Φιλέτο ταρτάρ (ωμό): ένα πιάτο για «λίγους» και τολμηρούς | Με κόκκινο κρέας, Συνταγές με εικόνες | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Φιλέτο ταρτάρ (ωμό): ένα πιάτο για «λίγους» και τολμηρούς


Υλικά

(για 6-8 άτομα)
1 «μπαστούνι» από «καρδιά» φιλέτου μοσχαρίσιου, καθαρισμένο από πέτσες-παχάκια κλπ, γύρω στο 1,5 Kg.
Αλάτι και πιπέρι από μύλο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
1 αυγό ωμό (για κάθε μερίδα)
8 αγγουράκια τουρσί
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (καλύτερα τα λευκά ή γλυκά κρεμμύδια)
Γαλέτα τριμμένη (1-2 κουταλιές για κάθε μερίδα για να «τραβήξει» κάπως τα υγρά από τις σος)
Γούστερ σος
Σόγια σος
Ταμπάσκο ή chili (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού και chives
Ψωμί σικαλίσιο ή οκτάσπορο
Βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

Για το σερβίρισμα:

Είναι πολύ πιο πρακτικά -αν υπάρχουν, τα μεγάλα πιάτα με 4-6 θήκες, αλλιώς βάζουμε σε κανονικά πιάτα το φιλέτο, και στο κέντρο του τραπεζιού ανάλογα μπολ με τα συνοδευτικά.

Ετοιμασία

- Κόβουμε το φιλέτο σε 6-8 μερίδες.
- Τεμαχίζουμε, με ανάλογο μεγάλο -κοφτερό μαχαίρι, την κάθε μερίδα σε πολύ μικρά κομματάκια, κτυπώντας και κόβοντας «σταυρωτά» μέχρις ότου γίνει μια μάζα σαν κιμάς.
- Πρέπει όμως να γίνει «στο χέρι» και να μην το περάσουμε από την μηχανή του κιμά.
- Σε μια ανάλογη κούπα ανακατεύουμε καλά κάθε «πολτοποιημένη» μερίδα φιλέτου με αλάτι-πιπέρι και μία περίπου κουταλιά χυμό λεμονιού, τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
- Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια («ζάρια») τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
- Από αυτό το σημείο και πέρα η διαδικασία της «σύνθεσης» γίνεται στο τραπέζι, καθώς το φιλέ-ταρτάρ σερβίρεται με αγγουράκια, κρεμμύδι, τριμμένη γαλέτα και συνοδεύεται από 2-3 σος (γούστερ, σόγια και ταμπάσκο ή chilli) και ο καθένας-προαιρετικά προσθέτει και αναμειγνύει ό,τι θέλει.
- Ετσι το δείπνο αποκτά και κάποιο είδος «happening».
- Η γαστρονομική δεοντολογία και παράδοση συνιστά να τρώγεται με λεπτές και ελαφρά βουτυρωμένες φέτες σικαλίσιου (ή οκτάσπορου) ψωμιού.
- Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί και ακολουθεί μια «εκλεκτή» ποικιλία τυριών.