Ντολμάδες Κρεμμυδιών (Κελέμια) | Ορεκτικά & μεζέδες, Με κόκκινο κρέας, Όσπρια, ξηρ. καρποί & δημητριακά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Ντολμάδες Κρεμμυδιών (Κελέμια)


ΥΛΙΚΑ:

10 κρεμμύδισ μεγάλα και μακρουλά
1/2 κιλό κυμά μοσχαρίσιο
2 φλυτζανάκια (μικρά ) ρύζι καρολίνα
αρκετό δυόσμο ξερό ή φρέσκο
2 κρεμμύδια τριμμένα
500 γρμ. χυμό ντομάτας ( ή κονκασέ )
1 κουταλάκι πελτέ
1 κύβο λαχανικών ( προτιμάμε τους ζωμούς που φτιάχνουμε σπίτι )
1 πρέζα ζάχαρη
αρκετή μυζήθρα τριμμένη ή ότι άλλο τυρί παρόμοιο προτιμάτε
λάδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Καθαρίζουμε τα 10 κρεμμύδια, κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος, κάνουμε μια χαρακιά μέχρι την καρδιά, χωρίς να χωρίσουμε το κρεμμύδι τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 15'
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σ'ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι και το μαραίνουμε, προσθέτουμε τον κυμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Συνεχίζοντας ρίχνουμε το ρύζι, λίγο νερό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Κατεβάζουμε τον κυμά απο την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βράζουμε την ντομάτα με την ζάχαρη, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι ( χωρίς λάδι ) για 5'
- Παίρνουμε τα κρεμμύδια και ανοίγουμε τα φύλλα τους, (όταν βράσουν αυτό είναι εύκολο), χρησιμοποιούμε μόνο τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, τα γεμίζουμε με τον κυμά και τα διπλώνουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ρίχνουμε απο πάνω την σάλτσα και λίγο λάδι, τα ψήνουμε για 30' σε δυνατό φούρνο, λιγο πρίν το βγάλουμε ρίχνουμε το τυρί και το ξαναβάζουμε για λίγο στον φούρνο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 19 Ιουνίου 2010 στις 14:59 μ.μ. από Areti Vardaka.