Συνταγές
Άρτος (ψωμί)

Ψωµάκια για πρωινό


Υλικά

500γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
20γρ βούτυρο
25γρ ζάχαρη
12γρ φρέσκια µαγιά
1 κρόκος αυγού
275ml γάλα

Επικάλυψη

1 αυγό ανακατωµένο µε 2 κσ. νερό
½ κσ χοντρό αλάτι
1 κσ σουσάµι

Εκτέλεση

- Σε µίξερ µε γάντζο προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη µαγιά, τον κρόκο και το γάλα και ανακατεύουµε µε αργή ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Όταν µαζευτεί η ζύµη στο γάντζο την βγάζουµε και τη ζυµώνουµε µε τα χέρια µας.
- Η ζύµη είναι µαλακιά και απαλή. Την αφήνουµε στο µπολ σκεπασµένη µε πετσέτα για 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει.
- Ξαναζυµώνουµε να φύγει ο αέρας και φτιάχνουµε τα ψωµάκια.
- Στο ταψί µας τα αφήνουµε να διπλασιαστούν σκεπασµένα περίπου 20 λεπτά και τα αλείφουµε µε το αυγό.
- Από πάνω πασπαλίζουµε το χοντρό αλάτι και το σουσάµι.
- Ψήνουµε για 15 λεπτά σε προθερµασµένο φούρνο στους 190 C.

Χωριάτικες τηγανίτες µε φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia, µαρµελάδα βύσσινο και σιρόπι βύσσινο


Υλικά

Για το χυλό

1 & ½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλάκια του γλυκού µπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισµα

Για το γαρνίρισµα

2 πακέτα φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia 200 gr
µαρµελάδα βύσσινο
σιρόπι βύσσινο

Εκτέλεση

- Κοσκινίζουµε σ’ ένα µπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάµε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και τα προσθέτουµε στο µπολ µε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ζεστό ελαιόλαδο τηγανίζουµε 2 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.
- Όταν οι τηγανίτες ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τις αραδιάζουµε σε πιατέλα.
- Τοποθετούµε σε κάθε τηγανίτα από ένα κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέµα Philadelphia, γαρνίρουµε µε τη µαρµελάδα βύσσινο και περιχύνουµε µε το σιρόπι.

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Γαλλικά τοστ (προέλευση Γαλλία)


[Για 18 τοστ]
[Χρόνος προετοιµασίας: 20']

Υλικά

18 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα γάλα
3 αυγά χτυπηµένα
4 κουταλιές µαργαρίνη
µέλι για σερβίρισµα

Εκτέλεση

- Σε ένα µπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά, ώσπου να γίνει λείος χυλός.
- Λιώστε τη µαργαρίνη σε ένα τηγάνι.
- Βουτήξτε τις φέτες ψωµιού µέσα στο χυλό και τηγανίστε τες 2-3' από κάθε πλευρά στη λιωµένη µαργαρίνη, ώσπου να πάρουν χρώµα.
- Βγάλτε τα σε µικρή πιατέλα και περιχύστε τα µε µέλι.

Εναλλακτικά:
- Ετοιµάστε το ίδιο πιάτο για ένα βραδινό σνακ.
- Παραλείψτε τη ζάχαρη και αφού ψηθούν τα τοστ, σερβίρετέ τα πασπαλισµένα µε τριµµένο κεφαλοτύρι.

Πίτες για σουβλάκια


Υλικά

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά µαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα χλιαρό νερό (40o C)

Ατοµα: 6 πίτες
Χρόνος προετοιµασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίµατος: 5' - 7'


Εκτέλεση

- Στο µπολ του µίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη µαγιά και τη ζάχαρη.
- Ρίξτε το λάδι και το νερό και ζυµώστε σε ζύµη απαλή που να µην κολλάει στα δάχτυλα.
- Αφήστε τη να φουσκώσει και πλάστε 6 στρογγυλές πίτες µε διάµετρο 20 εκ. και πάχος 0,5 εκ.
- Αλείψτε τες µε καλαµποκάλευρο κι αφήστε τες να φουσκώσουν ελαφρά.
- Μ' ένα πηρούνι, πατήστε τες κάνοντας κάθετες πηρουνιές σε σειρές ή πατήστε τες σχηµατίζοντας παράλληλες ραβδώσεις µε οδοντωτό τροχό, προσέχοντας να µην κόψετε τη ζύµη ως κάτω.
- Αλείψτε ένα αντικολλητικό τηγάνι µε λίγο λάδι και ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίστε τις πίτες 3' από την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώµα σε ορισµένα σηµεία, χωρίς να καλοψηθούν.
- Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι, βάλτε τες σε πλαστική σακούλα για να διατηρηθούν νωπές.
- ΄Οταν κρυώσουν, βάλτε τες στην κατάψυξη, για να τις χρησιµοποιήσετε όταν τις χρειαστείτε.

Αυγοφέτες


Υλικά
(για 5 μερίδες)


10 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, ή φέτες από toast, που έχουμε αφήσει, 2-3 ώρες να ξεραθούνε κάπως
1 αυγό
2 φλιτζάνια γάλα
Για το τηγάνισμα: 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη σε 2 φλιτζάνια νερό με ξύσμα φλούδας ενός πορτοκαλιού
Για την σαντιγύ: 100 γρ. περίπου κρέμα γάλακτος (καλύτερη και πιο... διαιτητική ή φυτική τ. Torre), χτυπημένη μόνο με λίγο βανίλια, χωρίς ζάχαρη, και 'πάνω της πασπαλισμένο λίγο από το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.


Ετοιμασία

- Κόβουμε γύρω-γύρω από τις φέτες τις «κόρες» τους.
- Τις αφήνουμε, εκτός ψωμιέρας ή νάιλον, ξέσκεπες ώσπου να ξεραθούνε κάπως για να ρουφήξουν καλύτερα και περισσότερο σιρόπι.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με την αναλογία 2 προς 1 νερού-ζάχαρης, αλλά δεν το «δένουμε» γιατί πρέπει να είναι τόσο υδαρές ώστε να απορροφηθεί από τις φέτες.
- 5' λεπτά περίπου βράσιμο είναι αρκετό και συνεχίζουμε για άλλα 5' λεπτά αφού προσθέσουμε και ανακατεύσουμε, μέσα του, το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.
- Βάζουμε σε τηγάνι να «κάψει» το καλαμποκέλαιο, αλλά σε σιγανή φωτιά (π.χ. σε μάτι κουζίνας με 3 διαβαθμίσεις, στο 1½.).
- Έχουμε χτυπήσει 1 αυγό, προσθέτουμε και χτυπάμε και το γάλα, και εκεί μέσα βουτάμε και απ' τις δυο πλευρές, να ρουφήξουν καλά, τις φέτες.
- Τις ροδίζουμε πάνω-κάτω στο τηγάνι και τις βγάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουνε το λάδι.
- Σερβίρουμε δύο φέτες σε κάθε πιάτο, αφού τις βουτήξουμε προηγουμένως στο σιρόπι και γαρνίρουμε (με κορνέ) ένα «κορδόνι» σαντιγύ, πασπαλίζοντας λίγο ξυμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Χριστόψωμο


Υλικά

2 κιλά αλεύρι σκληρό
130 γρ. μαγιά φούρνου
1 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 κρασοπότηρα λάδι
2 φλιτζάνια ζεστό κόκκινο κρασί
λίγο αλάτι
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη
400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές σούπας κανέλα - γαρίφαλο
φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα :

λίγο λάδι
σουσάμι
καρύδια


Εκτέλεση

- Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.
- Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι.
- Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
- Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.
- Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα).
- Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά.
- Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια.
- Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.

Ζύμη για φύλλο κρούστας


Υλικά

1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας ή 2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
1/2 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1/2 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

- ζεσταίνετε το νερό
- Διαλύετε στο νερό τη μαγιά
- Προσθέτετε τόσο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει αραιός χυλός
- Αφήνετε για μία ώρα περίπου, μέχρι να κάνει στην επιφάνεια μικρές φουσκάλες
- Ανοίγετε στη μέση από το αλεύρι ένα λάκκο
- Μέσα στο λάκκο βάζετε την μαγιά, το αλάτι, το λαδί και το ξύδι
- Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία
- Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να "ξεκουραστεί" για μία ώρα περίπου
- Αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
- Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε 2 φύλλα, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
- Το φύλλο σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Άσπρο (sciacciatina προέλευση Ιταλία)


Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό .
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη .
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό .
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
1/4 φλιτζάνι βούτυρο


Εκτέλεση

- Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 Λεπτά
- Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι
- Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα
- Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
- Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα
- Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
- Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
- Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
- Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
- Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Ζύμη Σφολιάτας


Υλικά

1 1/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 1/8 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο σκληρό, αγελαδινό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό


Εκτέλεση

- Κοσκινίζετε το αλεύρι
- Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο
- Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό
- Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό
- Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου
"Αμέσως μετά αλευρώνετε μια επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
- Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
- Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου
- Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)
- Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες
- Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο
- Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές
- Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε
- Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.

Ελιόψωμο απλό


Υλικά

1/3 της βασικής ζύμης για ψωμί ημίλευκο
1 κούπα ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες

Ατομα: Γίνεται 1 μακριά φρατζόλα

Χρόνος προετοιμασίας: 2-3 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 35'

Εκτέλεση

- Ετοιμάστε τη ζύμη, όπως περιγράφεται στη συνταγή.
- Μετά το πρώτο φούσκωμα, πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5'.
- Ανοίξτε την με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, με διαστάσεις 25x30 εκ.
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και απλώστε επάνω τις ψιλοκομμένες ελιές.
- Τυλίξτε σφιχτά σε ρολό, ξεκινώντας από την κοντή πλευρά.
- Βάλτε το ρολό σε ταψί, σκεπάστε το με μια στεγνή και μια υγρή πετσέτα κουζίνας κι αφήστε το να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.
- Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε 7-8 πλάγιες χαρακιές στην επιφάνεια και ψήστε το ψωμί στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 35' περίπου.
- Βγάλτε το από το φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει επάνω σε σχάρα.
- Για να το φυλάξετε στην κατάψυξη, κόψτε το πρώτα σε φέτες και κατόπιν, κλείστε το σε πλαστική σακούλα.
- Ετσι, μπορείτε να ξεπαγώσετε όσες φέτες θέλετε κάθε φορά.
- Διατηρείται φρέσκο αρκετούς μήνες.

Ελιόψωμο με κρεμμύδι ή πιπεριές


Υλικά

350-400 γρ. ελιές μαύρες αλμυρές (όχι ξυδάτες)
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
μαγιά σαν ένα μεγάλο αμύγδαλο
ρίγανη
χλιαρό νερό

προαιρετικά:
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
πιπεριές πράσινες και κόκκινες ( όχι καυτερές ) κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση

- Βγάζουμε τα κουκούτσια απ' τις ελιές και τις κόβουμε σε 3-4 κομμάτια.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ρίγανη και φτιάχνουμε ένα πολύ πηχτό χυλό.
- Στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές, τις πιπεριές, και το κρεμμύδι τσιγαρισμένο και τα ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με μπόλικο λάδι και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, τον απλώνουμε ώστε να έχει ο χυλός πάχος 1 1/2 εκ. μέσα στο ταψί.
- Ρίχνουμε και από πάνω λάδι, το αφήνουμε να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περίπου 180ο C) μέχρι να ροδίσει.

Λαγάνα


Υλικά

500 γρ αλεύρι μαλακό
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό
σουσάμι

Εκτέλεση


-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Διαλύετε εκεί την μαγιά και αφήνετε μισή ώρα να "αφρίσει"
-Προσθέτετε το Λάδι και το αλεύρι και ανακατεύετε
-Ζυμώνετε έως η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι μαλακή
-Δίνετε το σχήμα της λαγάνας
-Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε την λαγάνα μέσα
-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε μέγεθος
-Αλείφετε ελαφρά λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι
-Ψήνετε μέχρι να ροδίσει

Ψωμί χωριάτικο 2


Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
3 1/2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

-Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/4 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε τα 2 1/2 κουταλάκια από την μαγιά και αφήνετε το μείγμα να "ξεκουραστεί" γύρω στα 15 λεπτά
-Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια
-Προσθέτετε το αλάτι
-Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε
-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει 6 με 8 ώρες περίπου
-Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά, και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά
-Προσθέτετε στο πρώτο μείγμα 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε
-Προσθέτετε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και ζυμώνετε
-Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς -Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα
-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
-Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
-Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής Φερτέ το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φερτέ το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
-Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
-Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
-Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Ψωμί χωριάτικο 1


Υλικά

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 κουταλάκια γεμάτα μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά γλυκάνισο κοπανισμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει το αλεύρι


Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μιά λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και το γλυκάνισο κοπανισμένο.
- Ρίχνουμε την μαγιά (που έχουμε ήδη διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό) και λίγο χλιαρό νερό μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη ρίχνοντας όσο νερό χρειάζεται και λίγο - λίγο το λάδι για να μην κολλάει στα χέρια το ζυμάρι.
- Όταν ζυμώσουμε αρκετά και γίνει μαλακή και λεία η ζύμη αφή-νουμε λίγο, (περίπου 15 λεπτά) τη ζύμη να ησυχάσει.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι και ρίχνουμε τό μείγμα. (Αν θέλουμε κάνουμε χαρακιές επάνω στο ψωμί).
- Το αφήνουμε (στο θερμοθάλαμο ή σε ζεστό μέρος , πάντα σκεπασμένο με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί από πάνω , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε 180 C, για 1 περίπου ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα και να δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού).

Άρτος με λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
1ποτήρι ελαιόλαδο
ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
κανέλλα
γαρύφαλλο
ζάχαρη άχνη
μαγιά στο μέγεθος 1 καρυδιού


Εκτέλεση

- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε μέσα σε χλιαρό νερό τη μαγιά, την οποία ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέ-τουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και ψήνουμε.

Άρτος δίχως λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

- Ρίχνουμε σε μιά λεκάνη 1 φλυτζ. χλιαρό νερό καί λυώνουμε τήν μαγιά.
- Στήν συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, τον σκεπάζουμε κι άφήνουμε σε ζεστό μέρος νά φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε και το γλυκάνισο.
- Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 180 C.