Κουνιπίδι ογκρατέν | Λαχανικά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Κουνιπίδι ογκρατέν


Υλικά

1 μεγάλο κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κούπας βούτυρο
1/4 κούπας αλεύρι
1 1/2 κούπας ζεστό γάλα
3/4 κούπας κεφαλοτύρι γλυκό ή παρμεζάνα τριμμένη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'


Εκτέλεση

- Καθαρίστε το κουνουπίδι και χωρίστε το σε φούντες.
- Πλύντε το και βράστε το σε αλατισμένο νερό 7'-8'.
- Στραγγίστε το κι αφήστε το να στεγνώσει καλά.
- Σ' ένα κατσαρολάκι λιώστε το μισό βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι.
- Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το να σταθεί 10'.
- Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.
- Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το αλεύρι 1'.
- Ρίξτε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχετε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ.
- Αρωματίστε τη με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το τυρί και το κρεμμύδι.
- Αφήστε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέστε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
- Ρίξτε μέσα το κουνουπίδι κι ανακατέψτε το.
- Αδειάστε το στο πυρέξ και ψήστε το 50' στους 180 βαθμούς C.
- Σερβίρετέ το ζεστό.