Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την μαγειρική και την διατροφή γενικότερα - Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ | Μικρές συμβουλές & μυστικά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την μαγειρική και την διατροφή γενικότερα - Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ


Ο οργανισμός μας αποτελείται κατα ενα μεγάλο μέρος απο τα ίδια συστατικά που αποτελούνται και οι τροφές που τρώμε. Υπάρχουν τρείς κατηγορίες θρεπτικών ουσιών που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και της θερμότητας του σώματός μας.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Οι πρωτείνες-ή λευκώματα, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος, των αυγών και των ψαριών. Οι πρωτείνες στο σώμα μας είναι η μυική μάζα.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Σαν άμυλο, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ψωμιού και των δημητριακών, ενώ στη μορφή της ζάχαρης και του μελιού υπάρχουν στα φρούτα. Η κύρια μορφή υδατάνθρακα στο σώμα μας είναι η γλυκόζη. Το γλυκογόνο είναι το απόθεμα της γλυκόζης στο σώμα μας, όπως το άμυλο του ψωμιού και των δημητριακών είναι το απόθεμα γλυκόζης στα φυτά.

ΛΙΠΗ

Είναι τα έλαια, τα λίπη, η μαργαρίνη, το βούτυρο. Στο σώμα μας υπάρχουν σαν έλαια, λίπη και τριγλυκερίδια. Τα έλαια που τρώμε είναι συνήθως φυτικά έλαια, ενώ τα λίπη που τρώμε είναι κυρίως ζωικά λίπη. Διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα λίπη η έλαια.

Πέρα απ αυτές τις βασικές κατηγορίες υπάρχουν και τα παρακάτω θρεπτικά στοιχεία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στο σώμα μας και σε όλες τις τροφές. Η κάθε τροφή έχει διαφορετική σύνθεση βιταμινών. Οι περισσότερες βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν απο τον οργανισμό μας.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Είναι πολύ σπουδαίο συστατικό των ιστών μας και της διατροφής μας. Το επίπεδο της χοληστερόλης θεωρείται δείκτης της κατάστασης της υγείας μας.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Αποτελούν τα κύρια συστατικά των οστών και-σε μικρότερο βαθμό των ιστών του σώματος.
ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ

Το νάτριο είναι το΄κύριο ανόργανο συστατικό των ζωικών ιστών και του αίματος. Το κάλιο βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στους ζωικούς ιστούς και σε μεγαλύτερες στα φυτά.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εκτός απο το σίδηρο που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας, τα άλλα ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, και ο χαλκός υπάρχουν κυρίως στις φυτικές τροφές και σε πολύ μικρές ποσότητες στους ιστούς του σώματος.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Βρίσκονται κυρίως στα φυτά, τα λαχανικά, στα δημητριακά και στα φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
ΝΕΡΟ

Το βασικό στοιχείο της ζωής. Αποτελεί περισσότερο απο το 80% του ανθρώπινου σώματος.

Απο το βιβλίο "Υγεία και μακροζωία" του Ευαγγελου Σ.Κανελλάκη