαλίζοντας λίγο ξυμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Κουνουπίδι με ταχίνι και αβοκάντο



Υλικά

1 μεσαίο κουνουπίδι
Ξύδι-λεμόνι
2 ώριμα αβοκάντο
1 κεφάλι σκόρδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
½ κουτάλι σούπας αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού λευκοπίπερο
½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
½ φλιτζάνι καβουρντισμένα κουκουνάρια


Ετοιμασία

- Βράζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με ένα κουτάλι ξύδι και λεμόνι, και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το πλυμένο κουνουπίδι για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην μ α λ α κ ώ σ ε ι πολύ, αλλά να «κρατάει».
- Τότε το βγάζουμε αμέσως, το βουτάμε για λίγο σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια το αφήνουμε να στραγγίσει.
- Δουλεύουμε στο blender το σκόρδο με το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού.
- Προσθέτουμε το ταχίνι το 1½ αβοκάντο (το άλλο ½ το κρατάμε για το γαρνίρισμα) και στη συνέχεια χύνουμε λίγο-λίγο το νερό με το ζωμό του κρέατος, όσο να γίνει μια ελαφριά σάλτσα, δηλαδή ούτε πολύ σφιχτή, ούτε όμως και πολύ νερουλή.
- Σχετικά με το ταχίνι, σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να το βρείτε σε βαζάκια και στα super markets, και προτού το χρησιμοποιήσετε θέλει καλό και επίμονο ανακάτεμα.
- Σε ένα τηγάνι tefal σοτάρουμε ελαφρά τα κουκουνάρια όσο να ροδίσουν, προσέχοντας να μην κάψει πολύ το βούτυρο και μαυρίσει.
- Αυτό το πετυχαίνουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια.
- Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε μια ανάλογη πιατέλα.
- Είναι βέβαια πιο εντυπωσιακό αν παρουσιασθεί στο τραπέζι ολόκληρο, αλλά τελικά και πιο πρακτικό για το σερβίρισμα είναι να το κόψουμε σε τούφες ή φούντες.
- Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο blender και περιχύνουμε το κουνουπίδι, γαρνίρουμε με τα κομματάκια του ½ αβοκάντο που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε από πάνω τα κουκουνάρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή σας... απόλαυση (κατά το «καλή ακρόαση») και... κάτι άλλο στα υπ' όψιν:

Αν δεν βιάζεστε, μια και πλησιάζει σαρακοστή, μπορείτε να το φτιάξετε τότε αντικαθιστώντας με... νηστίσιμη συνέπεια το ζωμό κρέατος με ζωμό λαχανικών και το βούτυρο με σόγια σος και λεμόνι. Δύο (συνταγές) λοιπόν, σε συσκευασία μιας!

Πιροσκί με κιμά (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
3 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
3 φλυτζάνια νερό
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα


Ετοιμασία

- Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι
- Διαλύετε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό
- Ανοίγετε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνετε τη μαγιά, ανακατεύοντας αργά και κυκλικά προς την ίδια φορά
- Ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει
- Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο
- Ζεσταίνετε το νερό
- Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε
- Αφήνετε τη ζύμη να ανεβεί
- Σε ένα τηγάνι καίτε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τον κιμά
- Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό και ανακατεύετε
- Αφήνετε να κρυώσει
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια
- Ανοίγετε με τον πλάστη το κάθε ένα να γίνει μια στρογγυλή πίτα
- Βάζετε στη μέση μια κουταλιά κιμά και κλείνετε καλά τις άκρες πιέζοντας για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα
- Αφήνετε να ανεβούν
- Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές.

Πισία (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά

Για τη ζύμη:

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
2 πλήρη αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κοφτό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
3 φλιτζάνια του τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι


Ετοιμασία

- Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει.

Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη :
- Αναμειγνύουμε λάδι, νερό, αυγά, αλάτι.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη σφιχτή.
- Τη ζυμώνουμε καλά, με δύναμη, για να αποκτήσει ελαστικότητα και να γίνει λεία.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, τουλάχιστο για ½ ώρα.
- Υστερα ανοίγουμε το φύλλο, πάχους περίπου 5 χιλιοστών και διαμέτρου 30 εκατοστών.
- Κόβουμε σε λωρίδες φάρδους 5 εκατοστών.
- Βουτυρώνουμε.
- Το στριφογυρίζουμε στη φορά του ρολογιού, σαν σαλιγκάρι, και μετά, με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε πιτούλες 12 εκατοστών.
- Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε αρκετό, καλό ελαιόλαδο και όπως τις βγάζουμε ζεστές τις «βαφτίζουμε» στο σιρόπι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα την μια 'πάνω στην άλλη, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με κανέλλα.

Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά
(για 6-8 μερίδες)

1,5 κιλό περίπου σπάλα χοιρινού σε μερίδες
14-16 μήλα φιρίκια Βόλου (περίπου 2 στην μερίδα)
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αλατισμένο, για τα σοταρίσματα
½ ποτήρι λευκό ξερό κρασί
½ ποτήρι κονιάκ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι που έχουμε αναμείξει λευκό κρασί με κονιάκ και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Κόβουμε τα φυρίκια στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε στο ήδη ψημένο κρέας να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Το μηλάτο συνήθως συνοδεύεται με πιλάφι, που ο κόκκος του έχει τσιγαρισθεί προηγουμένως σε βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανής, προσθέτοντας στο τέλος ελάχιστες ξανθές σταφίδες και κουκουνάρια «γυρισμένα» κι αυτά σε βούτυρο.

Το αρμόζουμο


Οσο για το «αρμόζουμο» (δηλαδή το ζουμί από το τουρσί) το κρατάτε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο (αχρείαστο να 'ναι!).
Μέρες που έρχονται, μετά από πολύ ποτό ή μεθύσι είναι ό,τι καλύτερο και θεραπευτικότερο για το στομάχι.

Μπεσαμέλ


Υλικά

1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
3 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1 κρόκο αυγού
μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

- Βάζετε την κατσαρόλα με το βούτυρο στη φωτιά
- Βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να καβουρδιστεί
- Κατόπιν ρίχνετε το μείγμα αλεύρι βούτυρο στο γάλα και ανακατεύετε με το σύρμα ώσπου να πήξει
- Την αφήνετε να πάρει μία βράση, και προσθέτετε το ανάλογο αλάτι
- Αποσύρετε από τη φωτιά
- Ρίχνετε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύετε γρήγορα
- Προσθέστε μοσχοκάρυδο

Μαγιονέζα


Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
χυμός λεμονιού
αλάτι


Εκτέλεση

- Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.
- Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.
- Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.
- Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.
- Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.

Μαρέγκα


Υλικά

4 ασπράδια αυγών
1 σταγόνα λεμόνι


Εκτέλεση

- Σε ένα μπολ στεγνό βάζετε τα ασπράδια με το Λεμόνι
- Χτυπάτε με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να γίνει μία σφικτή παχύρρευστη κρέμα

Σαλιγκάρια γιαχνί


Υλικά


1 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βγάζουμε από το άνοιγμα των σαλιγκαριών τα ταπώματά τους και τα βάζουμε σε καυτό νερό.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε, ώσπου να πιουν το νερό τους.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Πως να φτιάξετε το αβγολέμονο


Υλικά

2 αβγά
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
λίγες σταγόνες νερό
1 ποτήρι του νερού ζουμί από το φαγητό


Εκτέλεση

- Χτυπάτε σφιχτή μαρέγκα και τα ασπράδια με 2 σταγόνες νερό, προσθέτετε τους κρόκους χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε το ζουμί από το όποιο φαγητό σας χτυπώντας συνέχεια.
- Ρίχνετε το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα για να πάει παντού.
Σερβίρετε ζεστό το φαγητό.

Προσοχή: Οταν βάλετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, η φωτιά πρέπει να είναι σβηστή, διότι θα κόψει το αβγολέμονο.

Ζύμη για τάρτα αλμυρή


Υλικά

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο
2 αβγά
100 γραμ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό


Εκτέλεση

- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Ζυμώνετε πολύ καλά όλα τα υλικά με βρεγμένα χέρια και αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
- Μετά ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη ή τα χέρια και τη στρώνετε σε λαδωμένη ταρτιέρα.
- Την τρυπάτε με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

Ζύμη για φύλλο κρούστας


Υλικά

1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας ή 2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
1/2 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1/2 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

- ζεσταίνετε το νερό
- Διαλύετε στο νερό τη μαγιά
- Προσθέτετε τόσο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει αραιός χυλός
- Αφήνετε για μία ώρα περίπου, μέχρι να κάνει στην επιφάνεια μικρές φουσκάλες
- Ανοίγετε στη μέση από το αλεύρι ένα λάκκο
- Μέσα στο λάκκο βάζετε την μαγιά, το αλάτι, το λαδί και το ξύδι
- Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία
- Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να "ξεκουραστεί" για μία ώρα περίπου
- Αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
- Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε 2 φύλλα, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
- Το φύλλο σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Ζύμη Σφολιάτας


Υλικά

1 1/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 1/8 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο σκληρό, αγελαδινό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό


Εκτέλεση

- Κοσκινίζετε το αλεύρι
- Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο
- Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό
- Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό
- Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου
"Αμέσως μετά αλευρώνετε μια επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
- Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
- Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου
- Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)
- Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες
- Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο
- Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές
- Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε
- Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.